Home » Προσωπικές Ιστορίες

Άλλη μια ιστορία πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό (παλιό υλικό)

Submitted by on May 17, 2014 – 2:44 pmNo Comment
Άλλη μια ιστορία πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό (παλιό υλικό)

1/5/2014

Με λένε Κάρολο, είμαι τελειόφοιτος Ιατρικών Εργαστηρίων Λάρισας και θα σας γράψω για τη δικιά μου διαδικασία και εμπειρία περί της πρακτικής μου άσκησης στο εξωτερικό. Η απόφαση μου να κάνω πρακτική έξω ήταν πολύ απλή. Το Erasmus μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον από πρωτοετής ακόμα, από τις όποιες λίγες πληροφορίες είχα γι’ αυτό. Ήθελα την πολιτισμική και ακαδημαϊκή εμπειρία, καθώς μια ματιά στις εργασιακές σχέσεις. Το πρόβλημα ήταν πως η σχολή μου δεν είχε συμφωνίες, παρά μόνο μία στη Γαλλία και αυτή αφορούσε την πρακτική. Επίσης είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση γνώση γαλλικών, οπότε δεν ήταν επιλογή γι’ εμένα.

Στο 3ο έτος έμαθα τυχαία από μια καθηγήτρια την ύπαρξη του Erasmus Placement (EP), κάτι που δεν είχα ξανακούσει μέχρι τότε. Ήρθα σε επαφή με το γραφείο του από το οποίο έμαθα πως μπορώ να πάω για πρακτική σε οποιαδήποτε (ευρωπαϊκή) χώρα, πόλη και φορέα θέλω χρηματοδοτούμενος από το ΕP. To μόνο πρόβλημα: πρέπει να βρω τη θέση μόνος. Το γραφείο σε αυτό το θέμα δε μπορούσε να βοηθήσει, ο υπεύθυνος είναι από άλλο τμήμα και δουλεύει για ολόκληρο το ΤΕΙ Λάρισας. Επίσης το τμήμα μας δε διαθέτει επίσημο Coordinator, ούτε υπάρχει κάποιος που να ασχολείται με αυτό. Να αναφέρω επίσης πως ήμασταν 3 άτομα παρέα, που ψάχναμε για πρακτική έξω. Και εδώ αρχίζει η διαδικασία αναζήτησης θέσης.

Το πρώτο πράγμα που έκανα (μιλάω σε πρώτο πρόσωπο, αλλά και για τους τρεις μας τα ίδια ισχύουν) ήταν να πάρω ό,τι συμβουλές είχε το γραφείο για το πως να βρω μια θέση. Που στέλνω και τι; Αφού αποφάσισα ποιες χώρες με ενδιέφεραν, Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία, κατά σειρά προτίμησης, άρχισα τη διαδικασία. Πού έστειλα; Παντού. Νοσοκομεία, πανεπιστήμια που συνεργάζονταν με νοσοκομεία, πανεπιστήμια που δε συνεργάζονταν, κλινικές. Οτιδήποτε είχε εργαστήρια και e-mail. Οφείλω να ομολογήσω πως ήταν αρκετά τυχαίες οι διευθύνσεις που έστελνα, αν ξανάκανα τη διαδικασία θα έστελνα σε πιο συγκεκριμένα άτομα με μεγαλύτερη, πιστεύω, επιτυχία. Τι έστελνα; Μερικές σειρές για το ποιος είμαι και τι θέλω, βιογραφικό σημείωμα, motivation letter και το πρόγραμμα σπουδών μου.

Οι αρνητικές απαντήσεις πέφτανε βροχή. Συνολικά πρέπει να έστειλα περίπου στα 120-150 mail, ίσως περισσότερα, εκ των οποίων στα περισσότερα έλαβα αρνητική απάντηση απευθείας, σε μερικά μετά από ανταλλαγή 2-3 μηνυμάτων και σε κάποια καθόλου. Η πιο συχνή απάντηση που λάμβανα ήταν “δε δεχόμαστε φοιτητές από μη-συνεργαζόμενα πανεπιστήμια”.

Mια μέρα, μετά από μήνες αναζήτησης (!) κοιτούσα τη σελίδα ενός πανεπιστημίου στη Πορτογαλία, με το οποίο έχει συμφωνία (για σπουδές) το τμήμα ΙΕ της Θεσσαλονίκης. Στη σελίδα τους βγάζουν μερικές θέσεις πρακτικής για φοιτητές, εκ των οποίων μία ήταν η “Identification and characterization of honey bee (Apis mellifera) pathogenic fungi and bacteria”. Κοίταξα τη περιγραφή: θρεπτικά υλικά, απομονώσεις μικροοργανισμών, μοριακή ταυτοποίησή τους. Αν και η Πορτογαλία δεν ήταν στις επιλογές μου, δεν είχα κάτι να χάσω. Την επόμενη ημέρα, πήρα απάντηση:

“Dear Karolos

We are glad to receive you in September. All will be arranged for you to ocupy the proposal “Identification and characterization of honey bee (Apis mellifera) pathogenic fungi and bacteria.” I will further contact you when I have more details on the bureaucratic process. “

karolos1

Αυτό ήταν, με είχαν δεχθεί και το μόνο που απέμενε ήταν τα γραφειοκρατικά (καλός εφιάλτης βέβαια!). Στο καπάκι έλαβα και θετική απάντηση από νοσοκομείο στη Νορβηγία. Μετά από τόσο ψάξιμο είχα δύο επιλογές! Διάλεξα την Πορτογαλία για δύο κυρίως λόγους:

 • Δεχθήκανε και τον δεύτερο της παρέας
 • Οικονομικούς λόγους

Αναφορικά, την ίδια περίοδο ο τρίτος της παρέας έγινε αποδεχτός σε νοσοκομείο της Αυστρίας, που ήταν και η πρώτη του επιλογή.

Έφυγα αρχές Οκτωβρίου και γύρισα τον περασμένο μήνα, με τις καλύτερες εντυπώσεις για το πρόγραμμα Erasmus Placement. Πολιτισμικά και ακαδημαϊκά. Είδαμε τον τρόπο ζωής των Πορτογάλων, γνωρίσαμε άτομα από όλη την Ευρώπη (μιας και ήταν πόλη με πολλούς ερασμίτες), επισκεφτήκαμε διάφορες ενδοχώρια μέρη αλλά και πόλεις του εξωτερικού. Το πανεπιστήμιο αν και μικρό και από τα χειρότερα (σε επίπεδο φοιτητών) της Πορτογαλίας ήταν πολύ καλά εξοπλισμένο, καθαρό και οργανωμένο, με πολλές ευκαιρίες για φοιτητές (πτυχιακές/πρακτική/διδακτορικό) και πολλά ερευνητικά project, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ε.Ε. Η υπεύθυνη μου εξαιρετική, πάντα πρόθυμη και διαθέσιμη για οτιδήποτε χρειαζόμουν. Ενημερώθηκα εξ’ αρχής για τι κάνω και που το κάνω, σε αντίθεση με τη πρακτική μου εδώ (κάνω δεύτερη πρακτική στο νοσοκομείο της Λάρισας). Εντύπωση μου έκανε η στάση που κρατούσε η supervisor για τον τρόπο εργασίας: “Σου δείχνω εγώ τη τεχνική μια φορά, μετά τη κάνεις εσύ μπροστά μου. Την έκανες σωστά; Συνεχίζεις μόνος“. Από τη πρώτη εβδομάδα δούλευα αυτόνομα, χωρίς επιτήρηση, απλά ρωτώντας για οποιαδήποτε απορία. Επικοινωνία στα αγγλικά.

Η πρακτική περιλάμβανε:

 • Προετοιμασία θρεπτικού υλικού
 • Απομόνωση και συντήρηση των μυκήτων του δείγματος (προνύμφες μελισσών!)
 • Χρώσεις και μικροσκοπική παρατήρηση
 • Απομόνωση DNA
 • Ηλεκτροφόρηση
 • Διάφορα είδη PCR
 • Καθαρισμός (purification) και αλληλούχιση του προϊόντος της PCR
 • Ταυτοποίηση μικροοργανισμού
 • Καταγραφή αποτελεσμάτων και αναφορά.
 • Εν τέλη εκπαίδευση των “νεοσύλλεκτων”

karolos2

Σχετικά με τη πρακτική στην Ελλάδα τη κάνω για δύο λόγους:

 1. Η καινούργια προϊστάμενος απαιτεί να περάσουμε από όλα τα εργαστήρια (βιοχημικό, αιματολογικό κτλ), οπότε εδώ θα μου αναγνώριζαν μόνο τη μισή (3 μήνες). Επέλεξα να κάνω 6μηνη.
 2. Ήθελα να περάσω και από νοσοκομείο, να μάθω και τα άλλα εργαστήρια συν προϋπηρεσία. Όποιος αποφασίσει να πάει έξω για πρακτική να ξέρει λοιπόν πως έχει την επιλογή να κάνει πρακτική πρώτα εδώ και μετά έξω ή το ανάποδο. Η επιπλέον πρακτική του erasmus θα αναγράφεται πάνω στο πτυχίο.

Και εδώ τελειώνει η ιστορία της πρακτικής μου, μια εμπειρία που προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους! Για οποιαδήποτε απορία περί του θέματος, μη διστάσετε: karolos.douv@gmail.com

Κάρολος Δουβλατανιώτης 

Y.Γ: Εδώ είναι ένα πρόγραμμα δίμηνης πρακτικής άσκησης σε ερευνητικά projects (αναγράφονται με λεπτομέρειες) στη Γερμανία. Δεν είναι επιδοτούμενα, αλλά παρέχουν διαμονή & διατροφή. Η προθεσμία είναι μέχρι τέλος του μήνα, αλλά το πρόγραμμα τρέχει κάθε χρόνο. Θα ήταν ένας ωραίος συνδυασμός erasmus + αυτού!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.