Home » Παρουσιάσεις

Άτυπα μυκοβακτηρίδια, μέρος 2ο (παλιό υλικό)

Submitted by on October 14, 2009 – 8:35 amNo Comment
Άτυπα μυκοβακτηρίδια, μέρος 2ο (παλιό υλικό)

Σήμερα θα συνεχίσουμε το θέμα των άτυπων μυκοβακτηριδίων και θα αναλύσουμε τον σκοπό και τους στόχους της ερευνητικής μελέτης. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανής ύπαρξης άτυπων μυκοβακτηριδίων στο νερό ύδρευσης, κλινικών, σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών και κολυμβητικών δεξαμενών και περαιτέρω η ταυτοποίηση των ειδών με μοριακές τεχνικές. Αυτό γιατί η ανεύρεση πιθανών άτυπων μυκοβακτηριδίων σχετίζεται άμεσα με πνευμονικές νόσους, λεμφαδενίτιδες, δερματικές λοιμώξεις, λοιμώξεις μαλακών μορίων, σηπτικές αρθρίτιδες, όπως και τυχόν γενικευμένη νόσο σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Η χρόνια πνευμονική νόσος είναι η συχνότερη κλινική εκδήλωση της νόσου που προκαλούν τα άτυπα μυκοβακτηρίδια. Το M. avium complex (MAC), ακολουθούμενο από το M. kansasii, είναι το συχνότερο παθογόνο που προκαλεί πνευμονική νόσο. Άλλα παθογόνα που περιστασιακά προκαλούν πνευμονική νόσο είναι τα M. abscessus, M. fortuitum, M. szulgai, M. malmoense και M. celatum. Το M. xenopi είναι το δεύτερο μετά το M. avium complex αίτιο άτυπης πνευμονικής νόσου.  Το M. avium προσβάλλει άτομα με υποκείμενο νόσημα του αναπνευστικού, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, όπως ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Τα παιδιά σπάνια αναπτύσσουν νόσο από ΝΤΜ, εκτός εκείνων με κυστική ίνωση. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι ασθενείς αποικίζονται ή και νοσούν από άτυπη λοίμωξη χωρίς υποκείμενη πνευμονική νόσο. Τα κλινικά συμπτώματα της άτυπης φυματίωσης είναι ποικίλα και μη ειδικά και μπορούν εύκολα να συγχυθούν είτε με αυτά της φυματίωσης που προκαλείται από το M. tuberculosis complex, είτε με το υποκείμενο πνευμονικό νόσημα.

Η λεμφαδενίτιδα είναι νόσος που παρατηρείται στα παιδιά μεταξύ του πρώτου και του πέμπτου έτους της ηλικίας τους. Εντοπίζεται κυρίως στην πλάγια τραχηλική χώρα, αλλά και στους προωτιαίους, υπογνάθιους και υπερκλείδιους λεμφαδένες, ενώ η έναρξή της είναι ύπουλη με σπάνια συστηματικά συμπτώματα. Οι αδένες είναι μονόπλευροι στο 95% των περιπτώσεων και η ακτινογραφία θώρακα συνήθως φυσιολογική. Οι μικροοργανισμοί που συχνότερα ευθύνονται είναι το M. avium complex (MAC) και M. malmoense, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη στοματική κοιλότητα ως την κύρια πύλη εισόδου στον οργανισμό. Η διάκριση της φυματιώδους λεμφαδενίτιδας που προκαλείται από το M. tuberculosis complex από την άτυπη λεμφαδενίτιδα είναι απαραίτητη, επειδή η πρώτη απαιτεί θεραπεία ενώ η δεύτερη όχι.

Τα άτυπα μυκοβακτηρίδια που προκαλούν φυματίωση του δέρματος, του υποδόριου ιστού, των συνδέσμων, των τενόντων και των οστών είναι το M. fortuitum, το M. abscessus, το M. marinum και το M. ulcerans.  Οι πιο συχνές πύλες εισόδου είναι τα σημεία συχνών μικροτραυματισμών, όπως τα νύχια, τα ανοικτά χειρουργικά τραύματα ή τα κατάγματα. Το M. marinum είναι η αιτία του «κοκκιώματος της πισίνας» ή του «κοκκιώματος του ενυδρείου». Οι προσβεβλημένες περιοχές συνήθως εμφανίζονται ως βλατίδες εντοπισμένες στους αγκώνες, στα γόνατα και στις πελματιαίες επιφάνειες των ποδιών και των χεριών, που προοδευτικά μετατρέπονται σε δερματικά έλκη. Οι μικροοργανισμοί εισέρχονται στο δέρμα από παλαιότερα σημεία τραυματισμού κατά τη διάρκεια καθαρισμού ψαριών ή από τραύματα ψαριών θαλάσσιου νερού. Θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση σε συνδυασμό με πλαστική επέμβαση του δέρματος.

Επίσης τα άτυπα μυκοβακτηρίδια μπορούν να προσβάλλουν άτομα με κάποιο είδος ανοσοκαταστολής, π.χ. λευχαιμία. Τα άτυπα μυκοβακτηρίδια που επικρατούν σε αυτή την κατηγορία είναι το M. avium complex, το M. kansasii, το M. chelonae, το M. scrofulaceum, το M. abscessus και το M. haemophilum. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως πυρετός άγνωστης αιτιολογίας, είτε ως γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια που αποδράμει αυτόματα. Η θνητότητα σχετίζεται με το είδος και τη σοβαρότητα της υποκείμενης νόσου. Τέλος, γενικευμένη νόσος από άτυπα μυκοβακτηρίδια μπορεί να παρατηρηθεί σε ασθενείς με AIDS. Συμβαίνει συνήθως σε οροθετικά (HIV) άτομα με προχωρημένη ανοσοκαταστολή. Άλλα άτυπα μυκοβακτηρίδια, που αποτελούν αίτια γενικευμένης νόσου στους οροθετικούς (HIV) ασθενείς, είναι τα M. fortuitum, M. kansasii, M. marinum , M. simiae, M. malmoense, αλλά σε μικρότερο ποσοστό από το M. avium .

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ηλεκτρονικές Πηγές

Παρακάτω θα βρείτε τη περίληψη ενός οδηγού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Tο θέμα που διαπραγματεύεται είναι “Παθογόνα μυκοβακτήρια στο νερό – Ένας οδηγός για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την παρακολούθηση και την διαχείριση τους” (Pathogenic mycobacteria in water: A guide to public health consequences, monitoring and management).

Ps: Σε επόμενη ανάρτησή μας θα ασχοληθούμε με τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.