Home » Παρουσιάσεις

Αιμοδοσία – Μέρος 1ο

Submitted by on August 23, 2009 – 8:22 pmNo Comment
Αιμοδοσία – Μέρος 1ο

Πρόσφατα στο blog μου έγινε ένα σχόλιο το οποίο με προέτρεπε να ασχοληθώ και να βοηθήσω στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος στις Ελληνικές Υπηρεσίες Υγείας. Παλιότερα είχα γράψει μια ανάρτηση σχετικά με οδηγίες και φορείς που αφορούν την αιμοδοσία στην Ελλάδα. Ξεκινώντας την παρουσίαση του θέματος, στο σημερινό πρώτο μέρος θα ανασύρω εκείνη την ανάρτηση που έκανα τότε (επειδή το blog μου αντιμετωπίζει διάφορα τεχνικά προβλήματα, και είναι προς μεταφορά σε άλλο “σπίτι” πιθανόν άλλοι θα μπορέσετε να το προσπελάσετε και άλλοι όχι).   Ας τα πάρω με τη σειρά όμως…

Το σχόλιο που ανάφερα κατέγραφε τα παρακάτω:

ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ
ΔΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΓΡΑΦΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ… ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ Ή ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ. ΕΧΩ ΦΙΛΗ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ… ΤΩΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ!!!
http://www.inomyalgia.com/
http://www.PASPAMA.GR

H Leda, η οποία έκανε και το σχόλιο, διατηρεί το blog “Ζώντας με Ινομυοαλγία“. Σχετικά με το πρόβλημα της αιμοδοσίας στην Ελλάδα έγραψε το “ΕΚΚΛΗΣΗ για πολλοστή φορά του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) ΓΙΑ ΑΙΜΑ“. Ένα απόσπασμα από το κείμενο είναι παρακάτω:

Αύγουστος 2007: Σε τεράστια ταλαιπωρία και άμεσο κίνδυνο μπαίνει καθημερινά η ζωή χιλιάδων πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, που χρειάζεται να υποβληθούν σε μετάγγιση, αφού λόγω έλλειψης αίματος υπομεταγγίζονται ή αναβάλλουν τη μετάγγισή τους.
Οπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), ιδιαίτερα έντονη είναι η έλλειψη αίματος σε ό,τι αφορά την Αττική στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου γίνονται αναβολές μεταγγίσεων, ενώ ελλείψεις και μειωμένες ποσότητες αίματος δίδονται και στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε νοσοκομεία της επαρχίας, όπως της Κέρκυρας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων κ.ά. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της απουσίας ολοκληρωμένης πολιτικής για την εξασφάλιση της επάρκειας και ασφάλειας του αίματος στη χώρα και την εθελοντική

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί τόσο διεξοδικά με το πρόβλημα της έλλειψης αίματος, για σήμερα θα μεταφέρω οτιδήποτε αφορά τη διαδικασία και τους φορείς, συλλόγους αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Από εδώ και κάτω το κείμενο είναι αντιγραφή του παλιότερου κειμένου μου, το οποίο ανέφερα.

Ένα μείζον θέμα για τις ιατρικές υπηρεσίες νομίζω κάθε χώρας είναι το θέμα της αιμοδοσίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη μονάδων στη χώρα μας. Στο ελληνικό δίκτυο υπάρχει πληθώρα τόσο ιστοσελίδων με πληροφορίες όσο και συλλόγων εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι αδύνατο και ίσως άσκοπο να καταγραφούν όλοι οι σύλλογοι αιμοδοσίας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Θα αναφέρω μόνο αντιπροσωπευτικούς συνδέσμους.

Για παράδειγμα υπάρχει το link του νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες γύρω στο τι θα πρέπει να ξέρει κάποιος πριν και αφού πάει για αιμοδοσία:

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

– Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
– Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
– Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
– Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
– Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία

– Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
– Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
– Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
– Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
– Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.
– Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
– Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
– Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
– Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
– Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
– Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Μερικά συχνές ερωτήσεις γύρω από την αιμοδοσία είναι οι παρακάτω (Πηγή: Ομάδα εθελοντικής αιμοδοδοσίας του adslgr.com)

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ;
Με τον όρο “ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ” εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση και κατ’επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος. Ως επιστημονικός τομέας, η αιμοδοσία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια. Η αιμοδοσία σαν φοβερά εξειδικευμένος τομέας πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στο τομέα της αιμοδοσίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ;
Το αίμα είναι ζωντανός ιστός, που τα κύτταρά του ανανεώνονται συνεχώς από μητρικά κύτταρα του μυελού των οστών ή των λεμφαδένων. Περιλαμβάνει κύτταρα όπως: ερυθρά, λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, που “κολυμπούν” μέσα στο πλάσμα. Και επειδή ακριβώς είναι ένας ζωντανός ιστός, δεν μπορεί να τον αποκαταστήσει κανένα φάρμακο ή χημική ουσία.

ΤΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΙΜΑ;
Οι ετήσιες ανάγκες αίματος ανέρχονται σε 400.000 μονάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε κάθε 10 νοσοκομειακούς αρρώστους, οι δύο χρειάζονται μετάγγιση αίματος, και ότι για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένος απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος.Επίσης για κάθε ασθενή με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται τουλάχιστον 30 μονάδες αίματος το χρόνο, ενώ κάθε άρρωστος με λευχαιμία χρειάζεται περισσότερες από 50 μονάδες αίματος ή αιμοπεταλίων. Ενδεικτικό, επίσης, των αυξημένων αναγκών σε αίμα είναι ότι σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως εγχειρήσεις καρδιάς, βαριά γαστρορραγία ή αιμοραγία στον τοκετό, η ανάγκη για κάθε άρρωστο ξεπερνά τις 10 μονάδες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ;
Η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις μονάδες αιμοδοσίας της χώρας, είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να εξεσφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες αίματος, ώστε να αντιμετωπίζονται με επιτυχία οι ανάγκες των ασθενών σε αίμα.
Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα θα αρκούσε το 10% του πληθυσμού να προσφέρει αίμα μια φορά το χρόνο. Ορθότερη λύση θα ήταν αν 200.000 ως 300.000 άτομα γινόντουσαν εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι θα πρόσφεραν 2 ως 3 φορές το χρόνο αίμα ή θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ;
Ο αγώνας για την επικράτηση του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, ο αγώνας για την επιτυχία του έργου των Κρατικών Κέντρων και Υπηρεσιών Αιμοδοσίας αρχίζει το 1952. Αγώνας σκληρός, που τον διεξάγουν με απόλυτη πίστη στην ιδέα, αφοσίωση σε σημείο αυταπάρνησης, υπεράνθρωπη πολλές φορές προσπάθεια, όλοι, ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό και κυρίως οι αδελφές των Κέντρων Αιμοδοσίας. Το έργο στεργιώνεται, παρά τις αντιρρήσεις, παρά τις δυσκολίες. Το 1979 κλείνουν οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος και σταματάει το εμπόριο.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΔΙΝΩ ΑΙΜΑ;
Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΛΟΝΕΣ;
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.

ΠΟΣΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ; ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΥΤΟ;
Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 μόνο λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου. Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΘΑ ΠΟΝΑΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ;
Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, δηλαδή μια στιγμή. Την υπόλοιπη ώρα, ο αιμοδότης, απλώς ανοιγοκλείνει τη γροθιά του, προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος. Κατά συνέπεια μόνο, όχι δεν πονάει, αλλά αντίθετα νιώθει ένα μοναδικό συναίσθημα ικανοποίησης και συμπαράστασης στον άγνωστο συνάνθρωπο που υποφέρει.

ΔΕΝ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΙΜΑ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΘΑ ΔΟΥΜΕ…
Η αδιαφορία είναι ολέθρια. Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας. Ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας. Αρκεί να θυμόμαστε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιοι δέκτες, είμαστε όλοι!!!

ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ, ΑΝ ΓΙΝΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ;
Καταρχήν, η ηθική ικανοποίηση ότι ο αιμοδότης ως άνθρωπος συμβάλλει στη σωτηρία συνανθρώπων του, και, κατά δεύτερο λόγο δικαιούται αίμα σε περίπτωση προσωπικής ή οικογενειακής του ανάγκης. Ας σημειωθεί εδώ ότι το αίμα στη χώρα μας λαμβάνεται και χορηγείται δωρεάν και ότι από το 1979 έχει απαγορευτεί τελείως η εμπορία του.

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΓΙΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ.
Η αναβολή μπορεί να περιμένει. Η ανάγκη για αίμα των ανθρώπων που το χρειάζονται, δεν περιμένει ποτέ. Αφορά εσένα, αφορά όλους μας. Δέκα λεπτά προσφοράς ζωής δεν σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, δεν πάνε πίσω τις δουλειές σου, δεν χαλούν τις διακοπές σου. Αντίθετα, η προσφορά σου αποδεικνύει τη θέλησή σου να συμμετάσχεις σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι, είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Υπάρχει επίσης η σελίδα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Yπουργείου Yγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο περισσότερες αναλυτικότερες πληροφορίες (Συχνές Ερωτήσεις –  FAQ) γύρω από το θέμα της αιμοδοσίας. Ο σύλλογός τους έχει μέχρι και περιοδικό σχετικά με την αιμοδοσία.

Δείτει και τη σελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, Δωρητών Ιστών και Βιολογικού Υλικού. Έχουν φτιάξει και ένα χιουμοριστικό site με γραφικά γύρω από την αιμοδοσία.

Δωρεάν εφημερία με το όνομα “Αιμοδότης” εκδίδει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Περιέχει λίστα με συνδέσμους συλλόγων αιμοδοσίας που υπάρχουν. Μην αμελήσετε να δείτε και τον χάρτη των Ελληνικών Συλλόγων Αιμοδοσίας!

Σε αυτό το link και σε αυτό μπορείτε να βρείτε τα τηλέφωνα των κέντρων αιμοδοσίας σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτήν την σελίδα μπορείτε να δείτε μια πολύ μεγάλη λίστα από μη κυβερνητικές οργανώσεις αιμοδοσίας, να βρείτε τις διευθύνσεις τους και τα τηλέφωνά τους.

Τέλος, παραθέτω σε φωτογραφίες το φυλλάδιο που δίνεται στους αιμοδότες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσ/νίκης, αλλά και τον χάρτη των Ελληνικών Συλλόγων Αιμοδοσίας (πατήστε πάνω του για να τον δείτε σε μεγαλύτερη προβολή), που βρίσκεται στις σελίδες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.