Home » Αλληλογραφία

Ανεργία – Εγγραφή σε Σύλλογο – Εύρεση εργασίας (αλληλογραφία)

Submitted by on February 18, 2010 – 7:24 pmNo Comment
Ανεργία – Εγγραφή σε Σύλλογο – Εύρεση εργασίας (αλληλογραφία)

Σήμερα στάλθηκε στο περιοδικό ένα email που αφορούσε τα θέματα της ανεργίας, της εγγραφής σε κάποιο σύλλογο και της εύρεσης εργασίας μέσω αυτού. Πιθανώς να έγινε παρανόηση και το mail απευθυνόταν στο περιοδικό σαν αυτό να αποτελεί κάποιο σύλλογο ή ένωση. Το συγκεκριμένο email είναι μια καλή αφορμή για να ξανα-διατυπώσω ορισμένα πράγματα.

Η συγκεκριμένη αλληλογραφία έγραφε τα εξής:

Είμαι άνεργος/η παρασκευαστής/ρια από … Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να γραφτώ στο σύλλογό σας και πώς μπορώ να  βρω δουλειά μέσω του σωματείου σας γιατί μέσω αγγελιών είναι πολύ δύσκολο.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως έστειλες το email σε ένα ηλεκτρονικό μαγκαζίνο, το οποίο αν διαβάσεις το Σχετικά, δεν αποτελεί ούτε ένωση, ούτε σωματείο, ούτε εταιρεία, ούτε ομοσπονδία, ούτε σύλλογο, ούτε οτιδήποτε τέτοιο. Αν δεν σε καλύπτουν οι πληροφορίες στο Σχετικά ευχαρίστως να συζητήσουμε οποιαδήποτε απορία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Όσο αφορά τώρα το πρόβλημά σου θέλω να σου εκφράσω την αμφιβολία μου κατά πόσο στην Ελλάδα οποιαδήποτε ένωση, οποιαδήποτε κλάδου βοηθάει τα άνεργα μέλη της να βρουν κάποια . Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν οργανωμένες διαδικασίες εργασιακού προσανατολισμού από συντεχνιακές ενώσεις στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό γνωρίζω ότι υπάρχουν. Στην Ελλάδα -> ???

Λέγοντας παρασκευαστής/ρια φαντάζομαι ότι μιλάμε είτε για απόφοιτο Τεχνικού Λυκείου είτε για απόφοιτο ΙΕΚ. Ο συγκεκριμένος επαγγελματικός τίτλος δεν υπάρχει μιας και στην ουσία αναφέρεται σε κωδικό του ΙΚΑ. Στα αναφέρω όλα αυτά γιατί προκειμένου να σε βοηθήσω σχετικά με το που μπορείς να απευθυνθείς πρέπει να καταλάβω για τι βαθμίδα εκπαίδευσης μιλάμε (κωδικά ΙΚΑ παρασκευαστή ανάλογα με τον χώρο εργασίας έχουν και ΔΕ και ΤΕ και ΠΕ).

Υποθέτω, με βάση το τι είθιστε, ότι είσαι ΔΕ και ότι θέλεις να εντοπίσεις κάποιο σωματείο που σε αντιπροσωπεύει και το οποίο πιθανόν να σου παρέχει ενημέρωση.  Σαν κάτι τέτοιο το μόνο σχετικό σωματείο το οποίο μπορώ να σκεφτώ είναι η Ένωση Τεχνολόγων – Παρασκευαστών Ιατρικών Εργαστηρίων Δημοσίων Νοσοκομείων Ν.Π.Δ.Δ. Από ότι γράφει και η επίσημη ιστοσελίδα της εκπροσωπεί Τεχνολόγους και Παρασκευαστές στα Δημόσια Νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δεν γνωρίζω κατά πόσον εκπροσωπεί και μπορεί να εκπροσωπεί ανέργους καθώς και κατά πόσον όντως εκπροσωπεί 6500 άτομα (πριν 2 μήνες η σελίδα ανέφερε 3500 άτομα. Φαντάζομαι ότι τα 2 νούμερα είναι δυνητικά.  Αναρωτιέμαι είναι η αλήθεια  και πόσα μπορεί να είναι όλα τα δυνητικά μέλη – εργαζόμενοι Ελληνικών Νοσοκομείων Ν.Π.Δ.Δ.). Επίσης δεν γνωρίζω τις θέσεις της συγκεκριμένης ένωσης σχετικά με τους ρόλους των Τεχνολόγων και των Παρασκευαστών στην αγορά εργασίας, όπως αυτοί καθορίζονται από την εκπαίδευσή τους. Όσο αφορά κάποια ένωση, όμως, επικοινώνησε με την συγκεκριμένη και δες κατά πόσο μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σου.

Όσο αφορά το πρόβλημα σου -> αυτό καθ’ αυτό <- θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις να ψάξεις εργασία μέσω και των πηγών που προτείνουμε εμείς. Διάβασε την ανάρτηση “Job seeker…” και χρησιμοποίησε όσες σελίδες αναφέρουμε (κάνε εγγραφή πχ. kariera, διάβαζε τα νέα τους πχ. zhteitai.gr, κάνε κάποια σχετική ερώτηση στα forum τους πχ. diorismos). Σε επίπεδο ΔΕ δεν γνωρίζω, πέρα από τον ΟΑΕΔ , ανάλογες υπηρεσίες με τα Γραφεία Διασύνδεσης που έχουν τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία παρέχουν ενημέρωση για ευκαιρίες εργασίας (πχ. Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας Δ.Π.Θ.). Θα σου πρότεινα να ψάξεις και κάθε σχετικό link στο “Ψάχνω Εργασία” (πάνε με το ποντίκι πάνω στα μενού Εργασία στην Ελλάδα, Παρατηρητήρια Απασχόλησης στην Ελλάδα) από το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Κ.Ε.Π.).

Δεν γνωρίζω κάποιες άλλες πληροφορίες με τις οποίες θα μπορούσα να σε βοηθήσω. Καλή επιτυχία. 🙂

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.