Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Ανοιχτή επιστολή προς τους φοιτητές (παλιό υλικό)

Submitted by on November 25, 2012 – 1:18 pmNo Comment
Ανοιχτή επιστολή προς τους φοιτητές (παλιό υλικό)

Αυτές τις ημέρες προσπαθώ να κλέψω χρόνο ώστε να βρω online υλικό το οποίο θα συμπληρώσει (με βάση την αξιολόγηση που έγινετην εκδήλωση που είχαμε και όσο μπορεί θα βοηθήσει νέους ανθρώπους και . Η γενική διαπίστωση που έχω να κάνω είναι πως πληροφορία υπάρχει διαθέσιμη, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν για τα πάντα.

Η ανοιχτή πρόταση που έχω να κάνω σε όλους σας είναι να φτιάξετε ομάδες εργασίες και να προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στις σχολές/τμήματά σας. Μιλάω για αυτοδιαχείριση και αυτο-οργάνωση. Μην περιμένετε από άλλους αυτά που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας. Αν θέλετε να αλλάξει κάτι αλλάξτε το εσείς. Μικρές ευέλικτες ομάδες εργασίας, με στόχους, χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμα αποτελέσματα. Χωρίς ταμπέλες, κονκάρδες, αφίσες, ιεραρχίες, σκοπιμότητες. Αμοιβαίοι ρόλοι, ευθύνες, αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Σχηματίστε ομάδες με ανθρώπους που εμπιστεύεστε και ξέρετε ότι μπορείτε να λειτουργήσετε καλά μαζί.
 • Βάλτε μετρήσιμους, περιοδικούς στόχους. Κάντε σαφές πως μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε θέλει, αλλά μπορεί να παραμείνει μόνο όποιος προσφέρει κάτι μετρήσιμο σε έργο.
 • Σπάστε τα θέματα που αφορούν το μέλλον της σχολή σας. Μερικά τέτοια είναι:
  • Σύμφωνο Bologna,
  • ECTS,
  • DS,
  • Προγράμματα Σπουδών Erasmus,
  • Πρακτική Erasmus,
  • Προγράμματα Εξειδίκευσης Erasmus Mundus,
  • Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων,
  • Ερευνητική δραστηριότητα τμήματος / Ευρωπαϊκά προγράμματα Χρηματοδότησης
  • Συνεργασίες τμήματος με Πανεπιστήμια της Αλλοδαπής
  • Τίτλος/περιεχόμενο σπουδών με ορίζοντα τις εξελίξεις στην τεχνολογία τα επόμενα 10-15 χρόνια
 • Μιλήστε, σαν ομάδες εργασίες, με τους καθηγητές σας. Εντοπίστε τους πιο πρόθυμους και δραστήριους και συνεργαστείτε μαζί τους. Βάλτε μαζί στόχους, προσπαθείστε να χτίσετε κάτι και για εσάς αλλά και για τους επόμενους. Η εμπειρία μιας τέτοιας ομαδικής/συλλογικής προσπάθειας θα σας είναι σημαντική στο μέλλον (πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε πρόσκαιρη, ευκαιριακή στιγμή διασκέδασης – η οποία είναι αναγκαία αλλά δεν αποτελεί επένδυση για το μέλλον σας).
 • Σε κάθε φάση κάντε καταγραφή των προβλημάτων ώστε να έχετε μια εικόνα του γιατί δεν έχετε τα αποτελέσματα που περιμένατε. Συζητείστε για αυτά μεταξύ σας. Αναδιατυπώστε στόχους, ρόλους, ευθύνες. Ανανεώστε πρόσωπα.

Το μήνυμα και προτροπή μου λοιπόν είναι να

Κινηθείτε. Η ζωή βρίσκεται στη δράση και όχι στην αδράνεια. Αν δεν μπορείτε εσείς να βοηθήσετε τον ίδιο σας τον εαυτό, μην περιμένετε από τους άλλους να σας βοηθήσουν.

Η αλληλεγγύη και το αίσθημα κοινωνικής/συλλογικής ευθύνης είναι πράξεις, όχι σχήματα λόγου. Αν είμαστε κοινωνικά αδιάφοροι και αμέτοχοι, μην απορούμε γιατί δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή την κοινωνία που να στηρίζει και εμάς τους ίδιους.

Θεωρώ απίθανο να υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή, χωρίς να αλλάξει πρώτα από όλα το επίπεδο και το πλαίσιο σπουδών. Δεν αναφέρομαι μόνο στο τώρα αλλά και στην περίπτωση του να συζητάμε πάλι μετά από 10-15 χρόνια πώς θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανατροπές θα φέρει τότε το μέλλον.

Το μέλλον δεν το διαπραγματεύεσαι τη στιγμή που έρχεσαι αντιμέτωπος μαζί του. Το προετοιμάζεις.

Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση:

Δεν ελπίζω σε κανέναν περισσότερο από τον εαυτό μου, δε φοβούμαι τίποτα και κανέναν, είμαι λέφτερος να κυνηγήσω τη ζωή με όλες μου τις δυνάμεις

Ps: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι δρόμο θα ακολουθήσει η ΕΕ την επόμενη επταετία αλλά θεωρώ, ακόμα, δύσκολο να διαλυθεί τόσο εύκολα το οικοδόμημα που χτίστηκε επί τόσες δεκαετίες (θα ήταν ασύμφορο ιδίως τώρα που οι παγκόσμιοι συσχετισμοί ηπείρων έχουν αλλάξει). Θεωρώ πρωταρχική προτεραιότητα, όσο υπάρχει ακόμα ελπίδα, να επενδύσουμε σε αυτά που μας προσφέρονταν/προσφέρονται τόσες δεκαετίες και εμείς απλά αδιαφορούσαμε..

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.