Home » Αλληλογραφία

Ασάφεια & Γραφειοκρατία στις αιτήσεις του ΑΣΕΠ (παλιό υλικό)

Submitted by on January 14, 2010 – 7:06 pmOne Comment
Ασάφεια & Γραφειοκρατία στις αιτήσεις του ΑΣΕΠ (παλιό υλικό)

Ασχολούμαι με το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί φαίνεται να υπάρχει ασάφεια από πλευράς ΑΣΕΠ. Ελπίζω να φτάσει αρκετά πάνω ώστε να υπάρξουν σχετικές διορθώσεις.

Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση του προβλήματος με τις αιτήσεις του , θα παρακαλούσα να αποφεύγουμε προσωπικά μηνύματα στο facebook. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα μπορούμε ανοιχτά και δημόσια να ρωτήσουμε στο wall ή στο fan page ώστε και περισσότερες πιθανότητες να έχουμε να πάρουμε απάντηση αλλά και περισσότεροι να ενημερωθούν για κάτι που πιθανόν δεν γνώριζαν ή δεν είχαν πάρει “χαμπάρι”.

Μια κοπέλα είχε στείλει, λοιπόν, προσωπικό μήνυμα στο λογαριασμό του facebook και ρωτούσε ποια αίτηση του ΑΣΕΠ να συμπληρώσει. Δεν ασχολήθηκα με το θέμα και δεν έδωσα κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το λόγο που κατέγραψα πάνω με έντονα γράμματα. Μιας και η ερώτηση κατατέθηκε και δημόσια είπα να το ψάξω λίγο τι ακριβώς ¨ρωτάει ο ποιητής¨.

Ξεκινάμε ως παράδειγμα με την Προκύρηξη 7Κ/2009, για την οποία συνεχώς χτυπάτε τις σελίδες του περιοδικού (με προβληματίζει ότι δεν υπάρχουν παρόμοια χτυπήματα και για άλλα θέματα). Για να κλείσουμε με το θέμα Προκύρηξη 7Κ/2009 δείτε και τα παρακάτω link του ΑΣΕΠ:

Το πρόβλημα λοιπόν φαίνεται να υπάρχει με τα Έντυπα Συμμετοχής. Υπάρχουν 4 διαφορετικά έντυπα και 1 Παράδειγμα Συμπλήρωσης Εντύπου. Πριν συμπληρώσουμε το οτιδήποτε θα πρότεινα στον οποιοδήποτε να πάρει βαθιά ανάσα, να εκτυπώσει όλο το ΦΕΚ που τον ενδιαφέρει, να πάρει δεύτερη βαθιά ανάσα και να το διαβάσει πολύ – εξαιρετικά προσεκτικά.

Από το ΦΕΚ της προκύρηξης 7κ/2009 πάμε στις σελίδες 13624,13625. Σε αυτές αναφέρονται τα έντυπα 182 και 021. Μας μένει τώρα βέβαια το έντυπο 010 (θεωρώ πως κατανοούμε την χρησιμότητα του εντύπου – υπεύθυνη δήλωση για την προϋπηρεσία ), για το οποίο παρέχεται και παράδειγμα, το οποίο όμως δεν βλέπω να αναφέρεται κάπου στην προκήρυξη. Ας τα δούμε ένα ένα και θα συνεχίσω.

ΦΕΚ της προκύρηξης 7κ/2009

Έντυπο 182

Έντυπο 021

Έντυπο 010

Υπεύθυνη Δήλωση Απόδειξης Εμπειρίας

Παράδειγμα Συμπλήρωσης Εντύπου 010

Βλέπουμε λοιπόν στις σελίδες του ΑΣΕΠ ένα παράδειγμα συμπλήρωσης σε ένα έντυπο, συγκεκριμένα το 010, που δεν ζητείται σε κάποιον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Επίσης βλέπουμε 2 έντυπα, τα 021 & 010, τα οποία μοιάζουν πάρα πολύ, και στα οποία δεν παρέχεται καμιά  οδηγία χρήσης από το τίτλο ή τις συνοδευτικές πληροφορίες στη σελίδα διάθεσής τους. Θεωρώ πως τα συγκεκριμένα γεγονότα είναι πιθανόν να μπερδέψουν τον οποιοδήποτε υποψήφιο και στο τέλος να τον οδηγήσουν σε λάθος συμπλήρωση της συνολικής αίτησης προς τον ΑΣΕΠ.

Προσωπικά θα περίμενα από τον ΑΣΕΠ πιο φιλικό στο χρήστη οδηγίες. Θα θεωρούσα χρήσιμα επιπλέον case study, τα οποία θα εξηγούσαν την πλήρη διαδικασία ανά βαθμίδα. Στους ΤΕ για παράδειγμα θα περίμενα να υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα, το οποίο να παρουσιάζει σωστά συμπληρωμένες και συννημένες όλες τις απαραίτητες αιτήσεις και δικαιολογητικά. Εφόσον για κάποιο λόγο χρησιμοποιείται το έντυπο 010 και για κάποιο άλλο το έντυπο 021, θα περίμενα να υπάρχει κατάλληλο παράδειγμα για το καθένα (πλήρες παράδειγμα με όλες τα έντυπα και τα δικαιολογητικά). Η γραφειοκρατία είναι μεγάλο πρόβλημα και δε νομίζω ότι το λύνουμε μόνο με αναλυτικές οδηγίες οι οποίες στο τέλος μπορεί και να κουράζουν αντί να βοηθούν. Θεωρώ πως παράλληλα πρέπει να δίνουμε και πρακτικά και εύκολα παραδείγματα. Παίρνοντας υπόψιν όλες τις πιθανές περιπτώσεις.

Έχει ενδιαφέρον το παρακάτω άρθρο του 2005:

Σε κάποιο σημείο του αναφέρει:

Mετά τους διαγωνισμούς αυτούς, το AΣEΠ είναι έτοιμο για ακόμη δύο αλλαγές.

– H αίτηση θα κατατίθεται σε ειδικό φάκελο AΣEΠ – POST, που οι υποψήφιοι θα προμηθεύονται από τα EΛTA.

Kαταργείται το έντυπο 010 για την απόδειξη προσόντων και τα στοιχεία αυτού του εντύπου ενσωματώνονται στην κύρια αίτηση

Δεν γνωρίζω αν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν βρίσκω και κάτι αντίστοιχο στο web. Αν ισχύει, όμως, γιατί μετά από 4+ χρόνια το έντυπο βρίσκεται ακόμα online και μπερδεύει τον κόσμο? Γιατί επιλέγουμε ως παράδειγμα συμπλήρωσης ένα ληγμένο (sic) έντυπο και όχι κάποιο που ισχύει?

Δυστυχώς ούτε από τις Συχνές Ερωτήσεις του ΑΣΕΠ ούτε από το forum του diorismοs μπόρεσα να βγάλω άκρη με μια πρόχειρη αναζήτηση. Αν κάποιος γνωρίζει θα παρακαλούσα να μας δώσει διευκρινήσεις.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.