Home » Εκπαίδευση

ΑΣΠΑΙΤΕ και Μικροδιδασκαλίες (παλιό υλικό)

Submitted by on November 2, 2009 – 8:27 pm7 Comments
ΑΣΠΑΙΤΕ και Μικροδιδασκαλίες (παλιό υλικό)

Για κάποιον που θέλει παιδαγωγική κατάρτιση ένα από τα προγράμματα που μπορεί να παρακολουθήσει είναι το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης – ΕΠΠΑΙΚ της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – ΑΣΠΑΙΤΕ. Πέρσι, που είχα παρακολουθήσει το πρόγραμμα αυτό στο τμήμα Θεσσαλονίκης, είχα ξεκινήσει στο προσωπικό μου blog (ως γνωστόν προσωρινά down) να αναρτώ τις διάφορες μικροδιδασκαλίες μου. Ο Ανδρέας Οικονόμου, καθηγητής στην ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει την ιδέα αυτήν και στους φετινούς εισαχθέντες. Δεν μπορώ παρά να στηρίξω την προσπάθειά του και να ευχηθώ η φετινή χρονιά να είναι πιο διαστήρια ηλεκτρονικά για την (δημιουργική θα είναι έτσι και αλλιώς). Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, λοιπόν, θα δείτε δημοσιοποιημένες και κάποιες επιλεγμένες μικροδιδασκαλίες μου.

Πιθανόν, τώρα, κάποιοι να αναρωτιέστε τι είναι οι μικροδιδασκαλίες. Οι μικροδιδασκαλίες είναι μια μορφή εξέτασης – άσκησης που πραγματοποιείται από τους φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ. Σκοπός της άσκησης αυτής είναι να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς καθηγητές στην σχεδίαση και πραγματοποίηση ενός συγκεκριμένου μαθησιακού αντικειμένου (πχ. ενότητας ενός κεφαλαίου).  Ενώ στην αρχή η εξάσκηση αυτή έχει εικονικό χαρακτήρα (μεταξύ συμφοιτητών της ΑΣΠΑΙΤΕ), στο τέλος καταλήγει να έχει  πραγματικό χαρακτήρα με την υλοποίηση “πραγματικής” διδασκαλίας σε “κανονική” τάξη.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΑΣΠΑΙΤΕ και τη διδασκαλία που πραγματοποιείται σε αυτήν επισκεφτείτε οπωσδήποτε το blog multiplication του Ανδρέα Οικονόμου. Στις σελίδες του πιθανότατα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Από εμένα προτείνονται οι παρακάτω πηγές:

Παραδείγματα μικροδιδασκαλιών θα βρείτε online στις παρακάτω πηγές:

Για το τέλος αφήνω την Μικροδιδασκαλία για το Ελευθερο & Open Source Λογισμικό (ο chouvi σχολιάζει…). Η συγκεκριμένη μικροδιδασκαλία αφορά το Προγράμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΕΚεΠις, δηλαδή την εκπαίδευση ενηλίκων. Παρόλα αυτά νομίζω πως αποτελεί ένα καλό paradigm και για τους φοιτητές του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης – ΕΠΠΑΙΚ της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – ΑΣΠΑΙΤΕ.

Όπως ο chouvi σχολιάζει:

Το video αυτο το είχα ανεβάσει στο video google απο τις 27 Ιουλίου 2007.
Ειναι το περιεχόμενο μιας μικροδιδασκαλίας στα πλαίσια του προγράμματος – Εκπαιδευτών του ΕΚΕΠΙΣ με θέμα που επιλέγαμε εμείς (Επέλεξα ως θέμα Ελεύθερο & Open Source Λογισμικό). Με το video αυτό καθώς και με τις εργασίες που κάναμε θα κρινόμαστε για την πιστοποίηση μας στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ.

Μιας και την περασμένη εβδομάδα ήρθε η πιστοποίηση μου… και μιας που οι περισσότεροι μου είπαν οτι το θέμα αλλά και η παρουσίαση ηταν καλή (παρά το όποιο άγχος όταν ξέρεις οτι σε τραβάνε video) σας παρουσιάζω την 20 λεπτη συμμετοχική εισήγηση μου.

Ps: Οι μικροδιδασκαλίες μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή εξάσκηση για παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό γενικότερα.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

7 Comments »

 • skaravaios says:

  Να κάνω μία ερώτηση?

  Πρόκειται για προγάμματα εκπαίδευσης ενηλίκων ώστε να εγγραφουν στα μητρώα των ΚΕΚ και απο να αναζητηθούν πλέον ως εκπαδευτές εφόσον έχουν παρει τη πιστοποίηση!!

  Δηλαδή μόνο σε ΚΕΚ μπορούν να δουλέψουνε?
  Στέλνεις μόνο τα χαρτιά σου? Δεν χρειάζεται π.χ να δουλέυεις σε κάποια δημόσια υπηρεσία?

  Εχει καποιους πινακες που να αποδεικνύπυν ότι δέχονται και απόφοιτους ιατρικών εργαστηρίων??

  Ευχαριστώ.

  • ehealthgr says:

   ΑΣΠΑΙΤΕ = Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση # εκπαίδευσης ενηλίκων

   Προγράμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΕΚεΠις = εκπαίδευση ενηλίκων # Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

   Διάβασε καλύτερα και πιο προσεκτικά τα παραπάνω.

   Διαφορετικές διαδικασίες απαιτούνται στο καθένα. Στο ΕΚεΠις πχ. απαιτείται διδακτική εμπειρία για να κάνεις αίτηση. Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής, θα βρεις στα αντίστοιχα link για ΑΣΠΑΙΤΕ και ΕΚεΠις.

 • skaravaios says:

  Κύριοι άλλο είναι το ΑΣΠΑΙΤΕ και άλλο το ΕΚΕΠΙΣ?
  ΜΠΕΡΔΕΥΤΙΚΑ. Οι μικροδιδασκαλιες γίνονται στην Ασπαίτε. Τι ακριβως όμως ειναι το ΕΚΕΠΙΣ?

  Εχει καμια σχέση με την εκπαιδευση ενηλίκων ωστε να λάβουν κάποια εμειρία και να διοριστουν σε δημοσια εκπαιδευση?

  • ehealthgr says:

   ΕΚεΠις = Προγράμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

   Σου επισήμανα και πριν να διαβάσεις πιο προσεκτικά τα παραπάνω.

   Προφανώς και έχει σχέση με την εκπαίδευσης ενηλίκων (το οποίο επισημάνθηκε και στο πιο πάνω σχόλιο) αλλά όχι με τον διορισμό σε δημόσια εκπαίδευση. Έχω την εντύπωση (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) ότι οι εκπαιδευτές ενηλίκων εργάζονται με συμβάσεις έργου, όχι με μόνιμες συμβάσεις. Παρομοίως (όχι 100% σίγουρος) ότι ο ανταγωνισμός σε αυτά τα προγράμματα είναι μεγάλος.

   Τσέκαρε και τα αντίστοιχα link.

 • skaravaios says:

  Για εξηγησε μου λιγο καλυτερα σε παρακαλω τη εννοεις με τη φραση διδακτικη εμπειρια. Πρεπει να ειναι δηλαδη π.χ δασκαλοι?

  Ευχαριστώ!!

  2o συνεχόμενο comment: Για να καταλάβω. Ειναι εκπαιδεύση πάνω σε εκπαίδευση? Δηλαδη εκπαιδευω τους εκπαιδευτικους δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης ωστε να μπορω μεσα απο ένα μητρωο με τους επιτυχόντες να διαλεξω καποιον που να μπορει να διδαξει τους επόμενους.

  3o συνεχόμενο comment:Τα τσεκαρα τα links και δεν πολυκαταλαβα να σου πω την αλήθεια γι’ αυτο και ρωτάω. Να είσαι σιγουρος ότι κατι το ψαχνω πριν κανω την οποιαδήποτε ερώτηση!!

  Και επειδη γραφουμε ο ενας πανω στον αλλο δε θα βγαλει κανεις ακρη…μου φαινεται…χαχαχα.

  edit by admin:
  Διάβασε τους όρους χρήσης. Το επόμενο άσχετο και “απανωτό” comment θα σβηστεί χωρίς καμία προειδοποίηση.

  • ehealthgr says:

   Δεν μου δίνεις την αίσθηση ότι το ψάχνεις και πολύ.

   Ψάξε σχετικά στα forum του diorismos http://www.diorismos.gr/forum/ και της κοινότητας των εκπαιδευτικών http://www.pde.gr/forum/index.php.

   Το επόμενο άκυρο ή απανωτό comment θα σβηστεί χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση. Τα σχόλια υπάρχουν για να διευκολύνουν το διάλογο. Όχι για να γράφει ο καθένας ότι του κατεβαίνει. Σκέψου τι θέλεις να γράψεις και γράψε το σε ΕΝΑ comment. Όχι με απανωτά σχόλια.

   Να είσαι πιο προσεκτικός σε ότι γράφεις σε αυτές τις σελίδες.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.