Home » Νομοθεσία

Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΕΝΤΕΠΑ)

Submitted by on May 30, 2009 – 10:00 amNo Comment
Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΕΝΤΕΠΑ)

Τις προάλλες είχαμε παραθέσει το “Yπόμνημά της ΠΕΤΙΕ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά“. Σήμερα θα παραθέσουμε τις θέσεις τις ΕΝΤΕΠΑ για το ίδιο θέμα από την επίσημη ιστοσελίδα της (πηγή). Ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα μιας και το υλικό αναδημοσιεύεται για ενημερωτικούς λόγους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των τεχνολόγων παρασκευαστών ιατρικών εργαστηρίων απασχολούνται στα εργαστήρια των νοσοκομείων εκτελώντας εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις. Ανήκουν στον παραϊατρικό τομέα. Η εργασία τους αφορά την εξέταση των βιολογικών υγρών (αίμα, ούρα, κοπράνων ορούς, υγρά από κύστεις διαφόρων οργάνων, εγκεφαλονωτιαία, πτύελα, υλικά τραυμάτων) – επεξεργασία ιστών για τη διάγνωση διαφόρων νόσων.

Λόγω της φύσης των εργαστηριακών πράξεων και αναλύσεων που γίνονται είναι απαραίτητη η χρήση χημικών ουσιών και διαλυμάτων όπως οξέα, θεϊκό οξύ, υδροχλώριο, υδρόθειο, υδροβρώμειο (το οποίο αποδεδειγμένα προκαλεί στείρωση), διαβρωτικά χημικά όπως Οξείδια του Σιδήρου-Μολύβδου, επικίνδυνες και καρκινογόνες χρωστικές ουσίες (Harris Hematoxylin, Orange G. Solution, Ε.A. 50 Polychromatic Solution, Giemsa (πτητικό, δηλητήριο, εύφλεκτο, επιβλαβές στην αναπνοή και επαφή με το δέρμα, απώλεια όραση μετά από χρόνια έκθεση, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, την οισοφαγική οδό, το ήπαρ), May Grunwald Giemsa (Βλάβες στον κερατοειδή, χρόνιες δερματίτιδες, τύφλωση μετά από χρόνια χρήση, ζαλάδες κόπωση αδυναμία) πτητικά χημικά υγρά όπως φαινόλες, φορμόλη (άκρως τοξική και επικίνδυνη), ξυλόλες (τοξική επικίνδυνη, προκαλεί καρκινογενέσεις, δύσπνοιες, νέκρωση εγκεφαλικών κυττάρων, νευροτρόπος, δρα σαν ναρκωτικό), αλκοολόλες, ακετόνη και ειδικά προϊόντα χημικής βιομηχανίας όπως τοξικά αντιδραστήρια CMV ρρ66, CA125-CEA, CD8, CD 14, MELAN A, NSE, Ρ53, P504S και εκατοντάδες άλλα τα οποία χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια για την ταυτοποίηση αντισωμάτων σε καρκινογενέσεις και άλλες παθήσεις. Επίσης χρησιμοποιούνται ραδιενεργά υλικά, και ραδιοϊσότοπα σε ορμονολογικά εργαστήρια, για τη διάγνωση γενετικών ανωμαλιών και ορμονικών διαταραχών (Ραδιενεργό ιώδιο), καθώς και σε παθολογοανατομικά uranyl-nitrat 6 (Ουράνιο).

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών χαρακτηρίζεται, από τις ίδιες τις χημικές βιομηχανίες, ως άκρως μολυσματικά, επικίνδυνα, καρκινογόνα και προκαλούν βαριά εγκαύματα, κληρονομήσιμες γενετικές ανωμαλίες, λόγω δε της σύστασης τους, είναι άμεσα απορροφήσιμα από το δέρμα και περιέχονται στα φυλλάδια ασφαλείας υλικού, τα οποία συνοδεύουν τα εν λόγω αντιδραστήρια-υλικά όταν αυτά έρχονται στα νοσοκομεία. Οι καρβοξυλόλες χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα κατά την διάρκεια των χιλιάδων καθημερινών χρώσεων που πραγματοποιούνται σε Παθολογοανατομικά – Κυτταρολογικά εργαστήρια. Οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν έχουν μέτρο προφύλαξης ειδικά από τη ξυλόλη καθώς διαβρώνει τα πλαστικά γάντια και έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα. Οι εργαζόμενοι σε τοξικολογικά εργαστήρια ανιχνεύουν σε μολυσματικά βιολογικά υγρά (αίμα-ούρα) ναρκωτικές και τοξικές ουσίες , όπως Ινδική Κάνναβη, LSD, Κοκαΐνη, Ηρωίνη, Αμφεταμίνες Βενζοδιαζεπίνες, Βαρβιτουρικά και άλλα τοξικά φάρμακα και ουσίες. Λόγω της φύσεως των εξετάσεων έρχονται σε επαφή με ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Χρησιμοποιούν δε καθαρές πρωτογενείς ουσίες ναρκωτικών με έντονο τοξικό και πτητικό χαρακτήρα.

Εργαζόμενοι σε βιοχημικά εργαστήρια έρχονται σε επαφή με αντιδραστήρια όπως η APOLIPOPROTEIN ΑΙ, ALKALINE PHOSPATASE,   ALBUMIN BOG, BILIRUBIN, HEMOGLOBIN A1C (προκαλούν δερματικές παθήσεις και εγκαύματα ενώ απαιτείται η χρήση ειδικών γαντιών ενώ σε κατάποση άμεσο κίνδυνο ζωής), GLUCOSE (επικίνδυνο στην κατάποση ενώ αν έρθει σε επαφή με οξέα που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια απελευθερώνει τοξικά αέρια), Σίδηρος (Fe) (προκαλεί δερματικές αντιδράσεις, ερεθίζει τα μάτια, απαιτούνται κατάλληλα γάντια και συσκευές προστασίας προσώπου, το αντιδραστήριο R2 περιέχει οξικό οξύ και κατατάσσεται βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εξής: ερεθιστικό(ΧΙ), επικίνδυνο) καθώς και εκατοντάδες άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών σε μολυσματικά δείγματα και βιολογικά υγρά, που είναι άκρως τοξικά και επικίνδυνα.

Εργαζόμενοι σε εργαστήρια αιματολογικά-μικροβιολογικά, ανοσολογικά, κυτταροτοξικά, πειραματόζωων έρχονται επίσης σε επαφή με καρκινογόνες χρωστικές, ακρυλαμίδες (καρκινογόνος, νευροτοξική και άκρως επικίνδυνη), ολικά τοξικά και επικίνδυνα τα οποία χρησιμοποιούνται για την διάγνωση ασθενειών. Οι εργαζόμενοι σε μικροβιολογικά εργαστήρια έρχονται σε άμεση επαφή με τις καλλιέργειες ιών και βακτηρίων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε εργαστήρια ηπατολογικά και αιμοδοσίες οι απασχολούμενοι έρχονται σε επαφή με μολυσματικά υγρά και δουλεύουν με αντιγόνα ιών προς ανίχνευση κατ’ αποκλειστικότητα της Ηπατίτιδας και του ιού HIV.

Είναι προφανές ότι σε όλα τα εργαστήρια επί καθημερινής βάσης οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με υλικά, τοξικά, επικίνδυνα, πτητικά υγρά, εύφλεκτα και δηλητηριώδη, ραδιενεργά υλικά και μολυσματικά. Από την εκτεταμένη χρήση των υλικών αυτών και σύμφωνα με τα επίσημα φύλλα ασφαλείας και τεχνικές εκθέσεις τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των εργαζομένων.

Η χρήση των υλικών αυτών θα πρέπει να γίνεται με ατομικές αναπνευστικές μάσκες σε χώρο με βιομηχανικό εξαερισμό φίλτρων, φορώντας ειδικά ανθεκτικά στα χημικά γάντια και στολές. Πρόκειται για υλικά που από τη σύσταση τους χαρακτηρίζονται δηλητήρια και πρέπει να χειρίζονται με ειδικό εξοπλισμό και προκαλούν σοβαρές και μόνιμες βλάβες στο αναπνευστικό, στο ήπαρ, στα νεφρά, εγκεφαλική νέκρωση κυττάρων, καρκινογενέσεις κ.α. Πολλές από τις ουσίες είναι νευροτρόπες, προκαλώντας εκτεταμένες βλάβες στο νευρικό σύστημα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ

Η χρήση ραδιενεργών ουσιών και ραδιοϊσοτόπων ευθύνεται για την αύξηση καρκίνων του θυρεοειδούς σε εργαζομένους. Υπάρχει αυξημένο ποσοστό εργαζομένων που προσβάλλονται από φυματίωση (Νοσοκομείο «Σωτηρία»), ηπατίτιδες (Νοσοκομείο Γενικό Κρατικό Αθηνών) καθώς επίσης κρούσμα από μηνιγγιτιδόκοκ που απομονώθηκε σε εργαζόμενη σε νοσοκομείο η οποία και κατέληξε. Ιογενείς πνευμονίες. Επίσης μεγάλο ποσοστό εργαζομένων κινδυνεύει άμεσα από τα οροθετικά στον ιό HIV δείγματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων πάσχει από χρόνιες δερματολογικές παθήσεις, μυοσκελετικές παθήσεις (λόγω της μόνιμης στάσης του σώματος πάνω από τους πάγκους και τα μηχανήματα).

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Υπήρξε πυρκαγιά στο κυτταρολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας από έλλειψη μέτρων ασφάλειας μέσα στο χώρο, γιατί τα επικίνδυνα υλικά όπως και εξακολουθεί να γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία μέχρι τώρα, απορρίπτονταν μέσα στους νεροχύτες και το αποχετευτικό σύστημα.

Υπάρχουν αρκετά περιστατικά εγκαυμάτων λόγο των εύφλεκτων υλικών. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν τρυπηθεί με σύριγγα κατά την ώρα της αιμοληψίας ή άλλοι που έχουν κοπεί από σωληνάριο με μολυσμένο αίμα, και άλλοι που έχουν καταπιεί μολυσματικά και τοξικά υγρά (χρήση πιπέτας).

Στα εργαστήρια ισχύει όπως και στο νοσηλευτικό προσωπικό το κυκλικό ωράριο δηλ. πρωί-απόγευμα-νύχτα και Σαββατοκύριακα-Αργίες. Από μόνο του αυτό δημιουργεί προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική ζωή των εργαζομένων δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες (80%).

Στον ιδιωτικό τομέα οι Τεχνολόγοι Παρασκευαστές των εργαστηρίων είναι ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά από το 1951. Παρατίθενται οι αντίστοιχες εγκύκλιοι των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Παράγραφος 5 του άρθρου 28 του ΑΝ 1846/51 (ως αντικατεστάθη υπό της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ΝΔ 4104/60). Εντάσσονται Παρασκευαστές και βοηθοί αυτών στα νοσηλευτικά Ιδρύματα Κλινικές, Τράπεζες αίματος, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά εργαστήρια, Κέντρα υγείας, Υγειονομικές Μονάδες.

Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο σε νοσοκομεία που παλαιότερα ήταν ιδιωτικού δικαίου, πριν υπαχθούν όλα στο δημόσιο 1987, να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων μέσα στον ίδιο χώρο δουλειάς. Έτσι εργαζόμενος ο οποίος κράτησε το ΙΚΑ σαν ασφαλιστικό φορέα μπορεί να βγει πέντε χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη με αύξηση των συντάξιμων αποδοχών κάνοντας χρήση του νόμου για τα βαρέα ανθυγιεινά, ενώ συνάδελφος του που έχει επιλέξει ασφάλεια δημοσίου βγαίνει στην σύνταξη με κοινές δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις σαν διοικητικός υπάλληλος.
Π.χ. Νοσοκομεία «Έλενας» «Αλεξάνδρας» «Παμμακάριστος» «Ερυθρός Σταυρός» «Ευαγγελισμός» και άλλα σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί η νομοθεσία των Βαρέων Ανθυγιεινών στο νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στα εργαστήρια αιμοδοσίας χωρίς ταυτόχρονα να περιλαμβάνονται και οι Παρασκευαστές – Τεχνολόγοι. Στα εργαστήρια που υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό για την εξυπηρέτηση των ασθενών, εργαστήρια αιμοδοσίας, τράπεζες αίματος, τμήμα αιμοληψιών ταυτόχρονα υπάρχει και ο κλάδος των παρασκευαστών τεχνολόγων οι οποίοι κάνουν αποκλειστικά τον ιολογικό έλγχο, την παρακολούθηση των οροθετικών ασθενών με τις αντίστοιχες εξετάσεις, την αιμοληψία στην αιμοδοσία, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό δεν συμμετέχει στις πράξεις αυτές.

ΠΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΑΜΕ:

Την άμεση ένταξη του κλάδου στα ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ και διεκδικούμε ισότητα απέναντι των συναδέλφων μας στον ίδιο χώρο, μιας και βάση του άρθρου 4 του συντάγματος όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο.

Μείωση των ωρών εργασίας μέσα στον ανθυγιεινό παράγοντα όπως ισχύει και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Αναγνώριση 2 ετών στο συνταξιοδοτικό από τα 4 έτη της φοίτησης στα οποία η πρακτική γίνεται μέσα στα εργαστήρια.

Ένα μήνα επιπλέον άδεια διότι οι ραδιενεργές ουσίες χρησιμοποιούνται τώρα και σε άλλα εργαστήρια. (Νόμος σχετικός για ακτινοβολία ισχύει τώρα μόνο στα ορμονολογικά). Ζητάμε επέκταση και στα υπόλοιπα εργαστήρια.

To 55° έτος της ηλικίας να θεωρείται το καταληκτικό έτος συνταξιοδότησης για του άνδρες και το 50 για τις γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο ότι στον κλάδο μας κανείς δεν προλαβαίνει να γεράσει.

Ρυθμίσεις για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας νωρίτερα π.χ. από 18 ή 20 ετών (απόφοιτοι επαγγελματικών λυκείων κ.α.) και για όσους έχουν ήδη μπει από τα έτη 1970 και μετά.

Για όσους έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, να μπορούν να φύγουν στα 30 έτη με πλήρη σύνταξη (χωρίς να πάρουν μέρισμα από το ταμείο Β.Α. εφόσον δεν έχουν πληρώσει)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.