Home » Εκπαίδευση

ΒιοΪατρικές Επιστήμες και διέξoδοι (Erasmus, Εργασία, Μετεκπαίδευση) (παλιό υλικό)

Submitted by on January 23, 2010 – 7:32 pm8 Comments
ΒιοΪατρικές Επιστήμες και διέξoδοι (Erasmus, Εργασία, Μετεκπαίδευση) (παλιό υλικό)

Πιθανόν πάρα πολλοί στο μυαλό τους να έχουν συνυφασμένες  τις ΒϊοΙατρικές Επιστήμες με την λέξη αδιέξοδο. Σκοπός μου δεν είναι να αποδείξω την ορθότητα ή όχι της παραπάνω αντίληψης αλλά να δώσω ιδέες σε όσους τελειώνουν τέτοιες σχολές στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Για την ακρίβεια ότι θα γράψω  ακολουθεί την λογική του τι θα έκανα εγώ αν ήμουν 22-23 χρονών, ήθελα να δουλέψω στο χώρο και μόλις είχα περάσει ή τελειώσει τη σχολή μου.

Υπάρχουν αρκετά σχόλια στο περιοδικό που κάνουν λόγο για διάφορα πράγματα. Θα σταθώ σε ένα που μιλάει για ευχάριστα και δημιουργικά πράγματα. Αναφέρω το παρακάτω σχόλιο της Ιωάννας Ξαγοράρη, γιατί θεωρώ πως όποιες και να είναι οι αντιξοότητες πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Το ότι τις μοιραζόμαστε τις κάνει ακόμα πιο σημαντικές, μιας και έτσι μπορούμε να δώσουμε βοήθεια και όραμα σε όλους όσους αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς.

Καλή χρονιά σε όλους!

Ονομάζομαι Ξαγοράρη Ιωάννα και είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (ορκίστηκα το 2009). Στο 8ο εξάμηνο των σπουδών μου πραγματοποίησα 3μηνη πρακτική εξάσκηση στο εξωτερικό στα πλαίσια της δράσης ERA-PLACES του Προγράμματος LLP/ERASMUS. Η εμπειρία μου ως φοιτήτρια Erasmus δεν είναι εύκολο να περιγραφεί με λίγα λόγια. Γενικά δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς μία τόσο ξεχωριστή εμπειρία. Δυστυχώς, όμως, η ενημέρωση των φοιτητών σε ότι αφορά τα προγράμματα κινητικότητας στην εκπαίδευση, είναι κακή έως ανύπαρκτη! Ομολογώ ότι πέρασα πολλά μέχρι να εγκριθεί η μετάβασή μου στη Δανία για πρακτική άσκηση. Χάρη στην υπομονή μου όμως, και κυρίως την επιμονή μου τα κατάφερα. Η γραφειοκρατία επίσης είναι αρκετή και πάρα πολύ κουραστική, τόσο πριν την αναχώρηση, όσο και κατά την επιστροφή, αλλά αξίζει τον κόπο! Έχω να προτείνω, λοιπόν, σε αυτούς που ενδιαφέρονται για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό με πρόγραμμα ERASMUS (ERA-PLACES) να απευθύνονται στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Τ.Ε.Ι, είτε επισκεπτόμενοι το γραφείο, είτε παρακολουθώντας τους πίνακες ανακοινώσεων και την αντίστοιχη ιστοσελίδα. Στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ι.: http://www.teiath.gr/diethnwn/articles.php?id=3344&lang=el, μπορεί κανείς να βρει λεπτομερείς οδηγίες για τα βήματα, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι καθώς και για τις υποχρεώσεις τους. Ελπίζω να βοήθησα κάπως όσους σκέφτονται να φύγουν έστω και για λίγο από την πατρίδα! Θα επανέλθω σύντομα με περισσότερες εντυπώσεις.

Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε πολύ για την παρέμβαση Ιωάννα. Από μένα ένα ακόμα ευχαριστώ για το μήνυμα που περνάς:

Η γραφειοκρατία επίσης είναι αρκετή και πάρα πολύ κουραστική, τόσο πριν την αναχώρηση, όσο και κατά την επιστροφή, αλλά αξίζει τον κόπο!

Χάρη στην υπομονή μου όμως, και κυρίως την επιμονή μου τα κατάφερα.

Οι εμπειρίες και οι απόψεις τόσο οι δικές σου όσο και όλων των παιδιών που είστε ή ήσασταν εξωτερικό (δείτε την ανάρτηση “Άδεια Εξάσκησης Επαγγέλματος στο εξωτερικό για Τ.Ι.Ε.? (αλληλογραφία)“) είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Συνεχίζω τώρα όμως με το θέμα μας.

Μερικά πράγματα που θα σκεφτόμουν αν ήμουν φοιτητής ή άνεργος είναι τα παρακάτω:

 • Πρόγραμμα Erasmus ή πρακτικής σε Ευρωπαϊκή Χώρα (hint: κατά τη διάρκεια της παραμονής μου θα συνέλεγα πληροφορίες και εμπειρίες σχετικές και με την μελλοντική μου σταδιοδρομία).
 • Αν το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, κατά τη διάρκεια του Erasmus, είχε σχέση με κάποιο Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης που θα ήθελα να παρακολουθήσω, μετά την αποφοίτησή μου, ακόμα καλύτερα.
 • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε Ευρωπαϊκή χώρα, όχι απαραίτητα κάποια από τις κλασικές (πχ. Αγγλία). Για Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα θα επέλεγα κάποιο πρόγραμμα το οποίο θα ταίριαζε αυστηρώς στις προτιμήσεις μου και για το οποίο θα είχα συλλέξει καλές πληροφορίες (hint: κατά τη διάρκεια των σπουδών μου θα αναζητούσα οτιδήποτε, γνώσεις – δεξιότητες – επαγγελματικές ευκαιρίες, αφορούσε την μελλοντική μου σταδιοδρομία με βάση αυτό το μεταπτυχιακό.   ).
 • Εργασία σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα πρόσφερε καλή απορροφητικότητα και απολαβές στα επαγγέλματα του χώρου (hint: κατά τη διάρκεια της παραμονής μου θα συνέλεγα πληροφορίες για το τι γίνεται στην Ελλάδα ώστε αν θέλω να επιστρέψω να γνωρίζω τις ευκαιρίες που δίνονται αλλά και τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσω. Στις ευκαιρίες συγκαταλέγονται και τα διάφορα Προγράμματα Διδακτορικών & PostDoc των Ελληνικών Ερευνητικών και Τεχνολικών Ιδρυμάτων).
 • Εναλλακτικό σενάριο θα ήταν να ακολουθήσω κάποιο πιο διευρυμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που μου αρέσει και να κυνηγήσω εργασία πλέον στον ευρύτερο χώρο της Υγείας. Για παράδειγμα μια αναγνώστρια του περιοδικού είχε κάνει Μεταπτυχιακό στην Δημόσια Υγεία και εργαζόταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – WHO για την καμπάνια κατά της παχυσαρκίας (θα επικοινωνήσω μαζί της και ελπίζω να έχουμε και τη δική της γνώμη). Παρόμοιες θέσεις εργασίας μπορεί να είναι σε Φαρμακευτικές Εταιρίες, σε Εταιρίες Ιατρικού Μαρκετινγκ, σε Εταιρίες Ιατρικών Μηχανημάτων, κ.ο.κ. Βρίσκω το χώρο της εκπαίδευσης αρκετά κορεσμένο και δεν ξέρω αν θα ήταν πρώτη μου επιλογή.
 • Δεν γνωρίζω τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιος έχει μόνο το βασικό πτυχίο. Στην περίπτωση αυτή θα έψαχνα, ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια, τις αγγελίες για να δω τι προσόντα ζητούνται και ανάλογα θα προσάρμοζα την προσωπική μου “εκπαιδευτική ατζέντα”.

Τα παραπάνω είναι προσωπικές σκέψεις και υποθέσεις εργασίας για ότι θα ήταν καλό για το μέλλον μου αν ήμουν τώρα φοιτητής. Σκοπός μου είναι να σας δώσω ιδέες και επ’ ουδενί να σας κάνω υποδείξεις.

Σχετικά με τα παραπάνω, βέβαια, θα χρειαζόμουν και πληροφορίες. Οι πρόχειρες, οι οποίες έχουν ήδη αναφερθεί, είναι οι παρακάτω:

Εκείνο που μας μένει είναι πληροφορίες για το Erasmus αλλά και για εργασία στο εξωτερικό. Φαντάζομαι πως το δεύτερο είναι πιο εύκολο εφόσον είστε ήδη στο εξωτερικό. Επειδή δεν έχω επαρκή αντίληψη επί τούτου το αφήνω με την παράκληση όσοι είστε έξω ή όσοι γνωρίζετε περισσότερα να τα αναφέρετε (ελπίζω να μαζευτούν αρκετά ώστε να γίνει κάποια ξεχωριστή ανάρτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα).

Σχετικά, με το Erasmus, λοιπόν, μερικές σχετικές πηγές είναι οι παρακάτω:

Μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες για το ίδιο θέμα από διάφορα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο το συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ανήκετε συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus και αν υπάρχουν υπεύθυνοι να σας εξυπηρετήσουν άμεσα και γρήγορα (δεν έχω την εμπειρία του Erasmus, όσοι έχουν πάει γνωρίζουν καλύτερα).  Όσο αφορά τα Ιατρικά Εργαστήρια, μερικά σχετικά link:

Σχετικά με τα Ιατρικά Εργαστήρια μια ακόμη χρήσιμη λίστα με link βρίσκεται στις σελίδες του European Association for Professions in Biomedical Science – EPBS. Στη σελίδα Education in Europe περιέχονται τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των ΒϊοΙατρικών Εργαστηριακών Επιστημών ανά χώρα. Περιέχονται μαζεμένα και στο παρακάτω έγγραφο. Σε αρκετά από αυτά υπάρχει αναφορά σε ποια Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δια βίου Μάθησης συμμετέχουν.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα Google Map με όλα τα Ιδρύματα τα οποία αφορούν τις ΒϊοΙατρικές Επιστήμες και τα οποία συμμετέχουν σε Προγράμματα Δια βίου Μάθησης. Για παράδειγμα ο παρακάτω χάρτης ο οποίος περιέχει τα Ιδρύματα Ιατρικών Εργαστηρίων στην Ελλάδα. Η λίστα του EPBS υπάρχει. Μένει να προστεθούν οι ανάλογες Ελληνικές καταχωρήσεις σε αυτόν, και να προστεθούν στο χάρτη οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές. Σε κάθε περίπτωση πιέστε οι ενδιαφερόμενοι τους όποιους υπευθύνους να κινητοποιηθούν.

Ποιες είναι οι προτάσεις και οι λύσεις σας στα αδιέξοδα? Πιστεύετε ότι μπορεί να στηθεί ένα Πανευρωπαϊκό δίκτυο ΒϊοΙατρικών Επιστημών?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

8 Comments »

 • ανδρεας says:

  Θα ήθελα να ρωτήσω την συνάδελφο Ιωάννα με το πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ στην Δανία να ανταλλάξει κάποιες πληροφορίες μαζί μου αν έχει την καλοσύνη σχετικάμε την εμπειρία της για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την απασχόληση της στην Δανία.

  Ευχαριστώ

  Α, Χριστοφορίδης

 • gkelnar says:

  Ενημερωθείτε από τον παρακάτω δικτυακό τόπο του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.) σχετικά με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus-Mundus καθώς και για τις δυνατότητες συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών στο πρόγραμμα αυτό: http://www.ypepth.gr/el_ec_category561.htm

  Πηγή: http://career.duth.gr/cms/?q=node/40665

 • gkelnar says:

  Ενημερωτικός σύνδεσμος σχετικά με προγράμματα Erasmus: http://www2.uth.gr/main/administration/offices/SocratesErasmus/el/index.html

 • gkelnar says:

  Πανεπιστημιακός Χάρτης Erasmus 2011 -- Ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων: http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=7981&spec=edu&type=1

 • gkelnar says:

  To WISHES project http://www.eu-wishes.eu/ (εγκεκριμένο πρόγραμμα στο πλαίσιο της δράσης 4 του Erasmus Mundus I), υποστηρίζεται ήδη από 70 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διεθνείς συλλόγους, ευρωπαϊκά δίκτυα, Υπουργεία Παιδείας και Εθνικές Αρχές. Το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει μια διαδικτυακή πλατφόρμα, την επονομαζόμενη πλατφόρμα κινητικότητας WISHES, στην οποία τα ευρωπαϊκά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορούν να προβληθούν δωρεάν σε φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το WISHES παρέχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, διευκολύνοντας τις δραστηριότητες συνεργασίας, τις ευκαιρίες κινητικότητας και τη διεθνή προβολή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθάει, επίσης, στην αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας της Bologna προτρέποντας τα Iδρύματα Aνώτατης Eκπαίδευσης να διαμορφώσουν την παρουσίασή τους, στο πλαίσιο της πλατφόρμας κινητικότητας WISHES, μέσα από τη χρήση του Καταλόγου Μαθημάτων ECTS.

  Σε σύντομο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα κινητικότητας WISHES θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Από τα μέσα Μαΐου 2010 τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να αρχίσουν να εκμεταλλεύονται το συγκεκριμένο εργαλείο μαρκετινγκ και προβολής.

  Στην ιστοσελίδα http://www.eu-wishes.eu/newsletter1 μπορείτε να εντοπίσετε πληροφορίες για τις τελευταίες και επερχόμενες δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος WISHES.

  Πηγή: http://career.duth.gr/cms/?q=node/41603

 • gkelnar says:

  Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε όλες τις ευκαιρίες εργασίας στο EMBL (Εuropean Molecular Biology Laboratory): http://www.embl.de/aboutus/jobs/index.php

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.