Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Δεν είμαστε ζαχαροπλάστες, αρτο-παρασκευαστές, etc

Submitted by on February 28, 2011 – 10:41 am5 Comments
Δεν είμαστε ζαχαροπλάστες, αρτο-παρασκευαστές, etc

Προσπαθώ  να παρακολουθώ όλες τις ανακοινώσεις που αφορούν τον χώρο των εργαστηρίων. Είναι αξιοσημείωτη η “εμμονή” κάποιων να συνδέουν τον τίτλο του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων με τον κωδικό του ΙΚΑ που αναφέρει παρασκευαστής. Είναι ενδιαφέρον επίσης πως κάποιοι έχουν αλλάξει ονομασία και το “Δημόσιων Νοσοκομείων Ν.Π.Δ.Δ.” μετατράπηκε στο γενικό “Ιατρικών Εργαστηρίων”.

Επειδή το semantics έχει την σημασία του έχω μερικές απορίες:

 • Ο Τεχνολόγος είναι παρασκευαστής (βλέπε συνεχή χρήση του τίτλου “Τεχνολόγος – Παρασκευαστής”)? Ποιος συγκεκριμένος επαγγελματικός τίτλος ορίζεται ως παρασκευαστής? Ποιοι κωδικοί του ΙΚΑ, σε πόσα επαγγέλματα, και επαγγελματικούς χώρους έχουν μέσα τον όρο του παρασκευαστή?
 • Εν έτει 2011 μιλάμε για (αυτο ??)προσδιορισμό με βάση ένα απαρχαιωμένο κωδικό του ΙΚΑ (25τιας?) ή μιλάμε για προσαρμογή με βάση τις διεθνείς εξελίξεις του κλάδου?
 • Στο χώρο των εργαστηρίων υπάρχουν ΤΕ (4), ΤΕ (0), και ΔΕ (τεχνικά λύκεια και ΙΕΚ). Ποιοι ορίζονται ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων – Παρασκευαστές και από ποιους? Για το περιεχόμενο σπουδών και τον επαγγελματικό τίτλο υπεύθυνα είναι τα αρμόδια τμήματα ΤΕΙ. Ποιος γνωμοδότησε και με βάση ποια επιχειρήματα για αυτήν την στρεβλή χρήση του επαγγελματικού τίτλου του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων?
 • Μια ένωση που εκπροσωπεί Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων θα πρέπει να απαρτίζεται από τέτοιους. Πώς είναι δυνατόν μια ένωση που έχει μέλη άλλης βαθμίδας εκπαίδευσης να αυτοπροσδιορίζεται ως εκπρόσωπος των Τεχνολόγων? Πώς εκπροσωπούνται οι διαφορετικοί ρόλοι και στόχοι του κάθε επαγγέλματος? ΤΕ και ΔΕ είναι το ίδιο πράγμα για κάποιους (?), με ποια επιχειρηματολογία και με ποιο νομικό καθεστώς?

Οι καιροί είναι δύσκολοι και τέτοιες συζητήσεις παράταιρες. Σε αυτούς τους καιρούς, όμως, πάρα πολλοί συνάδελφοι θα βγουν έξω, θα κάνουν μεταπτυχιακά, θα αναζητήσουν περαιτέρω σπουδές σχετικές με το αντικείμενο. Με το να ομογενοποιούμε τα επαγγέλματα του εργαστηριακού χώρου προσβάλλεται η επαγγελματική μας υπόσταση. Εκεί που θα έπρεπε να πάμε ένα βήμα μπρος, κάποιοι θέλουν να τα βάλουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι και να πάμε πίσω ολοταχώς.

Δεν είμαστε ούτε ζαχαροπλάστες, ούτε αρτο-παρασκευαστές. Είμαστε Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων. Και για όσα θα έπρεπε να κάνουμε στο χώρο εργασίας μια γνωμοδότηση των τμημάτων ΤΕΙ θα ήταν χρήσιμη. Δεν γίνεται εδώ να είμαι “ζαχαροπλάστης” και στο εξωτερικό να είμαι Biomedical Laboratory Science. Για την ακρίβεια δεν θα έπρεπε να γίνεται. Έχουν συμφέρον κάποιοι να συνεχίσει αυτή η στρεβλή κατάσταση?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

5 Comments »

 • Nikos says:

  ‘Άκουσον άκουσον! Παρασκευαστές εθεάθησαν σε ερευνητικά εργαστήρια ανα την Ευρώπη. Φυσικά με την άσπρη ποδιά πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν φοράει και το καπέλο του σεφ και γιατί κρατάει πιπέττα και όχι αλεύρι.’

  Νομίζω ότι μόνο με χιούμορ (έστω και κρύο!) αντέχεται η κατάσταση. Από τότε που δημιουργήθηκε το περιοδικό τόσα άρθρα έχετε γράψει για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά φυσικά η γενιά που επιμένει για το ‘παρασκευαστής’ δεν γνωρίζει από που ανοίγει ο υπολογιστής.

  Το μόνο που με ανησυχεί είναι τα νέα παιδιά που έρχονται να μην απογοητεύονται. Από μόνοι τους μπορούν να αλλάξουν την αντίληψη που υπάρχει τώρα.

  • petite says:

   agaphte Niko simfonw apoluta me oti les..kai ta theteis kai polu wraia… ALLA…apo ta sunedria pou exw parakolouthisei…prospathoun mesa ston titlo mas na sunexisei na uparxei kai o xarakthrismos PARASKEVASTIS giati eite mono etsi pairnoume ensima gia “anthiguina”…mia pou exoume na kanoume me epikindines kai ptitikes ousies… ta ensima afta mono aftos otitlos ta dikaiologei…kai prospathoun na suntairasoun kai afto mesa se ola….. afta apo eme :))

 • stefanos says:

  Νίκο αυτοί που επιμένουν για το ”παρασκευαστής” είναι αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει το υπάρχον σύστημα. Η νέα γενιά δεν φταίει γιατί καθορίζεται και δημιουργείται από την προηγούμενη.

  Οι λόγοι είναι πολλοί. Άλλοι θα σου πουν, οικονομικοί, άλλοι θα σου πουν πως δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τόσες αλλαγές, οπότε πέρνουμε τον πιο επικρατές στην αγορά ”παρασκευαστές” και με αυτό κινούμαστε.

  Πιστεύω πως ( βγάζοντας τον οικονομικό παράγοντα ) αν η προηγούμενη γενιά δεν κάνει κάτι, τότε η ανερχόμενη είναι καταδικασμένη να δεχτεί αυτούς τους όρους αγοράς.

  Πρέπει να γίνουν πολλά σε όλους τους τομείς. Δεν μπορούμε μόνο να κατηγορούμε τους μεν ότι δεν θέλουν να αλλάξουν την παρούσα κατάσταση αν και οι ίδιοι δεν προσπαθούμε σε προσωπικό επίπεδο να προωθήσουμε το αντικείμενο σπουδών μας.

  Όταν βγαίνεις από ένα ΤΕΙ με την αντίληψη του ” θα βρω δουλειά σε ένα μικροβιολογικό και θα την αράξω” έχεις ήδη χάσει τον ενδιαφερον σου περαιτέρω για προσωπική εξέλιξη. Όταν εν έτη 2011 δεν υπάρχει ”ζωντανή” ιστοσελίδα των Ιατρικών Εργαστηρίων μοιραία δεν θα υπάρχει και πληροφόρηση. Δεν μπορείς με μία βιβλιοθήκη και με την σελίδα διασύνδεσης να πεις: οκ , τελέιωσα! Χρειάζονται πολλά και πάνω από όλα κίνητρα. Έχουμε περάσει στο ”ψηφιακό βιβλίο” και ακόμα είμαστε στις σημειώσεις. Όλα κινούνται με βάση το ψηφιακό υλικό και εμείς επιμέουμε στις ασπρόμαυρες κακογραμμενες σημειώσεις.

  Αν από μόνοι μας ( σαν σύνολο) δεν στηρίξουμε και δεν βοηθήσουμε τους νέους να μάθουν τι ”εστί Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων” μην περιμένουμε να το κάνει η κυβέρνηση σαν ”καλός σαμαρείτης”.

  Αν κάνεις μία έρευνα για το σε ποια Μ.Π.Σ δικαιούμαστε να μπούμε θα καταλάβεις σε ποιο επίπεδο μας έχουν κατατάξει.

  Όπως λέει και ο τίτλος δεν είμαστε αρτο-παρασκευαστές, αλλά αν δεν γίνει καμιά ενέργεια στο τέλος θα μας αναγκάσουν να το δεκτούμε κιόλας.

  Πιστεώ πως την γνώση την έχουμε όσοι ασχολούμαστε με ”νέες τεχνολογίες”, θέλει απλά θέληση με γνώμονα την καλύτερη εξέλιση του επαγγέλματος.

  Ωραίες οι ερωτήσεις που γίνουνται στο συγκεκριμένο άρθρο, ελπίζω να βρεθεί κάποιος και να μας δώσει απαντήσεις.

 • marina says:

  επειδη υπαρχει ενα χαος με τους κωδικους του ΙΚΑ μηπως γνωριζετε να μου πειτε ποιος ειναι αυτος ο κωδικος για τους ΤΕ Ιατρικων Εργαστηριων σε μικροβιολογικο εργαστηριο και ΤΕ Ιατρικων Εργαστηριων για εργαστηριακους συνεργατες σε ΤΕΙ? γιατι τον χαρακτηριζουν διαφορετικα και δεν τον δεχεται τον ιδιο το ΙΚΑ. Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

  • ehealthgr says:

   Μαρίνα χωρίς να γνωρίζω, κάνω υπόθεση εργασίας πως ο κωδικός για εργαστηριακούς συνεργάτες σε ΤΕΙ θα έχει να κάνει με κανένα κωδικό που θα υποδηλώνει εκπαιδευτική προϋπηρεσία. Οι ωρομίσθιοι δεν ξέρω αν δικαιούνται ένσημα. Ελπίζω να βρεθεί κάποια απάντηση.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.