Home » Εκπαίδευση

Διαδικτυωμένος φοιτητής, επαγγελματίας. Θα πονέσει γιατρέ μου?… (παλιό υλικό)

Submitted by on September 4, 2009 – 7:55 pmNo Comment
Διαδικτυωμένος φοιτητής, επαγγελματίας. Θα πονέσει γιατρέ μου?… (παλιό υλικό)

Μια από τις θεωρίες μάθησης που “παίζουν” στο e-learning είναι o Κονεκτιβισμός – Connectivism. Σε αντίθεση με τις “κλασικές” θεωρίες του συμπεριφορισμού, γνωστικισμού και εποικοδομητικού ο Κονεκτιβισμός είναι περισσότερο “προσαρμοσμένος” στα ηλεκτρονικά μέσα και στις δυνατότητες που μας παρέχουν. Πιο συγκεκριμένα όπως γράφει το blog “Ηλεκτρονική Μάθηση”:

Ο Κονεκτιβισμός ή Δικτυωμένη Μάθηση (connectivism or networked learning) είναι μια νέα θεωρία μάθησης που αναφέρεται ειδικά στην ηλεκτρονική μάθηση. Θεωρεί ότι η γνώση είναι ένα δίκτυο από κόμβους και συνδέσεις που αναδιαμορφώνονται και επανασυνδέονται δημιουργώντας νέα γνώση. Στοιχεία της θεωρίας αυτής είναι τα δεδομένα, η πληροφορία, η γνώση και το νόημα. Ορισμένες ουσιαστικές αρχές της θεωρίας αυτής είναι ότι η γνώση βρίσκεται στην διαφορετικότητα της γνώμης, ότι προκύπτει από τη διαδικασία σύνδεσης κόμβων ή πηγών πληροφορίας, ότι η διατήρηση των συνδέσεων προάγει την συνεχή μάθηση.

Με το τεχνολογικό μέσο (βλέπε Επιστήμη Διαδικτύου, Εφαρμοσμένη Πληροφορική) και την ραγδαία αύξηση πληροφοριών αλλάζει τελείως ο τρόπος με τον οποίο καλούμαστε να αποκτήσουμε αυτές, να τις μετουσιώσουμε σε γνώση και να τις χρησιμοποιούμε σε πρακτικό και λειτουργικό επίπεδο. Όπως πολύ εύστοχα γράφει το blog “Ηλεκτρονική Μάθηση”:

αν τα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να αποθηκεύσουν και να ανασύρουν τη γνώση, τότε εμείς τι καλούμαστε να κάνουμε; Η απάντηση είναι: ΔΙΚΤΥΑ (networks). Είναι αυτονόητο ότι είναι αδύνατο να επιχειρήσουμε να γνωρίσουμε τα πάντα, ακόμα και γύρω από ένα εξειδικευμένο τμήμα της επιστήμης μας. Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε τις εμπειρίες των άλλων, δημιουργώντας δίκτυα και συνδέσεις με άλλους ανθρώπους. Η γνώση λοιπόν δεν υπάρχει στο μυαλό μας, στο μυαλό των λίγων, αλλά στα δίκτυα των πολλών που εξειδικεύονται γύρω από ένα θέμα ενδιαφέροντος. Είμαστε κόμβοι σε μεγάλα δίκτυα μέσα από τα οποία διακινείται η πληροφορία. Ο διαφορετικός τρόπος συνδυασμού μας μπορεί να δώσει την καινοτομία, μέσα από τη σύνδεση διαφορετικών ιδεών και πεδίων.

“Σημασία πλέον δεν έχει το πετρέλαιο, αλλά ο αγωγός!” Σημασία έχει να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε άμεσα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις που απαιτούν γνώσεις που δεν έχουμε! Σημασία δεν έχει τι ήδη ξέρουμε, αλλά τι μπορούμε να μάθουμε επιπλέον και πόσο ικανοί είμαστε να βρούμε γρήγορα τη γνώση που μας λείπει!

Αν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, τότε αυτό το κάτι είναι η φιλοσοφία πίσω από το “περιοδικό”. Η λειτουργία μας στηρίζεται πάνω σε αυτές τις αρχές και με βάση αυτές σας καλούμε συνέχεια να συμμετέχετε, να μοιράζεστε, να μπείτε στη διαδικασία να “δικτυωθούμε” όσο το δυνατόν μεταξύ μας. Πριν το σημερινό βίντεο, το οποίο αφορά και τον τίτλο, σας προτείνουμε να διαβάσετε τα παρακάτω paper:

Το βίντεο, λοιπόν, για το οποίο και ο λόγος έχει τίτλο “Networked Student“…

Ps: Αν σας άρεσε το βίντεο, δείτε και τις αναρτήσεις της κατηγορίας Υγεία 2.0. Ιδίως αυτές που εξηγούν τις υπηρεσίες κοινωνικού διαδικτύου.

Ps^2: Στη φωτογραφία (αρχική προέλευση) γράφει “All PLNs start with a single connection“, όπου PLNs aka Personal Learning Networks. Κάποια στιγμή θα παρουσιάσω και αυτά τα περιβόητα “Ατομικά Μαθησιακά Δίκτυα”…

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.