Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Διευκρινήσεις – Απόψεις για ΕΠΑΛ (μέλος Δ.Σ. ΠΕΒ)

Submitted by on July 4, 2009 – 12:24 amNo Comment
Διευκρινήσεις – Απόψεις για ΕΠΑΛ (μέλος Δ.Σ. ΠΕΒ)

Δεχθήκαμε mail από τον Ανδρέα Ζοάνο (Βιολόγος, Καθηγητής β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος Δ.Σ. της Π.Ε.Β.) σχετικά με το το άρθρο της Ε. Πολιτάκη (Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων Μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικών Εργαστηρίων) για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ – “Ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ (η γνώμη σας)”. Η συζήτηση ξεκίνησε από την ανάρτησηΘέσεις – Απόψεις της Π.Ε.Β. για το θέμα των αναθέσεων διδασκαλίας μαθημάτων στα σχολεία ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ“. Το κείμενο – απάντηση στην επιστολή της συναδέλφου Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων σας το παραθέτουμε παρακάτω:

Θεώρησα  σημαντικό  να συνεχίσω το διάλογο που ξεκίνησε η, προφανώς, καλή συνάδελφος (λέω προφανώς, γιατί αν διαβάσει κανείς την τελευταία παράγραφο της επιστολής της, αντιλαμβάνεται ότι τα κίνητρα είναι φανερά δημιουργικά και με στόχο το καλύτερο για τους μαθητές μας, άρα και την κοινωνία ως σύνολο):

«Τελειώνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται καθηγητές με βαθιά αγάπη στα παιδιά και τις ανάγκες τους (ψυχικές, κοινωνικές, αναζητήσεων ταυτότητας, προτύπων κτλ) που κατανοεί το ηλικιακό τους επίπεδο, που προσφέρει γνώσεις και κίνητρα μέσα απο την ψυχή του, και λιγότερο πλήρως καταρτισμένους επιστήμονες που θα συναντήσει οπωσδήποτε όταν το θελήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Θέλω επίσης να πιστεύω ότι η επιστολή σας προς το Υπουργείο δεν είναι προσπάθεια υπονόμευσης του κλάδου μας αλλά απλή εφαρμογή του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία!»

Αυτό  που αδυνατώ να αντιληφθώ είναι από που στο κείμενο – επιστολή της Π.Ε.Β. προς τον Υπουργό Ε.Π.Θ. καταφαίνεται, έστω και εμμέσως, ότι η Π.Ε.Β. στρέφεται ενάντια στους συναδέλφους απόφοιτους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων – …και μάλιστα μόνο ενάντια σε αυτούς- :

«Κύριοι,
Σε επιστολή σας προς τη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύσατε και στο site σας, αξιώνετε την ανάθεση μαθημάτων που κατά την άποψή σας έχουν δευτερεύοντες ή μη σωστά ή και καθόλου καταρτισμένοι επιστήμονες υπονοώντας τον κλάδο των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (γιατί εμείς τα έχουμε ανάθεση) αλλά μη τολμώντας να αναφερθείτε στον άκρως! επιστημονικό κλάδο των ιατρών (δεν αναφέρεται η ειδικότητα), ή νοσηλευτών που κυριαρχούν στις αναθέσεις, θα ήθελα να σας απαντήσω σε αποσπάσματα της επιστολής σας για λόγους συντομίας.»

Πόσο  μάλλον που η συνάδελφος χρησιμοποιεί για την απόδειξη αυτών που σημειώνει, απόσπασμα ΑΛΛΟΥ (!!!) εγγράφου της Π.Ε.Β. (Δες ιστοθέση της Π.Ε.Β.) και όχι αυτού που αναφέρεται στα ΕΠΑΛ… :

«κατά τα άλλα άξιοι, οι οποίοι όμως δεν έχουν δεχτεί την όποια ΕΠΑΡΚΗ σχετική πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή ακόμα χειρότερα δεν έχουν δεχτεί την όποια σχετική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και οι γνώσεις τους περιορίζονται σε αυτά που… ως μαθητές διδάχτηκαν, αν ποτέ διδάχτηκαν κάτι σχετικό.»

Φυσικά, ο κάθε συνάδελφος που εργάζεται  στη β΄ βάθμια εκπαίδευση γνωρίζει (ή θα μπορούσε εύκολα να μάθει, ώστε με αντικειμενικότητα να κρίνει…) ότι με 2η ανάθεση διδασκαλίας στα Γυμνάσια και τα ΓΕΝΙΚΑ Λύκεια της χώρας τα βιολογικά αντικείμενα διδάσκονται από ΦΥΣΙΚΟΥΣ, ΧΗΜΙΚΟΥΣ, ΓΕΩΛΟΓΟΥΣ και ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ. Πράγματι, όπως η καλή συνάδελφος σημειώνει, θα ήταν ενδιαφέρον να ενσκήψει κανείς στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών, ώστε να μορφώσει άποψη για το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ γνωστικό υπόβαθρο σε θεματικές όπως: Μοριακή Γενετική, Ανοσολογία, Φυσιολογία- Ανατομία, Βιοχημεία, Κυτταρική Βιολογία, Οικολογία και τόσα άλλα στα οποία οι – συχνά – ίσως ικανότατοι συνάδελφοι καλούνται … να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους μαθητές τους!

ΠΟΥΘΕΝΑ (Δες ιστοθέση της Π.Ε.Β.) στην επιστολή της Π.Ε.Β. προς τον Υπουργό Ε.Π.Θ. για τα ΕΠΑΛ δεν υπήρχε η παράγραφος την οποία επικαλείται η συνάδελφος…

Αντίθετα  υπάρχει ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΥΠΑΡΧΕΙ (!!!) με την απαραίτητη, συνοπτική, τεκμηρίωση η ένσταση της Π.Ε.Β. για  το Α- ΠΑ- ΡΑ – ΔΕΚ – ΤΟ  γεγονός να μην έχουν οι ΒΙΟΛΟΓΟΙ και γενικότερα οι Βιοεπιστήμονες καθόλου ανάθεση διδασκαλίας ή να έχουν 2η ανάθεση διδασκαλίας σε αντικείμενα που αποτελούν ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ του ΠΥΡΗΝΑ των σπουδών τους. Από πού εκπηγάζει η «ένσταση» της συναδέλφου για το ότι η Π.Ε.Β. ενίσταται για αυτό το γεγονός; Από πού διαφαίνεται ότι η Π.Ε.Β. στρέφεται ενάντια στα εύλογα επαγγελματικά δικαιώματα άλλων κλάδων; Από πού συμπεραίνει η καλή συνάδελφος ότι η Π.Ε.Β. στρέφεται κατά άλλων κλάδων; Διαφωνεί η συνάδελφος ότι οι Βιοεπιστήμονες ΠΡΕΠΕΙ να έχουν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ 1η ανάθεση διδασκαλίας σε αυτά τα θεματικά αντικείμενα; Αν ναι, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τους λόγους. Αν όχι, δεν αντιλαμβάνομαι σε τι απαντά!

… «Την επιστήμη σας !(τουλάχιστον σε αυτά τα μαθήματα που ονομάζετε) τη σπουδάζουν και άλλοι κλάδοι. Δεν είναι προνόμιο μόνο των Βιολόγων-Βιοεπιστημόνων! Μπορείτε πολύ εύκολα να το ανακαλύψετε αυτό μπαίνοντας στο site της κάθε σχολής!
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ – Τμήμα Αθηνών
Επίσης θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για λόγους τάξης αλλά και συναδελφικότητας ότι τα ΤΕΙ είναι εδώ και πολλά χρόνια ΑΤΕΙ δηλαδή ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα οπότε η προσπάθεια μείωσης της επιστημονικής τους κατάρτισης είναι τουλάχιστον ύποπτη!»

Στο έγγραφο της Π.Ε.Β. δεν ζητείται, ούτε καν υπονοείται επ’ ουδενί, να μην έχουν συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων ανάθεση διδασκαλίας σε αυτά τα αντικείμενα!!! Θεωρούμε ότι οι διαφορετικοί κλάδοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ στο διδακτικό προσωπικό και της β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, γιατί έχουν να προσφέρουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις και προσέγγιση τους. Για παράδειγμα, η Π.Ε.Β. είναι η μόνη που ΣΤΑΘΕΡΑ επιμένει με σωρεία εγγράφων και παρεμβάσεων της να ξαναεισαχθεί στην β΄ βάθμια εκπαίδευση η διδασκαλία των γεωλογικών μαθημάτων. Οι γνώστες της κατάστασης στην β΄ βάθμια εκπαίδευση αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι – στην υπάρχουσα δομή- ενάντια στα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα των Βιολόγων. Τι να γίνει, όμως: Είναι κραυγαλέα κοινωνική αναγκαιότητα… Αυτό, ανεξάρτητα με το έωλο επιχείρημα της συναδέλφου ότι και άλλοι κλάδοι σπουδάζουν … «την επιστήμη μας». Δηλαδή, οι Βιολόγοι, οι οποίοι έχουν περατώσει , τουλάχιστον, 12 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ (για να μην αναφερθούμε στα προαιρετικά) εξαμηνιαία μαθήματα  χημείας ή «χημείας», είναι προτιμότεροι από τους Χημικούς για να διδάξουν χημεία που αποτελεί τον πυρήνα και το ΚΕΝΤΡΙΚΟ περιεχόμενο των σπουδών τους; Δηλαδή, οι Μηχανικοί, οι Φυσικοί, οι… , οι…, οι…, έχουν τα ίδια (τυπικά) προσόντα για να διδάξουν μαθηματικά με τους Μαθηματικούς; Την τεράστια πλειοψηφία των τεχνικών και των εργαστηριακών διατάξεων στις οποίες έχει εντρυφήσει η καλή συνάδελφος, καθώς και άλλες…, τις έχει υποχρεωτικά χρησιμοποιήσει και ένας πτυχιούχος Βιολόγος. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο Βιολόγος είναι το ίδιο ικανός σε αυτόν τον τομέα με έναν Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων, για τον οποίο αποτελούν ΤΟ πεδίο αναφοράς των σπουδών του; Είναι σώφρον να ισοπεδώνουμε τη «φιλοσοφική» και γνωστική επάρκεια στα μαθηματικά ενός τυπικού απόφοιτου του τμήματος Μαθηματικών με αυτές ενός τυπικού απόφοιτου Πολυτεχνείου; Αντιστρέφω το ερώτημα: Η συνάδελφος έχει ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων Βιολογίας της χώρας;

… «Όμως εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως είναι δυνατόν ένας επιστήμονας του ύψους αυτού, ικανού να διευθύνει Βιοχημικά εργαστήρια να καταλήγει να διδάσκει σάχαρο και χοληστερίνη σε 16χρονα παιδιά!
Η πολιτεία σας έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα . Σε μας μόνο τη δυνατότητα του προϊσταμένου εργαστηρίου ,όχι την λειτουργία ιδιωτικού εργαστηρίου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη μια που αναφερθήκατε και σ’ αυτό.»

… «Προφανώς θεωρούν ότι τα Γενικά Λύκεια χρειάζονται επιστήμονες ενώ τα ΕΠΑΛ ΤΕΙτζήδες!! Το περίεργο είναι ότι ενώ και εμείς κάνουμε μοριακή βιολογία, γενετική του ανθρώπου κτλ δεν το έχουμε ΠΟΥΘΕΝΑ ανάθεση!»

Από πού  και ως που περιέχονται αυτές  οι αναφορές ως απάντηση στο έγγραφο της Π.Ε.Β.; Τι σχέση έχουν με το έγγραφο της Π.Ε.Β. προς τον Υπουργό Ε.Π.Θ.; (δες ιστοθέση της Π.Ε.Β.)

Το τι θεωρούν οι υπεύθυνοι που παίρνουν τις αποφάσεις και «νομοθετούν», πως συναρτάται με τις με τις αδήριτα εύλογες αιτιάσεις της Π.Ε.Β. για το ότι οι Βιολόγοι – Βιοεπιστήμονες δεν έχουν καν ανάθεση διδασκαλίας (ή, έστω, σε ΚΑΠΟΙΑ αντικείμενα έχουν μόνο 2η) στα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ μαθήματα ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ στα  ΕΠΑΛ; Γιατί πρέπει να θολώνουμε τα νερά …και να δημιουργούμε «εχθρούς» εκεί που δεν υπάρχουν;

Ποιος είπε ότι η Π.Ε.Β. δεν θα στηρίξει τα όποια εύλογα αιτήματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, όπου αυτά μας  γνωστοποιούνται; Παράλληλα, στο έγγραφο της Π.Ε.Β. για τα ΕΠΑΛ (ή το όποια άλλο…) δεν υπάρχουν , ούτε υπονοούνται, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για συναδέλφους άλλων κλάδων! Είναι, τουλάχιστον, μη συμβατή με το συναδελφικό ήθος στάση να λέμε ότι συνάδελφοι μας με μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα (και γνωρίζω αρκετούς τέτοιους Βιολόγους στη β΄ βάθμια) «καταλήγουν» να διδάσκουν 16χρονα παιδιά πιστοποίηση σακχάρου και χοληστερίνης… Ας απευθύνει το ερώτημα της η συνάδελφος στο κράτος. (Το έχει ποτέ κάνει; ) Όχι , όμως, στην Π.Ε.Β.!

Όντας  ένας από τους συντάκτες  (και  υπογράφοντες) των  συγκεκριμένων κειμένων, δεν θα πω ότι θίγομαι και προσωπικά πικραίνομαι από τη διαστρέβλωση των ΕΝΤΥΠΩΣ αναφερόμενων (τα γραπτά…μένουν!), αλλά θα πω: Προς τι αυτή η στάση; Εξυπηρετεί κάποια κοινωνική αναγκαιότητα;

Αδυνατώ να αντιληφθώ το  γιατί αποτελεί ατόπημα και …υπερφίαλη (;)  ή συντεχνιακή στάση να  επιμένουν οι Βιολόγοι – Βιοεπιστήμονες να  διεκδικούν το παγκοσμίως …αυτονόητο, δηλαδή να μπορούν να διδάξουν στους μαθητές αυτό για το οποίο είναι οι, πιστοποιημένα,  καταλληλότερα ( ή έστω από τους καταλληλότερα) εκπαιδευμένοι με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Μήπως, η εμμονή στον αποκλεισμό τους από την όποια ή την 1η ανάθεση διδασκαλίας συνιστά μικροσυντεχνιακή και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΖΗΜΙΑ εμμονή; (Δεν αναφέρομαι στη συνάδελφο, αλλά στις ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΕΣ και επιμένουσες στάσεις αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις)

Από πού  και ως που τεκμαίρεται ότι  η Π.Ε.Β. δεν τολμά (…) να κατονομάσει  τους Ιατρούς (;), γενικώς μάλιστα, και στρέφεται μονοσήμαντα ενάντια στους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων; Μα ανάθεση διδασκαλίας στα Βιολογικά μαθήματα την έχουν οι προαναφερθέντες, οι Οδοντίατροι, οι Φαρμακοποιοί, καθώς και άλλοι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. , αλλά ΟΧΙ και οι Βιολόγοι – Βιοεπιστήμονες!!! Αυτό και μόνο δηλώνεται στην επιστολή της Π.Ε.Β. για τα ΕΠΑΛ. όσον αφορά τις αναθέσεις διδασκαλίας… Η Π.Ε.Β. – καλώς ή κακώς- ΔΕΝ ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ αν κάποιοι άλλοι δεν είναι ικανοί να έχουν τη 1η ανάθεση διδασκαλίας… Μήπως, λοιπόν, η συντεχνιακή στάση δεν αφορά την Π.Ε.Β., αλλά άλλους που έχουν οικειοποιηθεί την πρωτοκαθεδρία ή την αποκλειστικότητα στις σχετικές προσλήψεις- θέσεις; (Φυσικά, αυτό δεν αφορά ΚΥΡΙΩΣ τους συναδέλφους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων). Εξάλλου, μια αντιπαράθεση των ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ (προσοχή: των ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ!) προγραμμάτων σπουδών των αντίστοιχων σχολών είναι από μόνη της πειστική. Για παράδειγμα ο υπογράφων στο τέλος της δεκαετίας του ‘ 70 ως προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχει πραγματοποιήσει -σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του –  29 δίωρες έως και τετράωρες εργαστηριακές ασκήσεις «κλινικής χημείας» (έτσι ονομαζόταν κακώς η «κλινική βιοχημεία»), ώστε αφού περατώσει επιτυχώς την εξέταση στα «πρακτικά» να μπορεί να διαγωνιστεί στο αντίστοιχο μάθημα… Επιμένουμε: Μια σύγκριση με τα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ προγράμματα σπουδών άλλων σχολών, πείθει για το ΕΥΛΟΓΟ των αιτημάτων μας!

Αρκετοί Βιολόγοι, επίσης, έχουμε υπηρετήσει σε ΤΕΕ (σήμερα…ΕΠΑΛ). Ο υπογράφων δίδασκε …Φυσική και Χημεία, αλλά Βιολογία, Βιοχημεία, Κλινική Βιοχημεία, Ανοσολογία κ. ά. δεν μπορούσε να διδάξει! Υπάρχουν ευάριθμοι Βιολόγοι που έχουμε απτή- προσωπική εμπειρία του τι είναι ΤΕΕ (ΕΠΑΛ). Η αναφορά της συναδέλφου: «Όμως για ποιά Βιολογία μιλάμε, την επιστήμη της Βιολογίας ή βασικές γνώσεις Βιολογίας και Περιβάλλοντος όπως αρμόζει στη βαθμίδα αυτή? Πόσα παιδιά 16 ή 17 ετών των ΕΠΑΛ μπορούν να «μελετήσουν» τη Βιολογία που προφανώς εννοείται? Ποιές πρέπει να είναι οι δυνατότητες αλλά και οι ανάγκες στο ηλικιακό αλλά και εκπαιδευτικό αυτό επίπεδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης? Έχετε ποτέ ρωτήσει τους μαθητές?» δε με βρίσκει σύμφωνο. Το αν, χρόνια τώρα, τα ΤΕΕ- ΕΠΑΛ ωθούνται στο να είναι «ιδρύματα» για «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», δε μας βρίσκει σύμφωνους. Το γεγονός αποτελεί μια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση, για την αλλαγή της οποίας η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ  να ΔΡΑΣΕΙ έντονα και με ΠΡΩΤΗ προτεραιότητα! Δεν υπονοούμε καμιά ενδελεχή μελέτη του «βάθους» και των δεδομένων της επιστήμης από 16χρονα παιδιά. Εννοούμε την ΣΩΣΤΗ ενημέρωση τους σε πεδία που η ΣΗΜΕΡΙΝΗ κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί, αλλά και οι εφαρμογές των βιολογικών επιστημών (κυρίως στην υγεία και το περιβάλλον, μας ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ).

Στα  στενά καθ’ ημάς χαίρομαι  που η καλή συνάδελφος ΣΥΜΦΩΝΕΙ στο ΣΥΝΟΛΟ των επισημάνσεων της Π.Ε.Β. Φυσικά, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να κάνουμε ότι μπορούμε για την αναβάθμιση της παρεχόμενης και ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ειδικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για τους μαθητές των ΕΠΑΛ!!!  Φυσικά, και δεν μπορούμε να συναινούμε στην συνέχιση της εξόχως προβληματικής σημερινής κατάστασης. Φυσικά και έχουμε ρωτήσει τους μαθητές. Φυσικά, αυτοί ΔΙΨΑΝΕ για ΕΠΙΚΑΙΡΗ, ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΗ και ΧΡΗΣΤΙΚΗ γνώση. Υπάρχει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ- ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ τεκμηρίωση για το αν είναι σωστό να μην διδάσκονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ ούτε λέξη Βιολογία, ως μάθημα Γεν. Παιδείας,  ότι ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ των Βιολόγων – Βιοεπιστημόνων από τις αναθέσεις διδασκαλίας ή τις πρώτες αναθέσεις διδασκαλίας έχει κάποιο επωφελές κοινωνικά και εκπαιδευτικά νόημα; Αν ναι, παρακαλούμε να αναφερθεί… Γιατί, αυτό ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ τεκμηριώνεται από το σχετικό έγγραφο της Π.Ε.Β. και ουδέν άλλο! Οτιδήποτε διαφορετικό ΔΕΝ τεκμαίρεται, αλλά εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του …

Συμπερασματικά:

  • Η κριτική, ακόμα και όχι η πλέον καλοπροαίρετη, γεννά προβληματισμό και συζήτηση.
  • Τα τελευταία είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για την νηφάλια και την τελικά αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων.
  • Συνεπώς, ευχαριστώ τη συνάδελφο Ελευθερία Πολιτάκη για την κριτική της και παρακαλώ να συνδράσει, ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική και ανοιχτή συζήτηση μεταξύ της Π.Ε.Β. και της ΠΕΙΕ ΚΑΙ για το συγκεκριμένο θέμα.  Επιμένω στο ΚΑΙ, αφού γνωρίζω ότι οι εύλογες επαγγελματικές διεκδικήσεις των Βιολόγων – Βιοεπιστημόνων και των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, ενάντια στις κοινωνικά επιζήμιες σημερινές καταστάσεις σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους, όχι μόνο διασταυρώνονται, αλλά συμπλέουν!

Με τιμή,

Ανδρέας Ζοάνος
Βιολόγος  – εκπαιδευτικός , μέλος Δ.Σ. της Π.Ε.Β. με υπευθυνότητα για τα της β΄ βάθμιας εκπαίδευσης.

Μπορείτε να διαβάσετε online τα 3 κείμενα των Θέσεων – Απόψεων της της Π.Ε.Β. για το θέμα των αναθέσεων διδασκαλίας μαθημάτων στο σχολείο στις παρακάτω σελίδες:

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Ζοάνο για την επιστολή του. Θα παρακαλούσαμε οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στο ίδιο θέμα να συνεχιστεί σε κάποια από τις 3 αρχικές αναρτήσεις. Αν σπάσει και άλλο σε αναρτήσεις (που διαδικτυακά σημαίνει περισσότερα παράθυρα), πιστεύουμε ότι ο οποιοσδήποτε διάλογος θα χάσει σε λειτουργικότητα.

Αν κάποιος/α θέλει να στείλει μια επιστολή στο ίδιο θέμα, θα τον/την προτρέπαμε και να επικοινωνήσει μαζί μας αλλά και να την αναρτήσει ως σχόλιο, ώστε να είναι συγκεντρωμένος όλος ο διάλογος σε ένα σημείο.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.