Home » Εκπαίδευση

Ελληνικά Online Περιοδικά για Επαγγελματίες Υγείας – Μέρος 1ο (παλιό υλικό)

Submitted by on July 29, 2009 – 9:27 amNo Comment
Ελληνικά Online Περιοδικά για Επαγγελματίες Υγείας – Μέρος 1ο (παλιό υλικό)

Έχουμε πει κάποια πράγματα για το “Ψηφιακό, Ακαδημαϊκό και Επιστημονικό Περιεχόμενο Ανοιχτής Πρόσβασης” αλλά και κάποιες βασικές αρχές του τι είναι τελικά αυτή η Ανοιχτή πρόσβαση.  Σήμερα θα ξεκινήσουμε μια περιήγηση στα Ελληνικά Online Περιοδικά του χώρου, και θα ψάξουμε όσα διατίθενται δωρεάν online. Σας υπόσχομαι ότι στο μέλλον όταν θα πάμε στα Διεθνή Online Open Access Medical Journals τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο ενδιαφέρον. Ας αποσαφηνίσουμε πρώτα όμως τι ισχύει με τον Ιατρικό Περιοδικό Τύπο στην Ελλάδα (πηγή 2η). Κάνοντας copy paste από την Βικιπαιδεία, την Ελληνική έκδοση της wikipedia, σχετικά με τα Περιοδικά Υγείας στην Ελλάδα έχουμε και λέμε:

Τα ιατρικά περιοδικά στην Ελλάδα είναι πολλά. Ωστόσο, δεν είναι όλα καταχωρημένα σε μια ενιαία βάση δεδομένων, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι ελάχιστα.

Τα πρότυπα που ακολουθούν τα ιατρικά περιοδικά της Ελλάδας έχουν απόλυτη αντιστοιχία με τα ξένα. Η ποιότητα τους κυμαίνεται από μέτρια έως πολύ καλή για τα περισσότερα από αυτά. Ένα πράγμα το οποίο δεν έχουν ακόμα καταφέρει να επιτύχουν είναι η γρήγορη απάντηση στον συγγραφέα, με αποτέλεσμα, να χρειαστεί κάποιος να περιμένει πάνω από 1 χρόνο για να λάβει μια απορριπτική απάντηση. Το μεγάλο διάστημα αναμονής έχει κάνει πολλούς επιφανείς Έλληνες επιστήμονες σήμερα να δημοσιεύουν μόνο σε ξένα περιοδικά, γιατί οι ερευνητές δεν μπορούν να περιμένουν 1 χρόνο για μια ερευνητική εργασία που πρέπει να βγει άμεσα στο φως. Υπάρχουν σήμερα ελληνικά περιοδικά που προσπαθούν να προσελκύσουν ξένους συγγραφείς και εκδίδουν τεύχη στην αγγλική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι το όνομα τους παραπέμπει στην Ελλάδα.

Οι βάσεις δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα για ιατρικά περιοδικά είναι η ΙΑΤΡΟΤΕΚ και η ΙΑΤRIKI ON LINE. Η πρώτη δεν προσφέρει δωρεάν τα άρθρα, ενώ η δεύτερη όμως το επιτυγχάνει. Oι Έλληνες γιατροί συνήθως δεν αγοράζουν ιατρικά περιοδικά. Είναι πολλοί οι άνεργοι σε αναμονή ειδικότητας ( η οποία μπορεί να ξεπερνάει τα 5 έτη) και ακόμα πιο πολλοί είναι οι χαμηλόμισθοι ή ημιαπασχολούμενοι ιατροί, οπότε είναι φυσικό να μην διαθέτουν χρήματα στην αγορά ιατρικών περιοδικών. Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο για ένα γιατρό Νοσοκομείου, να μελετήσει στη Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου, καθώς η αντιστοιχία διορισμένων ιατρών προς τις πραγματικές ανάγκες των Νοσοκομείων είναι κατά κανόνα απαγορευτική.

Το πρώτο ελληνικό περιοδικό που κατάφερε να μπει στη βάση δεδομένων Pubmed ήταν το Ηellenic Journal of Nuclear Medicine, το οποίο έχει ελληνική και αγγλική έκδοση. Αυτό ήταν το πρώτο περιοδικό που έριξε φως σε Ελληνικές πρωτότυπες εργασίες και έδωσε ελπίδα και σε νεότερα ελληνικά περιοδικά. Ξεκίνησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, αυτό που έκανε την εμφάνιση του στο Pubmed ήταν το Αnnals of General Psychiatry, το οποίο εκδίδεται μόνο στα Αγγλικά και κοστίζει σε κάθε συγγραφέα 1200 ευρώ για κάθε εργασία λόγω της δωρεάν πρόσβασης που έχει μέσω του Biomed Central. Αυτό το περιοδικό είναι προς παρόν το μόνο Ελληνικής προέλευσης περιοδικό που είναι καταχωρημένο στο Pubmed και έχει πραγματικά παγκόσμια συμμετοχή συγγραφέων. Ξεκίνησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αυτό που ακολούθησε με την είσοδο του στο Pubmed, ήταν το περιοδικό Ηippokratia, το οποίο στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του εκδιδόταν τόσο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, αλλά τώρα εκδίδεται μόνο στα Αγγλικά. Το περιοδικό ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει υψηλής ποιότητας άρθρα.

Το ελληνικό περιοδικό που εξετάζει τους αξιολογητές αλλά και τους πληρώνει, είναι το Ελληνικές Σελίδες Ιατρικής, η ελληνική έκδοση του διεθνούς περιοδικού International Journal of Medicine. To περιοδικό αυτό λειτουργεί με συμμετοχή του συγγραφέα στα έξοδα έκδοσης και τον χρεώνει με έξοδα αξιολόγησης. Απαντά σε περίπτωσης απόρριψης σε 2-3 μέρες και θετικά σε 1 εβδομάδα-10 μέρες. Αντίστοιχες προδιαγραφές έχει και η ελληνική έκδοση του Ιnternational Journal of Health Science, το ΙJHS-Greek Pages.

Η τελευταία ανανέωση του παραπάνω λήμματος για την Βικιπαιδία ήταν τον Αύγουστο του 2008.

Ο ιατρικός περιοδικός τύπος σήμερα αποτελεί όχι μόνο έναν τρόπο ενημέρωσης των επιστημόνων επαγγελμάτων υγείας, αλλά και ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του κάθε επιστήμονα.

Σήμερα τα ιατρικά περιοδικά διακρίνονται σε κατηγορίες, με βάση την κατάταξη τους σε βάσεις δεδομένων ή όχι, και με βάση την βαθμολογία τους με τον δείκτη Ιmpact Factor.

Tα περισσότερα ιατρικά περιοδικά επιδιώκουν για να επιτύχουν καλύτερη αξιολόγηση, να ανεβάσουν στο έπακρο την αναγνωσιμότητα τους, μέσω της παροχής δωρεάν πρόσβασης στα αρχεία τους από το διαδίκτυο.

Όσο πιο μεγάλη η αναγνωσιμότητα ενός ιατρικού περιοδικού τόσο πιο μεγάλος ο Impact Factor, η χρήση των άρθρων για παραγωγή νέων άρθρων και η αύξηση του citation index, και τόσο πιο μεγάλη η δύναμη του περιοδικού.

Το μόνο πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα σε αρκετά σύγχρονα περιοδικά, είναι ότι απορρίπτουν εργασίες με σημαντικά επιστημονικά δεδομένα αλλά που προέρχονται από μικρά άσημα Νοσοκομεία μικρών χωρών, και δίνουν έμφαση σε μέτριες εργασίες από μεγάλα ερευνητικά κέντρα. Ο λόγος είναι ότι η προέλευση της εργασίας ουσιαστικά κρίνει το αν θα δημοσιευθεί η εργασία ή όχι. Φυσικά η αξιοπιστία ενός γνωστού Νοσοκομείου ή ερευνητικού κέντρου είναι αυτονόητη.

Επίσης, συχνά αδικούνται άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά, και καταθέτουν σημαντικές εργασίες που δεν γίνονται όμως κατανοητές και απορρίπτονται ή απορρίπτονται λόγω αδυναμίας τόσο του συγγραφέα να καταλάβει το σφάλμα του και να καταφύγει σε έξωθεν βοήθεια όσο και του περιοδικού να βοηθήσει το συγγραφέα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος συχνά αδικούνται άνθρωποι οι οποίοι αγνοούν τον τρόπο σύνταξης μιας ιατρικής εργασίας, αλλά επειδή οι κανόνες σε αυτό το θέμα είναι αυστηροί, τις περισσότερες φορές οι εργασίες αυτές απορρίπτονται επίσης.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα ιατρικά περιοδικά εξυπηρετούν την πρόοδο της επιστήμης, στο μέλλον θα πρέπει:

  1. Όλα τα ιατρικά περιοδικά να είναι δωρεάν.
  2. Όλα τα γλωσσολογικά λάθη και λάθη σύνταξης να μπορούν να διορθώνονται από τα περιοδικά, σε περιπτώσεις που το επιστημονικό κέρδος αντιρροπεί τον κόπο που χρειάζεται για να γίνουν αυτές οι μετατροπές.

Ένας λόγος που απορρίπτονται με ευκολία εργασίες με γλωσσολογικά λάθη και με λάθη σύνταξης, είναι ότι οι αξιολογητές δεν μπορούν να διαθέτουν πάρα πολύ χρόνο για τη διόρθωση εργασιών, δεδομένου ότι δεν πληρώνονται για αυτή τους την υπηρεσία. Μία λύση θα ήταν αυτές οι μετατροπές να γίνονται από επαγγελματίες και να ακολουθούν τις πρώτες διορθώσεις από τους ειδικούς αξιολογητές.

Η επί πληρωμή υπηρεσία διορθώσεων από το περιοδικό, είναι μία λύση για επιστήμονες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σύνταξης ιατρικής γραφής και γλώσσας, αλλά και αυτό αποκλείει επιστήμονες που δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσουν. Η λύση θα μπορούσε να δοθεί μέσω της απελευθέρωσης της πολιτικής διαφημίσεων των περιοδικών,για να μπορούν τα περιοδικά να διαθέτουν τα άρθρα τους δωρεάν και να μπορούν να βοηθούν τους επιστήμονες για τη βελτίωση των άρθρων τους.

Ο Ιατρικός περιοδικός τύπος (Ελλάδα) έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με μεγαλύτερο πρόβλημα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των εργασιών, η οποία μετράται συνήθως σε έτη.

Η τελευταία ανανέωση του παραπάνω λήμματος για την Βικιπαιδία ήταν επίσης τον Αύγουστο του 2008.

Αν παρατηρήσει κάποιος τα λήμματα κάτω από την κατηγορία Περιοδικά Υγείας θα βρει μόλις 3. Μια καλή ιδέα για όλα τα Ελληνικά Περιοδικά Υγείας, θα ήταν να βάλουν οι ίδιες τα περιοδικά τους σαν λήμματα σε αυτήν την κατηγορία και να δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο μια online άτυπη λίστα τους. Αν δεν το πράξουν οι ίδιες, που έχουν  το συμφέρον να το κάνουν, δεν μπορώ να φανταστώ ποιος άλλος θα επιβαλλόταν να το κάνει (ώστε να προωθήσει και καλύτερα τη δουλειά του). ^_^

Ps: Για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει σίγουρα και Μέρος 2ο. Προς το παρόν θα περιμένουμε τα σχόλιά σας για το Μέρος 1ο.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.