Home » Προσωπικές Ιστορίες

Εναλλακτική πρακτική άσκηση Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων: Η ιστορία μου (παλιό υλικό)

Submitted by on November 10, 2013 – 4:07 am3 Comments
Εναλλακτική πρακτική άσκηση Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων:	Η ιστορία μου (παλιό υλικό)

09/09/2013,
Sassari (Sardegna) Italy.

Είμαι τελειόφοιτος Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων του τμήματος Θεσσαλονίκης και θα σας διηγηθώ την δική μου ιστορία ψάχνοντας να κάνω κάτι διαφορετικό στην πρακτική μου. Oι παράγοντες που με οδήγησαν στην αναζήτηση πρακτικής άσκησης εκτός Ελλάδας ήταν πολλοί. Θα σας μιλήσω για τα κίνητρα και τα γεγονότα που με οδήγησαν να θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα (και ό,τι έχει σχέση με αυτήν) αλλά και τα βήματα που έκανα ώστε να ξεκινάω την 6-μηνη πρακτική μου άσκηση σε ερευνητικό εργαστήριο στη Σαρδηνία.

Για όσους δεν γνωρίζουν, να διευκρινίσω πως για την περαίωση των σπουδών της σχολής, απαιτείται πρακτική άσκηση για έξι μήνες. Το σύνηθες είναι να γίνεται σε κάποιο νοσοκομείο ή ΙΚΑ. Εκεί περνάμε από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια (μικροβιολογικό, βιοχημικό κτλ) και εκπαιδευόμαστε στην πράξη.

Το όνομά μου, λοιπόν, είναι Γιάννης και από αρχές Σεπτεμβρίου 2013 βρίσκομαι στην Σαρδηνία. Όλα ξεκίνησαν ένα πρωινό Σαββάτου ενώ δούλευα στο καφέ της περιοχής μου, στο οποίο συχνάζουν άνθρωποι με οικονομική επιφάνεια, όμως με μεγάλη έλλειψη τρόπων. Δεν θα αναφέρω την περιοχή αν και όσοι είστε κάτοικοι Θεσσαλονίκης μπορείτε να φανταστείτε! Ένα cappuccino, πολλά euro, καθόλου τρόποι και η απορία στο βλέμμα ‘‘Α! σπουδάζεις; Έλα μωρέ δεν θα βρεις δουλειά και αν βρεις τι θα κάνεις; Καλά είσαι και εδώ.’’ Δεν απάντησα και συνέχισα την δουλειά μου απλά χαμογελώντας. Δεν είναι το τι είπε, αλλά το πως το είπε. Κάτι άλλαξε την σκέψη μου, σαν να άναψε ένα λαμπάκι. Σαν να γύρισα 180 μοίρες και να αποφάσισα ότι θέλω να κάνω κάτι άλλο. Έχω ένα χρόνο, σκεφτόμουν, να βρω κάτι διαφορετικό, ίσως μια πρακτική στο εξωτερικό, κάτι έξω από τα ελληνικά δεδομένα. Μια ευκαιρία! Ήταν 10/10/2012 (ναι, θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία που ξεκίνησα να το σκέφτομαι!).

Το πρώτο βήμα ήταν να κάνω μια πρώτη επαφή με το γραφείο Erasmus του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια με την Coordinator (η οποία έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο). Είδα τα πράγματα από μια άλλη πλευρά. Κατάλαβα ότι δεν είναι όπως τα νομίζουμε: υπάρχουν άνθρωποι που βοηθάνε, αρκεί να κουνήσεις και εσύ τα χέρια σου και να ενεργοποιήσεις κομμάτια του εγκεφάλου σου. Θετική απάντηση της coordinator να βοηθήσει και από κοινού ψάξιμο για πρακτική οπουδήποτε, ξεκινώντας από το Karolinska University Hospital στη Σουηδία.

e-mail, e-mail… e-mail… Πολλά emails

Ποιος είναι ο τρόπος όμως να έρθεις σε επαφή με το πανεπιστήμιο; Σε αυτό με βοήθησε μια φοιτήτρια του τμήματός μας στη Λάρισα, η οποία έκανε εκείνη την περίοδο την πρακτική της στην Αυστρία. Παράλληλα, η διάθεση της coordinator να βοηθήσει και μια σειρά από e-mails που έστειλα σε Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία και κλινικές, συνέβαλλαν στο να υπάρξει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα! Η απάντηση σε όποιον θέλει να κάνει πρακτική εκτός Ελλάδας, είναι αποστολή e-mails και εμπιστοσύνη στην Coordinator. Και φυσικα θέληση για ψάξιμο και πρωτοβουλία. Αν έχεις απαντήσεις από πανεπιστήμια, τότε έρχεται η σειρά της σύστασης που είναι το κλειδί σε ένα internship, πόσο μάλλον σε μια διμερή συμφωνία (bilateral agreement).

Έστειλα περίπου 250 email. Πώς όμως μπορεί να γίνει μια πρακτική?

tsamesidis3

Μπορεί να γίνει με τις εξής μορφές:

 • Training agreement/Συνεργασία Πανεπιστημίων
 • Internship/Συγκεκριμένη θέση,συγκεκριμένο lab
 • Πρακτική χωρίς Erasmus με ενδεχόμενη απορρόφηση στην συνέχεια από τον φορέα ως εργαζόμενο.
 • Ίσως υπάρχουν κι άλλες ανάλογα με τη χώρα.

Η διαδικασία που ακολούθησα εγώ, ήταν τόσο απλή όσο:

Google search–> University of (Random) –>Εκάστοτε αρμόδιος για πρακτική(Tutor) –>Αποστολή email.

Εφόσον υπάρχει απάντηση από το ξένο Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει η Coordinator, η οποία θα ζητήσει μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο, να προτείνει τον φοιτητή και ουσιαστικά είναι το άτομο το οποίο πέρνει την απόφαση αν ο φοιτητής μπορεί να πάει! Coordinator=Ρυθμιστής.

Ποια ήταν όμως η ανταπόκριση των email?

Στην αρχή κάθε απάντηση που δεχόμουν, το θεωρούσα ως επιτυχία. Στην πορεία της αναζήτησης όμως, κατάλαβα ότι ήταν τακτική των Coordinators να κάνουν ερωτήσεις, οι οποίες λειτουργούσαν ως συνέντευξη. 2-3 emails ήταν αρκετά για να σκιαγραφήσουν και να κρίνουν αν μπορούν να με δεχτούν ή όχι. Συνήθως περισσότερα emails απλά επιβεβαίωναν την αρνητική απάντηση. Θετικές απαντήσεις υπήρχαν με διάφορους τρόπους αλλά κυρίως απο πανεπιστήμια βαλκανικών χωρών.

Θεωρώ ότι το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η αναμονή των απαντήσεων και το πιο ωραίο το ψάξιμο ώστε να προσεγγίσουμε Πανεπιστήμια. Και χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί χωρίς την Erasmus Coordinator δεν θα υπήρχε αποτέλεσμα!

Η πρακτική η οποία έψαχνα εγώ στην αρχή ήταν σε Νοσοκομείο στους τομείς που ορίζονται να περάσει ο φοιτητής σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Παρ’όλα αυτά ήλπιζα να βρω κάποιο εργαστήριο που να ασχολείται με έρευνα, διότι ως τεχνολόγοι μπορούμε να εργαζόμαστε και σε ερευνητικά εργαστήρια. Ακόμα και στο Facebook έψαξα για εργαστήρια, στα group π.χ. (Q-Life Research Group).

Κάτι άλλο που έκανα πέρα από τα e-mails ήταν, μετά από παρότρυνση της Coordinator, να παρευρεθώ σε συναντήσεις νοσοκομείων που έρχονταν από το εξωτερικό για εύρεση προσωπικού. Σε αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλα ξενοδοχεία, γνώρισα και μίλησα με στελέχη νοσοκομείων, με φοιτητές οι οποίοι εθελοντικά ενημέρωναν τον κόσμο καθώς και πλήθος πολιτών οι οποίοι έψαχναν να βρουν δουλειά στον τομέα της Υγείας. Το μείζον πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισα ήταν να βρω το όνομα της σχολής μου στα Γερμανικά, διότι δεν χρησιμοποιούν Αγγλικούς όρους (το μπέρδεμα ήταν μεταξύ τεχνολόγων ιατρικών οργάνων και τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων). Με λίγη όμως προσπάθεια και περιφραστικό λόγο, κάτι έγινε. Οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα ήταν ορεξάτοι και πρόθυμοι να μου λύσουν κάθε απορία. Κάθε μέρα που περνούσε καταλάβαινα πως είναι εφικτή μια πρακτική έξω, το θέμα ήταν όμως με ποιο τρόπο;

Κατάλαβα τι ήθελε. Δεν ήθελε άγχος, δεν είναι κάποια συνταγή που απλά ακολουθείς τις οδηγίες.

Ένας όμιλος Νοσοκομείων στην Γερμανία που παίρνει νοσηλευτές, ήταν μια καλή ευκαιρία για πρακτική, όμως στην ουσία δεν είχαν ανάγκη τόσο από τεχνολόγους όσο για νοσηλευτές. Είχα από κοντά 3-4 Πανεπιστήμια που περίμενα να βγάλουν τις θέσεις για internship.

– { πρέπει να πας την ημερομηνία που ορίζουν και όχι όποτε βολεύει εσένα

+ { Συγκεκριμένο αντικείμενο στο εργαστήριο, καμία σχέση με διαγνωστικές εξετάσεις, σίγουρα μια διαφορετική προσέγγιση σε ένα διαφορετικό χώρο: Research Lab και όχι Νοσοκομείο!

Ήρθαν οι περιγραφές των internship, τις διάβασα προσεχτικά και επέλεξα.

tsamesidis2

tsamesidis5

Ποια ήταν όμως τα κριτήρια για την επιλογή μου; Η επιλογή μου έγινε με βάση την επιθυμία μου να δουλέψω σε ερευνητικό εργαστήριο με κάθε κόστος, είτε γνώριζα το αντικείμενο του εργαστηρίου είτε όχι. Απλά έκανα μια αναζήτηση μέσω του internet για να ξέρω περί τίνος πρόκειται και έστελνα, η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν Internship τα οποία μου κίνησαν πιο πολύ το ενδιαφέρον. Έστειλα CV, Motivation Letter και κωδικό θέσης μέσω του Πανεπιστημίου που με ενδιέφερε, συστατική επιστολή της coordinator. Και αναμονή…

“Dear student,

I am pleased to inform you that your application for the internship UNI 11 (Department of Pharmacology – programme: characterization of nanostructured materials for the construction of transducers for sensors and biosensors for the monitoring of biological and nutraceutical molecules) within the Erasmus Placement in Sardinia programme has been accepted.”

Αυτό ήταν. So simple, so different. Biosensors, Cyclic Voltammetry and Constant potential Amperometry για ένα Τεχνολόγο Ιατρικών εργαστηρίων. Nαι, γιατί όχι ? Έρευνα είναι! I accepted it!

Μέσα σε όλα αυτά υπήρχε και το θέμα της γλώσσας. Αν και όλοι μου έλεγαν ότι η γλώσσα θα έπρεπε να είναι το τελευταίο πράγμα που θα με απασχολεί, πρακτικά βγήκαν λάθος… Κι αυτό γιατί, παρά το ότι γενικώς δεν με απασχολούσε η γλώσσα, τελικά αποτέλεσε ένα παράγοντα που δεν είχα υπολογίσει! Θα σπούδαζα σε μια χώρα της οποίας τη γλώσσα ήξερα πολύ λίγο. Αν και με είχαν ενημερώσει από το Πανεπιστήμιο ότι θα μου προσέφεραν μαθήματα ιταλικών, όπως και να’χει δεν καθησυχάστηκα πλήρως! Είναι κάτι πολύ δύσκολο να πηγαίνεις σε μια χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και τον καιρό της προσαρμογής, που σου χρειάζεται η γλώσσα,εσύ να μην την ξέρεις! Τώρα θα μου πείτε δεν μπορείς να συνεννοηθείς στα αγγλικά? Φυσικά και όχι!!! Στην Ιταλία δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μιλάνε αγγλικά και όπως καταλαβαίνω από την διαμονή μου εδώ, στο Σάσαρι, αυτοί που μιλάνε αγγλικά δύσκολα γίνονται κατανοητοί. Και να τους μιλήσεις αγγλικά θα σου απαντήσουν στη δική τους γλώσσα, ακόμα και αν καταλάβουν πολύ καλά τι τους έχεις πει!

Παρόλα αυτά έχω ολοκληρώσει ένα κύκλο μαθημάτων 30 ωρών (3 ECTS) της Ιταλικής Γλώσσας (και ήδη ξεκινάω ένα κύκλο 60 ωρών (6 ECTS), επιπέδου Β1) και μπορώ και συνεννοούμαι με σχετική ευκολία,μιλώντας άνετα τη γλώσσα, καθώς όλοι με βοηθάνε και μου υποδεικνύουν τα σωστά , ο καθένας με τον τρόπο του!

Γραφειοκρατία, πολλές λεπτομέρειες και τρέξιμο, όμως να ’μαι εδώ, University of Sassari Field of Pharmacology, Erasmus placement. Για να δούμε! Λοιπόν, πού θα με βγάλει αυτή η στροφή;

tsamesidis4

Γιάννης Τσαμεσίδης

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

3 Comments »

 • ΓΙΑΝΝΗΣ says:

  Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να δημοσιευτεί η ιστορία της πρακτικής μου,όποιος τελοιόφοιτος ενδιαφέρεται να κάνει κάτι αντίστοιχο ,μην διστάσει να με ρωτήσει. email επικοινωνίας :johntsame@gmail.com

  • ehealthgr says:

   Γιάννη και εμείς ευχαριστούμε που μοιράζεσαι θετική ενέργεια και χρήσιμες πληροφορίες με όλους τους υπολοίπους. Καλή επιτυχία και συνέχεια σου εύχομαι.

  • Gio Hal says:

   Συγχαρητηρια Γιαννη. Ολα θα πανε καλα. Καλη επιτυχια στην συνεχεια. Πολυ χρησιμες οι εμπειριες που απεκτησες γι ολους εμας τους συναδελφους σου.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.