Home » Αλληλογραφία

Εντοπιότητα, Βαθμίδες και Προκυρήξεις Ορισμένου Χρόνου (αλληλογραφία)

Submitted by on September 3, 2009 – 8:34 pm6 Comments
Εντοπιότητα, Βαθμίδες και Προκυρήξεις Ορισμένου Χρόνου (αλληλογραφία)

Το συγκεκριμένο θέμα το ανακίνησε ο Ανδρέας μέσω σχολίου.  Στην ουσία αναφέρθηκε στην υπερκάλυψη προκηρυγμένων θέσεων ΠΕ και ΤΕ από ΔΕ, μόνο με το κριτήριο της εντοπιότητας. Συγκεκριμένα ο Ανδρέας έγραψε τα παρακάτω:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

στο συγκεκριμένο θέμα αναγγελίας προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Ερώτηση προς ΕΝΤΕΠΑ και ΠΕΤΙΕ , τις ενέργειες του όλα αυτά τα χρόνια όπου σε προκυρήξεις με θέσεις Τ.Ε. Τεχνολόγου ( ελλειψει ΔΕ Παρασκευαστών) την θέση ακόμα και αν υπάρχει υποψήφιος 1 για μία Θέση την κερδίζει ο ΔΕ ο οποίος έχει εντοποιότητα) δηλαδή συμμετέχουν 2 Τ.Ε. για μία θέση όπως αναγγέλεται και ένας ΔΕ Παρακευαστής αλλά αυτός είναι από την περιοχή, οι Τ.Ε. δεν είναι σύμφωνα με το ΑΣΕΠ θα την κερδίσει ο ΔΕ. Δηλαδή η ανακολουθία στο μεγαλείο της. Η θέση είναι προκυρηγμένη για Τ.Ε. και ενώ λέει ρητά ότι αν παρουσιαστούν Τ.Ε. την διεκδικούν και ελλειψει αυτών τότε την καταλαμβάνουν ΔΕ ανεξαρτήτου εντοπιότητας την καταλαμβάνουν οι ΔΕ ή ο Τ.Ε. που έχει εντοποιότητα. Η αναξιοκρατία στο μεγαλείο της.

Οι ενέργειες και όχι οι θέσεις των φορέων που μας εκπροσωπούν σε αυτό το θέμα?

Ετσι προτείνω σε όλους του συναδέλφους να συμμετέχουν σε αυτές τις προκυρήξεις αλλά να γνωρίζουν και την απογοήτευση που μπορεί να νοιώσουν.

Ευχαριστώ πολύ

Ανδρέας

Σε ερώτηση που του έγινε:

Εφόσον ο ΑΣΕΠ προκυρήσει μια θέση με συγκεκριμένους κανόνες (εφόσον κατάλαβα σωστά -> ανεξαρτήτως εντοπιότητας) πώς παρακάμπτεται? Με ποιο νομικό πάτημα γίνεται αυτό? Εφέσεις έχουν γίνει και ποια τα αποτελέσματα αυτών?

Ο Ανδρέας ανέφερε ότι:

καλησπέρα, για το θεμα ισχύει το εξής όπως ανάφερα, απλά κανένας δεν το έχει ανακαινήσει και επειδή το έχω ζήσει προσωπικά, σας το λέω με στοιχεία που θα σας στείλω , και ένσταση να κάνουν θα σας απαντήσει το ΑΣΕΠ ότι ισχύει η εντοποιότητα ανεξαρτήτου βαθμού μόρφωσης , ακόμα και ΠΕ να υπάρχει όπως είναι σε αλλες ειδικότητες θα τις πάρει αυτός που έχει εντοποιότητα, θα σας βρώ τον νόμο και θα σας τον στείλω……

Ας απαντήσουν η ΕΝΤΕΠΑ ή ΠΕΤΙΕ τι έχουν κάνει για αυτό το θέμα,,, προωθήστε το.

Ανδρέας

Εμείς προωθήσαμε το θέμα και πήραμε απάντηση. Η επίσημη απάντηση της ΕΝΤΕΠΑ για το θέμα είναι η παρακάτω:

Το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα διέπεται από τις κανονιστικές ρυθμίσεις του νόμου 3051/20-9-2002.
Μπορείτε να βρείτε το νόμο στον τομέα νομοθεσίας αλλά και από τον αντίστοιχο σύνδεσμο στην αρχική σελίδα.

Συγκεκριμένα η επιλογή προσωπικού γίνεται με μοριοδότηση σύμφωνα με τα προσόντα και τα πιστοποιητικά που προσκομίζει ο κάθε υποψήφιος όπως αυτά ορίζονται από το ΦΕΚ της προκήρυξης.

Το κριτήριο της εντοποιότητας αποτελεί βασικό κριτήριο των προσλήψεων στο Δημόσιο όπως αυτό ορίζεται από το άρθρο 8 – Παράγραφος 2 – Περίοδος Δ, και την τροποίηση του με τον νόμο 3731/2008 άρθρο 19, για την διασφάλιση παραμονής των εργαζομένων στην θέση που προκηρύσσεται και όχι το παροδικό τους πέρασμα. Ισχύει για την κάλυψη οποιασδήποτε θέσης σε οποιοδήποτε φορέα ή νομικό πρόσωπο του δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα (νομαρχίες, ,ΝΠΔΔ, Δήμοι, κέντρα υγείας, Δημοτικά Ιατρεία, ΟΤΑ, κ.α.)

Η γνώμη σας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

6 Comments »

 • stefanos says:

  Σίγουρα στην μοριοδότηση βασικότεροι παράγοντες είναι τα προσόντα και τα πιστοποιητικά που προσκομίζει ο κάθε υποψήφιος, αλλά και η εντοποιότητα πιστεύω πάιζει καθοριστικό ρόλο. Από την μία είναι ένα bonus για τον υποψήφιο που θέλει να εργαστεί στον τόπο εργασίας του, αλλα από την άλλη οι υποψήφιοι από μακρινες περιοχές έχουν λιγότερες ελπίδες να συναγωνιστούν τους ντόπιους συναδέλφους τους αν και έχουν περισσόερα προσόντα από αυτούς.

  Γνώμη μου είναι πως ο νόμος δεν είναι λάθος εν μέρει αλλά ούτε και σωστός. Πρέπει να γίνει μια αλλάγη των κριτιρίων και να μην ισχύει η εντοποιοτητα σε όλες τις περιπτώσεις παρά μόνο σε ειδικές έτσι ώστε όλοι να μπορόυν να δηλώνουν οπουδήποτε θέσεις και να μην αναγκάζονται να περιορίζουν τις επιλογές τους στην εύρεση εργασίας.

 • ehealthgr says:

  Αυτό που τονίζει ο Ανδρέας, θέσεις άλλης βαθμίδας να καταλαμβάνονται από άλλη, είναι πρόβλημα. Εφόσον υπάρχουν κενά για Τεχνολόγους ποια η λογική να καλύπτονται οι θέσεις από ΔΕ. Μπορώ να δεχτώ την λογική της εντοπιότητας για ίδιας βαθμίδας -- επαγγέλματος υποψηφίους αλλά όχι όπως γίνεται. Τα κένα είναι ορισμένα και αυτό που γίνεται, έμμεσα, υποβαθμίζει επαγγελματικά τον κλάδο των ΤΙΕ.

  Με την ίδια λογική αν υπάρχει εντοπιότητα και υπάρχει θέση για βιοπαθολόγο, βιολόγο, βιοχημικό, etc η θέση να καλύπτεται από τεχνολόγο. Παράλογο δεν σας φαίνεται? Γιατί δεν σας φαίνεται το ίδιο παράλογο να γίνεται κάτι αντίστοιχο με ΤΙΕ και ΔΕ?

  Κάποια στιγμή θα ανοίξουμε τη συζήτηση για το πώς εργάζεται στο εξωτερικό ο κλάδος των ΤΙΕ. Καμία σχέση με εδώ.

 • gkelnar says:

  Μέσα από ένα σχόλιο καταφέραμε να μάθουμε και νομοθεσία που για πολλούς ήταν άγνωστη έως τώρα. Ομολογώ πως αυτό τον νόμο δεν τον γνώριζα και μου φαίνετε παράλογος. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να τηρείτε εντοπιότητα μόνο για τις ίδιας βαθμίδας -- επαγγέλματος υποψηφίου. Θα πρέπει να συναγωνίζονται μόνο οι υποψήφιοι του συγκεκριμένου κλάδου! Όπως και επίσης καλό θα ήτανε όσες θέσεις εργασίας του Δημοσίου προκηρύσσονται για ΔΕ παρασκευαστές άλλες τόσες τουλάχιστον θα πρέπει να προκηρύσσονται και για ΤΕ.

 • andreas says:

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  θα παρακαλούσα να είστε πιο προσεκτικοί στην ανάλυση των γραφώμενων μου. Προς ΕΝΤΕΠΑ δεν περίμενα διαφορετική απάντηση απο εσάς .
  Το ζητούμενο δεν είναι τι λέει ο νόμος…… η ουσία είναι τι κάνει η συνδικαλιστική δράση ενός οργάνου που εκπροσωπεί 3500 συναδελφους. Τι μας λέει με την απάντηση τους? ότι 2 χρόνια σπουδών στο λύκειο κατά την ΕΝΤΕΠΑ ισοδυναμούν με 4 χρόνια σπουδών στα ΤΕΙ. Μήπως η ΕΝΤΕΠΑ διαιωνίζει την αναξιοκρατία?

  Οι συγκεκριμένες προκυρήξεις προκυρήσονται με το εξής νόμο που αναφέρεται (3051/20-09-2002) με το εξής σκεπτισμό , οι θέσεις είναι για Τ.Ε. ( τί σημαίνει αυτό ?) ότι η θέση είναι για Τ.Ε. υποψήφιο , δηλαδή ο φορέας δέχεται αρχικά θέλοντας να ανεβάσει το επίπεδο του χώρου που θα απασχολήσει τον υποψήφιο τον θέλει με ένα πτυχίο που ανώτερης βαθμίδας, και να δεν παρουσιαστεί υποψήφιος με βαθμίδα Τ.Ε. ( το λέει ξεκάθαρα ΄΄ελλείψει υποψηφίου Τ.Ε. ΄΄τότε θα δεχτεί ΔΕ) αυτό λέει η προκύρηξη η οποία κάθε προκύρηξη υπόκεινται σε νόμο και κατ΄ επέκταση ο νομοθέτης έχει αυτό το σκεπτικό.
  Παρένθεση η ΕΝΤΕΠΑ κάνει ένα λάθος ,¨λέει (Ισχύει για την κάλυψη οποιασδήποτε θέσης σε οποιοδήποτε φορέα ή νομικό πρόσωπο του δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα (νομαρχίες, ,ΝΠΔΔ, Δήμοι, κέντρα υγείας, Δημοτικά Ιατρεία, ΟΤΑ, κ.α.)σας λέω ότι αυτό ισχύει μόνο για θέσεις ορισμένου χρόνου και συνήθως στην περιφέρεια.
  Σε μόνιμες θέσεις αποφεύγεται να τοποθετείται αυτός ο νόμος και ο λόγος είναι ότι για μόνιμες θέσεις ισχύει η λογική της ελεύθερης διακίνησης των επιτυχόντων όπως ισχύει στις πολιτισμένες χώρες.

  Η ΕΝΤΕΠΑ θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι η αδικία είναι πασιφανής.
  Η ¨λογική¨ του παραλόγου και η επιχειρηματολογία της ότι το σκεπτικό της συγκεκριμένης αδικίας είναι ότι οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις συγκεκριμένες προκυρήξεις είναι να παραμένουν στον νομό τους.Δηλαδή κάποιος που δεν έχει τα προσόντα να διεκδικήσει μια θέση θα πρέπει με μόνο κριτήριο το ότι μένει στην συγκεκριμένη περιοχή αυτός θα κερδίσει την θέση, δηλαδή ακόμα και αν στο σύνολο των μορίων του σε σχέση με αυτόν τον υποψήφιο Τ.Ε. με πολλά λιγότερα μόρια αυητός θα την κερδίσει.

  Η θέση μου ο νόμος να παραμείνει με την εξής παραλαγή¨΄οπως το σκεπτικό του νομοθέτη είναι αρχικά, δηλαδή στην περίπτωση που θα παρουσιαστεί ένας υποψήφιος Τ.Ε. με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης αυτός να καταλαμβάνει την θέση και στην περίπτωση που δεν παρουσιαστεί υποψήφιος με αυτή την βαθμίδα τότε να την καταλαμβάνει η κατώτερη βαθμίδα.

  Σε κάθε πολιτισμένη χώρα αυτό ισχύει. δηλαδή αν αύριο μια χώρα της Ευρώπης προκυρήσει μια θέση σε δημόσιο νοσοκομείο της δεν λέει ως όρο ότι προτάσονται οι υπηκοοι της συγκεκριμένης χώρας μετά αυτής που γειτνιάζει με αυτήν μετά από την νότια Ευρώπη κ.τλ.π.

  Ερώτηση προς ΕΝΤΕΠΑ και ΠΕΤΙΕ τι έκαναν προς αυτήν την κατεύθυνση?

  Mιά παράσταση προς τους αρμόδιους υπουργούς προς τους αρμόδιους ανεύθυνους έκαναν ως επίσημο όργανο που μας εκπροσωπεί? Η εκπροσωπούν μόνο όσα είναι μέλη τους?

  Επιστολή προς τα ΤΕΙ Ιατρικών Εργαστηρίων της χώρας μας που χρόνια αδικούν τους αποφοίτους τους και τους εξομιώνουν με αυτούς του Λυκείου?

  Ειδικά η ΠΕΤΙΕ που θέλει να εξυψώσει τον επιστημονικό ρόλο του Τ.Ι.Ε δέχεται τόσο καιρό αυτό τον άδικο τρόπο αντιμετώπισης των αποφοίτων ΤΕΙ?

  Ενα δευτερο θα ήθελα να επισυμάνω προς την ΕΝΤΕΠΑ , εκπροσωπεί μόνο ΤΙΕ και ΔΕ Παρασκευαστές που δουλεύουν σε ΝΠΔΔ Νοσοκομεία έτσι λέει!

  Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ που είναι ΝΠΔΔ ? και τα οποία συμβάλουν στο ΕΣΥ συμμετέχοντας κάθε 4 μέρες σε εφημερίες ( και μην μας απαντήσουν υποστηρικτικά) είναι πλήρα ενταγμένα στις εφημερίες.Σε αυτά εκπροσωπούν τους ΤΙΕ και τους ΔΕ , ώς όργανο?

  Σε μια αναφορά τους εκθιάζουν ( η ΕΝΤΕΠΑ ) το συνδικαλιστικό όργανο των εργαστηριούχων του ΙΚΑ λέγοντας ότι ότι είναι ένα ισχυρό όργανο.

  Για την ιστορία τους ενημερώνω ότι ο σύλλογος δεν καλύπτει τα μέλη τους και ειδικότερα τους ΤΙΕ και ΔΕ δεχόμενοι ότι τους λέει η διευθύνουσα κάθε νοσοκομείου ΙΚΑ η ιατρείου όπου αναγκάζει να κάνουν οι ΤΙΕ και ΟΙ ΔΕ αιμοληψίες τόσο σε εξωτερικούς ασθενείς όσο και σε ασθενείς σε κλινικές , αλλά το σημαντικότερο σε κλειστά τμήματα όπως Μ.Ε.Θ. και τμήματα Μονάδας Περιτοναικής Κάθαρσης , βαφτίζοντας τα τμήματα Μονάδες Καρδιολογικών Εμφραγμάτων και αλλων τραγελαφικών ονομασιών, με όλους τους κινδύνους που απορέουν τόσο για τους ασθενείς όσο και γαι τους εργαζόμενους που εκτελούν τις αιμοληψίες όσο και για αυτούς που εργάζονται στα τμήματα αυτά.Παρότι υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που απαγορεύουν την αιμοληψία σε τέτοια τμήματα. Ετσι ΕΝΤΕΠΑ και ΠΕΤΙΕ ? Νομοθετήματα που ισχύουν για αυτό το θέμα γιατί τα κρύβεται και δεν τα αναρτήται στις ιστοσελίδες ώστε να προφυλλάσεται τα μέλη σας. Εσείς θα φύγεται τα νέα παιδιά θα τα καταδικάσουμε σε αιμολήπτες?* ( θα επανέλθω στην 8Κ-2008 γιατί δεν θέλεται να καταλάβεται τι κινδύνους κρύβονται και από ότι καταλαβαίνω ούτε η ΕΝΤΕΠΑ ούτε η ΠΕΤΙΕ δεν έκαναν κάτι)

  Το συμπέρασμα μου και τα δύο όργανα που μας εκπροσωπούν τους διαφεύγουν σημαντικά πράγματα οι δεν θέλουν να τα δούν.

  Δεν κάνω κριτική αλλά δεν μπορούν να μας απαντούν με απαντήσεις ότι έτσι ισχύει , αφού δεχονται ότι παρανομούν διοικητές , υπάλληλοι κομματικοί , υπάλληλοι ,υπαλληλίσκοι κ.τλ.π τι κάνουν σε συγκεκριμένα θέματα που αδικούν και δεν τα αλλάζουν.(ούτε προσπάθεια)συναδέλφους τωρινούς καιμελλοντικούς .

  Ευχαριστώ πολύ

  Ανδρέας Χριστοφορίδης
  ΤΙΕ Μεταπτυχιακός Φοιτητής

  • ehealthgr says:

   Ανδρέα αναφέρεις ότι:

   Οι συγκεκριμένες προκυρήξεις προκυρήσονται με το εξής νόμο που αναφέρεται (3051/20-09-2002) με το εξής σκεπτισμό , οι θέσεις είναι για Τ.Ε. ( τί σημαίνει αυτό ?) ότι η θέση είναι για Τ.Ε. υποψήφιο , δηλαδή ο φορέας δέχεται αρχικά θέλοντας να ανεβάσει το επίπεδο του χώρου που θα απασχολήσει τον υποψήφιο τον θέλει με ένα πτυχίο που ανώτερης βαθμίδας, και να δεν παρουσιαστεί υποψήφιος με βαθμίδα Τ.Ε. ( το λέει ξεκάθαρα ΄΄ελλείψει υποψηφίου Τ.Ε. ΄΄τότε θα δεχτεί ΔΕ) αυτό λέει η προκύρηξη η οποία κάθε προκύρηξη υπόκεινται σε νόμο και κατ΄ επέκταση ο ν
   ομοθέτης έχει αυτό το σκεπτικό.

   Έκανες λάθος σε αυτό που έγραψες, ή εγώ κατάλαβα λάθος? Οι προκυρήξεις αυτές αναφέρουν “ελείψει ΔΕ”, όχι “ελείψει ΤΕ”.

   Όπως και να έχει είναι παράλογο αυτό που γίνεται και καλώς έκανες και το ανέφερες, μιας και έχει ενδιαφέρον το ζήτημα. Απορία μου είναι τι γίνεται με τους άλλους κλάδους που έχουν παρόμοιο ζήτημα.

   Θα επιθυμούσα κάποιος (ΠΕΤΙΕ, ΕΝΤΕΠΑ, anyone) να μας έδινε περισσότερο φως νομικά σε αυτό το ζήτημα.

   Ps: Προκειμένου να είναι πιο εύκολο κάποιος να παρακολουθεί και τα σχόλια μαζί με τις αναρτήσεις, ενσωμάτωσα τα σχόλια στο feed του περιοδικού.

 • andreas says:

  ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (ΕΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΔΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ) 1 (θέση) ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ (2332 350203) ΗΜΑΘΙΑΣ 10/8/2009

  έτσι είναι η μορφή των προκηρύξεων όπου γίνεται η κατάφορη αδικία κατά των ΤΙΕ .

  Πρόταση να καταργηθεί η εντοποιότητα υπέρ της κατώτατης βαθμίδας ΔΕ όταν υπάρχει υποψήφιος ΤΙΕ. Αυτό είναι το θέμα και η ΕΝΤΕΠΑ μας απαντάει με ένα ξερό τι λέει ο νόμος , τον ξέρουμε τον νόμο κύριοι τον ζήσαμε όταν είμαστε άνεργοι, σημασία έχει τι κάνατε ώστε να μην ισχύει και ξέρετε είναι πολύ εύκολο να αλλάξει με Π.Δ. και μόνο.Αυτά συμβαίνουν μόνο σε κράτη και συνδικαλιστικούς φορέις στύλ μπανανίας γιατί αν αναφερθούμε σε άλλες χώρες ούτε που περνά το σκεπτικό που δηλώνετε ως δικαιολογία στην απάντηση της ΕΝΤΕΠΑ και του ΑΣΕΠ εξάλου είναι ορισμένου χρόνου οι συμβάσεις κανένας δεν θα μείνει στον τόπο του μετά από 8 μήνες ή 12 μήνες θα ψάχνει πάλι για δουλειά.

  ginko το εν ελλείψει αναφέρετε στους Τ.Ε. υποψηφίους όχι όπως μπορεί να παρερμηνευτεί ελλείψει ΔΕ !!!!!

  Δηλ. αν δεν υπάρξουν υποψήφιοι ΤΕ τότε θα πάρουν ΔΕ , αν υπάρξουν ΤΕ με εντοποιότητα τότε θα προτιμηθούν αυτοί αντί του ΔΕ με εντοποιότητα , αν και οι δύο ΤΕ και ΔΕ για την μία θέση δεν έχουν εντοποιότητα τότε θα την πάρει ο Τ.Ε. και ας έχει λιγότερα μόρια απο τον ΔΕ στο σύνολο . Αρα η κατάφορη αδικία είναι κατά του Τ.Ε. που δεν έχει εντοποιότητα και ας έχει φάει τα χρόνια του σπουδάζοντας……κτλπ. είναι σαν να κέρδιζε την αντίστοιχη θέση ένας Τ.Ε. ΤΙΕ με εντοποιότητα σε σχέση με έναν Βιολόγο ή Βιοχημικό ή Βιοπαθολόγο ΠΕ για αντίστοιχη θέση σε νοσοκομείο , θα το δεχόντουσταν αυτό οι συλλόγοι τους ? Λέω εγώ ?

  Αυτά

  Ανδρέας

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.