Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Εξώδικο – Καταγγελία: Κυτταρολογικό ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (ΕΝΤΕΠΑ)

Submitted by on June 3, 2009 – 8:30 amNo Comment
Εξώδικο – Καταγγελία: Κυτταρολογικό ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (ΕΝΤΕΠΑ)

Το παρακάτω κείμενο είναι πλήρης αντιγραφή του κειμένου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΝΤΕΠΑ (πηγή).

Προς τον Διοικητή και το Δ.Σ.
του Π.Γ.Ν.Α. «Γεώργιος Γεννηματάς»

Μετά από αναφορές εργαζομένων και επιστημονικού προσωπικού που εργάζονται στο κυτταρολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς, για πρακτικές λειτουργίας εργαστηρίου που θυμίζει προ Ε.Σ.Υ. εποχή καταγγέλλουμε τα ακόλουθα.
Το κυτταρολογικό εργαστήριο τα τελευταία 2 χρόνια διενεργεί «ανύπαρκτες» εξετάσεις για το Νοσοκομείο καθώς αυτές οι εξετάσεις δεν δηλώνονται πουθενά και δεν υπάρχουν στο σύστημα πληροφορικής του Νοσοκομείου, αλλά ούτε και στα βιβλία του εργαστηρίου.
Η διαδικασία ξεκινά με την αυθαίρετη εισαγωγή μηχανημάτων με προσωπική συνεννόηση κάποιων υπευθύνων χωρίς παραστατικά, χωρίς προκηρύξεις διαγωνισμών, και χωρίς έγκριση του νοσοκομείου. Στο δεύτερο στάδιο το ίδιο «ανύπαρκτο» κατά τα άλλα μηχάνημα, διενεργεί εξετάσεις που δεν παραγγέλλονται από το νοσοκομείο και αντίστοιχα δεν χρεώνονται σε κανέναν ασθενή ενώ τα λειτουργικά του έξοδα είναι τεράστια και τα επιβαρύνεται το νοσοκομείο. Στο τρίτο στάδιο για την συγκάλυψη της απάτης τα στοιχεία ασθενών έχουν παραποιηθεί, είναι διαγραμμένα ή ελλειπή. Η όλη αυτή αυθαιρεσία πιστοποιήθηκε από στοιχεία που προσκόμισαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και στην διοίκηση του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν εκατοντάδες εξετάσεις «φαντασμα» υψηλού κόστους, μοριακού ελέγχου που δεν είναι καταγεγραμμένες σε κανένα βιβλίο του εργαστηρίου. Δεν αφορούν εξετάσεις εσωτερικών ή εξωτερικών ασθενών αφού καμία κλινική, ειδικά η γυναικολογική, δεν γνώριζε τη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης και το νοσοκομείο δεν την περιλαμβάνει στη λίστα εξετάσεων που πραγματοποιεί. Πρόκειται για εξετάσεις που δεν πληρώθηκαν και εξυπηρετούσαν ανάγκες εκτός Ε.Σ.Υ. Το δημόσιο κοστολόγιο μόνο για έναν τύπο της εξέτασης από τους 35 που ελέγχονταν σε κάθε μία από τις  εξετάσεις που διενεργήθηκαν χρεώνει από 110 έως 150 ευρώ. Βλέπε νοσοκομεία: «Αλεξάνδρας» – «Έλενας» με συνολική απώλεια κερδών για το νοσοκομείο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και επιπλέον χρέωση των εξόδων λειτουργίας του. Το μαγαζάκι βέβαια που στήθηκε είχε αποδέκτες !!!

Το θέμα δεν σταματά εδώ γιατί και σε όλη την υπόλοιπη λειτουργία του εργαστηρίου ακολουθείται παρόμοια μέθοδος. Τεράστιες ποσότητες εξωσυμβατικών υλικών άρχισαν να παραγγέλλονται αφειδώς ενώ καταβλήθηκαν φιλότιμες προσπάθειες για τεχνητή ζήτηση εξετάσεων σε μηχανήματα που μέχρι πριν 2 χρόνια δεν υπήρχαν. Οι εξετάσεις αυτές ακολουθούν την ίδια διαδικασία μη κοστολόγησης και μη ύπαρξης στο πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών που διενεργήθηκαν χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο παραπεμπτικό και χρεωστικό. Επιπλέον το καταγεγραμμένο σύνολο των εξετάσεων στα βιβλία του εργαστηρίου σε αντιπαραβολή με τα στοιχεία των μηχανημάτων είναι σαφώς μικρότερο. Ακόμη από την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων προκύπτει ανακολουθία εξετάσεων και καταναλισκόμενων αντιδραστηρίων.

Η αποδιάρθρωση του εργαστηρίου και επικράτηση ιδίων συμφερόντων καθώς και η λογική μαγαζιού φαίνονται  από το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα παρόλες τις αναφορές και καταγγελίες προς την διοίκηση του νοσοκομείου, επιχειρείται η επέκταση της κερδοφόρας αυτής επιχείρησης για κάποιους με την επιπλεόν δημιουργία μικρού παθολογοανατομικού εργαστηρίου μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του κυτταρολογικού.

Επίσης είναι πρωτάκουστο το να μην μπορεί το νοσοκομείο να διαχειριστεί τις εξετάσεις των ασθενών, εσωτερικών ή εξωτερικών. Μέχρι πριν 2 χρόνια εξετάσεις που αφορούν βιοπτικό υλικό της γαστρεντερολογικής κλινικής διενεργούταν στο παθολογοανατομικό εργαστήριο ως είθισται. Είναι η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται σε πανελλαδικό επίπεδο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Δεν θα μπορούσε να γίνεται αλλιώς αφού οι ειδικότητες παθολογοανατόμου και κυτταρολόγου είναι σαφώς διαχωρισμένες σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα επαγγελματικών δικαιωμάτων τους και ορισμού των ειδικοτήτων.

Είναι επίσης πρωτοφανές ότι στο κυτταρολογικό εργαστήριο εισήχθη φορμόλη παρατύπως για το βιοπτικό υλικό το οποίο εδώ και 2 χρόνια παρανόμως και καταχρηστικά σιγά σιγά αναλαμβάνει για λογαριασμό του παθολογοανατομικού εργαστηρίου το κυτταρολογικό, το οποίο επίσης παραγγέλλει μικροτόμο. Φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος να επεκταθεί το κυτταρολογικό διενεργώντας και παθολογοανατομικές εξετάσεις.

Η οποιαδήποτε συνένωση ή διάσπαση εργαστηρίων που επιχειρείται από κάποιους δεν είναι απλώς παράτυπη αλλά και παράνομη καθώς πρέπει να περάσει από την συνένωση των ειδικοτήτων στην ιατρική σχολή, από το υπουργείο παιδείας, από το υπουργείο υγείας, και από το υπουργείο εργασίας ώστε να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση. Το νοσοκομείο δεν έχει δικαίωμα να συνενώσει ή να διασπάσει κανένα εργαστήριο.

Το «μαγαζάκι» του κυτταρολογικού με οικονομικές ατασθαλίες εκατομμυρίων επεκτείνεται σε «πολυεθνική» με τους εργαζόμενους να γίνονται μπαλάκι από εργαστήριο σε εργαστήριο για να εξυπηρετήσουν τον «διευρυμένο κύκλο εργασιών».

Σε αυτό το πλαίσιο πλαστογραφούνται ΦΕΚ και παρουσιάζονται στην διοίκηση αποσπασματικά με συρραφή άρθρων και διατάξεων για να φτιάξουμε το δημόσιο έγγραφο που μας βολεύει.  Η Ένωση επιφυλάσσεται να προσφύγει δικαστικά κατά παντός υπευθύνου και διοικητικής αρχής που θα χρησιμοποιήσει το πλαστογραφημένο έγγραφο που παρουσιάστηκε με δόλο για να παρερμηνευθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να στηριχθείτε σε αυτό παρερμηνεύοντας το πνεύμα του νομοθέτη για μεταφορά των εργαζομένων από το ένα εργαστήριο στο άλλο και πάλι πίσω μέσα στο ωράριο εργασίας.

Το ΦΕΚ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τεχνολόγων αναλύει τα εργαστήρια στα οποία ο κλάδος απασχολείται και τις εξετάσεις και πράξεις που εντέλλονται οι Τεχνολόγοι, απ’ τους διευθυντές των αντίστοιχων εργαστηρίων βάση της επιστημονικής τους κατάρτισης να κάνουν στα εργαστήρια που απασχολούνται και μόνο. Όχι να εργάζονται και να ανήκουν ταυτόχρονα σε δύο και τρία εργαστήρια. Με την λογική αυτή θα πρέπει ένας τεχνολόγος 8-10 να ανήκει στο κυτταρολογικό 10-12 να ανήκει στο παθολογοανατομικό και 12-2:30 σε οποιοδήποτε άλλο εργαστήριο του ζητηθεί. Δεν μπορεί ο διευθυντής κανενός εργαστηρίου να μεταφέρει το προσωπικό του κατά το δοκούν, λίγες ώρες εδώ, λίγες ώρες εκεί και λίγο αλλού όταν τα εργαστήρια έχουν διαφορετικούς διευθυντές, διαφορετικό επιστημονικό αντικείμενο και διαφορετικές ειδικότητες. Μπορείτε να ανατρέξετε και στον οργανισμό του νοσοκομείου όπου ορίζονται σαφώς οι οργανικές θέσεις Τεχνολόγων ανά εργαστήριο στο νοσοκομείο σας.

Η όλη αυτή διαδικασία είναι εις βάρος των ασθενών του νοσοκομείου οι οποίοι λόγο δυσλειτουργίας των τμημάτων σας παραμένουν για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς διάγνωση. Το υλικό ανήκει στο παθολογοανατομικό και θα πρέπει επιτέλους το νοσοκομείο σας να λειτουργήσει όπως όλα τα μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας και όχι να ενδίδει σε φιλοδοξίες του οποιουδήποτε διευθυντή ή εν δυνάμει διευθυντή τμήματος. Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία το υλικό ανήκει στο παθολογοανατομικό και αν δεν υπάρχει στο νοσοκομείο σας η επιστημονική επάρκεια για τη διάγνωση του μπορείτε να το αποστείλετε σε αντίστοιχα διαγνωστικά εργαστήρια άλλων νοσοκομείων και να μην πειραματίζεστε στην πλάτη των ασθενών.

Παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων, για τα οικονομικά σκάνδαλα τις παράτυπες εξετάσεις, την προσπάθεια ενοποίησης των εργαστηρίων για ίδια οφέλη η διοίκηση παραμένει αμέτοχη χωρίς να έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και να έχουν αποδοθεί ευθύνες, εδώ και 3 μήνες.  Σε καιρούς οικονομικής ανέχειας και σκληρής λιτότητας των εργαζομένων χρησιμοποιείται το δημόσιο  νοσοκομείο για την προώθηση ιδιωτικών φιλοδοξιών και συμφερόντων κάποιων με την ανοχή της διοίκησης και κατασπαταλείται χρήμα των φορολογούμενων πολιτών.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.