Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Ετσι χρεοκόπησαν τα δημόσια νοσοκομεία (Enet.gr) (παλιό υλικό)

Submitted by on March 7, 2010 – 2:25 pmOne Comment
Ετσι χρεοκόπησαν τα δημόσια νοσοκομεία (Enet.gr) (παλιό υλικό)

Desclaimer: Με το θέμα των προβλημάτων του χώρου Υγείας στην Ελλάδα έχουμε ξανασχοληθεί.  Δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε να κάνουμε τους ντετέκτιβ ούτε τους δικαστικούς λειτουργούς. Οτιδήποτε αναφέρουμε σκοπό έχει την ενημέρωση και μόνο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς από εδώ είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο έγκυρες πηγές και να μην αναμασάμε φήμες.  Επίσης να παρουσιάζουμε όλες τις πλευρές (πχ. “Αντιπαραθέσεις στα βιοχημικά εργαστήρια… (TO ΒHMAonline)“).

H Ελευθεροτυπία έχει σήμερα ένα άρθρο σχετικά με το πώς χρεοκόπησαν τα δημόσια νοσοκομεία. Μιας και η οικονομική δυσπραγία της χώρας μας επηρεάζει όλους, το άρθρο αυτό είναι αρκετά επίκαιρο. Όχι πως η οποιαδήποτε κακοδιαχείριση ή διαφθορά στο παρελθόν δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί από τότε. “Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν”.

Σας αναφέρω μερικά αποσπάσματα. Το πλήρες κείμενο, όπως και τον πίνακα με τα έξοδα του κάθε νοσοκομείου της έρευνας, μπορείτε να τα διαβάσετε στις online σελίδες της εφημερίδας – “Ετσι χρεοκόπησαν τα δημόσια νοσοκομεία”.

Είναι η πρώτη φορά που έρευνα καταγράφει όλες τις αυξήσεις των δαπανών ανά νοσοκομείο και υλικό για ένα διάστημα τεσσάρων ετών, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε χρέη που σήμερα αγγίζουν τα 6,2 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν περιπτώσεις νοσοκομείων όπου οι ερευνητές εντόπισαν αύξηση σε αγορές ακόμη και πάνω από 3.000%. Χρειάστηκε ορισμένες φορές να επανεξετάσουν τα στοιχεία διερευνώντας αν υπήρχε λάθος. Δυστυχώς όμως τα δεδομένα ήταν ακριβή.

Οι μεγαλύτερες σπατάλες, με βάση τον μέσο όρο αύξησης των δαπανών και στα 26 νοσοκομεία, καταγράφηκαν στην κατηγορία «λοιπά είδη» (λειτουργικές δαπάνες εκτός μισθοδοσίας, όπως φύλαξη, καθαριότητα, πλύση ιματισμού, διανομή γευμάτων, εκπαίδευση, οδοιπορικά κ.λπ.) με μέσο όρο αύξησης 118,3%.

Ακολουθεί το ορθοπεδικό υλικό με 71,5%, τα αντιδραστήρια με 56,79%, τα φάρμακα με 46,81% και τέλος το υγειονομικό υλικό με 31,11%.

Στο ίδιο άρθρο ακολουθεί και συνέντευξη του επικεφαλή της έρευνας, καθηγητή Γ. Τούντα. Ένα απόσπασμα.

– Από τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις σας, ποιες είναι οι βασικές αιτίες της σπατάλης, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία;

– Η κακοδιοίκηση, η αναχρονιστική διαχείριση, η διαφθορά και η κακή ιατρική. Δεν μπορεί το να διοικείται από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού Υγείας, τα νοσοκομεία να μην έχουν επαρκή και αξιοκρατική διοίκηση, να μην εφαρμόζεται η μηχανοργάνωση και η σύγχρονη λογιστική διαχείριση, να μην ελέγχεται η ενδονοσοκομειακή κατανάλωση και οι γιατροί να λειτουργούν χωρίς πρωτόκολλα και διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου. Υλικά, αναλώσιμα, βοηθήματα και φάρμακα καταναλώνονται ανεξέλεγκτα. Σημαντικές τους ποσότητες λήγουν και αχρηστεύονται, άλλες κλέπτονται και πουλιούνται ή αξιοποιούνται ιδιωτικά εκτός νοσοκομείων. Παράνομες ιδιωτικές ιατρικές πράξεις διενεργούνται εντός νοσοκομείου, ενώ από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει προκύπτουν απίστευτες υπερτιμολογήσεις λόγω χρεών και λόγω μιζών. Οι μίζες κυμαίνονται από 15 έως 30% της αξίας του υλικού, ιατρικές συσκευές είναι υπερτιμολογημένες μέχρι 300-500%, στα στεντ μειώθηκαν οι τιμές και αμέσως τριπλασιάστηκε ο αριθμός τους ανά αγγείο.

– Σε τι θα μπορούσε να ωφελήσει ένας τέτοιος επανασχεδιασμός;

– Τα νοσοκομεία, καθώς και οι κλινικές και τα εργαστήριά τους, ιδρύθηκαν χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να αντιστοιχούν στις ανάγκες της κάθε περιοχής ή περιφέρειας. Ετσι, αλλού υπάρχει υπερσυγκέντρωση και αλλού ανεπάρκεια, αλλού άδεια κρεβάτια και αλλού ουρές αναμονής. Ενας επανασχεδιασμός και νέοι οργανισμοί όχι μόνο θα έλυναν τα προβλήματα αυτά, αλλά θα εξοικονομούσαν και σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Και γιατί να μην πάμε και ένα βήμα παρά πέρα; Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Γιατί να μη δρομολογήσουμε λοιπόν την κατάργηση των σημερινών νοσοκομείων στον άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας («Αρεταίειο», «Αιγινήτειο», «Αλεξάνδρας», «Ιπποκράτειο») και να αξιοποιήσουμε την τεράστια ακίνητη αξία τους για την ανάπτυξη δύο μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων («Αττικό» και «Λαϊκό»), με τη λειτουργία δύο αντίστοιχων τμημάτων της Ιατρικής Σχολής και για τη μετατροπή όλου του νοσοκομειακού συμπλέγματος Αμπελόκηπων-Μεσογείων σε ένα σύγχρονο πάρκο Υγείας και Πολιτισμού, στα χνάρια των εμπνευστών του «Ασκληπιείου Πάρκου», που είχε εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1995. Θα αλλάξει όψη η μισή Αθήνα.

Ένα ακόμα άρθρο σχετικά με το χώρο υγείας που δημοσίευσε σήμερα η Ελευθεροτυπία αφορά την μηχανογράφηση του ΙΚΑ.

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκαν την τελευταία δεκαετία για τη μηχανογράφηση του ΙΚΑ. Κι όμως, το τεράστιο αυτό έργο μοιάζει με «γεφύρι της Αρτας», αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του, ενώ ορισμένα σημαντικά τμήματά του δεν λειτουργούν. Πάντως, η εταιρεία που το ανέλαβε έχει πληρωθεί κανονικά.

Σχετικά με την παθογένεια (πολυπαραγοντική από ότι φαίνεται) του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα μπορείτε να δείτε στις σελίδες του περιοδικού και τα παρακάτω:

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

One Comment »

  • gkelnar says:

    Αν δεν μπουν ελεγκτικοί μηχανισμοί σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά αυτή η κατάσταση, θα συνεχιστεί και στο μέλλον! Όλοι ξέρουμε τι γίνετε στα περισσότερα νοσοκομεία. Στην παραπάνω λίστα της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=138796) καλό θα ήτανε οι αρμόδιοι να κάνανε (ή αν κάνανε να μας το παρουσιάζανε) και έλεγχο και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας. Γιατί απ όσο βλέπω, στις λίστες αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει κανένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο! Σε άλλα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά για να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις και σε άλλα νοσοκομεία αυτά πετάγονται για το λόγω ότι έχουν λήξει. Btw, μετά από όλα αυτά πώς να ξεχρεώσει το κράτος τους προμηθευτές υλικών (βλ. http://www.iatrikostypos.com/content/ellada/ston-aera-oi-promitheies-logo-mi-eksoflisis-xreon )

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.