Home » Νομοθεσία

Η πρώτη (?) Ελληνική Άδεια Εξάσκησης Επαγγέλματος Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων (παλιό υλικό)

Submitted by on September 26, 2011 – 12:13 am7 Comments
Η πρώτη (?) Ελληνική Άδεια Εξάσκησης Επαγγέλματος Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων (παλιό υλικό)

Δεν ξέρω αν μιλάμε για το άγιο δισκοπότηρο της εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή των όποιων άλλων θεμάτων (πχ. αντιστοιχίας) μπορεί να υπάρχουν, σίγουρα όμως μιλάμε για πραγματική έκδοση άδειας εξάσκησης επαγγέλματος σε Έλληνα Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων.  Η Ειρήνη Τσιάπαλη (Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, MSc Μοριακή Ιατρική Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Örebro) η οποία πλέον εργάζεται στην Σουηδία ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Scientist) μας έστειλε τα έγγραφά της τα οποία τα απέκτησε με πολύ επιμονή και κόπο. Παρακάτω παραθέτουμε τα φωτοτυπημένα χαρτιά τόσο από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας που εξέδωσε την Ελληνική άδεια, όσο και την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του Biomedical Scientist που εξέδωσε αντίστοιχη – ανάλογη  υπηρεσία στην Σουηδία.

Η Ειρήνη μας ανέφερε πως η συγκεκριμένη διαδικασία (“ιστορία”) της πήρε 1 χρόνο και 3 μήνες. Μαζί της, ευχόμαστε το συγκεκριμένο έγγραφο πραγματικά να βοηθήσει όσο το δυνατόν πιο πολύ κόσμο. Αν το συγκεκριμένο έγγραφο μπορεί όντως να χρησιμοποιηθεί, από εδώ και πέρα, για την νομική διεκδίκηση της άμεσης έκδοσης της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος των ΤΙΕ στην Ελλάδα, εκείνο που μένει είναι να γίνουν άμεσα ατομικές ή συλλογικές δικαστικές κινήσεις. Κλείνουμε με την προτροπή και συμβουλή της Ειρήνης πως αν χρειάζεστε το συγκεκριμένο έγγραφο να επιμείνετε και να χρησιμοποιήσετε κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο που δικαιούστε.

EDIT 28/09/2011:

Επειδή έχουν προκύψει παρερμηνείες και διασαφηνίσεις διαβάστε οπωσδήποτε και το:

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

7 Comments »

 • ανδρεας says:

  H Ειρήνη από την Σουηδία που μπόρεσε να πάρει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος μήπως θα μπορούσε να μας δώσει λεπτομέρειες για όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Σουηδία αφού το επάγγελμα μας έχειζήτηση, που να στείλουν βιογραφικά? εγώ ενδιαφέρομε για δημόσιο νοσοκομείο? τι γίνετε? χριάζεται διαδικασία όπως στην Ελλάδα AΣΕΠ ? τι ακριβώς ζητούν ως έναν ξένον υπήκοο που θέλει να εργαστεί στο Σουηδικό δημόσιο? Η όσες άλλες πληροφορίες μπορεί για ευρεση εργασίας για έναν Ελληνα Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων στην Σουηδία γενικότερα!

  Θα φανεί σε πολλούς χρήσιμο

  Ανδρέας

  • Ειρήνη says:

   Ανδρέα καλησπέρα,
   δεν υπάρχει διαδικασία ΑΣΕΠ, αλλά κάθε νοσοκομείο, κέντρο υγείας, ιδιώτης κλπ όταν έχει ανάγκη για προσωπικό ανακοινώνει την θέση σε κάποια ιστοσελίδα αντίστοιχη του ΟΑΕΔ.
   αρχικά σου δίνω το link για την αίτηση που χρειάζεται να συμπληρώσεις για να πάρεις σουηδική άδεια(αφού πρώτα πάρεις την εληνική που βλέπεις πιο πάνω): http://www.socialstyrelsen.se/blanketter/Documents/45357%202011_07.pdf
   αναγράφονται όλα τα έγγραφα που χρειάζεται να καταθέσεις για την σουηδική άδεια.
   Τώρα όσο αφορά τις δουλειές, σου δίνω την σελίδα του ΟΑΕΔ να ψάξεις αλλά να ξέρεις ότι θα χρειαστείς σουηδικά.
   http://www.arbetsformedlingen.se/platsbanken
   Εκεί που λέει Fritextsökning θα πληκτρολογήσεις στο κουτάκι biomedicinsk analytiker που ειναι ο τεχνολόγος στα σουηδικά και μετά κάνε κλικ στο sök. Θα σου βγάλει όλες τις θέσεις που υπάρχουν. Αυτή την στιγμή υπάρχουν γύρω στις 30. Στις μεγάλες πόλεις μπορείς επίσης να πάρεις τηλέφωνο και να ρωτήσεις αν θέλουν άτομα χωρίς να έχει ανακοινωθεί θέση.Σχεδόν πάντα υπάρχει κάποια ανάγκη.
   Αν χρειαστείς κάτι ξαναμιλάμε.
   🙂
   Ειρήνη

   • ehealthgr says:

    Ειρήνη σε ευχαριστούμε πολύ πολύ για όλη τη βοήθεια που παρέχεις. 🙂

   • Κατερίνα says:

    Ειρήνη καλησπέρα.
    Διάβασα τα όσα έχεις γράψει (έναν χρόνο πριν).Εγώ τώρα σκέφτομαι για μετανάστευση και θέλω να ρωτήσω αν ισχύουν όσα είχες γράψει τα περί αναγνωρίσεως του πτυχίου Τ.Ι.Ε. ακόμα και τώρα .Σε πόσο χρόνο μαθαίνει κάποιος τη γλώσσα;Αν δεν τη γνωρίζω μπορώ να αναγνωρίσω το πτυχίο μου(τί ακριβώς χρειάζεται;) στη Σουηδία;Τί γινεται από ενοικίαση σπιτιού;Ο μισθός επαρκεί για τη ζωή εκεί;Τί με το σύζυγο και την 6χρονη κόρη μου; Τους δέχεται το κράτος εκεί;Σ΄ευχαριστώ προκαταβολικά.

 • ανδρεας says:

  Αγαπητή Ειρήνη,

  να σου ευχηθώ ότι καλλίτερο στην σταδιοδρομία σου , γιατί μου ανέφερε Νίκος κάνεις το μεταπτυχιακό σου παράλληλα και εργάζεσε, μην κάνεις το λάθος που έκαναν οι περισσότεροι προγόνοι μας και γυρίσεις πίσω στην ‘πατρίδα’ να την έχεις στην καρδιά σου όπως όλοι μας αλλά να την χρησιμοποιείς για να ξεκουράζεσε.
  Ενα θα σου πώ βλέπω στην υπηρεσία μου πως συμπεριφέρεται το κράτος με τους υπαλλήλους του σε αυτούς που έρχονται απο οργανωμένες χώρες όπως εσύ εργάζεσε τώρα και τρελαίνομε ,και αυτοί που δούλεψαν εκεί απορούν με την κοινωνική πρόνοια αλλά και τις παροχές τις δικές μας.

  Απλά θα ήθελα να σε κουράσω λίγο με πολλές ερωτήσεις μιας και
  σκέφτομε πολύ σοβαρά να μεταναστεύσω!!!!

  Ενδιαφέρομε για δημόσιο νοσοκομείο στην Σουηδία μιας και είμαι δημόσιος υπάλληλος του ΕΣΥ πλέον αν και ξεκίνησα ως δημόσιος υπάλληλος στο ΙΚΑ ως τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων.
  Αν κάνω αίτηση σε αυτές τις διευθύνσεις που μου έστειλες σε δημόσιο νοσκομείο αφού προέρχομε από δημόσιο νοσοκομείο ( και δεν θέλω να χάσω τα ασφαλιστικά μου διακαιώματα) πωε γίνετε η διαδικασία ? αν ξέρεις η μπορείς να μάθεις?Θα με πάρουν δοκιμαστικά? θα υπογράψω συμβόλαιο? σε δημόσιο νοσοκομείο αναφέρομε.
  Ενα άλλο θέμα είναι η γλώσσα μιας και το επάγγελμα μας έχει μια εξειδικευμένη ορολογία? Απαραίτητο προσόν ώστε να την ξεκινήσω χθές …. εσύ πόσο δυσκολεύτηκες σε αυτό τον τομέα?
  Η ζωή σε οικονομικά στοιχεία αξίζει να το προσπαθήσω?

  Αυτά τα λίγα προς το παρόν , αν και θα σε κουράσω…

  Σε ευχαριστώ πολύ

  Ανδρέας

  Υ.Γ.είμαι 47 χρονών και θέλω να φύγω…… μην κάνεις το λάθος και γυρίσεις ειλικρινά στο λέω

 • Kdd says:

  Χαίρεται,

  Το έβγαλα και εγώ αυτό το χαρτί για τον ίδιο λόγο. Να αναφέρω ό,τι αυτό δίνεται βάση ευρωπαϊκής οδηγίας και επομένως σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος για ΤΙΕ λογικά θα χρειαστεί αυτό το έγγραφο. Σίγουρα το θέλουν Σουηδία (Biomedicinsk analytiker ) & Νορβηγία (Bioingeniør), στην Αγγλία απ’ όσο ξέρω όχι.

  http://www.minedu.gov.gr/component/content/?view=categories&id=589

  Βγαίνει από το Τμήμα Δ’ Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων και είναι το 5. Βεβαιώσεις υπαγωγής στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ. Τα δικαιολογητικά είναι απλά, η “αίτηση” που αναφέρει είναι μια απλή έντυπη αίτηση που μπορείς να εκτυπώσεις μόνος σου. Η αποστολή/κατάθεση γίνεται στη διεύθυνση που δίνεται στα στοιχεία εποικοινωνίας. Έκανε 1 μήνα να μου έρθει, μεσολαβήσαν όμως αργίες και απεργίες.

  • Kdd says:

   Υ.Γ: Προφανώς ένα χαρτί που έχει χρησιμότητα μόνο στο εξωτερικό, εκδίδεται στα Ελληνικά (2 πρωτότυπα)!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.