Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Ιστορίες για τον ιό της γρίπης των χοίρων

Submitted by on August 3, 2009 – 8:45 amNo Comment
Ιστορίες για τον ιό της γρίπης των χοίρων

Στο internet κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες και απόψεις σχετικά με την νέα πανδημία της γρίπης των χοίρων. Εμείς, όπως και πάρα πολλοί, έχουμε την άποψη πως οι ειδικοί είναι αρμόδιοι για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας μας είναι να αναζητήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, διασταυρώνοντας πάντα τις πηγές του. Σε μια πρώτη ανάρτηση είχαμε παραθέσει συνδέσμους με γενικές οδηγίες για το κοινό. Σήμερα θα παραθέσουμε μερικές ακόμα πληροφορίες και “ιστορίες” για τον συγκεκριμένο ιό.

Στο Καποδιστριακό φιλοξενούνται 3 ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις ειδικών γιατρών, με τίτλους:

Ηταν Χριστούγεννα του 1976, όταν το πρώτο γνωστό περιστατικό ιού της γρίπης των χοίρων εμφανίστηκε σε αμερικανικό στρατόπεδο, στο Νιου Τζέρσεϋ. Τα συμπτώματα του ιού, έμοιαζαν με αυτά της πνευμονίας και από τους τέσσερεις προσβληθέντες στρατιώτες, ο ένας πέθανε. O ιός μεταδόθηκε μεταξύ των στρατιωτών κατά την εκπαίδευση, ενώ περιορίστηκε στα όρια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η ιστορία έμοιαζε να έχει τελειώσει, μέχρι την επανεμφάνιση του ιού μεταλλαγμένου, στα τέλη του φετινού Μαρτίου στο Μεξικό, όπου ελαβε διαστάσεις επιδημίας. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο και η εξάπλωση του ιού, ανησύχησε τους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας (Π.O.Υ.) και η προσοχή των media στράφηκε για τα καλά στη των χοίρων.
Η κινδυνολογία ξεκίνησε, αποπροσανατολίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σήμερα να έχουν λανθασμένη εικόνα για το τι είναι η γρίπη και ποιες είναι οι πραγματικές της διαστάσεις. Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές έπαψαν να αγοράζουν χοιρινό κρέας, αν και επανειλημμένα οι επιστήμονες έχουν τονίσει, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα σκοτώνεται από τις ενδεδειγμένες θερμοκρασίες μαγειρέματος (περίπου 70ΓC).
Το «Καποδιστριακό» με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, αφήνει τους ειδικούς να μιλήσουν. Η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και ο κ. Νίκος Λεγάκης, καθηγητής Μικροβιολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών μάς δίνουν την επιστημονική τους άποψη για το θέμα που μας απασχολεί εδώ και τόσους μήνες.

Σχετικό άρθρο υπάρχει και στην εφημερίδα Καθημερινή:

Σχετικά με την συγκεκριμένη γρίπη πρέπει κανείς να επισκεφτεί τα παρακάτω:

Να τονίσω εδώ ότι η πραγματική δύναμη της wikipedia δεν είναι αυτά που γράφει (τα οποία πολλές φορές είναι χρήσιμα) αλλά τα reference που έχει για το εκάστοτε θέμα στο τέλος κάθε σελίδας

Ένα άρθρο που μου έκανε εντύπωση ήταν το παρακάτω. Δεν γνωρίζω ποια τελικά μπορεί να είναι η αλήθεια πάνω στα θέματα που θίγει. Γενικά πάντως το SPIEGEL είναι γνωστό και αξιόπιστο σαν περιοδικό.

Για το τέλος στην αρχή ήθελα να βάλω ένα μίνι ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί στο internet σχετικά με τους εμβολιασμούς που έγιναν στην Αμερική το 1976. Αντί για αυτό θα αναφέρω το Ελληνικό ιστολόγιο “PandemicFlu GR“. Ο συγγραφέας του δηλώνει ιατρός. Ο λόγος που το παραθέτω είναι ότι στα θέματα που θίγει υπάρχουν αναφορές και σύνδεσμοι για όσα λέγονται (ο καθένας, έτσι, μπορεί να διασταυρώσει την ορθότητα ή μη όσων γράφονται).

Σχετικά με αυτά που έγιναν με την γρίπη των χοίρων στην Αμερική το 1976, τον εμβολιασμό, τις θεωρίες συνωμοσίας έγραψε το αρκετά ενδιαφέρον “Τι έγινε στην Αμερική το 1976;“. Ενδιαφέρον έχει ο παρακάτω σύνδεσμος που παραθέτει:

Για το τέλος άφησα ένα διαφημιστικό σποτ για τον εμβολιασμό του Αμερικάνικου πληθυσμού το 1976. Ο λόγος αναφοράς είναι η αισθητική του. Ελπίζω να σας κάνει να χαμογελάσετε, μιας και το θέμα σίγουρα δεν είναι ευχάριστο.

Πηγή: youtube

Αρμόδιο όργανο στην Ελλάδα για πάνω σε τέτοια θέματα είναι η ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Ps: Εξακολουθούμε να σας χρωστάμε το δεύτερο μέρος για την γρίπη των χοίρων, το οποίο αφορά οδηγίες προς τους Επαγγελματίες Υγείας πλέον.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.