Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Καλές και κακές ιδέες Ηλεκτρονικού Προφίλ

Submitted by on September 3, 2009 – 5:56 pmNo Comment
Καλές και κακές ιδέες Ηλεκτρονικού Προφίλ

Σήμερα θέλω να ασχοληθώ με την ηλεκτρονική εκπροσώπηση του κλάδου στον οποίο ανήκω. Θα αναλωθώ στην ΕΝΤΕΠΑ μιας και η σελίδα της ΠΕΤΙΕ είναι παρωχημένη λειτουργικά και πάει για ανανέωση (θα υπάρχουν νεότερα εν καιρώ). Η συγκεκριμένη ανάλυση έχει σκοπό τόσο να αναδείξει κάποιες λειτουργίες που είναι πολύ χρήσιμες όσο και να επισημάνει κάποια “λάθη”.

Πριν ξεκινήσω, τονίζω πως η όποια κριτική μου, καλή και κακή, γίνεται με καλοπροαίρετη διάθεση. Όλα τα παρακάτω αποτελούν την προσωπική μου γνώμη και μόνο και δεν αφορούν ούτε το περιοδικό ούτε όσους συνεργάζονται σε αυτό. Τέλος,  η ανάλυσή μου ΔΕΝ αφορά την υπόσταση και την λειτουργία της ΕΝΤΕΠΑ αλλά το σχεδιασμό και τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Προφίλ της.

Δεν θα επεκταθώ σε όλες τις πτυχές της ιστοσελίδας της ΕΝΤΕΠΑ, γιατί πολλές από αυτές είναι οι συνηθισμένες που έχει ή θα έπρεπε να έχει κάθε αντίστοιχη ιστοσελίδα. Απλά αναφέρω ότι υπάρχουν Eνημερωτικό Δελτίο, Φόρμα Επικοινωνίας, Φόρμα Εγγραφής Μελών, καταχωρήσεις για το Δ.Σ. (εδώ θα επιθυμούσα πλήρη επαγγελματικό τίτλο για τον καθένα), τις Θέσεις και τις Δράσεις, τους ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΕΙΣ.

Ξεκινάω να γίνομαι πιο συγκεκριμένος με τα θετικά σημεία τα οποία είναι αρκετά σημαντικά:

  • Η σημαντικότερη προσθήκη στην ιστοσελίδα της ΕΝΤΕΠΑ είναι η Νομοθεσία. Επί χρόνια αναζητάει ο κόσμος Νομοθεσίες, Συμβάσεις, Δικαστικές Αποφάσεις που αφορούν τον κλάδο και ΔΕΝ ξέρει που και πώς να τα προμηθευτεί. Πάρα πολύ καλή προσθήκη η οποία είναι αναγκαίο να επεκταθεί αρκετά έως πολύ περισσότερο. Προσθέστε οτιδήποτε αφορά τον κλάδο και το οποίο είναι νόμιμο να είναι διαθέσιμο ελεύθερα διαδικτυακά. Αν μη τι άλλο οι συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε τέτοια έγγραφα από εμάς τους κοινούς θνητούς.
  • Μια άλλη καλή προσθήκη είναι τα Φύλλα Ασφαλείας Υλικού για τα Εργαστήρια. Η μόνη ένσταση εδώ είναι  τα υδατογραφήματα με το logo της ΕΝΤΕΠΑ. Τα συγκεκριμένα έγγραφα είναι σκαναρισμένα. Αν υπάρχει η πιθανότητα τα έγγραφα αυτά να έχουν προέλευση εκτός ΕΝΤΕΠΑ, η “υδατογράφηση” αυτών και η μη αναφορά της προέλευσής τους, θεωρείται άστοχη και αντιδεοντολογική.
  • Προς καλή κατεύθυνση θεωρώ πως είναι και οι κατηγορίες Helpdesk και Σχόλια. Αντί να υπάρχει αυτό το κλειστό και αρκετά φορτωμένο σύστημα επικοινωνίας (το σύστημα του helpdesk μου θυμίζει αρκετά σύστημα εταιριών Hosting οι οποίες όμως έχουν και δεκάδες αιτήματα κάθε μέρα) της ΕΝΤΕΠΑ με το κοινό, θα ήταν καλύτερα να ανοίξουν τα σχόλια και να μπορούν να δημιουργηθούν συζητήσεις στις καταχωρήσεις της σελίδας της ΕΝΤΕΠΑ. Για παράδειγμα αντί να σας κάνει κάποιος αίτημα μια πληροφορία, θα ήταν καλύτερο να αναρτήσει το σχόλιο του σε κάποια ανάρτησή σας έτσι ώστε να μην χάνονται Δράσεις ή Θέσεις, η εξέλιξη αυτών και οι γνώμες του κόσμου – επαγγελματιών που αφορούν αυτές.
  • Γραφείο Διασύνδεσης. Πολύ χρήσιμη κατηγορία και όμορφη υλοποίηση. Την συγκεκριμένη υλοποίηση θα υιοθετήσουμε και στο περιοδικό, ώστε να γίνει πιο λειτουργική η εύρεση Εργασίας από όσους την αναζητούν.

Πάμε τώρα στις προσθήκες που μου έχουν αφήσει ανάμεικτες εντυπώσεις:

  • Κατηγορίες Επικαιρότητα, Επιστήμη, Βιντεοθήκη. Ξαφνικά η σελίδα της ΕΝΤΕΠΑ αρχίζει να γιγαντώνεται και να μπερδεύει το χρήστη. Από μια σελίδα συνδικαλιστικής ένωσης, η σελίδα μεταμορφώνεται σε μια σελίδα ποικίλης ύλης, στην οποία μπορεί να  χαθεί ο κυριότερος ρόλος της ο οποίος είναι η ενημέρωση και η επικοινωνία των επαγγελματιών του κλάδου για τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά προβλήματά τους. Επίσης, θεωρώ λάθη το να αναρτούνται βίντεο (από το youtube) χωρίς αναφέρεται καμία αρχική πηγή όπως και να το αναπαράγονται Επιστημονικές Ειδήσεις από Ειδησεογραφικές Πηγές.
  • Λογαριασμοί Social Media, ραδιόφωνο, κλπ. Δεν έχει νόημα ένας λογαριασμός blogspot αν αναπαράγεις το ίδιο περιεχόμενο και έχεις κλειστά τα σχόλια  μετατρέποντας και το blogspot σε μια στατική σελίδα. Λογαριασμοί twitter, youtube, vimeo χωρίς δραστηριότητα απλά δεν “υπάρχουν”. Ο μοναδικός λογαριασμός ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει κάτι στην λειτουργία της ΕΝΤΕΠΑ είναι το facebook, ο οποίος θα είχε και πιο προσωπικό χαρακτήρα.  Πιο συγκεκριμένα, ένα facebook group με τα τα μέλη του Δ.Σ. θα μου ήταν προτιμότερο από οτιδήποτε άλλο. Νομίζω πως καλό είναι να επικεντρωνόμαστε στην χρησιμότητα της κάθε υπηρεσίας και όχι στην ποσότητα αυτών.

Για τέλος άφησα το σκέλος των κακών ιδεών:

  • Κατηγορία Βιβλιοθήκη. Η προώθηση υλικού (software, βιβλία), το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, είναι παράνομη είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε πρόκειται για νομικό πρόσωπο. Επικοινώνησα μαζί σας για αυτό το θέμα, παρόλο αυτά δυστυχώς βλέπω πως η προώθηση πειρατικού υλικού παραμένει. Σας είχα προτείνει, και το ξανακάνω να αντικαταστήσετε τις καταχωρήσεις σας με υλικό Ανοιχτής Πρόσβασης, το οποίο και νόμιμο είναι αλλά και πιο Επιστημονικό – Ακαδημαϊκό ως προς τη λογική και φιλοσοφία του.

Θα μπορούσα να γράψω για το ύφος και τον στόχο της σελίδας της ΕΝΤΕΠΑ, αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός “περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.” Χαιρετίζω με πολύ θετικά αισθήματα την προσπάθεια της ΕΝΤΕΠΑ να αποκτήσει ηλεκτρονικό προφίλ και δραστηριότητα. Παράλληλα επισημαίνω τους φόβους μου η σελίδα να απομακρυνθεί από τους πρωταρχικούς στόχους και λειτουργίες που μια συνδικαλιστική, επαγγελματική, επιστημονική, whatever ένωση θα έπρεπε να έχει. Μαζί με την επέκταση της σελίδας, λοιπόν, θα πρότεινα τον επαναπροσδιορισμό, επανασχεδιασμό των σημείων που τονίζω.

My 2c…

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.