Home » Εξελίξεις - Απόψεις

“Καρεκλοκένταυροι και αιμοληψίες” (παλιό υλικό)

Submitted by on January 12, 2010 – 5:56 pm5 Comments
“Καρεκλοκένταυροι και αιμοληψίες” (παλιό υλικό)

Ένα από τα blog που παρακολουθώ είναι το αρκετά καλό “Ειδικευόμενοι Ιατροί ΒΠ“.  Κάνω αναφορά σε αυτό μιας και γράφτηκαν κάποια πράγματα που αφορούν τις αιμοληψίες και τους Τεχνολόγους, τα οποία προσωπικά θεωρώ άστοχα. Θα παραθέσω αυτούσιο το κείμενο και στη συνέχεια θα κάνω κάποιο μικρό σχολιασμό. Να ξεκαθαρίσω πως  ο σχολιασμός δεν γίνεται με σκοπό την αντιπαράθεση αλλά τον γόνιμο διαλόγο και το ξεκαθάρισμα μερικών παρερμηνειών που μπορεί να υπάρχουν με τη φύση του επαγγέλματος των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων. Το κείμενο ονομάζεται “Καρεκλοκένταυροι και αιμοληψίες“.

Συνάδελφοι καλή χρονιά αν και οι συνθήκες δεν προμηνύουν κάτι τέτοιο.

Επανέρχομαι μετά από 5μερη άδεια  όπου επισκέφτηκα την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Ρόδο. Ήλπιζα πως θα ισορροπούσαν τα πράγματα αλλά η στασιμότητα και η γενικότερη κωλυσιεργία στα δημόσια νοσοκομεία δεν αλλάζει χρόνια ολόκληρα θα άλλαζε σε 5 ημέρες;

Τι κι αν άλλαξε η κυβέρνηση, διορίστηκαν οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς τα προβλήματα παραμένουν. Οι κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο μας το προηγούμενο μήνα έφεραν αποτέλεσμα αφού μας κατέβαλαν τις οφειλόμενες εφημερίες.  Ωστόσο η καθημερινότητα παραμένει σκληρή και οι προβλέψεις δυσοίωνες.

Υπενθυμίζω το πρόβλημα αφού η έλλειψη καθηκοντολόγιου βαραίνει κατά αποκλειστικότητα τον ειδικευόμενο και αυτό είναι εις βάρος της εκπαίδευσης του. Ζήτημα να ασχολούμαστε κατά μέσο όρο 2 ώρες με τα ιατρικά μας καθήκοντα αφού τις περισσότερες ώρες εκτελούμε νοσηλευτικά – διοικητικά.

Το μείζον θέμα στο νοσοκομείο μας παραμένει αυτό των αιμοληψιών. Ενώ έχει γνωμοδοτήσει η νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου μας προ έτους, ότι τα πρόσωπα που θα εκτελούν τις είναι κατά πρώτο λόγο οι τεχνολόγοι-παρασκευαστές και κατά δεύτερο λόγο οι νοσηλευτές-νοσηλεύτριες, αν οι ανάγκες το επιτάσσουν και δεν επαρκεί το τεχνολογικό προσωπικό, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Διότι στο Διοικητικό συμβούλιο οι ισορροπίες είναι υπέρ του μόνιμου προσωπικού και κατά των δούλων του ΕΣΥ (τους ειδικευόμενους).

Εννοείται πως δεν εφαρμόστηκε τίποτα, αφού τα συντεχνιακά νοσηλευτικά συμφέροντα είναι πάνω από την ιατρική ιδιότητα, εκπαίδευση και κάθε λογική. Σε όλα αυτά βρίσκουν σύμμαχο το κάθε μη ιατρό αφού έχω την αίσθηση πως ικανοποιούνται όλοι από το λοιπό προσωπικό να βλέπουν τον ιατρό να εξουθενώνεται.

Γνωρίζοντας πως λειτουργεί το δημόσιο αποφάσισα ως μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου μας να ζητήσω επείγουσα ακρόαση από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Την πρώτη φορά περίμενα 10 μέρες μέχρι να μας καλέσει ο κ Πολύζος… Μάταια.

Επικοινώνησα ξανά…. Η ευγενέστατη κατά τα άλλα γραμματέας του Γενικού μη μπορώντας να δικαιολογήσει το μη κάλεσμα σε ακρόαση με προέτρεψε να στείλω υπόμνημα.

Το έστειλα… Το αποτέλεσμα το ίδιο…

Μέχρι που διαβάζω και ένα μήνυμα της υπουργού σε μια απογευματινή εφημερίδα…
Εμείς δεν ζητάμε περίοδο χάριτος…
Ζητάμε συμμετοχή και κοινωνική συμμαχία…

Στα λόγια μια χαρά αλλά που είναι τα έργα κ υπουργέ;;;;

Δημοσιοποιώ το υπόμνημα αφού καλύτερα να το μοιραστώ με τον καθένα από σας παρά με αυτούς που είναι στον γυάλινο πύργο απολαμβάνοντας τις δάφνες της εξουσίας…

Διότι την ατέλειωτη λάντζα, την αδικία, το απέραντο ξενύχτι δεν την βιώνει κανείς απ΄αυτούς. Μόνο εμείς που τα όνειρα μας γκρεμίστηκαν μετά από μερικούς μήνες υπηρετώντας στο δημόσιο νοσοκομείο, όταν καταλάβαμε πόσο σαθρό είναι αυτό που περιμέναμε χρόνια ολόκληρα στην αναμονή…. Το ΕΣΥ που μας εξευτελίζει απέναντι στον ασθενή, τους συγγενείς και όποιον αντιλαμβάνεται την νοσηρή πραγματικότητα.

ΘΕΜΑ: Διενέργεια αιμοληψιών

Με έκπληξη διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο μας ότι οι αιμοληψίες πραγματοποιούνται από το ιατρικό προσωπικό λόγω έλλειψης Τεχνολόγων – Βοηθών Ιατρικών εργαστηρίων. Μελετώντας προσεκτικά τη νομοθεσία, τις τοποθετήσεις θεσμικών οργάνων, εισηγήσεις νομικών συμβούλων και αποφάσεις Δικαστηρίων έχουμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

·           Άρθρ. 1 παρ.1 γ,δ ΠΔ 163/1996
Τα πρόσωπα που μπορούν να εκτελούν αιμοληψίες, τόσο στα εργαστήρια για τους εξωτερικούς ασθενείς, όσο και στους θαλάμους για τους εσωτερικούς ασθενείς, αυτά είναι κατά κύριο λόγο οι τεχνολόγοι παρασκευαστές, στα επαγγελματικά δικαιώματα των οποίων περιλαμβάνονται και διαθέτουν την κατάλληλη εξειδίκευση, εκπαίδευση και εμπειρία.

Κατά δεύτερο λόγο, είναι οι νοσηλευτές-νοσηλεύτριες που παρόλη τη προσπάθεια να δηλώσουν αμέτοχοι στη διενέργεια της αιμοληψίας με πρόσχημα την ιατρική ευθύνη και το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:

·         ΠΔ.216/2001
Άρθρ. 2 Πρωταρχική μέριμνα του νοσηλευτή κατά την παροχή των υπηρεσιών του είναι η κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ασθενή, στα πλαίσια της πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης και ανακούφισης από τον πόνο, οφείλει ο νοσηλευτής να χρησιμοποιεί το σύνολο των επιστημονικών και επαγγελματικών του γνώσεων και δεξιοτήτων και την εμπειρία του, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την επιστημονική και επαγγελματική του ανεξαρτησία.
Άρθρ.13 Ο Νοσηλευτής οφείλει να σέβεται και να συνεργάζεται αρμονικά με τους ιατρούς, ακολουθώντας με ακρίβεια τις ιατρικές οδηγίες.

·           Άρθρ. 1 παρ. 2.3, σε συνδυασμό με παρ. 3.5 ΠΔ 351/1989.
Πράξεις μετά από γνωμάτευση γιατρού και εκτέλεση από τον νοσηλευτή. Ο νοσηλευτής έχει την ικανότητα λόγω σπουδών και πρακτικής εμπειρίας να εκτελεί και τις πιο περίπλοκες πράξεις κατ’ εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος. Ασκούν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητας τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
·           Νοσηλευτικές Πράξεις όπως ορίζονται από Απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (3/47 η ολομέλεια/28-5/4.6.87) Παράγραφος Γ. Πράξεις που αφορούν τον έλεγχο των ζωτικών λειτουργιών και του ισοζυγίου του αρρώστου στο σημείο 2 αναφέρεται ρητά η αιμοληψία με φλεβοκέντηση.
·           Με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.1397/83, όπως αυτές συμπληρώθηκαν και ισχύουν σήμερα, προβλέφθηκε η θέσπιση ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας όλων των Υπηρεσιών των νοσοκομείων με Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, όπου καθορίζονται τα ειδικότερα καθήκοντα, οι υποχρεώσεις του προσωπικού , ο τρόπος άσκησης του έργου τους, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Η εν λόγω Απόφαση δεν έχει εκδοθεί και μέχρι έκδοσης της, όλα τα θέματα που εκάστοτε ανακύπτουν στη λειτουργία των Νοσοκομείων, ρυθμίζονται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2,παρ. 3 του Ν. 1471/84.

·           Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ, με σχετική απάντηση της (ΓΠ 96636/4.10.2002) σε ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωμοδότησε τα κάτωθι:
«Η αιμοληψία είναι πράξη που δύναται να εκτελεστεί από εκπαιδευόμενο προσωπικό πλην ιατρών όπως Παρασκευαστές, Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Η αιμοληψία δύναται να εκτελείται είτε από εργαστήριο, είτε στους θαλάμους ή και σε άλλους χώρους σύμφωνα κάθε φορά με τις ανάγκες της νοσηλευτικής μονάδας έτσι όπως αποφασίζεται από την Διοίκηση της.»

·            Κατά την αριθμ. 2264/1996 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε από την αριθ. 4978/1997 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η αιμοληψία είναι έργο των τεχνολόγων-παρασκευαστών και όχι των ειδικευόμενων ιατρών.
Οι νοσηλευτές στο Νοσοκομείου μας ενώ τοποθετούν ενδοφλέβιο καθετήρα όπου σαφέστατα είναι πιο εξειδικευμένη πράξη με περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών πάραυτα αρνούνται την αιμοληψία. Εύκολα συμπεραίνουμε ότι η άρνηση αυτή ελλοχεύει κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών και τυχόν αντιπαραθέσεις με το ιατρικό προσωπικό εν ώρα εργασίας. Υπενθυμίζουμε πως σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία της επικράτειας οι νοσηλευτές (που προέρχονται από τις ίδιες σχολές και έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση) πραγματοποιούν κατά αποκλειστικότητα τις φλεβοκεντήσεις.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, καλούμε τους αποδέκτες του εγγράφου να πράξουν τα δέοντα διότι τυχόν μελλοντική άρνηση των νοσηλευτών στο θέμα των αιμοληψιών θα οδηγήσει σε αυθαίρετη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά θέτοντας συγχρόνως σε κίνδυνο την παρακολούθηση των ασθενών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η 5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ

Σχολιασμός (επιγραμματικά):

 • H έλλειψη καθηκοντολόγιου βαραίνει όλο το ΕΣΥ. Καλό θα είναι να κοιτάμε λίγο πιο πέρα από τη θέση μας και να δούμε τι πάρεργο εκτελείται από όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες Υγείας. Το ότι κάποιες δουλείες δεν είναι των γιατρών (μαζί σας 100%) δεν σημαίνει ότι το μπαλάκι πάει σε άλλους επαγγελματίες Υγείας. Προτείνω να διαβάσετε το αρκετά πετυχημένο “Γιατρούς ή λογιστές;” (ΤΟ ΒΗΜΑ).
 • Σχετικά με τις γνωμοδοτήσεις και τους νόμους μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις θέσεις των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και των Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων. Τονίζω να δώσετε βάση στο αιμοληψίες εκτός εργαστηριακού χώρου. “Η θέση της ΠΕΤΙΕ για αιμοληψίες εκτός του εργαστηριακού χώρου” και “Ποιοί κάνουν τις αιμοληψίες; (ΕΝΤΕΠΑ)“. Ο χώρος εργασίας και τα καθήκοντα του καθενός είναι συγκεκριμένα και καλό είναι αυτό να το σεβόμαστε εκατέρωθεν. Καλό θα ήταν να διαβάσετε και τα Παρέμβαση στο Νοσοκομείο παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” και “Παρέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ“. Χαρακτηριστικό απόσπασμα (το οποίο είναι καλό να μην το περάσετε τόσο αψήφιστα ιδίως όταν μιλάτε και εσείς για καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα).

Συγκεκριμένα το ήδη ελάχιστο προσωπικό των τεχνολόγων υποχρεώθηκε εν ώρα εφημεριών να καλύπτει και τις αιμοληψίες των εξωτερικών ιατρείων. Με αυτή την πρακτική που ακολουθούταν οι τεχνολόγοι έπρεπε καθ’ όλη τη διάρκεια της εφημερίας να ανεβοκατεβαίνουν ορόφους, πότε να εκτελούν αιμοληψίες και πότε να διενεργούν εξετάσεις απορυθμίζοντας πλήρως την λειτουργία των εργαστηρίων και με τους εργαζόμενους να είναι μπαλάκι από εξωτερικά ιατρεία σε εργαστήρια και πίσω.

 • Σχετικά με την υπονόμευση της εκπαίδευσής σας (η οποία καλό θα ήταν να καθοριστεί αυστηρώς για όλα τα επαγγέλματα Υγείας) θα σας πρότεινα να ρωτήσετε απόφοιτους των ΤΕΙ σχολών Υγείας για το τι είδους υπονόμευση δέχεται η εκπαίδευση και η επαγγελματική τους υπόσταση επί τόσες δεκαετίες. Ονομασία, εκπαίδευση-πρακτική, επαγγελματικά δικαιώματα, καθηκοντολόγιο, κατάρτιση. Κάποια ζητήματά σας οφείλονται στα προβλήματα της οργάνωσης και στελέχωσης του ΕΣΥ και όχι στην επαγγελματική συνείδηση συναδέλφων σας από τον ίδιο χώρο. Τα ίδια προβλήματα ή παρόμοια αντιμετωπίζουν και αυτοί και καλό θα ήταν να τα σεβόμαστε εκατέρωθεν.
 • Το ΚΕΣΥ καλό είναι κάποια στιγμή να ενημερωθεί πως ο πλήρης επαγγελματικός μας τίτλος είναι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων (ο οποίος διεθνώς πλέον είναι Βιοϊατρικές Εργαστηριακές Επιστήμες) και πως η ονομασία του Παρασκευαστή προέρχεται από τον κωδικό του ΙΚΑ (δηλαδή απλά δεν υπάρχει, εκτός και αν κάθε εργαστηριακό Βιολόγο, Χημικό, Βιοχημικό, Βιοτεχνολόγο, Γενετιστή, Μοριακό Βιολόγο, κλπ τον προσφωνούμε παρασκευαστή… ).

Όλα τα παραπάνω με φιλική διάθεση. 🙂

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

5 Comments »

 • ανδρεας says:

  Αγαπητοί φίλοι,

  σχολιάζοντας και την ανάρτηση όσο και το σχόλιο , θα ήθελα να προτείνω μερικά πραματάκια.

  Θα ήθελε ο συνάδελφος Βιοπαθολόγος να τον αποκαλούσαν ¨χασάπη¨ επιστημονικά? Γιατί εμένα ως Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων να με αποκαλούν “Παρασκευαστή”?

  Θα ήθελε ο συνάδελφος Βιοπαθολόγος με τα 5 χρόνια σπουδών στην Ιατρική Σχολή και επειδή έχει ένα 4 μηνο σπουδών στις αιμοληψίες από την σχολή του και μόνο να τον τοποθετούν στο τμήμα του ως αιμολήπτη για όλη την διάρκεια της υπηρεσίας του?Εμένα γιατί? και αυτός όπως και οι νοσηλευτές όπως και επισκέπτες υγείας (στην αιμοδοσία) όπως και οι Τεχνολόγοι έχουμε ένα μόνο μάθημα στα 4 χρόνια σπουδών μας με αιμοληψία, αυτό τι σημαίνειότιοι υπόλοιπες επιστημονικές μας βάσεις είναι μη αξιοποίησημες για το κράτος?

  Γιατί εμένα ως Τεχνολόγο σε όσα νοσοκομεία και αν πήγα και αν δούλεψα και προσέλαβαν με ορισμένου χρόνου συμβάσις σύμφωνα με το πτυχίο μου και τις επιστημονικές μου γνώσεις να εργάζομε με βάση το ότι έχουν καθιερώσει σε βάθος χρόνου οι ¨κυράτσες¨η θείτσες κάθε εργαστηρίου και ο ή η διευθύντρια να μην έρχεται σε κόντρα με αυτές?Δηλαδή του αιμολήπτη?

  Προτάσεις 1ον όλοι οι επιστήμονες υγείας να καθορίσουν τον ρόλο τους ξανά σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα και όχι με καθαρά εγωκεντρικά κριτήρια?

  Γιατί να μην ακολουθηθεί το μοντέλο των πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια όπου τις αιμοληψίες στίς κλινικές τις κάνουν είτε οι ειδικευόμενοι ιατροί είτε και οι επιμελητές κάποιες φορές,( θέμα διευθυντή, και θα δούμε πόσο πολύ θα πέσουν τα έξοδα σε εργαστηριακές εξετάσεις που ρίχνουν έκω το προυπολογισμό κάθε νοσκομείου που τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται.

  Ο ιατρός στην κλινική και στην εφημερία να συνεπικουρείται από διοικητικό προσωπικό το οποίο νά εκτελει τις διοικητικές πράξεις.

  Δεν μπορεί ο νοσηλευτής ή Τεχνολόγος να εκτελεί και τα καθήκοντα του εντός του εργαστηρίου και ταυτόχρονα να είναι και ελεγκτής του δημοσίου και γραμματέας και τραυματιοφορέας και , και , και …..

  Τέλος τα νοσοκομεία σε όλη την χώρα να αναδιοργανώσουν τους οργανισμούς τους σύμφωνα με τα νέα πρότυπα που ισχύουν στις χώρες της ευρωπαικής ένωσης όσο αφορά το προσωπικό με νέες τεχνολογίες και νέες ειδικότητες και να ισχύει νέο μοντέλο οργάνωνσης και λειτουργίας σε όλα τα νοσοκομεία ενιαία και όχι το κάθε νοσοκομείο να καθορίζει ένα καθηκοντολόγιο που τον συμφέρει.

  Τέλος να ισχύσει η αξιοκρατία και η ισότητα στα νοσοκομεία και να μην κάνουν εφημερίες από το σπίτι τους και οι επιμελητές και αν έχουν κουραστεί να παριτούνται και να έρχονται νέοι, ποιός νόμος λέει ότι μετά από κάποια ηλικία θα πρέπει να δουλεύεις λιγότερο και να κάθεσε ή να εκμεταλεύσε την θέση σου………

  Α ρε Ανεβλαβή και που νόμιζες ότι είσαι μόνος σου.

  Αυτά για αρχή

  Χριστοφορίδης Α.
  Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
  Μεταπτυχιακός Φοιτητής
  Μελλοντικός Προπτυχιακός Φοιτητής

 • APOSTOLOS GRIGORIADIS says:

  2. Σύμφωνα με το ΠΔ 157/1991, που αφορά τον πίνακα των ιατρικών πράξεων
  (αύξων αριθμός 93), οι αιμοληψίες είναι σαφέστατα ιατρική πράξη και
  κοστολογημένη.
  3. Σύμφωνα με τον Ν.3418/2005 άρθρο 1 που αφορά τον Κώδικα Ιατρικής
  Δεοντολογίας, ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό την με οποιαδήποτε
  επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας
  του ανθρώπου. Σύμφωνα δε με το άρθρο 3 του ίδιου Νόμου, ο ιατρός ενεργεί με
  βάση α) την εκπαίδευση που του έχει παρασχεθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών
  του, την άσκησή του για την απόκτηση της ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη
  ιατρική του εκπαίδευση και β) την πείρα και τις δεξιότητες που αποκτά κατά την
  άσκηση της ιατρικής. Επίσης, η 2η παρ. του άρθρου 10 ορίζει, ότι στα πλαίσια της
  άσκησης της ιατρικής, ο γιατρός έχει την υποχρέωση να ασκεί και τις κλινικές
  δεξιότητες, όπως επίσης να συνεργάζεται με την θεραπευτική ομάδα για την
  παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας.

 • APOSTOLOS GRIGORIADIS says:

  ΑΜΟΙΒΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
  ΣΤΑ Π.Δ/ΤΑ 157/1991, 163/1988, 81/1988, 138/1990, 427/1991,
  38/1993, 65/1996 ΚΑΙ 114/2000 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ
  ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ
  ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩ
  Α . Α πόφαση Α 4 /3307/5-7-1991

  ΕΙΔΟΣ ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΥΡΩΑιματοληψία στο σπίτι κατά την ημέρα 2,26
  Αιματοληψία στο σπίτι κατά τη νύκτα
  Αιματοληψία στο σπίτι εκτός σχεδίου πόλεως
  2,88
  4,05
  Για κάθε μικροσκοπική εξέταση προσφάτου αίματος, πτυέλων
  κ,λ.π. 2,88
  Για εξέταση κηλίδων σπέρματος, πύου, μηκωνίου κοπράνων
  δεαφόρων ιστών του σώματος κ.λ.π. 2,88
  Για εξέταση κηλίδων αίματος δια των χρωματικών
  κρυσταλλογραφικών και φασματοσκοπικών μεθόδων για κάθε μια
  ξεχωριστά
  1 ,76
  Για εξέταση αίματος προς καθορισμό της φύσεως αυτού
  (Ulenbruhen Ricret κ.λ.π.) 2,88
  Για εξέταση κηλίδων αίματος προς καθορισμό της ομάδος στην
  οποία ανήκει τούτο 2,88
  Για κάθε εξέταση αίματος ατόμων προς καθορισμό ζητημάτων
  πατρότητας δια χρησιμοποιήσεως ορών Α.Β.Ο., ορών Μ.Ν. και
  ορών ΡΗ
  7,63
  Προσδιορισμός κατεχολαμινών ούρων 7,63
  Προσδιορισμός αδρεναλίνης ούρων 6,63
  Προσδιορισμός νοραδρεναλίνης ούρων 6,63
  Προσδιορισμός υδροξυαμυγδαλικού οξέος ούρων ή αίματος 4,05
  Προσδιορισμός σεροτονίνης αίματος ή ούρων 12,97
  Προσδιορισμός πέντε οξύ -- ινδολο -- οξικού ούρων 4,49
  Χρωματογραφία αμινοξέων ούρων 8,63
  Προσδιορισμός αλδοστερόνης αίματος και ούρων 15,29
  Προσδιορισμός φαινυλο -- πυροσταφυλικού οξέος ούρων και
  αίματος 4,49
  Προσδιορισμός φαινυλ -- ανανίνης αίματος και ούρων 4,49
  Δοκιμασία Oxylose 2,26
  Clearance Κρεατίνης 6,63
  Clearance Ουρίας 2,26
  Προσδιορισμός γαλακτικής δεϋδρογονάσης 3,43
  Εξέταση Tetrasorbe 6,63
  Ολικές γονοδοτροπίνες F.S.Η. και L. Η. Ούρων 24ώρου 6,63
  Μορφολογία ερυθρών 1,50
  Δικτυερυθροκύτταρα 1,50
  Δοκιμασία δρεπανώσεως 1,76
  Εκτέλεση παρακεντήσεως μυελού, λεμφαδένος όγκου 6,63
  Αιμοσιδερίνη μυελού 2,26
  Αλκαλική φωσφατάση λευκών αιμοσφαιρίων 2,26
  Υπεροξειδάση λευκών αιμοσφαιρίων 4,49
  Αντίδραση Ρas 4,49
  Ηλεκτοφόρηση λευκωμάτων ούρων (κατ. συμπυκνώνεως) 5,46
  Λεύκωμα Benze Jone ούρων 2,26
  Κρυοσφαιρίνες ορού 1,50
  Δοκιμασία Huhner Test, Sia Test 1,50
  Δοκιμασία αυτοαιμολύσεως (μετά 24ωρο και μετά 48ωρο) 4,49
  Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης 11,89
  Νουκλεδοτιδάση αίματος 2,26
  Αλδολάση αίματος 2,2

  Τα Σέβη μου… Αποστολος Γρηγοριαδης Τεχ.Ιατρηκων Εργαστηριων….(“εργαστηριων” λεει ο κτατικος τιτλος μου και οχι των κλινικων ενος Νοσοκομειου!!!καμια φορα η απαντησεις ειναι μπροστα στα ματια μας αλλα κανουμε πως δεν της βλεπουμε)

 • kalaf says:

  Η υπ’ αριθμ. 2264/1996 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αφορα πνευματικη ιδιοκτησια, διαφορετικα, αν δεν ειναι ετσι ας την δημοσιευσει ο9 συντακτης του αρθρου μαζι με τη αναλογη αποφαση του Εφετειου και την αναφερομενη ΓΠ 96636/4.10.2002.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.