Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Μοριακές αναλύσεις στα Νοσοκομεία (ΕΝΤΕΠΑ)

Submitted by on July 3, 2009 – 11:41 pmNo Comment
Μοριακές αναλύσεις στα Νοσοκομεία (ΕΝΤΕΠΑ)

Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από την Ένωση Τεχνολόγων Παρασκευαστών Δημοσίων Νοσοκομείων. Το πρωτότυπο κείμενο έχει τίτλο “Κόσμος του Επενδυτή: “Σκάνδαλο με τις μοριακές αναλύσεις“. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

Σωρεία παρανομιών παρατηρείται  σε τέσσερα από τπ εννέα κέντρα της χώρας στα οποία διενεργείται ο μοριακός έλεγχος του αίματος. Ένα έργο μαμούθ, ύψους 70 εκατ. ευρώ για πέντε χρόνια, το οποίο έπειτα από παλινωδίες δύο ετών ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ανάδοχος αμείβεται με βάση τον αριθμό των δειγμάτων αίματος που ελέγχει μηνιαίως, τον οποίο πιστοποιούν οι υπάλληλοι της αιμοδοσίας. Δηλαδή, οι ίδιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από την ανάδοχο.

… η απασχόληση ιδιωτών στις υπηρεσίες ελέγχου του αίματος είναι παράνομη για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Γι αυτό, άλλωστε, δεν γίνεται έλεγχος του αίματος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή κλινικές.

H δεύτερη παρανομία αφορά το γεγονός ότι η ανάδοχος ένωση εταιρειών αμείβει τέσσερις υπαλλήλους της υπηρεσίας αιμοδοσίας του Λαϊκού Νοσοκομείου, και μάλιστα εν γνώσει και με άδεια της διοίκησης του νοσοκομείου! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι αυτοί απασχολούνται με τη λειτουργία του συστήματος μετά το πέρας της βάρδιας τους από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ROCHE DIAGNOSTICS

Ο αριθμός απασχολούμενων χειριστών ανά μηχάνημα είναι αυτός ο οποίος έχει δηλωθεί, προσαρμοσμένος στις ειδικές συνθήκες και απαιτήσεις του εκάστοτε κέντρου. Στο πλαίσιο, δε, εκπλήρωσης  συμβατικού όρου, ο ανάδοχος υποχρεούται να παρέχει οποιαδήποτε τεχνική και επιστημονική υποστήριξη είναι απαραίτητη για την εκτέλεση της σύμβασης. Η λειτουργία των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου πραγματοποιείται ακολουθώντας τα αιτήματα τόσο του ΥΥΚΑ όσο και έκαστου κέντρου, στο πλαίσιο εκπλήρωσης συμβατικών όρων.

Ο εξοπλισμός ο οποίος εγκαταστάθηκε λειτουργεί παγκοσμίως προς ικανοποίηση των αναγκών υγείας όλων των αντίστοιχων φορέων άλλων κρατών και διαθέτει έγκριση από το FDA και σήμανση CE για in vitro διαγνωστική χρήση. Η απόδοση του εξοπλισμού είναι απόλυτα σύμφωνη με τις απαιτήσεις της σύμβασης και της διακήρυξης. Η αξιολόγηση του διαγωνισμού επικυρώθηκε από διακομματική επιτροπή που συστήθηκε, σύμφωνα με τον νόμο, ειδικά για τη σύμβαση αυτή. To κύρος της αξιολόγησης συτής ούτε αμφισβητήθηκε ούτε αμφισβητείται.

Η Ένωση Τεχνολόγων Παρασκευαστών Δημοσίων Νοσοκομείων για το ίδιο θέμα ανάρτησε και το κείμενο “Εκμετάλευση εργαζομένων απο εταιρείες και διοικήσεις 1/7“. Ένα μικρό απόσπαμα:

… αντί να προσλάβει τεχνολόγους να κάνουν τις εξετάσεις των ασθενών επιτρέπει στην εταιρεία να επινοικιάζει τους εργαζομένους του εργαστηρίου για το απόγευμα για να διεκπεραιώσουν την εργασία που υποσχέθηκαν (οι εταιρείες).

… αντί να προσλάβουν οι ίδιες προσωπικό να το ασφαλίσουν, να το δηλώσουν στην εφορία, στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ, να υπογράψουν συμβάσεις με τους εργαζομένους και να ανοίξουν μητρώα μελλών, προτιμούν να πετούν ψίχουλα στους μόνιμους υπαλλήλους των νοσοκομείων και στην ουσία χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία και την εμπειρία των υπαλλήλων του νοσοκομείου και την υλικοτεχνική υποδομή του Νοσοκομείου για να πουλήσουν τάχα διευκόλυνση στο νοσοκομείο και να το χρεώσουν για υπέρογκα ποσά βάζοντας μέσα όλο το σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι εμείς αναδημοσιεύουμε απλώς τη συγκεκριμένη είδηση. Για την ορθότητα ή μη των όποιων ισχυρισμών υπάρχουν αρμόδια όργανα για να αποφανθούν.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.