Home » Editorial

Οι ΤΙΕ πάνε Νορβηγία και επισκέπτονται τον EPBS – Σύνταξη ερωτηματολογίου (παλιό υλικό)

Submitted by on September 19, 2009 – 1:25 pm16 Comments
Οι ΤΙΕ πάνε Νορβηγία και επισκέπτονται τον EPBS – Σύνταξη ερωτηματολογίου (παλιό υλικό)

Τον επόμενο μήνα, στις 16-17 Οκτωβρίου, ο EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science διοργανώνει την Ετήσια Συνάντησή του στο Όσλο της Νορβηγίας. Στην συνάντηση θα παραστεί, με εκπρόσωπό της, η ΠΕΤΙΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και κεκτημένα του κλάδου. Στην συνάντηση θα παραστεί και το περιοδικό. Η ιδέα που έχουμε είναι να προωθήσουμε ένα ερωτηματολόγιο για τα διάφορα ζητήματα και θέματα του κλάδου σε όλους τους Ευρωπαίους Εταίρους. Μια συνολική εικόνα των λεπτομερειών, συνθηκών εκπαίδευσης και εργασίας των Ευρωπαίων συναδέλφων πιστεύουμε πως θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους μας.

Εκείνο που εμείς ζητάμε είναι να μας βοηθήσετε να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο το οποίο θα προωθήσουμε έντυπα και ηλεκτρονικά στο συνέδριο. Υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις αλλά εμείς θα θέλαμε να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται. Σας καλούμε να μας βοηθήσετε με τα σχόλια σας να ολοκληρώσουμε το ερωτηματολόγιο!

Με τυχαία σειρά οι ερωτήσεις που πρώτες ερωτήσεις που έχουμε να απευθύνουμε είναι οι παρακάτω:

 • Πώς γίνονται οι αιμοληψίες στη χώρα σας? Ποιοι τις διενεργούν? Τι ειδικότητα έχουν?
 • Ποια η πλήρης ονομασία του αντίστοιχου κλάδου (Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) στη χώρα σας? Τι δυνατότητες εκπαιδευτικής και επαγγελματικής εξέλιξης υπάρχουν (πχ. άδεια εργαστηρίου, θέση διευθυντή – προϊσταμένου σε εργαστήριο)?
 • Ποια τα προγράμματα σπουδών του αντίστοιχου κλάδου στη χώρα σας? Σε ποια εκπαιδευτική βαθμίδα ανήκει? Πόσα χρόνια εκπαίδευσης και ποιο πρόγραμμα σπουδών?
 • Υπάρχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος στη χώρα σας? Πόσα χρόνια και ποιες διαδικασίες υπάρχουν (πχ. πιστοποίηση, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος) για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα στη χώρα σας? Ποιοι οργανισμοί είναι υπεύθυνοι για αυτήν?
 • Σε τι επίπεδο βρίσκεται η επαγγελματική επιμόρφωση στο κλάδο σας? Σε τι επίπεδο γίνεται (πχ. νοσοκομειακό, κλαδικό, ετήσιο, μηνιαίο)?
 • Καθηκοντολόγιο των διαφόρων εργαστηριακών ειδικοτήτων υπάρχει στη χώρα σας? Ποιο είναι αυτό? Ποιοι επιβλέπουν τη σύνταξη και τήρησή του?
 • Πώς αντιπροσωπεύεται μέσα στο νοσοκομείο ο αντίστοιχος κλάδος? Με ποια διαδικασία και με ποιους εκπροσώπους?
 • Ποιες αντίστοιχες ειδικότητες, χαμηλότερης και υψηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, υπάρχουν στη χώρα σας? Ποια η επαγγελματική, η συνδικαλιστική και η αριθμητική σχέση μαζί τους? Τι αρμοδιότητες, καθήκοντα έχουν μεταξύ τους?
 • Ποιος είναι ο μέσος μισθός του αντίστοιχου κλάδου στη χώρα σας? Ο μέσος μισθός γενικά στη χώρα σας? Ποιες ιδιαιτερότητές μπορεί να παίρνονται υπόψιν στην μισθοδοσία?

Εννοείται πως αυτά τα ερωτήματα είναι πρόχειρα. Οι προτάσεις και οι διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

16 Comments »

 • Νικος says:

  Εξαιρετικη ιδεα!

  Στην ερωτηση που αφορα το προγραμμα σπουδων, μπορει να προστεθει και ερωτηση για το αν υπαρχουν ευκαιριες μετεκπαιδευσης?

  Επισης, τί ειδους κινησεις πρεπει να κανει καποιος οταν βρισκεται στην αναζητηση εργασιας?Πως γινονται οι προσληψεις και ποια ειναι τα πιο σημαντικα κριτηρια?

  Φυσικα οι ερωτησεις μπορουν να διατυπωθουν με καλυτερο τροπο εφοσον εσεις νομιζετε.

 • ehealthgr says:

  Νικόλα εννοείται πως οι ερωτήσεις μπορούν να διατυπωθούν με καλύτερο τρόπο.

  Αυτός είναι και ο σκοπός. Με όσο το δυνατόν καλύτερο και μαζικότερο brainstorming να διατυπώσουμε όσο το δυνατόν πιο εύστοχες και πιο καλοδιατυπωμένες ερωτήσεις.

  Πολλά μυαλά σκέφτονται καλύτερα από ένα.

  Βοηθήστε με όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις και διορθώσεις.

  Στην αρχική ανάρτηση θα υπάρχει edit και θα προστίθενται οι ερωτήσεις και οι διορθώσεις.

 • Νικος says:

  Εννοουσα την αναδιατυπωση των δικων μου ερωτησεων 😀

 • ehealthgr says:

  Και αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Ας “στίψουμε” όλοι τo μυαλό μας. 😀

 • stefanos says:

  πολυ ωραία ιδεά.

  Κάποιες ερωτήσεις που μπορώ να σκεφτώ είναι:

  Πως αντιμετωπίζονται οι αντίστοιχοι Τεχνολόγοι από τις άλλες ειδικότητες(νοσηλευτές, γιατροί κ.τ.λ.);

  Ποια είναι τα προνόμια ένος Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων σε σχέση με τις άλλες παραιατρικές ειδικότητες;

  Μετά την αντίστοιχη σχολή ποια είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης στα διάφορα νοσοκομειακά ιδρύματα, ιδιωτικά και κρατικά;

  Ποια είναι η ασφάλιση ενός τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίωv;

 • ανδρεας says:

  καλή η σκέψη ,

  # να προσθέσω ο Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων έχει δικαίωμα υπογραφής σε ένα δημόσιο νοσοκομείο των εξετάσεων που διαχειρίζεται στην ημέρα εργασίας του?(στο βιοχημικό -- μικροβιολογικό -- αιματολογικό εργαστήριο?)
  # ένας Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων έχει δικαίωμα να ανοίξει ιδιωτικό εργαστήριο στο όνομα του? και να δέχεται ασθενείς άλλων επιστημόνων υγείας?
  # το οργανόγραμμα ενός δημόσιου Νοσοκομείου που κατατάσει την ειδικότητα μας? ανήκει στην διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου , στην ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου, στην νοσηλευτική υπηρεσία ή είναι ενσωματωμένη με άλλες υπηρεσίες υγείας?
  # Η εξελιξη του τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων και η θέση του στην λήψη αποφάσεων στο δημόσιο νοσοκομείο με πιό τρόπο γίνεται και κατ΄επέκταση η κρίση των υπαλλήλων υγείας σε θέσεις ευθύνης με πιά διαδικασία γίνεται? το σύστημα τους αναλυτικά.
  # Η νομοθεσία που διέπει τον χώρο εργασίας των εργαστηρίων τόσο σε δημόσια νοσοκομεία όσο και στα δημόσια νοσοκομεία, φωτισμός , ελάχιστος χώρος σε τετραφωνικά μέτρα για κάθε εργαζόμενο, ή εργονομία στο χώρο των εργαστηρίων ,εξαερισμός , τα ελάχιστα που απαιτούνται.
  # οι αιμοληψίες γίνονται στο χώρο του εργαστηρίου ειδικά διαμορφωμένο ? και ποιές είναι οι προδιαγραφές του? ή σε ανεξάρτητο χώρο μακριά από το εργαστήριο? Οι αιμοληψίες των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο εκτελούνται απο προσωπικό των εργαστηρίων ή απο προσωπικό της εκάστοτε κλινικής?
  # Οι αιμοληψίες κατ’ οίκον απο ποιούς γίνεται και αν υπάχουν προδιαγραφές μεταφοράς αίματος στίς χώρες τους.

  Ευχαριστώ πολύ καλό κουράγιο και καλές πληροφορίες και γνώσεις που πρέπει να αποκομισθούν στα πρόσωπα που θα μεταβούν στο συνέδριο.

  Ανδρέας
  ΤΙΕ

 • ανδρεας says:

  ΥΓ. παράλειψη στη νομοθεσία λειτουργίας τόσο δημόσιων νοσοκμείων όσο και ιδιωτικών ήθελα να προσθέσω όχι και πάλι δημόσιων νοσοκομείων

 • gkelnar says:

  Ενδιαφέρουσες και εύστοχες όλες οι ερωτήσεις! Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις πιθανολογώ αποτελούν απορία πολλών ανθρώπων. Εγώ θα πρόσθετα στις παραπάνω ερωτήσεις την έξης : Ποια η απαιτούμενη ενδυμασία που χρειάζεστε να έχετε στο εργαστήριό σας κατά την χρήση βιολογικών υγρών; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος βιοασφάλειας ή ομάδα ασφάλειας που να ελέγχει τις συνθήκες εργασίας και το προσωπικό; Όσο και αστεία να σας φαίνετε η ερώτηση, παρόλο που μαθαίνουμε πολλά πράγματα για την ασφάλεια σε ένα εργαστήριο-εξοπλισμός ατομικής προστασίας (ατομική, περιβαλλοντική) στην πραγματικότητα στα περισσότερα νοσοκομεία στην Ελλάδα δεν τηρούνται αναγκαίοι βασικοί κανόνες. (πχ γάντια, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, πλαστικό κάλλυμα για την προστασία του προσώπου, πλαστικές ασπίδες προστασίας από εκτίναξη αντιδραστηρίων, ειδική ενδυμασία, μάσκα, θάλαμος βιολογικής ασφάλειας, συσκευή εξάρτημα πλυσίματος οφθαλμών, καταιονιστήρας εργαστηρίου, κλπ)

 • ανδρεας says:

  Καλή παρατήρηση του gkelnar, εδώ φίλε μου δεν ξέρουν τα φυλάδια ασφαλείας που θα πρέπει να συνοδεύουν όλα τα αναλώσιμα.

  Το θέμα ασφαλείας στο χώρο εργαστηρίων στην χώρα μας στο δημόσιο τομέα είναι ένα μεγάλο κομμάτι αφού κανένας δεν ασχολήθηκε, όπως κάποιες ορολογίες που χρησιμοποιούμε στην χώρα μας είναι έννοιες άγνωστες σε άλλες χώρες , το ίδιο είναι και για την χώρα μας ξένες έννοιες για εμάς αυτονόητες για τους άλλους,

  Παρένθεση γέλαγα με την ανάρτηση του ginko καλά κάνει και μας ενημερώνει , σχετικά με το εργαλείο για την αιμοληψία , κάμερα- laptop -- δέσμη φωτός , φανταστήται να πηγαίνουμε στα δωμάτια με αυτόν τον εξοπλισμό για αιμοληψίες, ένα παράδειγμα θα σας φέρω, εγώ στο νοσοκομείο πηγαίνω για αιμοληψίες σε δωμάτια που είναι κατασκευασμένα για 2 κρεβάτια και η υπηρεσία έχει τοποθετήση 3 κρεβάτια , εργονομικά τόσο απρόσεχτα που έχουν συμβεί και ατυχήματα.Ποιός νοιάζεται? ούτε ο σύλογος εργαζομένων,αυτός που τραβάει το ζόρι καθημερινά νοιάζεται και δεν ακούγεται από κανέναν.

  Α για την ενημέρωση σας υπάρχει κατασκευασμένο και ρομπότ που κάνει μόνο του αιμοληψία, αλήθεια δεν ειρωνεύομε και η αρχή κ
  λειτουργίας του στην εύρεση της φλέβας είναι ίδια με αυτήν που μας ανέφερε ο ginko.

  Ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας να τα εξοπλίζουμε με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, πρώτα όπως κάνουν σε όλες τίς χώρες , μετά με τον τεχνολογικό εξοπλισμό, εμείς έχουμε σανατόρια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που τα ονομάζουμε ¨νοσοκομεία¨ .

  Μιά άλλη ερώτηση που θα ήθελα να υποβάλουν οισυνάδελφοι είναι αν τα νοσοκομεία εφημερεύουν όλο το 24 ώρο καθημερινά στίς άλλες χώρες και ή δομή τους ποιά είναι από προσωπικόπου απαιτείται , τα ωράρια εργασία των εργαστηριακών συναδέλφων.

  Επίσης σε αυτές τις χώρες ποιά είναι η λειτουργία , των επειγόντων περιστατικών, (το τμήμα ) είναι ανεξάρτητο σε σχέση με τις κλινικές όσο αφορά την διοίκηση του , προσωπικό , εργστήρια ανεξάρτητα και κοντά στον χώρο των επειγόντων περιστατικών.

  Ανδρέας

  • ehealthgr says:

   Ανδρέα ξέρω ότι δεν κάνεις πλάκα. Είναι στα προσεχώς το ρομπότ αιμοληψίας όπως και άλλα τέτοια τεχνολογικά καλούδια.

   Παρεπιπτόντως συσκευές με υπέρυθρες υπάρχουν και από άλλες εταιρείες. Και αρκετές από αυτές είναι super-portable (και σε προσιτές τιμές). Και αυτά στο προσεχώς. ^_^

   Να παρακαλέσω για όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Πρέπει να τα μεταφέρω και στα Αγγλικά όσα λέμε εδώ πέρα, οπότε όσο πιο συγκεκριμένοι είμαστε τόσο πιο εύκολη θα είναι η μετάφραση.

 • ανδρεας says:

  Εντάξει ρε ginko μην έρθω καμιά βόλτα απο το Παπαγεωργίου και σου πω πιο συγκεκριμένα.

  Εξάλου σου ετοιμάζω μια πιο πολύ μεγαλύτερη λίστα που θα σου φύγει το κλαπέτο,

  ακόμα είμαστε στην αρχή στο επάγγελμα μας και έχουμε δρόμο πολύ ακόμα και οι αλλοι θα μας ξεπερνούν πάντα δυδτυχώς

  Ανδρέας

 • ehealthgr says:

  Πρώτον δεν θα έρθεις στο Νοσοκομείο αλλά θα πάμε για μπύρες μαζί με τον easy rider.

  Δεύτερον. Εξυπακούεται ότι θα μου δώσεις την αναλυτική λίστα. Τα ματάκια μου έχουν δει τόσα resources που δόξα τω θεό του internet ούτε από κλαπέτο ούτε από φούιτ θα πάω. Εφόσον δεν έχω πάθει data overflow overdose δεν μασάω τίποτα. 😉
  Την λίστα την θέλω και εδώ για να την δούμε όλοι μας. Σκοπός εξαρχής είναι να μοιραζόμαστε τα πάντα μεταξύ μας οι επαγγελματίες του κλάδου. Μόνο με τη συνεργασία όλων μας υπάρχουν πιθανότητες κάποια πράγματα να βελτιωθούν.

  Τρίτον. Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας. Την κάνουμε για να τους φτάσουμε όχι για την φουκαριάρα τη μάνας μας. Για το λόγο αυτό και προσπαθούμε όσο γίνεται να χρησιμοποιούμε την “συλλογική νοημοσύνη” του κλάδου. ^_^

 • ανδρεας says:

  αγορίνα , ginko χαθήκαμε έτρεχα και εγώ, ο easy rider χτυπάει κάτι τηγανιές τώρα αστα να πάνε!!!!!

  εδώ τρέχουμε στο ΙΚΑ γιατί κάτι ¨συνάδελφοι¨ που καμιά 20 ετία είχαν κάνει δικαστήρια απο ΔΕ Παρασκευαστές να γίνουν ΤΙΕ και τα κατάφεραν, και εμείς τρελαθήκαμε …….αστα να πάνε , παιρνουν οργανικές θέσεις και δεν θα προκηρυχθούν ΤΙΕ στην θέση τους …

  Λοιπόν τα λέμε .

  Ανδρέας

  • ehealthgr says:

   Ανδρέα μπορείς να δώσεις περισσότερες -- αναλυτικές πληροφορίες για την περίπτωσή σας?

  • gkelnar says:

   Κάτι έχει πάρει και εμένα το αυτί μου γι αυτό το θέμα. Πάνω σε πιο νόμο βασίζονται και γίνεται αυτό; Φυσικά αυτό είναι απαράδεχτο, από ΔΕ γίνονται ΤΕ; Αντρέα, θα σε παρακαλούσαμε να μας ενημερώσεις αναλυτικότερα!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.