Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών 26/5/2009 – ΕΝΤΕΠΑ

Submitted by on May 31, 2009 – 8:32 am17 Comments
Παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών 26/5/2009 – ΕΝΤΕΠΑ

Η Ένωση καταγγέλλει τη διοίκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών στις 26/5/2009, η οποία παράνομα υποχρεώνει τους Τεχνολόγους – Παρασκευαστές ιατρικών Εργαστηρίων να αιμοληπτούν στους νοσηλευτικούς ορόφους.  Οι πράξεις οι οποίες γίνονται στους νοσηλευόμενους είναι νοσηλευτικές και ιατρικές και ουδεμία σχέση έχει το παραϊατρικό προσωπικό στους νοσηλευτικούς ορόφους. Το αντικείμενο και ο χώρος εργασίας των Τεχνολόγων – Παρασκευαστών Ιατρικών εργαστηρίων που ορίζονται σαφώς από τα προεδρικά διατάγματα και τα Επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου ορίζουν ότι το αντικείμενο του κλάδου είναι η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα στα εργαστήρια (IN VITRO). Όταν στα ελληνικά νοσοκομεία η αναλογία ιατρών – ασθενών είναι 1 προς 1,8 δηλαδή 1 ιατρός ανά 1,8 ασθενείς δεν μπορεί να παρακωλύεται η λειτουργία του εργαστηριακού τομέα όταν η αιμοληψία είναι μια καθαρά ιατρική πράξη που δεν έχει δικαίωμα να εκτελεί τεχνολόγος.

Πηγή: ΕΝΤΕΠΑ

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

17 Comments »

 • ehealthgr says:

  Προσωπικά για το θέμα με τις αιμοληψίες έχω πολλές απορίες. Στο εξωτερικό (Αμερική)υπάρχει ειδικότητα αιμολήπτη, ο οποίος βέβαια έχει το χαμηλότερο μισθό.

  Γενικώς πολλά πράγματα κάνουμε έξω τα οποία δεν κάνουμε εδώ. Και βλέποντας ανακοινώσεις κλάδων του χώρου να παραπονιούνται για αυτό, δικαίως, θα ήθελα να αναλογιστούν και αυτές με τη σειρά του ότι παρομοίως η υποβάθμιση ή υπο-απασχόληση ισχύει και για τον κλάδο μας. Εκείνο που λείπει είναι μελέτες για το εξωτερικό πάνω σε αυτό το θέμα έστι ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε και δεν μπορούμε και να μην κάνουμε εικασίες. Έτσι ώστε κάποια στιγμή να κλείσει και η καραμέλα των ΤΕΙ. Αυτό βέβαια είναι αναγκαίο να το κάνουν όλες οι σχολές ΤΕΙ.

  My 2c.

 • stefanos says:

  Εδώ στα νοσοκομεία υπάρχει η θεωρία ότι όσο λιγότεροι τόσο το καλύτερο, που αυτό δεν έιναι σωστό. Ο καθένας είναι ειδικός στο αντικειμενό του. Το να ξέρει επιφανειακά ένα δύο ακόμα αντικείμενα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα εξασκεί κίολας. Είμαστε κάτι σαν τα γυμνάσια όπου η φιλόλογος είναι και ιστορικός και καθηγήτρια γαλλικών και πάλι λέγοντας, μόνο και μόνο για να μην πληρώσει το δημόσιο ταμείο παραπάνω υπαλλήλους για να λειτουργεί το σύστημα σωστά.
  Η καραμέλα των Τει θα κλείσει μόνο αν αποφασίσουν από κοινού ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα γιατί μόνο να τα γράφουμε δεν γίνεται τίποτα, πρέπει να τα τηρούμαι κιόλας.

 • ehealthgr says:

  Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα για το χώρο εργασίας. Για κάποια πράγματα δεν χρειάζεται και γνώσεις αστροφυσικού για να πρέπει και να είσαι ειδικός (το παράδειγμα το βρίσκω ατυχές. Δεν θα κάνει έρευνα στην Ιστορία μάθημα θα κάνει. Περισσότερο έχει ανάγκη παιδαγωγικές γνώσεις και δεξιότητες παρά την απόλυτη τεχνογνωσία). Άλλωστε για αυτό και πρέπει να υπάρχει και η επιμόρφωση μετά το πτυχίο. Οι βάσεις να είναι σωστές είναι το ζητούμενο.

  Όσο για το ΤΕΙ δεν φταίνει μόνο οι φορείς. Αλλά και οι ίδιοι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. ΤΙ διαφορές έχουμε με τους απόφοιτους ΑΕΙ? Αυτές που έχουμε κάνουν τη διαφορά. Χρειάζεται καλύτερη νοοτροπία

 • Στέφανος says:

  Τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα των αιμοληψιών σε δικαστικό επίπεδο δεν οριστικοποιήθηκε ποιος θα είναι υπέυθυνος για την πράξη της αιμοληψίας. Έτσι σε πολλά νοσοκομεία η διοίκηση να βολέυετε με τους παρασκευαστές και τεχνολόγους και όχι με τους νοσηλευτές που είναι οι κατεξοχήν υπέυθυνοι για τις αιμοληψίες. Χάρη σε αυτό το κενό ακόμα και αν δεν είναι το αντικείμενό μας να κάνουμε αιμοληψίες πολλά νοσοκομεία έχουν υοθετήσει ως αντικειμενό μας και μάλιστα το σπουδαιότερο την αιμοληψία.

 • andreas says:

  Καλησπέρα σε όλους , όταν ξεκίναγα πρίν 21 χρόνια να σπουδάζω , δεν περίμενα ότι μετά από 21 χρόνια η κύρια δουλειά μου θα είναι η αιμοληψία στους ορόφους, σε αυτό φταίει και η θέση της ΠΕΤΙΕ που δεν είναι ξεκάθαρη, στο να μην αρνούμαστε την αιμοληψία. Η λήψη βιολογικού δείγματος δεν σημαίνει και απαραίτητα αιμοληψία σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα μας , αν είναι έτσι τότε να πείξουμε και στα κολπικά εμείς οι Τεχνολόγοι και στο σπέρμα να μπαίνουμε στο δωματιάκι μαζί με τον ασθενή και να του δείχνουμε DVD , η λήψη βιολογικού υλικού μήπως σημαίνει και εγκαφαλονωτίαιο υγρό συνάδελφοι? τότε να κάνουμε και αυτό αφού είναι στα επαγγελματικά μας διακαιώματα, η λήψη μήπως σημαίνει ότι άλλος το προσκομίζει στο εργαστήριο και εμείς το παραλαμβάνουμε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρέπει ώστε το αποτέλεσμα να είναι το σωστό?
  για σκεφτείτε το και έτσι στην ΠΕΤΙΕ.

  Ευχαριστώ

 • ehealthgr says:

  Αντρέα γνώμη μου είναι πως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Τι γίνεται με την ανεργία? Με την έλλειψη συλλογικής σύμβασης (βλέπε νοσοκομειακοί υπάλληλοι)? Τι γίνεται με την νοοτροπία παλιός καινούριος? ΔΕ = ΤΕ? ΚΑΤΕΕ = ΤΕΙ? Όσοι παίρνουν και μεταπτυχιακά και διδακτορικά? Σε λίγα χρόνια πόσοι θα είναι αυτοί με τον γενικότερο ανταγωνισμό που υπάρχει? Τι προετοιμάζουμε για αυτούς? Τι διεκδικεί η ΠΕΤΙΕ για αυτούς? Με την στελέχωση των προϊσταμένων και των εργαστηρίων όλα είναι νομότυπα? Τα ΤΕΙ έχουν συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου για τις μελλοντικές κατευθύνσεις και διεκδικήσεις? Υπάρχει ενιαίο καθεστώς παντού? Αλλού 6,30 ώρες, αλλού 8, αλλού βαρέα και ανθυγιεινά, αλλού όχι, αλλού πλασματικές, αλλού όχι, αλλού κάρτες, αλλού ψώνια στη γειτονιά?

  Αν το δούμε λίγο παραπέρα. Τι στόχους έχει ο κλάδος? Τι γίνεται στον έξω κόσμο με τον κλάδο μας (βλέπε εξειδίκευση, ανάπτυξη τεχνολογίας, αντικατάσταση τεχνικών με μηχανήματα)? Πώς θα είναι ο κλάδος μας σε 10 χρόνια? Η ΠΕΤΙΕ και η οποιαδήποτε ΠΕΤΙΕ, ΕΝΤΕΠΑ, whatever η οποία εκπροσωπεί ολόκληρο κλάδο θα πρέπει να μεριμνήσει για όλες τις γενιές. Για αυτές που θα φύγουν, για αυτές που υπάρχουν αλλά , και για αυτές που έρχονται.

  Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι πολύ πιο πολύπλευρο. Και σίγουρα τα προβλήματα του κλάδου πολλά περισσότερα από την αιμοληψία.

  Για να κλείσω το σχόλιο. Το πρόβλημα των αιμοληψιών και της γενικότερης αντιμετώπισης -- απαξίωσης του κλάδου για μένα εντάσσεται στη γενικότερη συμπίεση της αγοράς προς τα κάτω που υπάρχει στην Ελλάδα (αλλά και προστατευτισμό στα παλιά επαγγέλματα) και της νοοτροπίας απαξίωσης των ΤΕΙ. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Από που να ξεκινήσει κανείς προσωπικά δε γνωρίζω.

  Το κείμενο είναι λίγο μεγάλο και ελπίζω να είναι κατανοητό. Ανδρέα συμπληρώνω σκέψεις σου με τις δικές μου. 🙂

  • andreas says:

   Αγαπητέ GIKO, δεν σε ξέρω αλλά θα ήθελα μια πληροφορία σου, σε πιό νοσοκομείο εργάζεσαι?
   Καλά η τεχνολογία σε όλα αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας δεν θα εκλύψει γιατί κάθε μηχάνημα θέλει τον χρήστη του, οι εταιρείες όσο και καλά οργανωμένες από την καθημερινή τριβή του αναλυτή τους παίρνουν πληροφορίες απο τους τεχνολόγους και καλλιτερεύουν τα μοντέλα τους εμεις τους μαθαίνουμε τρικ…..
   μην παίρνεις παραδείγματα από άλλες χώρες όπου από την στιγμή που γεννιέσε σε αυτές τις χώρες όλα είναι κατοχυρωμένα.
   Υπάρχει η νοοτροπία της γνώσης και της αναξιοκρατίας στον χώρο της δημόσιας υγείας αυτό για να αλλάξει θα περάσουν χρόνια. Τώρα επείδη κάποιος έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό δεν σημαίνει ότι αυτόματα μπορεί να έχει και προνομιακή αντιμετώπιση στον χώρο εργασία του, έχουν δελι εγώ ανθρώπους με μεταπτυχιακά και δεν γνωρίζουν τα βασικά ….. άστο καλλιτερα , ναι να αλλάξουν προς το καλλίτερο αλλά όταν δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο σε κανένα επάγγελμα σε κανένα οργανισμό και αν αρνηθείς να κάνεις μια εργασία που θεωρείς ότι είναι έξω από τα καθηκόντα σου απειλήσε με ΕΔΕ και τα συναφή ,μιλάμε ξαφνικά για πιστοποιήσεις επαγγελματιών υγείας? έλα να σου δείξω τι σημααίνει πιστοποίηση εργαστηρίου επαγγέλματος υγείας στην ΕΛΛΑΔΑ αλλά θα το δεχτείς? DOPING CONTROL ένα απο τα 29 παγκοσμίως αναγνωρισμένα εργαστήρια όπου οι εργαζόμενοι είναι διαπιστευμένοι και η εργασία τους αναγνωρίζεται και εκτιμάτε , αλλά γνωρίζει ο καθένας πιο καθηκοντολόγιο έχει .

   Αυτά προς το παρόν

 • ehealthgr says:

  Ανδρέα εγώ μίλησα για παλιός και καινούριος αλλά το πέρασες δια της πλαγίου οδού. Μίλησα για αξιόποιηση ατόμων (που μπορεί να διαθέτουν περισσότερη φρεσκάδα και τεχνογνωσία) μίλησες για προνομιακή αντιμετώπιση (αυτό δεν γίνεται αλήθεια όταν υπάρχει το παλιός και το καινούριος)? Το άξιος, ή και το λιγότερο άξιος έχει χαθεί τελείως από τη λογική μας?. Μίλησα για διαφορετικά αιτήματα διαφορετικών γενιών και το πέρασες χωρίς καν να του δώσεις σημασία.

  Μίλησα για ένα κάρο επιπλέον προβλήματα, βασικά, ουσιώδη και θεμελιώδη, αλλά δεν τα έδωσες καμία σημασία. Οι άλλες χώρες τα κατοχύρωσαν γιατί έβλεπαν μπροστά και έβλεπαν συνολικά το πρόβλημα. Αυτά που υπάρχουν και αυτά που θα έρθουν. Είσαι σίγουρος ότι με τη λογική που μεταφέρεις θα τα κατοχύρωναν? Προσωπική μου γνώμη είναι πως όχι.

  Ps: To nick είναι ginko.

  Ps^2: Σχετικά με τη μεταφορά trick και τεχνογνωσίας έχω συζητήσει με μπόλικους τεχνικούς. Θεωρώ ατυχή γενίκευση αυτό που αναφέρεις.

  Ps^n: Ιστορίες μπορούμε να πούμε ο καθένας. Τα πράγματα αλλάζουνε με από κοινού συζήτηση, στοχοθεσία και προγραμματισμό. Ας καταγράψουμε όλα μας τα προβλήματα, ας βάλουμε προτεραιότητα σε αυτά, και μετά ας πούμε όσες ιστορίες θέλει ο καθένας.

 • ανδρεας says:

  Ps:ginko δεν μου απάντησες δουλεύεις σε κάποιο Νοσοκομείο και αν ναι σε πιό ?

  Ευχαριστώ και εγώ θα σου αναφέρω μετά ιστορίες με ντοκουμέντα, γιατί εσύ φαντάζεσε ιστορίες με τεχνογνωσία ( που θα πρέπει να έχει για σένα ο Τεχνολόγος) όπου το ρομπότ θα κάνει την αιμοληψία( ξέρεις υπάρχει πράγματι)-η οβίδα με τον αέρα απο τις κλινικές απο μόνη της θα κάνει τον διαχωρισμό των δειγμάτων στα διάφορα εργαστήρια,,,, και εμείς οι τεχνολόγοι θα πατάμε μόνο ένα κουμπί……….καιθα παίζουμε με ένα ποντίκι η θα πατάμε την εντολή σε μια touchscreen οθόνη.Αναξιοκρατία θα υπάρχει γιατί αναξιοκρατικά σπούδασες και εσύ , και εγώ με ένα σύστημα εξετάσεων που άλλαζε κάθε 2 χρόνια , αναξιοκρατικά δουλεύεις γιατί υπάρχουν 13 ταχύτητες υπαλλήλων σε ένα νοσοκομείο όπως τα παλιά αγωνιστικά ποδήλατα MERCIER ktlp…..ktlp…..σημασία έχει το υπεροπτικό ύφος του καθένα μας στο χώρο της δουλειάς το οποίο δεν το συναντάς παρά μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες………ktlp…..ktlp…..

  Ps: anameno apantisi gia ton choro ergasias sou kai na eisai kala pou mporoume na poume kai kati ousiodi alla na milame gia ena thema kathe fora kai na to teleionoume.

  Ανδρέας

  edit by admin:
  Ανοχή τέλος. Την επόμενη φορά δεν θα υπάρχουν μαρκαρισμένα κείμενα. Υπάρχουν κανόνες τους οποίους οφείλεις να διαβάσεις και να ακολουθήσεις. Διάβασε τους κανόνες. Η συμμετοχή σου προϋποθέτει την αποδοχή τους.

  • ehealthgr says:

   Έδαφος για συζήτηση καφενείου δεν πρόκειται να βρεις σε αυτό το βήμα Ανδρέα.

   Δεν κάνεις ούτε σε εμένα ούτε σε κανένα καμία χάρη με το να εκφέρεις τη γνώμη σου. Το θέμα είναι συγκεκριμένο. Αν έχεις τη διάθεση να απαντήσεις κάτι σε όσα τέθηκαν, θα ήταν σημαντικό να αναλώσεις το χρόνο σου στο να απαντήσεις με δεδομένα, επιχειρήματα, ιδέες για βελτίωση (αν έχεις) σε αυτά. Το κυριότερο -> με πηγές.

   Ps: Ένας λόγος που φτιάχτηκε περιοδικό -- ιστολόγιο και όχι forum είναι ακριβώς για να φιλταριστεί ο θόρυβος από την παραφιλολογία, τα ανούσια θέματα, τις εικασίες, τους εσωτερικούς μονολόγους λαϊκής κατανάλωσης, τις άσκοπες αντιπαραθέσεις και συγκρίσεις για το ποιος την έχει πιο μεγάλη (την γνώση, την γνώμη, την αξιοπιστία κλπ). Δεδομένα και πηγές. Οι γνώμες είναι σεβαστές, πολύ περισσότερο αποδεκτές όταν έχουν να προσφέρουν κάτι σχετικά με τα προβλήματα και μπορούν να αποτελέσουν πεδίο γόνιμου διαλόγου (όχι ποδοσφαιρικής συζήτησης).

 • ανδρεας says:

  βρε ginko μπας και είσαι πολύ μικρός να κάνεις κριτική σε όλους τους άλλους και με μόνο εφόδιο την τεχνογνωνσία και τα φρέσκα μυαλά…. να απαντάς για συζητήσεις καφενείου σε κάποιον που δεν γνωρίζεις τι κατέχει και τι δεν κατέχει και τι προτάσεις έχει κάνει και τι έχει προσφέρει?ή τι δεν έχει προσφέρει σε καθημερινό αγώνα με το νέος και παλιός? μήπως ακόμα δεν βρέθηκες σε πραγματική μαυρίλα του νέου και του παλιού εκεί που δουλεύεις? , και προσπαθείς να μην απαντήσεις ?τι φοβάσε?να μην βγούνε και σου πούνε οτι το περιβάλλον που δουλεύεις είναι πολύ καλλιτερο απο κάπου αλλού?Τέλος πάντων όταν καποιος αποφεύγει τον διάλογο και βάζει ταμπέλες στον συνομιλητή του και προσπαθεί να τον υποβιβάσει με επίθετα που χρησιμοποιείς……… καποιοι καταλαβαίνουν. εγώ θα συνεχίσω να συμμετέχω αλλά για να εκφράσω τις προτάσεις μου χρειάζεται να υπαρχει και το κατάλληλο έδαφος.

  εστειλα μια απάντηση στην ΕΝΤΕΠΑ για το θέμα πρόσληψη της 8Κ/2008
  γιατί δεν δημοσιεύθηκε?
  Η μήπως δεν θίγω θέματα εκεί? όταν σε λίγο καιρό ο Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων στον χώρο εργασίας του θα είναι συνώνυμος με τον αιμολήπτη τοτε ίσως τα ξαναπούμε. Όσο για το αν υπάρχουν ΔΕ με μεταπτυχιακά τώρα που θα ανοίξουν και τα κολέγια, θα σου στείλω μερικά ονόματα…..στην Ελλαδα όλα γίνονται σε χώρο εργασίας.

  Αυτά ginko και τα λέμε, α είμαι Παναθηναικός αν σε ενδιαφέρει

  edit by admin:
  Ανοχή τέλος. Την επόμενη φορά δεν θα υπάρχουν μαρκαρισμένα κείμενα. Υπάρχουν κανόνες τους οποίους οφείλεις να διαβάσεις και να ακολουθήσεις. Διάβασε τους κανόνες. Η συμμετοχή σου προϋποθέτει την αποδοχή τους.

  • ehealthgr says:

   Σχετικά με την απάντηση στην ΕΝΤΕΠΑ, δεν μπορώ να γνωρίζω. Οι της ΕΝΤΕΠΑ γνωρίζουν καλύτερα.

   Σχετικά με ΔΕ και μεταπτυχιακά, όπως λες όλα γίνονται (αμφιβάλω βέβαια ότι θα είναι τόσο μαζικό φαινόμενο όση η λίστα που ευαγγελίζεσαι. Ήδη η παλιά φουρνιά ΚΑΤΕΕ στα ΤΕΙ πάει προς απόσυρση. Κάποιοι μπορεί να βρίσκουν παράθυρα. Έχω την αίσθηση όμως πως δεν είναι οι περισσότεροι). Σημαντικότερο πρόβλημα υποθέτω πως θα έχουν οι ΔΕ από τεχνικά λύκεια από ότι οι ΔΕ από ΙΕΚ. Όπως και να έχει, η εξέλιξη της ιστορίας με τα Κολέγια, και της πλήρης Ανωτατοποίησης των ΤΕΙ μας αφορά και θα την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

   Να καταλήξω λέγοντας πως αυτό και μόνο, ότι σε Ελληνικό χώρο εργασίας όλα γίνονται, αποτελεί πρόβλημα.

   Ps: Το ότι δε σε λογοκρίνω αποτελεί το πιο κατάλληλο έδαφος που μπορεί να υπάρξει. Αν χρειαστεί θα το κάνω χωρίς κανένα ενδοιασμό. Όπως ξαναείπα, δεν κάνεις ούτε σε εμένα ούτε σε κανένα καμία χάρη με το να εκφέρεις τη γνώμη σου. Το θέμα είναι συγκεκριμένο. Αν έχεις τη διάθεση να απαντήσεις κάτι σε όσα τέθηκαν, θα ήταν σημαντικό να αναλώσεις το χρόνο σου στο να απαντήσεις με δεδομένα, επιχειρήματα, ιδέες για βελτίωση (αν έχεις) σε αυτά. Το κυριότερο -> με πηγές.

 • gkelnar says:

  Κατά την γνώμη μου η αιμοληψία ΔΕΝ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις αρμοδιότητες του Τεχνολόγου. Θα πρέπει όμως να επικεντρωθεί μονάχα στα εργαστήρια, και όχι σε διαφορετικούς χώρους του νοσοκομείου. Το πρόβλημα τον αιμοληψιών επείγει κατά μεγάλο ποσοστό τον κόσμο που είναι ήδη στον δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, παρά το νέο πληθυσμό, που ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά! Το αναγκαίο είναι για όλους μας η συλλογικής σύμβαση που γι αυτήν θα πρέπει να μεριμνήσουν κυρίως οι ενώσεις (ΠΕΤΙΕ,ΕΝΤΕΠΑ)! Κανείς δεν μίλησε στο να έχουν οι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων προνομιακή αντιμετώπιση στον χώρο εργασία τους, απλά να αξιοποιηθούν καταλληλότερα από όλους τους άλλους, όσοι τουλάχιστον έχουν τα κατάλληλα εφόδια, τις γνώσεις και την σωστή τεχνογνωσία! Κατά την γνώμη μου θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να «διαπιστεύονται» όπως είναι και αναγκαίο να συμβαίνει με όλα τα εργαστήρια βάση ISO 17025:2005. Έτσι μόνο θα ξεχωρίσουν οι χρήσιμοι από τους λιγότερο χρήσιμους! Τέλος τα ιατρικά μηχανήματα (βιοχημικοί/αιματολογικοί αναλυτές κλπ) μας προμηθεύονται με τους κατάλληλους οδηγούς του κατασκευαστή. Ρίχνοντας μια ματιά σε αυτούς τους οδηγούς, θα καταφέρουμε να αποφύγουμε πιθανότατα «τρικς» που στην πραγματικότητα θα λύσουν το πρόβλημα μας στιγμιαία, αλλά δημιουργώντας μελλοντικό πρόβλημα στον αναλυτή μας! Παρακάτω σας παραθέτω ένα άρθρο, του εξωτερικού σχετικά με τον Τ.Ι.Ε, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις επισημάνσεις. Ευελπιστώ ότι θα φτάσουμε στο σημείο να υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια!


 • ανδρεας says:

  Καλησπέρα , παιδιά λοιπόν χαίρομε που απαντάτε έστω και αόριστα καλό είναι και αυτό.Αναφέρομε στο ginko , ζητάει από μένα να δώσω συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες. Σε τι ερωτήματα? Οπως για την τεχνογνωσία? δηλαδή τι θέλει να μας πεί ότι η τεχνογνωσία διδάσκεται?Η τεχνογνωσία αποκτιέται.Οποιος έχει διάθεση μαθαίνει και δεν σταματά να μαθαίνει , ωραία την αποκτάς την τεχνογνωσία έχεις την εντύπωση στον ιδιωτικό τομέα θα την εκτιμήσουν? πολύ σπάνιο, για αιμολήπτη με ένα μηχανάκι να προωθείς τις πωλήσεις τους στον τομέα υγείας του κάθε εργαστηρίου θα την χρησιμοποιήσεις αυτ΄΄ο το προσόν θασου αναγνωρίσουν .Τεχνογνωσία στο δημόσιο? πως αμέ ? μην κρίνεται απο την διάθεση του κάθε διευθυντή να δεχτεί να βάλει την τεχνογνωσία στο εργαστήριο του και αυτό πολύ σπάνιο φαινόμενο και τοπικό.
  Για το θέμα παλιού και νέου συναδέλφου? Κοίτα η νοοτροπία του ΚΑΤΕΕ που έγιναν ΤΕΙ σε μιά μέρα και η νοοτροπία του ΔΕ που έγιναν ΤΕΙ σε μια νύχτα….. συνεχίζεται να υπάρχει γιατί , γιατί ο σπόρος μπολιάστηκε και στους καθαρά ΤΕΙ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχει μέσα στο χώρο μας.Λοιπόν αυτοί που αναφέρετε ότι σε λιγο καιρό θα βγούν στην σύνταξη είναι άτοπο την νοοτροπία τους την έχουν αφήσει για πολύ καιρό ακόμα,χαρακτηριστικό πάραδειγμα συναδέλφου όπου από ΔΕ νοσηλεύτρια μετάταξη σε ΤΕΙ-ΤΙΕ και η οποία θα είναι η επόμενη σειρά που μόλις θα φύγουν οι ΚΑΤΕΕ -- ΤΙΕ δηλώνει απερίσπατα γιατί να μην γίνω υπεύθηνη εργαστηρίου αφού η αξιοκρατία περιορίζεται στο συγκεκριμένο φορέα μόνο στην παλαιότητα , δνε έχει γνώσει PC πρόσφατα πήρε πτυχίο Αγγλικών σε μεγάλη ηλικία και άντε να έχει και καμιά συμμετοχή σε παρακολούθηση συνεδρίων. Αλλο παράδειγμα? εδώ κάνουν υπεύθυνους εργαστηρίων ακόμα και ΔΕ. Ξέρετε ότι στο ΙΚΑ προιστάμενοι εργαστηρίων στα νοσοκομεία τους δεν μπορούν να γίνουν ΤΙΕ ? ή Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι αλλά μόνο Φυσικοθεραπευτές ? Ξέρετε ότι το ΙΚΑ έχει στο τομέα Υγείας του ,προισταμένους και Διευθυντές τμημάτων αποφοίτους Δημοτικού? Ξέρετε ότι στο ΕΣΥ υπάρχουν 80% ακόμα συνδέλφων που απαρτίζουν τα εργαστήρια ΔΕ και το 20% ΤΙΕ γνήσιοι?

  Αναγνώριση γνώσεων και προσόντων στο χώρο μας από ποιούς? αφού σου λένε ακόμα και νεώτεροι συνάδελφοι ΤΙΕ με 10 χρόνια προυπηρεσία περιμένουμε πως και πως να έρθουν το “φρέσκο αίμα” για να ξεκουραστούν?
  Ακούτε οι διαβάζεται ανακοινώσεις της ΕΝΤΕΠΑ ή της ΠΕΤΙΕ και νομίζεται ότι όλα αλλάζουν .Ειναι απάντηση σοβαρή της ΕΝΤΕΠΑ που δόθηκε επίσημα στο θέμα της προκήρυξης 8Κ/2008 όπου λέει μεταξύ άλλων ότι καλά να πάθουν οι συνάδελφοι αφού δεν έρχονται στις συνελεύσεις μας ούτε είναι μέλη μας καιαφού τα έκαναν πλακάκια με την διεύθυνση του ΑΡΕΤΙΑΙΟΥ Νοσοκομείου μη ζητάνε και τα ρέστα?
  Η ΕΝΤΕΠΑ έχει κοινοποιήσει έστω μια δικαστική απόφαση που να έχει δικαιώσει ξεκάθαρα έναν συνάδελφο η ολόκληρο τμήμα εργαστηρίου την άρνηση του να μην κάνει αιμοληψίες?Ξέρετετι λένε οι μέχρι τώρα αποφάσεις? ότι επειδή έθηστε να γίνονται οι αιμοληψίες στα νοσοκομεία όλης της χώρας από παρασκευαστές -τεχνολόγους θα συνεχίζονται να γίνονται και μόνο παρουσία ιατρού? αυτό και μόνο!!! ας μας διαψεύσουν οι της ΕΝΤΕΠΑ .Παράδειγμα στο ΑΧΕΠΑ , τίποτα δεν έγινε ακόμα συνεχίζουν και κάνουν τις αιμοληψίες οι εργαστηριούχοι ΤΙΕ και ΔΕ . Η ΕΝΤΕΠΑ πως θα απολογηθεί στους νεόυς συναδέλφους ΔΕ στο ΑΡΕΤΙΑΙΟ νοσοκομείο που θα θελήσουν να γίνουν μέλη τους αφού καταδικάστηκαν ως αιμολήπτες στο δημόσιο.Οι συνάδελφοι σας φταίνε που δεν μας άκουσαν? ( η ΕΝΤΕΠΑ μας υπογράφει ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες προκυρήξεις και σε άλλα νοσοκομεία και στους ΤΙΕ με αυτό το συγκεκριμένο προσόν?)
  Οι κύριοι της ΕΝΤΕΠΑ μας εκθιάζουν το σύλλογο εργαστηριούχων του ΙΚΑ. Ξερετε ότι ο σύλλογος των εργαστηριούχων του ΙΚΑ δεν έχει καταφέρει στα νοσοκομεία του να μην αναβαίνουν οι Παρασκευαστές στις ΜΕΘ και το Τ.Ν. να κάνουν αιμοληψίες .Ξέρετε τι κινδύνους κρύβει αυτό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς?που είναι ο ισχυρός σύλλογος του ΙΚΑ που εκθιάζεται απο την ΕΝΤΕΠΑ? η οποία παρεπιπτόντως διαφημίζει ότι καλύπτει τα μέλη της αφου όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία ΝΠΔΔ,δηλαδή εργαζόμενος Τεχνολόγος σε νοσοκομείο ΝΠΔΔ του ΙΚΑ δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΝΤΕΠΑ και να καλυπτεται νομικά όπως υποστηρίζει η ΕΝΤΕΠΑ από το νομικό της τμήμα γιατί το ΙΚΑ έχει ένα πολύ ισχυρό σύλλογο……

  Τι πρέπει να αλλάξει? ΟΛΑ ΑΠΟ το μηδέν . Τότε θα ακούσετε και τις δικές μου προτάσεις…..ευχαρίστως και όχι με διάθεση αρνητικότητας,αλλά επικοδομησης καλών σχέσεων, εντάξει ginko και μη νομίζεις φοβήθηκα την λογοκρισία σου,εδώ δεν φοβήθηκα δοικητή νοσοκομείου που με απείλησε και εσύ μου μιλάς για ιστοριούλες…..

  Εγω έθεσα προβλήματα που θα συναντήσουν τα νέα παιδιά που αποφοιτούν. απάντηση από ΕΝΤΕΠΑ είδες? από αλλο σνδικαλιστικό φορέα είδες? ξέρεις τι τραβάνε συνάδελφοι στα περιφεριακά νοσοκομεία ή αυτοί δεν έχουν τεχνογνωσία?

  Αυτά και ελπίζω σε επικοδομιτικό διάλογο.

  Με πολλούς χαιρετισμούς σε αυτούς που θέλουν κάτι να αλλάξουν.

  Ανδρέας

  Υ.Γ. Για διαπιστευση εργαζομένων στα εργαστήρια μιλάμε? την άλλη φορά θα σας πω μερικές αληθινές ιστορίες , γιατί εγώ είμαι απο τους λίγους Τεχνολόγουςπου έχω διαπιστευθεί και απο το ΕΣΥΔ και απο διεθνη φορέα, είχα αυτή την τιμή.Πριν από αυτό μήπως θα έπρεπε να μηλάμε για καθηκοντολόγιο εργαζομένων στα εργαστήρια?

  edit by admin:
  Ανοχή τέλος. Την επόμενη φορά δεν θα υπάρχουν μαρκαρισμένα κείμενα. Υπάρχουν κανόνες τους οποίους οφείλεις να διαβάσεις και να ακολουθήσεις. Διάβασε τους κανόνες. Η συμμετοχή σου προϋποθέτει την αποδοχή τους.

  • ehealthgr says:

   Θα σου πρότεινα να διαβάσεις την ιστοριούλα από τις “Ιστορίες του κ. Κόϋνερ”, “Σοφή στους σοφούς είναι η στάση”.
   http://brecht51173.blogspot.com/2008/01/blog-post.html

   Τότε θα ακούσετε και τις δικές μου προτάσεις

   Αυτές οι προτάσεις ενδιαφέρουν αυτό το βήμα. Δικαίωμά σου αν θέλεις να τις μοιραστείς ή όχι.
   Όλα τα υπόλοιπα (εικασίες, ειρωνίες, περιαυτολογίες), σοφό θα ήταν να τα κρατήσεις για τον εαυτό σου. Δεν με ενδιαφέρει τι φοβάσαι ή όχι. Σε αυτό το βήμα είσαι φιλοξενούμενος και υποχρεούσαι να ακολουθείς κάποιους κανόνες (τουλάχιστον ευγένειας).

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.