Home » Προσωπικές Ιστορίες

Περιήγηση σε εργαστήρια της Αμερικής – Οκτώβριος 2011, Καλιφόρνια (παλιό υλικό)

Submitted by on March 28, 2012 – 8:30 am3 Comments
Περιήγηση σε εργαστήρια της Αμερικής – Οκτώβριος 2011, Καλιφόρνια (παλιό υλικό)

Την αρχή στο μίνι αφιέρωμα οδοιπορικών σε διάφορα εργαστήρια ανά το κόσμο την κάνει σήμερα ο Διονύσης Βούρτσης (Πρόεδρος ΠΕΤΙΕ). Τον ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε το ποδαρικό του να φανεί δημιουργικό και γουρλίδικο! Το κείμενο από εδώ και πέρα ανήκει στον ίδιο.

Αποφάσισα να ταξιδέψω στην Αμερική τον Οκτώβριο του 2011, μετά από πρόσκληση της ASCP (American Society of Clinical Pathology) για το 2011 ASCP Annual Meeting / WASPaLM XXVI World Congress. Ο Οργανισμός ASCP πιστοποιεί Τεχνολόγους, Παρασκευαστές και Αιμολήπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατα μάλιστα υπάρχει και η Διεθνής Πιστοποίηση – ASCPi.

Αθήνα – Las Vegas

Σύντομη πτήση Αθήνα – Κωνσταντινούπολη. Μετά από ένα αυστηρό έλεγχο διαβατηρίων και της ηλεκτρονικής βίζας ESTA (περίμενα στην ουρά για 1 ώρα) ξεκινάει ένα ταξίδι για το Los Angeles στην Καλιφόρνια. Κατά σύμπτωση μια κοπέλα με καταγωγή από Κίνα που είχε πάει διακοπές στην Κωνσταντινούπολη, δούλευε σε ένα από τα 3 κρατικά νοσοκομεία του Los Angeles και κάποιες ώρες από τις 13 που κράτησε το ταξίδι την ρωτούσα για την δουλειά της και φυσικά για το ποιος κάνει αιμοληψίες στα νοσοκομεία. Ποιος άλλος από τις νοσηλεύτριες μου είπε. Γίνονται βέβαια και ορισμένα λάθη με τα μπουκαλάκια αιμοληψίας και την ποσότητα… αλλά στα μεγάλα νοσοκομεία οι τεχνολόγοι δουλεύουν μόνο στα εργαστήρια.

Las Vegas

Χρειάστηκα και άλλη μια ώρα για την διαδρομή Los Angeles – Las Vegas. Βρισκόμουν σε μια πόλη – απέραντο καζίνο για 5 ημέρες, 19-22 Οκτωβρίου. Αντάλλαξα απόψεις με Τεχνολόγους από όλο τον κόσμο και την Αμερική. Ακόμα όμως μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η συνομιλία μου με μια εταιρία που παράγει προϊόντα ποιοτικού ελέγχου και εκπαίδευση για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ότι χωρίς αμφιβολία θα προτιμούσε σε αυτό το εργαστήριο να δουλεύουν Τεχνολόγοι αντί των Βιολόγων, μια και έχουν εκπαίδευση συγκεκριμένα για το εργαστήριο (ένας βιολόγος για να πάρει την Πιστοποίηση ASCP και να εργάζεται σε ένα κλινικό εργαστήριο, πρέπει να κάνει συγκεκριμένη εκπαίδευση 12-18 μηνών σε ένα πανεπιστήμιο και μετά να έχει δικαίωμα να την δώσει τις εξετάσεις).

Las Vegas – Quest Laboratories

Δεν άργησε να έρθει η στιγμή που περίμενα. Ξενάγηση στα εργαστήρια μιας αλυσίδας εργαστηριώνQuest Laboratories είναι στο στυλ της Βιοιατρικής). Κρατήστε μερικά στοιχεία για τα καθημερινά δείγματα που δέχονταν :

10.000 βιοχημικά, 5.000 ορμόνες, καρκινικούς Δείκτες και Ηπατίτιδες (αυτά τα Θεωρούν Chemistry και γίνονται στο Βιοχημικό), 7.000 γενικές, 3.000 καλλιέργειες όλων των ειδών και παθολογοανατομικό – κυτταρολογικό εργαστήριο. Δέχονταν ΟΛΑ τα δείγματα του Νοσοκομείου του Las Vegas (μέσω σωληνωτού – πνευματικού ταχυδρομείου) και από 60 άλλα μικρότερα εργαστήρια.

‘Όλα αυτά γίνονται σε 2 ορόφους των 1000 τετραγωνικών μέτρων από 150 εργαζόμενους. Κάθε τμήμα έχει έναν προϊστάμενο (τεχνολόγο με μεταπτυχιακό – MBA) και δουλεύει επί 20τεραώρου βάσεως.

Santa Barbara

Τελευταία επίσκεψη ήταν σε ένα κέντρο Υγείας στη Πόλη Santa Barbara στην Καλιφόρνια. Εκεί ο Θείος μου που είναι Μικροβιολόγος (Βιολόγος με ειδικότητα μικροβιολογίας) μου εξήγησε και μου έδειξε το αμερικάνικο σύστημα Υγείας. Yπήρχαν μόνο Τεχνολόγοι, Aιμολήπτες και Γραμματεία του LIS. Ο τεχνολόγος εκτελεί όλες τις εξετάσεις και αιμοληψίες κάνουν οι αιμολήπτες (απόφοιτοι βασικής εκπαίδευση με 3μήνες εκπαίδευση στις αιμοληψίες). Αντίθετα οι Βιοπαθολόγοι είναι διευθυντές στο εργαστήριο και δεν μετέχουν καθόλου στη ρουτίνα.

Συμπεράσματα και διάφορα στοιχεία:

 • Υπάρχει μεγάλη μισθολογική διαφορά μεταξύ αιμοληπτών, παρασκευαστών, τεχνολόγων, και του chief technologist (Προϊσταμένου τεχνολόγων) σχεδόν 40.000 $ ανά έτος. (πχ στην Καλιφόρνια αιμολήπτες : 30.000 $, παρασκευαστές : 40.000 $, τεχνολόγοι : 80.000 $ και chief technologist : 120.000 $).
 • Δεν υπάρχουν Βιολόγοι στη ρουτίνα των ιατρικών εργαστηρίων παρά μόνο στην εκπαίδευση ή στην Έρευνα.
 • Σχεδόν όλα τα εργαστήρια είναι πιστοποιημένα και δεν μπορεί να δουλεύουν χωρίς τεχνολόγο.
 • Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι – θεσμοθετημένοι κανόνες λειτουργίας κάθε εργαστηρίου, το γνωστό CLIA – Clinical Laboratory Improvement Amendments.
 • Κανένας δεν μπορεί να δουλεύει χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος και πιστοποίηση (ASCP certification).
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

3 Comments »

 • Vasilis says:

  Συγχαρητήρια στο συντάκτη του άρθρου αυτού. Όπως λέτε, στην καλύτερη περίπτωση οι chief technologists εκεί παίρνουν 120000 USD = 91884.0000 EUR περίπου το χρόνο (απίστευτο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα έτσι;-D!). Γίνεσαι αν όχι πλούσιος ευκατάστατος σίγουρα.
  Αυτή τη στιγμή μπορεί ένας Έλληνας τεχνολόγος (που σπούδασε εδώ) να δουλέψει στην Αμερική;
  Αναρωτιέμαι βλέποντας τα κίνητρα ποιους τρόπους πρέπει να μεταχειριστούμε αν υπάρχουν για εργασία στις ΗΠΑ; Κι αν δεν υπάρχουν η ΠΕΤΙΕ θα βρει τρόπους;
  Με τη πιστοποίηση όλα καλά, με την άδεια όμως; Μπορώ να βγάλω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αφού εδώ δε μου δίνουν) και να την χρησιμοποιήσω για ΗΠΑ;; Έμμεσα δηλαδή.
  Η ASCPi ισχύει και για άλλες χώρες του κόσμου; Μόνη της είναι αρκετή για να κάνει αίτηση κάποιος για δουλειά εκτός ευρώπης; Αν δεν είναι τότε τι να την κάνω την πιστοποίηση ascp, γιατί να δώσω λεφτά χωρίς αντίκρυσμα;
  Μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε και να διεκδικήσουμε κάποια αυτονόητα??? Είναι ολοφάνερο από αυτό το οδοιπορικό το τι χάνουμε ως επαγγελματίες υγείας. Όποιος μπορεί ας συμπληρώσει παρακαλώ.

  • Dionysis says:

   Αγαπητέ Βασίλη,

   Τα έξοδα βέβαια στην Αμερική (και πιο πολύ στην Καλιφόρνια) είναι πολύ περισσότερα από εδώ. Εαν έχεις όμως δουλειά αποκτάς μια αξιοπρεπή ζωή.

   Για τα υπόλοιπα ερωτήματά σου :
   1/. Για να δουλέψει ένας Έλληνας Τεχνολόγος εκει, πρέπει να πάρει το ASCP (στην Καλιφόρνια αναγνωρίζεται και το ASCPi -- http://www.ascp.org/Board-of-Certification/International) και αυτόματα αποκτάει και την άδεια άσκησης επαγγέλματος -- όχι όμως και την άδεια εργασίας (green card). Δεν μετράει στην Αμερική κάποια άλλη ευρωπαϊκή πιστοποίηση.
   2/. Στην Αμερική χρειάζονται πλέον ανά έτος 5000 περίπου τεχνολόγους παραπάνω από αυτούς που αποφοιτούν απο εκεί.
   3/. Εαν πάρει κάποιος την πιστοποίηση ASCP δείχνει οτι το επίπεδό του είναι τουλάχιστον το ίδιο με την Αμερική.
   4/. Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα Advisory Board για την προώθηση αυτής της πιστοποίησης η οποία θα ξεκινήσει σε ένα μήνα περίπου.
   5/. Δες και τις χώρες στις οποίες αναγνωρίζεται :
   http://www.ascp.org/Board-of-Certification/International/International-Consortium#tabs-0

   Διονύσης Βούρτσης

 • Vasilis says:

  Ευχαριστώ τον συνάδελφο και πρόεδρο της ΠΕΤΙΕ για την πολύ αναλυτική απάντησή του, η οποίος ανοίγει νέους ορίζοντες για νέους και έμπερους Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι ότι και να γίνει δεν πρέπει να ξεχνούν την πατρίδα και την ένωση αλλά να συνεισφέρουν όπου γης.

  Ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο θέμα όσον αφορά την πράσινη κάρτα και ποιοι τη δικαιούνται, κάτι το οποίο ο καθένας μας πρέπει να το ψάξει μόνος του, δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά όχι και ακατόρθωτη. Η εργασία είναι σχεδόν συνώνυμη της ελευθερίας του ατόμου.

  Το advisory board (συμβουλευτική επιτροπή) είναι απαραίτητο μέσον για την όσο το δυνατόν ομαλότερη εξοικείωση με τα standards της παγκόσμιας αυτής πιστοποίησης και αναμένουμε νέα από τη σύστασή της.

  Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας θα συνεχίσει να διαπρέπει και εντός και εκτός αυτής ότι και να κάνει η άρχουσα τάξη. Για αυτό η μάχη υπέρ του σημαντικού κοινωνικού λειτουργήματος μας πρέπει να δίνεται ταυτόχρονα και εντός και εκτός αυτής με πλήρη συνείδηση του σημαντικού και σύνθετου έργου που επιτελούμε καθημερινά.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.