Home » Εργαστήρια

Ποιοί κάνουν τις αιμοληψίες; (ΕΝΤΕΠΑ) (παλιό υλικό)

Submitted by on June 1, 2009 – 8:30 amOne Comment
Ποιοί κάνουν τις αιμοληψίες; (ΕΝΤΕΠΑ) (παλιό υλικό)

Σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα, οι τεχνολόγοι παρασκευαστές απασχολούνται ως στελέχη στα ιατρικά εργαστήρια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ειδικότερα απασχολούνται σε Αιματολογικά – Παθολογοανατομικά – Βιοχημικά – Κυτταρολογικά – Μικροβιολογικά – Ιστοπαθολογίας – Ανοσοβιολογίας – Ιολογίας – Ορμονολογικά – Ραδιοϊσοτόπων (IN VITRO) και σε πάσης φύσεως εργαστήρια που έχουν σχέση με το αντικείμενο της ειδικότητας τους καθώς επίσης και σταθμούς αιμοδοσίας στην πραγματοποίηση των σχετικών εργαστηριακών πράξεων και αναλύσεων.

Από την εφημερίδα της κυβερνήσεως της 14/6/1996 αναφέρονται αναλυτικά τα εργαστήρια στα οποία απασχολούνται και στις πράξεις τις οποίες εκτελούν. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο εργασιακός χώρος των τεχνολόγων είναι σαφώς καθορισμένος και οποιαδήποτε πράξη εκτός αυτού είναι παράνομη και καταχρηστική. Εξάλλου όσο αφορά το θέμα των αιμοληψιών η μόνη νομολογία η οποία υπάρχει είναι τα διατάγματα που αφορούν την ίδρυση της Εθνικής υπηρεσίας αιμοδοσίας. Από το 1955 έως και σήμερα ελάχιστα έχουν τροποποιηθεί και δεν αλλάζει η βασική αρχή της αιμοληψίας:

“… Η κρίση περί της καταλληλότητας του αιμοδότη και η εκτέλεση της αιμοληψίας δέον να γίνεται υπό ιατρού ή υπό την άμεση επίβλεψη και ευθύνη αυτού…” Επίσης σε απάντηση σχετικού ερωτήματος η νομική Υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου απαντά ότι τυχόν διενέργεια αιμοληψίας από μη ιατρούς ακόμη και παρασκευαστές μπορεί να στοιχειοθετεί αδίκημα του ποινικού κώδικα περί αντιποιήσεως τουι ατρικού επαγγέλματος. Η εκπαίδευση του τεχνολόγου στην αιμοληψία αποτελεί δικαίωμα του τεχνολόγου αλλά όχι και καθήκον του. Λαμβάνοντας υπόψη το νόμο περί κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το υπουργείο οικονομικών την κοστολογεί ως ιατρική πράξη και όχι ως πράξη τεχνολόγου.

Στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων νοσηλευτών αναφέρεται ότι μπορούν να εκτελούν εν απουσία ιατρού την πράξη της φλεβοκέντησης. Εξάλλου η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ  δίνει την δική τη ερμηνεία στο αντίστοιχο θέμα καταθέτοντας ότι ο νοσηλευτής μπορεί να προβεί στην διενέργεια έκτακτης αιμοληψίας ώστε να εφαρμοστεί κάποιο πρωτόκολλο επειγουσών ενεργειών.

Η θέση της Ένωσης είναι ότι εκτός των εργαστηρίων οι τεχνολόγοι δεν μπορούν να εκτελούν ουδεμία πράξη μηδέ εξαιρουμένης και της αιμοληψίας. Σε εργαστήρια εξειδικευμένα όπως αιμοδοσίες, ιστοσυμβατότητα (για μεταμοσχευθέντες) μπορούν να εκτελούν την αιμοληψία ειδικά εκπαιδευμένοι τεχνολόγοι όπως αναφέρεται στο νόμο για την σύσταση και οργάνωση της Εθνικής Αιμοδοσίας και πάντα με την ευθύνη, επίβλεψη και παρουσία ιατρού για τις ανάγκες των ιδίων εργαστηρίων.

Συνεπώς οι ιατροί δεν μπορούν στον ιδιωτικό τομέα να κρατούν την αιμοληψία ως ιατρική πράξη και για την λειτουργία των εργαστηρίων ώστε να μην απασχολούν άλλους επιστήμονες υγείας αλλά όταν έρχονται στο Δημόσιο φορέα να προσπαθούν να φορτώσουν την πράξη σε όποιο κλάδο βολεύει καλύτερα.

Στους νοσηλευτικούς ορόφους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφέρονται οι τεχνολόγοι για να εξυπηρετούν κάθε φορά τις διαφορετικές ανάγκες και ελλείψεις  των διαφόρων κλάδων.

Σημειώνουμε ότι στα δημόσια νοσοκομεία κατά μέσω όρο η αναλογία κλινών – γιατρών είναι 1,5 -1,8 δηλαδή αντιστοιχεί ένας ιατρός ανά 1,5 ασθενείς. Από τα παραπάνω το ιατρικό προσωπικό είναι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο. Ελπίζουμε να μην δούμε σκηνές απείρου κάλους όπως αυτές του Γενικού Νοσοκομείου Χίου “ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ” το 2003 όπου ήταν λυπηρό το θέαμα να βλέπει κανείς ημίγυμνους ασθενείς ανήμπορους, προχωρημένης ηλικίας να σέρνουν ουροσυλέκτες καθετήρων και ορούς στους διαδρόμους και στους ορόφους και παραπέοντας ασυνόδευτοι να προσπαθούν να διαπραγματευτούν τη σειρά τους στα προγραμματισμένα ραντεβού του Νοσοκομείου όπου γινονταν οι .

πηγή: ΕΝΤΕΠΑ

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

One Comment »

  • andreas says:

    Αγαπητοί συνάδελφοι , της ΕΝΤΕΠΑ ,έχετε πάρει χαμπάρι για μιά προκύρηξη 8Κ/2008 όπου το Αρεταίο Νοσοκομείο ζήτησε ΔΕ Παρασκευαστές με 2ετή προύπηρεσία στίς αιμοληψίες σε προκύρηξη μόνιμης θέσης από ΑΣΕΠ με σειρά προτεριότητας , το οποίο ανοίγει τους ασκούς του αιόλου για μόνιμη αντιμετώπιση μόνο για αιμοληψία του συγκεκριμένου συναδέλφου στην θέση αυτή ? Μήπως αυτό επεκταθεί και στούς Τ.Ε. Τεχνολόγούς?

    Για κοιτάξτε το μήπως πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες?

    Ευχαριστώ

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.