Home » Εκπαίδευση

Πολεμώντας την “κακή” επιστήμη (και τις παλιές νοοτροπίες) (παλιό υλικό)

Submitted by on October 1, 2011 – 8:11 am4 Comments
Πολεμώντας την “κακή” επιστήμη (και τις παλιές νοοτροπίες) (παλιό υλικό)

Αφορμή για το σημερινό θέμα είναι το βίντεο που πρόσθεσε στο wall του περιοδικού ο Νίκος Παρίσης. Η ομιλία του αναφέρεται στις παραπλανητικές ειδήσεις υγείας / “επιστημονικές” ειδήσεις που μπορεί να βρει κάποιος online. Αναφέρεται σε άρθρα που έχουν ελλειπή ή παραπλανητικά στοιχεία, που δεν έχουν επαρκή ανάλυση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, που εν τέλει δεν παρουσιάζουν ολόκληρη την αλήθεια ή δεν εξηγούν επιστημονικά την “αλήθεια” που διαπραγματεύονται.

Ευκαιρία για προβληματισμό, όμως, μας δίνει και η συζήτηση που έγινε στα σχόλια του βίντεο, κατά πόσο είναι απαράδεκτο ή όχι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μην μπορούν να παρακολουθήσουν μια ομιλία ή ένα κείμενο στα Αγγλικά. Θα συμπληρώσω πως τόσο απαράδεκτο (με ή χωρίς εισαγωγικά) δεν είναι το να μην μπορεί ή να δυσκολεύεται κάποιος με τα Αγγλικά (εν τέλει οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε αρχικά) όσο το να παραδίνεται κανείς χωρίς να προσπαθήσει και να περιμένει έτοιμες λύσεις από άλλους. Η νοοτροπία αυτή δεν αφορά φυσικά μόνο τα Αγγλικά, αλλά πάρα πολλά θέματα στην κοινωνία μας. Ας αναλύσω όμως το σκεπτικό μου, τουλάχιστον όσο αφορά το θέμα των Αγγλικών.  

Όπως ανέφερα, είναι αλήθεια πως στην αρχή οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε όταν παρακολουθούμε ή διαβάζουμε κάτι στα Αγγλικά. Είτε αυτό διαπραγματεύεται κάποιο εξειδικευμένο αντικείμενο με πολύ ορολογία είτε κάποιο θέμα γενικού ενδιαφέροντος. Αν αναλύσουμε τα πράγματα όμως λίγο πιο βαθιά θα δούμε πως πλέον σαν κοινωνία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πτυχία Αγγλικών στα χέρια μας, και πάρα πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, είμαστε φοιτητές ή απόφοιτοι σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αν αναζητήσετε πληροφορίες για το αντικείμενό σας ή για άλλα γνωστικά πεδία θα διαπιστώσετε πως καλώς ή κακώς οι περισσότερες πληροφορίες, οι περισσότερες πηγές, οι πιο σημαντικές από αυτές, βρίσκονται στα Αγγλικά. Από επιστημονικά άρθρα, παρουσιάσεις και ομιλίες μέχρι τα αντίστοιχα σε επίπεδο εκλαϊκευμένης επιστήμης. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω του ανώτερου επιπέδου στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων όσο περισσότερο στο πολύ υψηλότερο και μαζικότερο επίπεδο της έρευνας και της ενασχόλησης με τέτοια θέματα. Θα βρείτε ομιλίες, παρουσιάσεις και βίντεο από όλο τον κόσμο στα Αγγλικά, και όχι μόνο από τις Αγγλόφωνες χώρες, γιατί αυτή είναι η διεθνής γλώσσα.

Για όποιον/α δυσκολεύεται η μόνη εποικοδομητική λύση για τον ίδιο/α είναι να ζοριστεί και να αρχίσει να διαβάζει, να βλέπει και να ακούει στα Αγγλικά. Όχι από βίτσιο, αλλά γιατί εν τέλει αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μαθαίνεις μόνος σου αυτό που θέλεις όταν το θέλεις ή το χρειάζεσαι, χωρίς να περιμένεις έτοιμες λύσεις όταν θα έρθουν. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δυστυχώς ή ευτυχώς όσο πιο ενημερωμένος και aware είναι κάποιος τόσες περισσότερες ευκαιρίες μπορεί και να έχει στην ζωή του (μην βλέπετε μόνο την Ελλάδα και τα προβλήματά της, σε αυτή την περίοδο της κρίσης θα χρειαστεί να δείτε όλο τον κόσμο σαν μια πραγματικότητα που αφορά και εμάς). Σε ατομικό επίπεδο τα Αγγλικά θα χρειαστούν σε κάποιους για να μεταναστεύσουν και σε άλλους για να μάθουν κάποια τρίτη ξένη γλώσσα, εφόσον μεταναστεύσουν σε κάποια μη Αγγλόφωνη χώρα (και υπάρχουν αρκετές αξιόλογες τέτοιες). Στους περισσότερους όμως, αυτούς που θα μείνουν εδώ, τα Αγγλικά θα χρειαστούν για να αναζητηθούν τα best paradigms και practices, να αναζητηθεί η αποτοξίνωση και η διαφυγή από την μιζέρια και την κατάντια της χώρας, να αναζητηθεί η έμπνευση και το όραμα για το καλύτερο αύριο που οφείλουμε να (ξανα)χτίσουμε.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο σαν κοινωνία και σαν ακαδημαϊκοί πολίτες τα έτοιμα. Οφείλουμε να τα αναζητήσουμε και οι ίδιοι, οφείλουμε να δημιουργήσουμε και οι ίδιοι από αυτά.

Σε πρακτικό επίπεδο, ξαναγυρίζοντας και στην αρχική αναφορά της “κακής επιστήμης”, τουλάχιστον όσο αφορά τα βίντεο μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • Αναζητήστε το ίδιο βίντεο στο youtube. Το σημερινό βίντεο είναι από το TED, αλλά υπάρχει και στο youtube.
 • Βάλτε το βίντεο να παίξει, και στη συνέχεια πατήστε το κόκκινο κουμπί CC που υπάρχει δεξιά στο play bar.
 • Επιλέξτε Transcribe Audio ή Μεταγραφή Ήχου.
 • Το youtube θα σας εμφανίσει αυτόματους υπότιτλους στα Αγγλικά, ώστε να μπορέσετε να παρακολουθήσετε πιο εύκολα την Αγγλική ομιλία. Δεν είναι οι ιδανικοί υπότιτλοι αλλά είναι αρκετά καλοί για να εξασκηθείτε και να βελτιωθείτε. Υπάρχουν αυτόματοι υπότιτλοι και στα Ελληνικά αλλά δεν τους συνιστώ. Έχουν πολύ κακή ποιότητα και ελάχιστη ωφέλεια για εμάς τους ίδιους.

Παρακάτω το βίντεο που δημιούργησε όλη αυτή την συζήτηση, Ben Goldacre: Battling Bad Science. Mπορείτε να παρακολουθήσετε την ίδια ομιλία στο youtube δοκιμάζοντας την υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης (η υπηρεσία είναι της Google στην οποία ανήκει και το youtube).

Παρακάτω ένα βίντεο για την ίδια την υπηρεσία της Google, και την χρήση της στο youtbe.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

4 Comments »

 • Νικος says:

  Δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα! Ευχαριστώ που με έβγαλες από τον κόπο να απαντήσω.

 • stefanos says:

  Δεν περίμενα να γίνει από ένα δικό μου comment ολόκληρο άρθρο. Δε λέω έχεις δίκιο για την κακή νοοτροπία που επικρατεί όσο αναφορά την έτοιμη τροφή.

  Ξανατονίζω, και γίνομαι κουραστικός αλλά δεν είχα σκοπό να μεταφράσετε όλο το βίντεο. Ζήτησα απλά μέσα σε δύο γραμμές να πείτε τι λέει το βίντεο, όχι για μένα.Δυστυχώς για άλλη μία φορά παρεμηνεύτηκαν τα λόγια μου με το ” να μην κολλάς στα αυτονόητα” ή άλλαξε τα δεδομένα”.

  Απορώ μόνο στο ότι σου πήρε πόση ώρα να γράψεις ένα άρθρο και να απαντήσεις στα comments μου με διάφορα links ενώ θα μπορούσες μέσα σε 10 δευτερόλεπτα να περιγράψεις μόνο τον τίτλο και να έχεις τελειώσει. Δε μιλάω για ”μασημένη τροφή” που έχει γίνει η καραμέλα τον τελευταίο καιρό, μιλάω απλά ως μία επεξήγηση του τίτλου.

  • Νίκος says:

   Στέφανε το αρχικό σου σχόλιο σου ήταν:
   ‘Θα σας παρακαλούσα αν μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια τη λέει στην παρουσίαση του ο Ben Coldacre γιατί το βίντεο δεν είναι μεταφρασμένο και πολλοί δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τι λέει.’

   Το τωρινό σου σχόλιο:
   ‘Ζήτησα απλά μέσα σε δύο γραμμές να πείτε τι λέει το βίντεο, όχι για μένα.’…’θα μπορούσες μέσα σε 10 δευτερόλεπτα να περιγράψεις μόνο τον τίτλο και να έχεις τελειώσει.’

   Προσωπικά μου φαίνεται οτι τα σχόλια είναι λίγο διαφορετικά. Δηλαδή αυτός που δεν ξέρει καλά αγγλικά, με το να δει μεταφρασμένο τον τίτλο ή 2 σειρές περιγραφή της ομιλίας καταλαβαίνει και ολόκληρη την ομιλία?

   Αλλά δεν θέλω να σχολιάσω αυτό. Θεωρώ πως έχει μεγαλύτερο νόημα να ξοδέψω 10 λεπτά (ή πολλά περισσότερα) λέγοντας το παρακάτω, παρά 10 δευτερόλεπτα για να γράψω μια περιγραφή.

   Με λίγα λόγια η άποψή μου, για να μην το κουράσουμε το θέμα:
   Έβαλα το βίντεο, το οποίο είδα, με έβαλε σε σκέψεις και έβγαλα το πόρισμά μου. Γιατί να στερήσω από κάποιον άλλον την ίδια ικανοποίηση? Γιατί να πω εγώ στον οποιονδήποτε το νόημα που έβγαλα εγώ, όταν κάποιος άλλος βλέποντάς το μπορεί να βγάλει δικό του νόημα? Άλλα τα ερεθίσματα τα δικά μου, άλλα τα δικά σου κ.ο.κ.
   Αν τώρα κάποιος άλλος δεν έχει τις γνώσεις αγγλικών, έχει 2 επιλογές. Είτε να μείνει έτσι, είτε να καταλάβει ότι για να βελτιωθεί ως άνθρωπος/επαγγελματίας κτλ θα ήταν καλύτερο να βελτιώσει το επίπεδο των αγγλικών. Και τα δυο είναι δικαιώματα του καθενός και διαλέγει αναλόγως, όπως και δικαίωμά μου είναι να διαλέγω να δώσω κίνητρο στον κόσμο να διαλέξει τη δεύτερη επιλογή και όχι να χαϊδεύω τα αυτιά αυτών που διαλέγουν την πρώτη.

   • ehealthgr says:

    +1 στα παρακάτω Νικόλα. Στέφανε δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τα υπόλοιπα. Ο καθένας έχει τη γνώμη του. Γενική παρατήρηση για όλους μας (εμένα, εσένα, τον Νικόλα, κλπ) πως τα παιχνίδια με τις λέξεις και τα ήξεις αφήξεις καταντάνε κουραστικά.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.