Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Προβλήματα Τεχνολόγων Ιατρικών Εγαστηρίων (επερώτηση στη Βουλή)

Submitted by on February 18, 2010 – 11:53 pm2 Comments
Προβλήματα Τεχνολόγων Ιατρικών Εγαστηρίων (επερώτηση στη Βουλή)

Κάνοντας μια αναζήτηση στο web για τον κλάδο των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων πέσαμε πάνω στην παρακάτω ανακοίνωση. Το κείμενο αντιγράφηκε από την σελίδα του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Σπυρίδων – Άδωνι Γεωργιάδη. Να χιλιοεπισημάνω πως το περιοδικό δεν είναι πολιτικό, συνδικαλιστικό, σωματείο, εταιρία, etc (βλέπε Σχετικά). Ενημερωτικοί λόγοι καθιστούν το συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέρον, λόγοι δεοντολογίας καθιστούν υποχρεωτική την αναφορά σε πρόσωπα και πολιτικές παρατάξεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τους Αξιότιμους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλο Δημήτριο.
ΘΕΜΑ: “Προβλήματα Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και Αναβάθμιση του Επαγγέλματος τους”

Τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί μεγάλη μείωση στο προσωπικό το οποίο επανδρώνει τα Ιατρικά Εργαστήρια των Δημόσιων Νοσοκομείων, καθώς και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παρ’ όλα αυτά οι προσλήψεις Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων είναι μηδαμινές σε σύγκριση με τις αυξανόμενες ανάγκες. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων εκτίθενται σε πλήθος επαγγελματικών παραγόντων κινδύνου, λόγω του περιβάλλοντος και της φύσης της εργασίας των. Πλήθος φυσικών, χημικών, βιολογικών και άλλων παραγόντων απειλούν καθημερινά την ασφάλεια, την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Το πρόβλημα οξύνεται με την αντιδεοντολογική και επικίνδυνη πρακτική της αιμοληψίας εκτός εργαστηρίου. Οι  Τεχνολόγοι Ι. Ε.  αναγκάζονται συχνά να αφήνουν τον χώρο εργασίας τους, και να πραγματοποιούν αιμοληψία σε άλλα σημεία των κλινικών του Νοσοκομείου, κατά παράβασιν του Π.Δ. 163/14-06-1996, που καθορίζει επακριβώς τον δέοντα χώρο εφαρμογής του έργου των. Παράλληλα είναι πρόδηλη η ανάγκη της αναβάθμισης του επαγγέλματος μέσα από την θέσπιση διαδικασίας παροχής Αδειας άσκησης επαγγέλματος, την επίσπευση της Μηχανοργάνωσης και την ένταξη όλων των Βιοπαθολογικών και Ιατρικών εργαστηρίων σε σύστημα Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 1. Τί προτίθεστε να πράξετε ώστε να επισπευθούν οι προσλήψεις για την κάλυψη των ήδη κενών θέσεων Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΙΚΑ;
 2. Τι προτίθεσθε να κάνετε για την Πιστοποίηση (ISO) των Βιοπαθολογικών και Ιατρικών εργαστηρίων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, προκειμένου να επιτευχθεί η ποιοτική τους αναβάθμιση;
 3. Προτίθεστε να εντάξετε τον κλάδο των Τεχνολόγων Ι. Ε. στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, λόγω της εμφανούς επικινδυνότητας του επαγγέλματος των;
 4. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην διαδικασία παροχής Αδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, μέσα και από την σύσταση της Π.Ε.Τ.Ι.Ε. (Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων) σε Ν.Π.Δ.Δ., για την διασφάλιση και αναβάθμιση του εν λόγω επαγγέλματος;

Οι Ἐρωτώντες Βουλευτές:
Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις, Β’ Αθηνών ΛΑ.Ο.Σ.
Πλεύρης Αθανάσιος, Α΄ Αθηνών ΛΑ.Ο.Σ.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

2 Comments »

 • ανδρεας says:

  Και τι έγινε? ανέτρεξε στις επερωτήσεις από το αρχείο της βουλής και θα δείς τι γελοίες απαντήσεις έδωσαν οι αρμόδιοι.

  Τίποτα αν δεν γίνουν καταγγελίες δικαστικώς μια ζωή οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων θα είναι οι πατσαβούρες στα νοσοκομεία.

  Μας αναγκάζουν να εκτελούμε παράνομα την εργασία μας σύμφωνα με το Π.Δ. πήγαμε ποτέ δικαστικά ως ΠΕΤΙΕ? ΟΧΙ ΠΟΤΕ. Αρα πως να μας σεβαστούν? Οτι αποφάσεις έχουν παρθεί λένε ότι Παρακευαστές έκαναν μέχρι τώρα τις αιμοληψίες παρασκευαστές θα τις κάνουν , μας θεωρούν παρασκευαστές.

  Αντε και καλό κουράγιο…………

  • ehealthgr says:

   Ανδρέα έψαχνα σήμερα το πρωί στα πρακτικά της Βουλής (http://www.parliament.gr/ergasies/main.asp) και δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάτι. Δεν ξέρω πόσα από τα παραπάνω είναι όντως επερωτήσεις (πιθανώς να εγώ να κατάλαβα λάθος).

   Ούτε το αρχείο των επερωτήσεων (http://www.parliament.gr/ergasies/mainErwt.asp) είναι ενημερωμένο. Περιέχει πίνακα επερωτήσεων, χωρίς το περιεχόμενό τους από τις 16/10/2008.

   Καλό θα ήταν να ξέραμε τις απαντήσεις, προσωπικά δεν ξέρω πως να τις εντοπίσω. Αυτά που είχα υπόψιν δεν έχουν αυτά που ψάχνω.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.