Home » Εκπαίδευση

Πώς γράφουμε συνοδευτική επιστολή-βιογραφικό (παλιό υλικό)

Submitted by on February 22, 2014 – 8:30 amOne Comment
Πώς γράφουμε συνοδευτική επιστολή-βιογραφικό (παλιό υλικό)

Αν ποτέ έχεις πει “Ρε φίλε σου λέω [ή σε λέω αν είσαι Θεσσαλονικιός], έστειλα 21 βιογραφικά σήμερα. Αύριο άλλα τόσα. Πόσα ακόμα να στείλω πια;” έχεις ήδη απαντήσει από μόνος σου γιατί δεν υπάρχει ανταπόκριση!Συνοδευτική επιστολή και είναι ένα έργο τέχνης που πρέπει να συνθέσουμε ώστε να διαφημίσουμε τον εαυτό μας.

Το κείμενο απευθύνεται σε όσους αναζητάνε εργασία ή πρακτική, δεν έχουν βύσμα* και πρέπει να μπουν στη διαδικασία να γράψουν συνοδευτική επιστολή και βιογραφικό. Σκοπός δεν είναι να γραφτεί ένας πλήρης οδηγός (δεν υπάρχει αυτό το πράγμα), αλλά να ειπωθούν 2-3 πράγματα μέσα από τη προσωπική μου εμπειρία και να ξεκινήσουμε ένα διάλογο στα σχόλια ώστε να μάθουμε κι από εμπειρίες άλλων. Τα παραδείγματα παρακάτω (καλά και κακά) μπορεί να ταιριάζουν λίγο περισσότερο για αιτήσεις σε ερευνητικό εργαστήριο, καθώς προέρχονται από πραγματικά παραδείγματα, αλλά η ιδέα παραμένει ίδια για όλα τα είδη βιογραφικών. Και επουδενί δεν θα φτιάξουμε μια φόρμα που απλά αλλάζοντας 2-3 πράγματα θα στέλνεται παντού.

Αρχικά λοιπόν, πρέπει να μπούμε στη θέση αυτού που θα την διαβάσει; Προσπάθησε να μπεις.

Μπήκες; Ωραία…

είσαι λοιπόν αυτός που πρέπει να βρει τον ιδανικό υποψήφιο. Είσαι κατά πάσα πιθανότητα πολυάσχολος και ο χρόνος σου είναι μετρημένος. Θα λαμβάνεις ανάλογες αιτήσεις συχνά-πυκνά, μπορεί και δεκάδες κάθε εβδομάδα. Ή έχεις ένα πάκο με >50 βιογραφικά να διαλέξεις 4-5 άτομα να τα καλέσεις για συνέντευξη. Αρα αρχικά σου είναι αδύνατο να ξοδέψεις πάνω από 20-30 δευτερόλεπτα το πολύ σε ένα βιογραφικό. Θα ρίξεις μια ματιά στις αρχικές παραγράφους της επιστολής και στην πρώτη σελίδα του βιογραφικού και μόνο αν δεις κάτι να σου τραβήξει το ενδιαφέρον (και αν δεν έχεις δει κάτι αρνητικό) θα συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω. Από αυτά πάλι θα κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα. Έχεις χρόνο να δεις λεπτομερώς μόνο ελάχιστα βιογραφικά.

 • Πώς κάνουμε λοιπόν την αίτησή μας να ξεχωρίσει;
 • Πώς μεταφράζουμε τις δεξιότητες και τις γνώσεις που αποκτάμε στη σχολή;
 • Πώς διαφημίζουμε τον εαυτό μας;

comicπηγή

Αρχικός στόχος είναι το βιογραφικό να περάσει το πρώτο στάδιο και να πάμε στη συνέντευξη.

Συνοδευτική επιστολή:

 • Το λέει το όνομά της, συνοδεύει το βιογραφικό σου.
 • Θα είναι 1-1,5 σελίδα. Όχι παραπάνω, εκτός ειδικών περιπτώσεων, είπαμε ο άλλος δεν έχει χρόνο.
 • Αν απευθύνεσαι κάπου συγκεκριμένα, απευθύνσου κάπου συγκεκριμένα! Βάλε όνομα, ψάξε να βρεις τι είναι. Να δώσεις την εντύπωση ότι στέλνεις την επιστολή σε αυτόν κι όχι την ίδια επιστολή σε πολλούς μαζικά.

παράγραφος 1η:
Είμαι ο/η τάδε και στέλνω αυτή την επιστολή για αυτό το λόγο.
Αν υπάρχει κάτι κοινό με αυτόν τον άνθρωπο (αν κάποτε έχετε συναντηθεί, αν κάποτε έχεις παρακολουθήσει ομιλία του, αν υπάρχει κάποιος άλλος που είναι κοινός σύνδεσμος ή που σου προώθησε την πληροφορία) πες το εδώ. Επειδή θα έχεις ψάξει πληροφορίες για τον άνθρωπο ή εταιρεία ή εργαστήριο (π.χ. για την έρευνα που κάνει την οποία διάβασες, ή την ιστοσελίδα της εταιρείας) και σου κέντρισε το ενδιαφέρον γράψτο εδώ. Πες μια λεπτομέρεια που θα τον κάνει να καταλάβει ότι όντως μελέτησες και να είναι σίγουρος ότι θέλεις να δουλέψεις πάνω σε αυτό που δουλεύει κι αυτός. Κάτι σε τράβηξε να κάνεις αίτηση σε αυτούς, πέρα από το ότι υπάρχει ελεύθερη θέση, if you know what I mean.

παράγραφος 2η:
Μια μικρή περίληψη της κατάστασής σου π.χ. είμαι τελειόφοιτος της σχολής ΤΙΕ ή είμαι Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων. Με λιτές κι απέριττες πληροφορίες. Οι λεπτομέρειες που θα δώσεις εξαρτώνται σε ποιον απευθύνεσαι και τι μπορεί να γνωρίζει. Αν π.χ. μιλάς με κάποιον ερευνητή, “στο τελευταίο έτος σπουδών έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε εξάμηνη πρακτική άσκηση σε νοσοκομείο ή ερευνητικό εργαστήριο και θεωρώ πως το να απασχοληθώ στην έρευνα στο τάδε πεδίο στο εργαστήριό σας θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εμένα.” Αν μιλάς με μη Έλληνα, ίσως το να αναφέρεις τη διάρκεια της σχολής δεν είναι κακό. Αν εργάστηκες σε ανάλογη θέση πριν, το αναφέρεις εδώ. Όχι πολλά, ότι έχεις πιο σχετικό με τη θέση. 1-2 προτάσεις για να τσιμπήσει.
Για πιο λόγο εσύ θεωρείς ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση, χωρίς να του πεις αυτολεξεί ότι “εγώ είμαι ο κατάλληλος για τη θέση”. Αν έχεις προυπηρεσία, πολύ ωραία είναι εύκολο αυτό που θα πεις. Αν δεν έχεις, μίλα για αυτά που απέκτησες ως φοιτητής. Αλήθεια έχεις σκεφτεί τι σου πρόσφερε η σχολή των ΤΙΕ και πως σε έκανε να ξεχωρίζεις; (μερικά παραδείγματα έχω γράψει προηγουμένως, διαφάνεια 18).

Μέχρι εδώ είναι το δόλωμα… Αν έχει βρει κάτι που να του αρέσει, οι πιθανότητες να διαβάσει παρακάτω αυξάνονται.
Σκέψου ότι συναντάς κάποιον στον δρόμο, του λες 3-4 προτάσεις και φεύγεις. Γίνε σαν τον Horatio Caine στο C.S.I. Miami. Αν ο άλλος τρέξει από πίσω σου εξαρτάται από το τι του είπες και, φυσικά, πώς το είπες.

παράγραφος 3η:
Τι θα ήθελες να κάνεις τώρα (π.χ. να απασχοληθώ στην έρευνα και να αποκτήσω ερευνητική εμπειρία που θα με βοηθήσει να κυνηγήσω ένα διδακτορικό στο μέλλον).
Η συγκεκριμένη εμπειρία/θέση πώς θα σε ωφελήσει-τι θα μάθεις-τι θα δεις;
Για ποιο λόγο θέλεις να δουλέψεις εκεί; Τι θα προσφέρεις στην εταιρεία/εργαστήριο αν σε προσλάβουν;
Μην πεις απλά πόσο τέλειος/α είσαι, αλλά πες το με τρόπο που θα δείχνει τι θα κερδίσει αυτός.
π.χ. “στη σχολή απέκτησα εκτενής γνώση σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένου και (διάλεξε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο δικό του πεδίο). Γνωρίζω τις τάδε τεχνικές (αυτές που χρησιμοποιούν στο εργαστήριό του). Και θα ήθελα να μάθω περισσότερες και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στο τάδε πεδίο. Μέσω της σχολής, γνωρίζω την καλή εργαστηριακή πρακτική οπότε έχω την αυτοπεποίθηση ότι θα μάθω καινούριες τεχνικές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να συνεισφέρω στο εργαστήριό σας με αποτελέσματα υψηλής ποιότητας.”
Μπες στη ψυχολογία του και πες του αυτά που θέλει να ακούσει. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τα πάντα τέλεια, αλλά να έχεις τα βασικά, την επιθυμία να μάθεις καινούρια πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα, την αυτοπεποίθηση, το κίνητρο να πετύχεις. Η σωστή διαφήμιση των προσόντων και ο ενθουσιασμός δίνουν πιθανότητες να καλυφθεί κάποιο κενό, αν είσαι κάπως underqualified.

Αν μέχρι εδώ έχεις κάνει καλή εντύπωση, τίναξε την μπάνκα στον αέρα προσπαθώντας να εξανεμίσεις κάποιες αμφιβολίες που μπορεί να προκύψουν. π.χ. αν η αίτηση είναι για το εξωτερικό ή για άλλη πόλη, σίγουρα θα σκεφτεί διάφορα (“είναι έτοιμος να αλλάξει χώρα/μετακομίσει;” “θα ανταπεξέλθει ή σε 3 μήνες θα σηκωθεί να φύγει;”).

παράγραφος 4η:
Ευχαριστείς, παραπέμπεις στο βιογραφικό που ακολουθεί, είσαι διαθέσιμος/η για συνέντευξη και για όποια άλλη διευκρίνιση θέλουν.

Βιογραφικό:

 • Καλό είναι να μη χρησιμοποιείς κάποια έτοιμη φόρμα π.χ. cedefop, αλλά να φτιάξεις ένα με την δική σου δομή. Αν έβλεπες 4-5 βιογραφικά με την ίδια δομή; Δεν θα ήταν παράξενο;
 • Το βιογραφικό είσαι εσύ. Οπότε, δεν βάζουμε φωτογραφίες και εικονίδια από οποιονδήποτε φορέα. π.χ. cedefop ή πανεπιστήμιο.
 • Με δομή τέτοια ώστε να μπορεί να βρει κάποιος εύκολα τις σημαντικές πληροφορίες που νομίζεις ότι σίγουρα θα χρειαστούν. Χωρίς να είναι συμπηκνωμένα όλα αλλά και να μην έχει και τεράστια κενά.
 • Το βιογραφικό δεν είναι ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεις τα κενά, ούτε απαντάς σε ερωτήσεις.

typeofworkΕικόνα 1: Πραγματικό παράδειγμα βιογραφικού

Ένας τρόπος να τροποποιηθεί το παραπάνω παράδειγμα είναι κάπως έτσι:

careerplansΕικόνα 2: Πραγματικό παράδειγμα βιογραφικού

 Δηλαδή, γράφω στα αριστερά τον τίτλο (ή την περιγραφή) αυτών που γράφω στα δεξιά.

‘Αλλο παράδειγμα:

mailΕικόνα 3: Πραγματικό παράδειγμα βιογραφικού

Αν δεν έχεις προσωπική ιστοσελίδα, μην το αναφέρεις καθόλου.

Να θυμάσαι πάντα, το βιογραφικό δεν είναι ερωτηματολόγιο που το συμπληρώνουμε.

 • ανέφερε τα skills σου στο εργαστήριο και τις γνώσεις σου από τη σχολή. Αυτό είναι ίσως δική μου ιδέα ή παρανόηση. Η άποψή μου είναι πως το τι μαθαίνουμε στη σχολή δεν είναι αυτονόητο, δεν ξερει ο κόσμος ειδικά στο εξωτερικό τι κάναμε στη σχολή των ΤΙΕ. Και είναι τεράστιο προσόν που κάναμε τόσο μεγάλο εύρος μαθημάτων και εργαστηρίων.
  Αν είσαι από το Χαρβαρντ, οκ, αυτό από μόνο του ίσως τραβήξει το ενδιαφέρον, αλλά αν είσαι από το ΤΕΙ; Δεν είναι η εμπειρία σε πολλά εργαστήρια το μεγαλύτερο κέρδος;
  Δεν χρειάζεται να κάνεις ολόκληρη λίστα με τα εργαστήρια και μαθήματα της σχολής, αλλά μπορείς αυτή τη λίστα να την αλλάζεις ανάλογα με τι ταιριάζει πιο πολύ στην εκάστοτε περίπτωση.
 •  Μην απλά λες τι είσαι (π.χ. “θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο”). Πες δραστηριότητα που έκανες ή θέση που κατείχες που αποδυκνύει την υπευθυνότητά σου, αν αυτό είναι εφικτό. Άλλο “είμαι ομαδικός τύπος” και άλλο “συμμετείχα σε πολλές ομαδικές εργασίες στα μαθήματα της σχολής”. Και βάλ’το μόνο αν έχει νόημα, αν π.χ. το πόστο σου θα είναι να δουλεύεις εντελώς μόνος σου, επικεντρώσου στο πόσο καλός είσαι σε αυτό.

Αν κάνεις αίτηση για να γίνεις μοντέλο, αρκεί αν απλά πεις στο βιογραφικό σου “η μαμά μου με φωνάζει όμορφο και έχω καλό σώμα”; Όχι, θα στείλεις και φωτογραφίες μαζί.
Για αυτό λοιπόν, όσο είναι δυνατόν, ανέφερε δραστηριότητες που “φωτογραφίζουν” τις δεξιότητες/ικανότητες/αρετές σου. Πες το με παράδειγμα.
Συγκεντρώσου στα απαραίτητα, αυτά που έχουν σχέση με την αίτηση. Αν το χόμπυ σου είναι να βλέπεις ταινίες και να κάνεις βόλτες με φίλους… good for you!

Εν κατακλείδι:

 • ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΗ (Ορθογραφικά, γραμματικά)
 • Ειλικρίνεια
 • Βάζουμε ότι είναι σχετικό με την αίτηση. Όχι άσχετες πληροφορίες. Δεν γράφεις την αυτοβιογραφία σου. Σκέψου, αν βρίσκεις κάποιο λόγο που μια πληροφορία είναι χρήσιμη, τότε ναι.
 • κάνε την έρευνά σου. Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για την εταιρεία/ εργαστήριο/άνθρωπο.
 • η έρευνα αυτή θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις βάζοντας στοχευμένες πληροφορίες στην επιστολή και βιογραφικό σου. Οι λεπτομέρειες θα κάνουν την διαφορά.
 • αν γράφεις γενικούρες και φανεί ότι στέλνεις το ίδιο σε πολλούς, είναι το πιθανότερο οι περισσότεροι να σε αγνοήσουν όπως και ένα spam email. Κάνε τον άλλον να νιώσει ότι σε αυτόν θέλεις να κάνεις πρακτική, να εργαστείς, κτλ, όχι ότι απλά ψάχνεις κάπου μια πρακτική ή μια δουλειά. Ποτέ μην γράψεις το ίδιο γράμμα δύο φορές.
 • Μπες στη θέση αυτού που θα επιλέξει τον κατάλληλο υποψήφιο, τι άτομο θα έψαχνες;
 • Αν απαντάς σε αγγελία, διάβασε την 352 φορές, τουλάχιστον! Υπογράμμισε τις λέξεις κλειδιά, τι ζητάνε και στήριξε επιστολή και βιογραφικό πάνω σε αυτά. Μόλις τα γράψεις ξαναδιάβασε την αγγελία. Κάλυψες όσα περισσότερα μπορούσες;
 • Το βιογραφικό είναι εσύ σε χαρτί. Είσαι επιστήμονας, πρέπει να γράφεις και σαν επιστήμονας. Αλλά να βάλεις και το πάθος σου για αυτό που κάνεις.
 • Το πώς το λες έχει τεράστια σημασία. Η επιλογή των κατάλληλων λέξεων κάνει τη διαφορά: π.χ. ποιο σου ακούγεται καλύτερα;

“στο τελευταίο εξάμηνο πρέπει να κάνουμε μια εξάμηνη πρακτική άσκηση σε κάποιο εργαστήριο ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε το πτυχίο”
ή
“στο 4ο έτος σπουδών, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πρακτική άσκηση και θεωρώ πως το να απασχοληθώ στην έρευνα στο εργαστήριό σας/στην εταιρεία σας θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την καριέρα μου…”

“i attended some really interesting conferences and scientific events…”
ή
“to fulfill my curiosity and learn the state-of-the-art methods in Cancer Biology I have attended the 5th annual conference of the cancer research society and…”

Επίσης, κάνε διαβαθμίσεις στα επίθετα, ρήματα και ουσιαστικά που χρησιμοποιείς. π.χ.

ήρθα σε επαφή με την τάδε τεχνική
εκπαιδεύτηκα στην τάδε τεχνική
γνωρίζω λεπτομερώς την τάδε τεχνική
έχω Χ-χρόνια εμπειρία στην τάδε τεχνική
είμαι ειδικός στην τάδε τεχνική

Φαντάζομαι είναι φανερές οι διαφορές, ποιο είναι πιο ισχυρό από το άλλο. Εννοείται δεν φουσκώνουμε τα πράγματα…γνώθι σ’αυτόν.

 • Πες το με παράδειγμα.
 • Δώσε σε κάποιον άλλον να τα διαβάσει, να βρει κάποιο λάθος που ίσως σου ξέφυγε, και πες του να βρει μια συγκεκριμένη πληροφορία να δεις αν θα την βρει εύκολα.
 • Δικτυώσου! Θα ξαφνιαστείς με το πόσες ευκαιρίες εμφανίζονται αν απλά βγάλεις την ταμπέλα “αόρατος”. Μίλα με ανθρώπους την πορεία των οποίων θα ήθελες να ακολουθήσεις, ρώτα πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να γράψεις καλύτερη συνοδευτική επιστολή, μελέτησε την πορεία που άλλοι έχουν ακολουθήσει πριν από εσένα. Δικτυώσου!
 • Πες ‘ναι’ σε οποιαδήποτε ευκαιρία σε πάει λίγο πιο κοντά στον στόχο σου, μακροπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα: όταν τελειώσει η χρονιά και κάνεις τον απολογισμό σου, τι ήταν αυτό που αποκόμισες; Έκανες ένα βήμα πιο πέρα; Πρόσθεσες μια γραμμή στο βιογραφικό σου;

Νίκος Παρίσης

Υ.Γ. – Το παρόν κείμενο γράφτηκε με αφορμή ένα σημαντικό αριθμό επιστολών/βιογραφικών φοιτητών ή αποφοίτων ΤΙΕ που έλαβα πρόσφατα. Κάποια παραδείγματα είναι πραγματικά, the names have been changed to protect the innocent, για αυτό αν βρεις ομοιότητα με το δικό σου βιογραφικό, να με συγχωρέσεις. Ο σκοπός είναι καθαρά εκπαιδευτικός.
Υ.Γ.2 – Επουδενί δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό σε αυτό το θέμα. Είναι δύσκολη η τέχνη αυτή και ακόμα μαθαίνω για τις δικές μου αιτήσεις. Απλά ξεκινάω ένα διάλογο για ανταλλαγή απόψεων. Μόνο συλλογικά μπορούμε όλοι να βελτιωθούμε.
Υ.Γ.3 *χιουμορ κάνουμε χιούμορ…

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.