Home » Αλληλογραφία

Πώς να βρίσκω blogs, πληροφορίες, ειδήσεις, άτομα που με ενδιαφέρουν? (αλληλογραφία) (παλιό υλικό)

Submitted by on November 1, 2010 – 12:12 am3 Comments
Πώς να βρίσκω blogs, πληροφορίες, ειδήσεις, άτομα που με ενδιαφέρουν? (αλληλογραφία) (παλιό υλικό)

Ένα από τα καλά που έχει το διαδίκτυο είναι ότι γνωρίζεις πολύ ενδιαφέροντα άτομα. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο Νίκος Παρίσης, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, MSc Βιοτεχνολογίας, Διδάκτορας Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας University of Essex, άρθρα του οποίου έχετε διαβάσει στο περιοδικό. Ο Νικόλας σε μια online κουβέντα με ρώτησε πώς θα μπορούσε να βρει (online) blogs και πληροφορίες που θα τον ενδιέφεραν. Υπόψιν πως ο Νίκος πραγματοποιεί το post-doc του αυτή την περίοδο. Κατανοεί και αυτός, όμως, πως τα blogs και τα social networks δεν είναι μόνο για (παρα)πολιτική ή προσωπικές ανησυχίες, αλλά για πολλά περισσότερα πράγματα. Αποτελούν ένα γνωσιακό πλεόνεσμα το οποίο όλοι καλούμαστε να αξιοποιήσουμε.

Ο Νίκος στη συζήτησή μας μου ανέφερε:

Ήθελα να σε ρωτησω για το twitter και πως να βρισκω μπλογκς. Γενικα χρησιμοποιω συνεχεια το gmail (newsletters και google reeder) και λιγοτερο το facebook με τα updates των σελιδων. Έτσι ξεκιναω και απο εκει βρισκω περαιτερω links.

Οχι τοσο πολυ για live συζητησεις (αυτο περνει πολυ χρονο – νομιζω – και ειναι και σε συγκεκριμενη χρονικη περιοδο).

Πρέπει να ασχοληθώ λίγο παραπάνω με το posterous. Αλλά το twitter ειναι σαν το facebook? Αν ειναι ιδιο, δεν υπαρχει λογος να το ξεκινησω. Δεν χρειαζεται να μου πεις πολλα λόγια, απλα με 1-2 προτασεις αν μπορει να προσφερει κατι διαφορετικο, αν είναι πιο εύχρηστη η επικοινωνία και η αναζήτηση πληροφοριών. και μετα θα το ψάξω εγώ.

Σχετικά με τα παραπάνω, λοιπόν, αυτά που ανέφερα στον Νίκο και αναφέρω και εσάς είναι τα παρακάτω.

Τo twitter δεν είναι σαν το facebook. Είναι υπηρεσία micro-blogging όπου μόνο με 140 χαρακτήρες πρέπει να πει κανείς αυτό που θέλει. Ο κόσμος που το χρησιμοποιεί είναι πιο εξειδικευμένο και focused κοινό, και το content σαφέστατα πλουσιότερο (ως προς εξειδικευμένες θεματολογίες). Για να το χρησιμοποιήσει κανείς πραγματικά αποτελεσματικά και ουσιαστικά (ξαναλέω πως το twitter δεν έχει τον σκοπό του facebook) θα πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο, μιας και το twitter σαν υπηρεσία είναι υπερβολικά time consuming. Στην φάση που κάποιος κάνει τα πρώτα βήματά του στα Social Networks δεν νομίζω ότι θα του χρειαστεί άμεσα. Μπορεί να το πράξει ως θεατής αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα πρώτα να επενδύσει σε άλλες υπηρεσίες.

Σε αυτό το σημείο παρακαλώ διαβάστε μερικούς σχετικούς κανόνες για την online παρουσία μας και την κυκλοφορία της πληροφορίας στο διαδίκτυο. Είναι καλό να τους μελετήσετε ώστε να κατανοήσετε, ανάλογα με τους στόχους σας, πώς θα πετύχετε καλύτερη online παρουσία και συμμετοχή:

Γυρνώντας στη συζήτησή μας έχω να συμπληρώσω πως το facebook, αντιθέτως με το twitter, είναι περισσότερο για τις καθημερινές, απλές μας δραστηριότητες. Σαν δίκτυο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον (είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό χρηστών αν μη τι άλλο) για να προωθήσει κάποιος τη δουλειά του (θα δείτε πάρα πολλές εταιρείες μέσω σε αυτό), αλλά δεν νομίζω ότι είναι κατάλληλο για niche interests (sic) ή εξειδικευμένα πράγματα τα οποία μπορεί να ψάχνει κάποιος.

Εκείνα που χρειάζονται σε κάποιον (ο οποίος ασχολείται με τον ευρύτερο χώρο υγείας) που κάνει τα πρώτα βήματά του σε υπηρεσίες Social Media και Social Networking είναι:

 • Να μάθει να χρησιμοποιεί τον Google Reader ή τα newsletters όπου είναι αυτά διαθέσιμα.
 • Να ψάξει και να επιλέξει να παρακολουθήσει blogs από σχετικές λίστες που έχω αναφέρει στο παρελθόν. Συγκεκριμένα:
 • Καλό είναι να αρχίσει να παρακολουθεί και μερικά μεγάλα blog που έχουν να κάνουν με επιχειρηματικότητα, , τεχνολογία. Θα τον βοηθήσουν να ανοίξει τις οπτικές του και να επεκτείνει τους τομείς ενδιαφέροντός του. Για παράδειγμα η λίστα:
 • Θα πρότεινα σε όλους να προσθέσετε στον Google Reader σας την παρακάτω συλλογή (bundle) από feeds bloggers σχετικά με bio-sciences, συγκεκριμένα τη συλλογή DNABloggers.  Σε αυτήν θα βρειτε αναφορές, resources, ειδικούς.
 • Καλές πηγές και bloggers (οι οποίοι μπορεί να είναι ειδικοί σε κάποιο κλάδο) βρίσκει κανείς πολλές φορές στο blogroll των ιστολογίων που παρακολουθεί.
 • Χρήσιμο είναι να χρησιμοποιήσετε και να βρείτε άτομα με το ίδιο ενδιαφέρον με εσάς σε υπηρεσίες όπως:
 • Πολύ χρήσιμο είναι να μάθετε να χρησιμοποιείτε & να κατηγοριοποιείτε bookmarks, να φτιάχνετε δίκτυα φίλων σε Social Bookmarking υπηρεσίες όπως:
  • Delicious ή Diigo
  • Υπηρεσίες ακαδημαϊκού Social Bookmarking όπως: Mendeley ή CiteULike ή 2collab ή Connotea. Καλό είναι να “παίξετε” και να πειραματιστείτε με όλες.
 • Να μάθετε να χρησιμοποιείτε clustering search engines για τις αναζητήσεις που κάνετε στο PubMed. Εννοείται πως θα πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε operators για το PubΜed και το έχετε ρυθμισμένο να σας στέλνει με mail ή με feed τα νέα αποτελέσματα συγκεκριμένων αναζητήσεων. Καλό είναι να παρακολουθείτε με feed και τα περιοδικά που σας ενδιαφέρουν.
 • Προτείνω σε όλους να διαβάσετε το παρακάτω βιβλίο, “Internet Cool Tools for Physicians“. Γενικά σε blog από medical librarians (τέτοιος είναι ο συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου) βρίσκεις κανείς πολύ χρήσιμα recources.
 • Το Posterous είναι όντως μια καλή επιλογή για κάποιον αρχάριο μιας και του παρέχει ένα εύκολο τρόπο για blogging. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και μια μορφή Social Bookmarking αλλά η συγκεκριμένη μορφή δεν έχει την δυναμική των υπηρεσιών που ανέφερα πιο πάνω. Σε κάθε περίπτωση όσοι ενδιαφέρεστε για blogging το Posterous δίνει πάρα πολλές ευκολίες να σηκώσει κανείς online ένα κείμενο, ένα βίντεο, κάποιο έγγραφο ή παρουσίαση, κάποιες φωτογραφίες. Μπορείς να το κάνεις και με mail ή με ειδικό bookmarklet που μπαίνει στον browser σας! Ανάλογο είναι το Tubmlr το οποίο είναι πιο διαδεδομένο (προσωπικά προτιμω το Posterous). Για το “κλασικό” bloggin έχετε να επιλέξετε κυρίως μεταξύ WordPress ή Blogger.

Αυτά τα ολίγα για αρχή. Καλή δικτύωση!

Πριν κλείσω να σας θυμήσω:

Ps: Ο Νίκος μου υποσχέθηκε να γράψει ένα άρθρο με περιοδικά, blogs, portals που αυτός παρακολουθεί και είναι σχετικά με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Νίκο το περιμένουμε με ανυπομονησία!

EDIT 01/11/2010:

Ο Νικόλας απάντησε ήδη!!:

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

3 Comments »

 • stefanos says:

  Πολύ ωραίο το άρθρο 🙂 Να βοηθήσω και εγώ με μερικά ”google κόλπα” για καλύτερη αναζήτηση.

  Η Google, έχει κάποιες εντολές, που σας δίνουν μία έξτρα δυνατότητα αναζήτησης, δηλαδή μια πολύ πιο εξειδικευμένη. Ποιες είναι αυτές οι εντολές λοιπόν….

  (+) όταν βάζετε μπροστά από μία λέξη το πρόθεμα +, λέτε στο Google ότι θέλετε απαραίτητα να έχει αυτή την λέξη

  (-) όταν βάζετε μπροστά από μία λέξη το πρόθεμα -, λέτε στο Google ότι δεν πρέπει να έχει αυτή την λέξη μέσα στην αναζήτηση που θα κάνει

  (” “) όταν βάζετε μία ακολουθία λέξεων μέσα σε αγγλικά εισαγωγικά, το Google το λαμβάνει ως μία πρόταση και ψάχνει να την βρει ακριβώς όπως την βάλατε.

  (allintitle) ψάχνει να βρει κάτι, μόνο στην επικεφαλίδα της ιστοσελίδας

  (intitle) ψάχνει μόνο την αρχική λέξη της επικεφαλίδας της ιστοσελίδας

  (allinurl) ψάχνει λέξεις μέσα σε μία ιστοσελίδα

  (numrange) για την αναζήτηση αριθμών, πχ εάν του πούμε “1000…2000”, θα βρει τους αριθμούς από το 1000 έως το 2000

  (daterange) ψάχνει για αποτελέσματα μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο

  (ext) αναζήτηση για ένα link που περιέχει ένα αρχείο

  (cache) ανοίγει την αποθηκευμένη ιστοσελίδα που έχει κρατηθεί κάπου, γιατί η σελίδα αυτή κανονικά δεν δουλεύει τώρα πια ή δεν έχουμε αλλιώς πρόσβαση

  (site) ψάχνει σε μία μεμονωμένη ιστοσελίδα

  (related) ψάχνει για αποτελέσματα που είναι σχετικά με αυτό που το ρωτήσαμε

  (info) προβάλλει μία μικρή περιγραφή της ιστοσελίδας

  (link) δείχνει όλες τις ιστοσελίδες που αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο link.

  ——————————--
  καλή αναζήτηση 🙂

 • stefanos says:

  δείτε και αυτό..

  Διαδικτυακά εργαλεία μάθησης & εκπαίδευσης

  http://www.slideshare.net/janehart/top-100-tools-for-learning-2009-2509241

  Επισκεφτείτε τον παραπάνω σύνδεσμο και δείτε μία παρουσίαση με τα 100 κορυφαία διαδικτυακά εργαλεία μάθησης & εκπαίδευσης

  Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για την προσωπική σας ενημέρωση και ανάπτυξη όσο και στην υπηρεσία της εργασίας σας. Η παρουσία περιλαμβάνει διαδικτυακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καθημερινή χρήση μέχρι επαγγελματικά εργαλεία για καθηγητές. Μερικές πολύ ενδιαφέρουσες υπηρεσίες θα βρείτε μετά τις πολύ γνωστές ιστοσελίδες που βρίσκονται στην αρχή της παρουσίασης.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.