Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Συνάντηση της Ένωσης με την Επιτροπή για Βαρέα – Ανθυγιεινά (ΕΝΤΕΠΑ)

Submitted by on August 2, 2009 – 5:01 pm4 Comments
Συνάντηση της Ένωσης με την Επιτροπή για Βαρέα – Ανθυγιεινά (ΕΝΤΕΠΑ)

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση του κειμένου που βρίσκεται στις σελίδες της ΕΝΤΕΠΑ:

Από το 2007 η Ένωση είναι ο μόνος φορέας που έχει καταθέσει ολοκληρωμένο Φάκελο για την Ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και συνεχώς με παρεμβάσεις της εδώ και 20 χρόνια διεκδικεί την ενσωμάτωση του κλάδου.

Μετά από αίτημα της επιτροπής Λινού που εξετάζει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα για διευκρινιστικά στοιχεία, η Ένωση εκπροσωπώντας όλο τον κλάδο ζήτησε συνάντηση με την επιτροπή, η οποία και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/7/2009. Κατατέθηκαν από την Ένωση συμπληρωματικά στοιχεία και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Αναμένεται το Σεπτέμβρη νέα επικοινωνία με επιπλέον στοιχεία.

Ο επαγγελματικός φάκελος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα που έχει καταθέσει η Ένωση πλαισιώνεται από εκθέσεις και στοιχεία που συγκεντρώσαμε συστηματικά από το 2005 σε μελέτες σε συνεργασία με 2 τμήματα ιατρικών σχολών πανεπιστημίων της χώρας, με γνωματεύσεις καθηγητών πανεπιστημίου, και ερευνητικά στοιχεία για τον κλάδο από επιδημιολογικές και εργατικές μελέτες σε βάθος 15 ετών που διενέργησε η Ένωση σε 6 μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τη στιγμή που άλλοι ασχολούνται μόνο με υποτιθέμενα επιστημονικά συνέδρια λαμβάνοντας χορηγίες από εταιρείες ή από το Υπουργείο, εμείς διεκδικούμε δυναμικά, παλεύουμε μαζικά για τη προστασία των εργαζομένων, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την πραγματική αναβάθμιση του κλάδου. Εμείς δεν δηλώνουμε απλά “παρόν” εργαζόμαστε συστηματικά για τον κλάδο. Είναι οι ίδιες εταιρείες που «χρηματοδοτούν» τα συνέδρια τους, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα εκατομμυρίων και με θύματα τους Τεχνολόγους και παρασκευαστές στα δημόσια Νοσοκομεία. Εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή της 7/6/2009 σελίδες 28-29.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

4 Comments »

 • ehealthgr says:

  Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η αναφορά σας περί των συνεδρίων και των εταιρειών που χρηματοδοτούν ήταν ατυχής. Θεωρείται πως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε ο κλάδος των Τεχνολόγων να γίνουν συνέδρια? Να ενταχθούμε σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνής Συνδέσμους και να αποκτήσουμε επικοινωνία και συνεργασία με τον έξω κόσμο? Να διεκδικήσουμε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο του κλάδου? Το συγκεκριμένο σας σχόλιο , και τονίζω το συγκεκριμένο, αποτελεί αναίτιο χτύπημα κάτω από τη μέση.

  Επειδή δεν θα ήθελα να επαλαμβανόμαστε παρακαλώ όλοι όσοι θέλετε να σχολιάσετε διαβάστε πρώτα το παρακάτω σχόλιο.

 • Νικος says:

  “…με υποτιθέμενα επιστημονικά συνέδρια λαμβάνοντας χορηγίες από εταιρείες ή από το Υπουργείο, εμείς διεκδικούμε δυναμικά, παλεύουμε μαζικά για τη προστασία των εργαζομένων, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την πραγματική αναβάθμιση του κλάδου. Εμείς δεν δηλώνουμε απλά “παρόν” εργαζόμαστε συστηματικά για τον κλάδο.”

  Άραγε τι σημαίνει ‘πραγματική αναβάθμιση΄?

  Ναι, να διεκδικησουμε τα δικαιωματα μας και καλυτερες συνθηκες εργασίες. Να προστατεψουμε τους εργαζομενους.

  Ποιοι ομως θα διεκδικησουν τη συνεχη εκπαιδευση των Τεχνολογων (ειτε εργαζονται, ειτε ψαχνουν δουλεια, ειτε ακομα σπουδαζουν)?
  Ποιοι θα παλεψουν ωστε να δημιουργηθουν περισσοτερες ευκαιριες?
  Ποιοι θα εργαστουν ωστε οι Τεχνολογοι να καταλαβουν απο μονοι τους οτι ειναι επιστημονες (διοτι αυτο ειναι, επιστημονες).

  Αναβαθμιση γινεται οταν δημιουργουνται οι καταλληλες συνθηκες ωστε αυτοι που ερχονται απο πισω (π.χ. νεοι Τεχνολογοι) να γινονται καλυτεροι (απο καθε αποψη, οχι μονο εργασιακα) απο αυτους που υπαρχουν ηδη στο χωρο. ‘Η κανω λαθος??

 • Διαβάζοντας στην αρχική σελίδα της Ιστοσελίδας της Ένωσης Τεχνολόγων – Παρασκευαστών Δημοσίων Νοσοκομείων το θέμα :
  «Συνάντηση της Ένωσης με την Επιτροπή για Βαρέα – Ανθυγιεινά» παρατήρησα ορισμένα στοιχεία που είναι ανακριβή και τα οποία μου δημιούργησαν αρκετές απορίες για το κίνητρο και τον σκοπό των ενεργειών αυτών.

  Συγκεκριμένα στο κείμενό σας γράφετε:

  1/.«Μετά από αίτημα της επιτροπής Λινού που εξετάζει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για διευκρινιστικά στοιχεία, η Ένωση (Η ΕΝΤΕΠΑ) εκπροσωπώντας όλο τον κλάδο ζήτησε συνάντηση με την επιτροπή, η οποία και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/7/2009. Κατατέθηκαν από την Ένωση συμπληρωματικά στοιχεία και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Αναμένεται το Σεπτέμβρη νέα επικοινωνία με επιπλέον στοιχεία.»

  Πως γίνετε να εκπροσωπείτε μόνο εσείς και με ποιανού εντολή ή απόφαση τον κλάδο ; Όπως αναφέρετε και εσείς στην ιστοσελίδα σας : «Η Ένωση Τεχνολόγων Παρασκευαστών Δημοσίων Νοσοκομείων είναι πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο με μέλη Τεχνολόγους και Παρασκευαστές Ιατρικών εργαστηρίων στα Δημόσια Νοσοκομεία -- προνοιακά ιδρύματα και κέντρα υγείας». Δεν θέλει και ιδιαίτερη ευφυΐα να καταλάβει κάποιος ότι είσαστε πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο στο χώρο του ΕΣΥ, σε αντίθεση με την ΠΕΤΙΕ που είναι η Πανελλήνια Επαγγελματική – Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων στα Δημόσια Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας, Μονάδες Υγείας και Νοσοκομεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Εκπαίδευση και Ιδιωτικό Τομέα (Ιδιωτικά Νοσοκομεία – Διαγνωστικά Εργαστήρια) .

  Με την σοβαρή πιθανότητα να ανατραπεί το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, αλλά και το οτι οι αλλαγές θα αφορούν τους νέους ασφαλισμένους και τον ιδιωτικό τομέα, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε τι συζητήσατε εκεί, για ποιο λόγο πήγατε και ποια «συμπληρωματικά στοιχεία και απαραίτητες διευκρινήσεις» συζητήθηκαν με το προεδρείο Επιτροπής Λινού, παρακάμπτοντας την ΟΣΝΙΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ), την ΓΣΕΕ και την ΠΕΤΙΕ και θέτοντας σε κίνδυνο το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και Παρασκευαστών στον Ιδιωτικό Τομέα. Φαντάζομαι ότι και η ΟΣΝΙΕ και η ΓΣΕΕ αλλά και ιδιαίτερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα θέλουν να το πληροφορηθούν. Από πότε εκπροσωπείτε τους ΤΙΕ και Παρασκευαστές του ιδιωτικού τομέα ;

  2/. «Από το 2007 η Ένωση είναι ο μόνος φορέας που έχει καταθέσει ολοκληρωμένο Φάκελο για την Ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα»

  Αυτό είναι παντελώς ανακριβές αφού και η ΠΕΤΙΕ αλλά και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν καταθέσει αντίστοιχα έγγραφα – υπομνήματα. Το δε υπόμνημα της ΠΕΤΙΕ βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της εδώ και ένα χρόνο !

  3/. Θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε στην ιστοσελίδα σας για γνώση τα στοιχεία των μελετών που έχετε για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που αφορούν τους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων και ΔΕ ΒΙΒΕ. Γιατί να μην γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι τις μελέτες αυτές ;

  4/.Τέλος γράψατε : «υποτιθέμενα επιστημονικά συνέδρια» , «λαμβάνοντας χορηγίες από εταιρείες ή από το Υπουργείο», «Είναι οι ίδιες εταιρείες που «χρηματοδοτούν» τα συνέδρια τους, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα εκατομμυρίων και με θύματα τους Τεχνολόγους και παρασκευαστές στα δημόσια Νοσοκομεία»

  Πιστεύετε ότι δεν πρέπει να γίνονται συνέδρια του κλάδου μας για την αναβάθμιση μας? Δηλώνετε πως το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (που και εσείς είχατε την Τιμή να παρακολουθήσετε και να μιλήσετε στο Βήμα τους προσκεκλημένοι), δεν ήταν Επιστημονικό; Υπονοείτε μήπως κάτι για τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες συναδέλφους Τεχνολόγους στο συνέδριο;

  Όσον αφορά τις χορηγίες (σε κάθε επιστημονικό Συνέδριο δίνονται χορηγίες ) 1000€ από το Υπουργείο και 2000€ από όλες τις εταιρίες μαζί είναι σκανδαλώδης «χρηματοδότηση» ;

  Κλείνοντας θα σας παρακαλούσα να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη από όλους αυτούς που με τις ενέργειές σας προσβάλετε και βλάπτετε, αλλά και να αναλογιστείτε το συνδικαλιστικό και συναδελφικό σας λάθος !

  Βούρτσης Διονύσης
  Πρόεδρος ΠΕΤΙΕ

 • gkelnar says:

  Η προσωπική μου άποψη είναι πως η αναφορά σας περί των “υποτιθέμενων επιστημονικών συνεδρίων” ήταν άκρως λανθασμένη! Ο κλάδος των Τεχνολόγων χρειάζεται επιστημονικά συνέδρια, προς ενημέρωση του κοινού και την επιτυχή κατάρτισή του σε νέα θέματα και σύγχρονες μεθόδους που αφορούν τις Βιοϊατρικές Εργαστηριακές Επιστήμες. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αναβαθμιστεί ο κλάδος μας στην Ελλάδα, να ενταχθούμε σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Συνδέσμους, να αποκτήσουμε επικοινωνία και συνεργασία με επιστήμονες του εξωτερικού, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μελλοντικά ένα Παγκόσμιο Συνέδριο στην χώρα μας.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.