Home » Εκπαίδευση

Τα Paper του μήνα – Οι δικές σας προτάσεις! (06/07/2009) (παλιό υλικό)

Submitted by on July 6, 2009 – 11:44 amNo Comment
Τα Paper του μήνα – Οι δικές σας προτάσεις! (06/07/2009) (παλιό υλικό)

Εγκαινιάζουμε μια καινούρια κατηγορία αναρτήσεων με τίτλο “Τα Paper του μήνα – Οι δικές σας προτάσεις!“. Ο Νίκος Παρίσης (Τ.Ι.Ε., MSc Βιοτεχνολογίας, Υποψήφιος διδάκτωρ Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας) επικοινώνησε μαζί μας και “πέταξε” την ιδέα να αναρτούμε από όσους το επιθυμούν τα καλύτερα επιστημονικά άρθρα του μήνα. Ανάλογα με τα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα, λοιπόν, σας καλούμε να μας στέλνετε κάθε μήνα τα καλύτερα paper που διαβάσατε και εμείς θα τα αναρτούμε. Στόχος είναι να μαζεύεται μια ποικιλία προτεινόμενων άρθρων κάθε μήνα για όποιους ενδιαφέρονται να διαβάσουν αξιόλογα πράγματα χωρίς να ψάχνουν τα πάντα.

Σημειώνουμε πως εμείς θέλουμε να στέλνετε άρθρα τα οποία έχετε διαβάσει και αξιολογήσει, αυστηρώς από academic journals. Σκόπιμο θα ήταν να συνοδεύονται από ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα στα Ελληνικά, όπως παρακάτω!

Ο Νίκος Παρίσης μας προτείνει, λοιπόν, τα εξής:

Πως το σύνδρομο Down προστατεύει από τον καρκίνο;

Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς τρισωμία 21) οφείλεται σε ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21. Σύμφωνα με στατιστικές, η εμφάνιση καρκίνου σε όσους πάσχουν από το σύνδρομο είναι κατά 10% μικρότερη από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Μια αρκετά σημαντική έρευνα που δημιοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature δείχνει ότι το γονίδιο Dscr1, ένα από τα 231 γονίδια του χρωμοσώματος 21, και κατά συνέπεια η πρωτεΐνη DSCR1, συμβάλλει στην καταστολή της αγγειογένεσης σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με σύνδρομο Down, τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων του αίματος με ένα επιπλέον αντίγραφο του γονιδίου Dscr1 είχαν μειωμένη αντίδραση στον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF) κατά 50%. Η καταστολή αυτή γίνεται με την διακοπή του κυτταρικού μονοπατιού της πρωτεΐνης calcineurin. Επιπλέον αντίγραφο του γονιδίου Dyrk1A, το οποίο βρίσκεται και αυτό στο χρωμόσωμα 21, συνέβαλλε σε συνεργασία με την DSCR1 στην διακοπή της δράσης της calcineurin. Επίσης, χρησιμοποίησαν τροποποιημένα πολυδύναμα κύτταρα (induced pluripotent stem cells – iPS) από το δέρμα ανθρώπων με ή χωρίς σύνδρομο. Τα κύτταρα αυτά προκαλούν τερατώματα όταν εγχυθούν σε ποντίκια, έτσι διαπίστωσαν ότι τα τερατώματα από iPS με επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21 δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν πλήρως λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία, σε αντίθεση με τα φυσιολογικά.

Μπορείτε να διαβάσετε και την είδηση “Why do people with Down syndrome have less cancer?” (Physorg.com)

Πηγή: Baek KH, Zaslavsky A, Lynch RC, Britt C, Okada Y, Siarey RJ, Lensch MW, Park IH, Yoon SS, Minami T, Korenberg JR, Folkman J, Daley GQ, Aird WC, Galdzicki Z, Ryeom S (2009). Down’s syndrome suppression of tumour growth and the role of the calcineurin inhibitor DSCR1. Nature 459, 1126-1130.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Τεστ  ούρων για τη διάγνωση σκωληκοειδίτιδας;

Έρευνα στο Children’s Hospital Boston συνέβαλε στην ταυτοποίηση βιοδεικτών για τη διάγνωση της φλεγμονής σκωληκωειδούς απόφυσης. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποιώντας δείγματα ούρων υγειών και πασχόντων από σκωληκοειδίτιδα, σύγκριναν τα πρωτεομικά προφίλ και βρήκαν πρωτεΐνες οι οποίες ήταν αυξημένες στα προφίλ των παρχόντων. Αυτές ήταν οι calgranulin A (S100-A8), α-1-acid glycoprotein 1 (orosomucoid), και η leucine-rich α-2-glycoprotein (LRG). Η ποσότητα της LRG μάλιστα ήταν ενδεικτική της σοβαρότητας της πάθησης.

Πηγή: Kentsis A, Lin YY, Kurek K, Calicchio M, Wang YY, Monigatti F, Campagne F, Lee R, Horwitz B, Steen H, Bachur R (2009) Discovery and Validation of Urine Markers of Acute Pediatric Appendicitis Using High-Accuracy Mass Spectrometry. Ann Emerg Med [Epub ahead of print]

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Μιτοχονδριακά RNA που διαχωρίζουν τα καρκινικά από τα υγιή κύτταρα.

Περιοχές  μιτοχονδριακού RNA αποτελούμενες από 815 νουκλεοτίδια και διασυνδεμένες με το 5′ άκρο της 16S υπομονάδας, βρίσκονται μόνο σε ανθρώπινα κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται. Ομάδα του πανεπιστημίου του Yale αναφέρει σε δημοσίευσή της στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States ότι ανθρώπινα κύτταρα πολλαπλασιαζόμενα σε κυτταρική καλλιέργεια έχουν 2 επιπλέον αντίγραφα με αντίθετη αλληλουχία ως προς τις παραπάνω περιοχές (antisense). Η παρουσία αυτών των αντιγράφων είναι αισθητά μειωμένη σε καρκινικά σειρές και κύτταρα όγκων από 17 διαφορετικά είδη καρκίνου. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να δώσει μεγάλη βοήθεια στην ογκολογία διαχωρίζοντας τα καρκινικά από τα υγιή κύτταρα.

Πηγή: Burzio VA, Villota C, Villegas J, Landerer E, Boccardo E, Villa LL, Martínez R, Lopez C, Gaete F, Toro V, Rodriguez X, Burzio LO (2009) Expression of a family of noncoding mitochondrial RNAs distinguishes normal from cancer cells. PNAS. 106(23):9430-4

Ps: Δεν γνωρίζουμε αν το εγχείρημα θα έχει επιτυχία και συνέχεια, αν μη τι άλλο είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα η οποία αξίζει να δοκιμαστεί. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από τη δική σας ανταπόκριση! 🙂

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.