Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων ή Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες? (παλιό υλικό)

Submitted by on September 9, 2009 – 11:59 pm11 Comments
Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων ή Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες? (παλιό υλικό)

Αφορμή για τα παρακάτω είναι  ο συγκεντρωτικός πίνακας των βάσεων των Πανελλαδικών Εξετάσεων (περίοδος 2007-2009), για τις σχολές  του ευρύτερου εργαστηριακού τομέα (τα στοιχεία συγκέντρωσε ο Γιώργος Κέλναρ). Σκοπός της ανάρτησης δεν είναι να εμπλακούμε σε ατέρμονες συζητήσεις για το “ποιος έχει μεγαλύτερη τη βάση” (sic), αλλά για το ρόλο και την ταυτότητα της κάθε σχολής (για τα πρακτικά να σημειώσω ότι επί δεσμών οι βάσεις των συγκεκριμένων ΤΕΙ ήταν πολύ διαφορετικές). Πριν ξεκινήσω την ανάλυσή μου ο πίνακας στον οποίο αναφέρθηκα.

Κάνουμε πρόταση στους επαγγελματίες των άλλων κλάδων να μας τους αναπτύξουν και να μας στείλουν να αναρτήσουμε την παρουσίασή τους.

Αν κάποιος θέλει να πάρει μια πρώτη γεύση για τον κλάδο των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων θα τον συμβούλευα να επισκεφτεί τα παρακάτω:

Σε πάρα πολλούς ο τίτλος του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων συγχέεται με τον τίτλο του Παρασκευαστή. Ως πιθανότερη αιτία εντοπίζω τον Κωδικό ΙΚΑ 311130, Οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων ως Παρασκευαστές Πειραμάτων και Αναλύσεων.

Πέρα από τα παραπάνω, τα οποία είναι και αυτά που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο ρόλος και η ταυτότητα του κλάδου στο εξωτερικό. Από όσο μπορώ να γνωρίζω ο ρόλος αυτός στην καθημερινή πράξη είναι αρκετά έως πολύ διαφορετικός. Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη και πιο ανοιχτή (αναπτυγμένοι όλοι οι τομείς της οικονομίας) αγορά εργασίας αλλά και στο διαφορετικό και πιο “ανοιχτόμυαλο”, κατά τη γνώμη μου, Εκπαιδευτικό Σύστημα. Τα Ιατρικά Εργαστήρια, μαζί και όλα τα Επαγγέλματα Υγείας ΤΕ, έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν ακόμα για να προσαρμοστούν στα διεθνή δεδομένα μιας και η πορεία τους πάει παράλληλα με αυτήν των ίδιων των  ΤΕΙ. Εδώ θα ξανακάνω μια στάση και θα σας προτρέψω να διαβάσετε τα παρακάτω:

Αφήνω τις στάσεις και πάω στο κυρίως θέμα, το οποίο είναι η αντιστοιχία του επαγγέλματος των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων στο εξωτερικό.  Ξεκινώντας από την Wikipedia συναντώ στην Αμερική τον Medical Laboratory Scientist (MLS) (το συγκεκριμένο λήμμα είχε τίτλο Medical Technologist πριν 3-4 μήνες αν ψάξετε στο Ιστορικό του), και στην Μεγάλη Βρετανία τον Biomedical Scientist. Υπάρχουν πληροφορίες για την εκπαίδευση τόσο των μεν όσο και των δε. Η ανάλυση των σπουδών των αντίστοιχων επαγγελμάτων στο εξωτερικό θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως άξονες ή τουλάχιστον ως έμπνευση για ένα πραγματικό σύγχρονο και ουσιαστικό περιεχόμενο σπουδών στις διάφορες σχολές ΤΕΙ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα) (καλό θα ήταν το τμήμα της Θεσσαλονίκης να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων δύο τμημάτων όσο αφορά την ηλεκτρονική παρουσία του).

Συνεχίζω με τους διεθνής συνδέσμους – οργανώσεις του κλάδου. Εκεί θα συναντήσω το International Federation for Biomedical Laboratory Science – IFBLS και το European Association for Professions in Biomedical Science – EPBS. Έχει ενδιαφέρον αυτά που καταγράφονται στις σελίδες του background του International Federation for Biomedical Laboratory Science:

The IFBLS (originally called the International Association of Medical Laboratory TechnologistsIAMLT) was founded in 1954…

At the Triennial Conference of the Institute of Medical Laboratory Technology (now the Institute of Biomedical Science) in Nottingham, United Kingdom, in 1955…

At the World Congress in Orlando in 2002 the General Assembly of Delegates – GAD – voted to change the name of the organisation from IAMLT to IFBLS, this latter title being more reflective of the educational standards and role of the members of the profession

Συνεχίζω με τα μέλη του European Association for Professions in Biomedical Science. Θα παρατηρήσετε ότι η ονομασία “παίζει” μεταξύ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και Βιοϊατρικών “Εργαστηριακών” Επιστημών. Έχει ενδιαφέρον ότι στην Γερμανία ο αντίστοιχος κλάδος έχει τίτλο “Deutscher Verband Technischer Assistentinnen/Assistenten in der Medizin e.V.” δηλαδή “German Association of Technical Assistants in Medicine”. Ο κλάδος αυτός, με τον συγκεκριμένη τίτλο, στο European Association for Professions in Biomedical Science είναι ομότιμο με κλάδους σαν το Βρετανικό Institute of Biomedical Science – IBMS.

Στις σελίδες του EPBS – “Conclusions and information gathered from a questionnaire at the Student Forum 2006“, θα βρείτε και την παρουσίαση “Questionaire Regarding Education and Free Movement in EPBS“.

Σχετικά με την ενιαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των επαγγελματιών του κλάδου στην Ευρώπη δείτε την παρουσίαση “Common platforms, biomedical scientists” (Πηγή: EPBS Portugal 2007). Εδώ έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε και την ανάρτησή μας “Άδεια Εξάσκησης Επαγγέλματος στο εξωτερικό για Τ.Ι.Ε.? (αλληλογραφία)“.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να ασχοληθώ λίγο και με την σύγχυση που υπάρχει γύρω από τους τίτλους και τους ρόλους.

Στο επάγγελμα των “παρασκευαστών”, παλιά ονομασία,  ανήκουν όσοι τελειώνουν Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, βλέπε ΤΕΕ, ή Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, βλέπε ΙΕΚ. Οι σχετικές ειδικότητες που υπάρχουν στα ΙΕΚ είναι οι Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων Βιοχημικού και Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων Αιματολογικού Εργαστηρίου. Οι οδηγοί κατάρτισης των παραπάνω ειδικοτήτων βρίσκονται αντίστοιχα εδώ και εδώ. Η σχετική ειδικότητα στα ΤΕΕ πρέπει να είναι ο ” Βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων”. Περαιτέρω αναλυτικές πληροφορίες – link είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Αντίστοιχα επαγγέλματα με τα παραπάνω στο εξωτερικό πρέπει να είναι τα Medical Laboratory Assistant και Medical Laboratory Technician.

Σχετικά με τις βαθμίδες εκπαίδευσης παραθέτω χρήσιμες πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Τι ισχύει γενικά για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και για το διεθνές σύστημα ταξινόμησης των εκπαιδευτικών συστημάτων της Unesco το International Standard Classification of Education – ISCED 1997, τι είναι Πρωτοβάμια εκπαίδευση, τι Δευτεροβάθμια και τι Τριτοβάθμια. Ένα ωραίο διάγραμμα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ.

Κλείνω με την ερώτηση , Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων ή Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες?

Ps: Χρησιμοποίησα την μετάφραση ” Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες”, παρότι είναι κακόηχη, γιατί την βρήκα ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικη.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

11 Comments »

 • stefanos says:

  Η ονομασία ”Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες” είναι πολύ καλή και όπως είπες ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικη. Έχω ακούσει πως στην Ελλάδα σκέφτονται να αλλάξουν την ονομασιά και από ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ να λεγόμαστε ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ, μια ονομασία που έχουν συνήθως οι μικροβιολόγοι.

  Όποιος έχει ακούσει κάτι παρόμοιο ας μας το αναφέρει.

  Εγώ θα προτιμήσω το Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες, δίνει μια άλλη αξία στο αντικειμενό μας.

 • gkelnar says:

  Η μετονομασία που άκουσες δεν νομίζω να ισχύει (από ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ σε ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ), όπως και δεν θα ήθελα να πραγματοποιηθεί! Άλλη η δουλειά του Τεχνολόγου, άλλη του Βιοπαθολόγου! Δεν αρμόζει αυτός ο τίτλος σε έναν Τεχνολόγο, βάσει του 4ετούς προγράμματος σπουδών! Η γνώμη μου είναι ότι ο τίτλος Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες μας περιγράφει κατά λέξη και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τα συντομότερο δυνατόν.

 • ehealthgr says:

  @abou Βιοπαθολόγοι δεν λέγονται συνήθως, αλλά αυτή είναι η ονομασία εδώ και καιρό των μικροβιολόγων.
  http://www.peeib.gr/

  Δεν έχω ακούσει και είμαι σίγουρος (κατά 99%, το 1% γιατί στην Ελλάδα ποτέ δεν είσαι σίγουρος) ότι δεν πρόκειται ποτέ να ακούσω για το συγκεκριμένο το οποίο αναφέρεις.

  Οι τίτλοι μπαίνουν με κάποια λογική και φιλοσοφία. Συγκεκριμένη ταυτότητα και εργασία έχουμε διεθνώς.

 • andreas says:

  Βιοεργαστηριακοί Επιστήμονες προτείνω να λεγόμαστε. Οι ιατροί πρέπει να απομονώνονται, ως ξερόλες που νομίζουν ότι είναι (η πλειοψηφία γαιτί υπάρχιυν και ιατροί που μας αναγνωρίζουν )

  Τα περιλαμβάνει όλα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

  edit by admin:
  Κοσμητικά επίθετα και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί να λείπουν.

  • ehealthgr says:

   Ανδρέα αυτό που προτείνεις είναι και το εύηχο. Πιστεύω, όμως, πως είναι καλό να προσανατολιστούμε στις “Βιοϊατρικές Εργαστηριακές Επιστήμες”, η στις πιθανές παραλλαγές του με την πλήρη ανάπτυξη του τίτλου. Να είναι ο τίτλος η ακριβής αντιστοιχία με τους διεθνής οργανισμούς και να μη λείπουν λέξεις.

   Ps: Είναι στον άνθρωπο και όχι στο επάγγελμα. Τα χίλια μύρια μπορούν να πουν και οι γιατροί και για τους άλλους κλάδους υγείας, και σε αρκετά έχουν δίκιο.

 • ανδρεας says:

  επειδή θέλετε να μαθένετε κάποια πράγματα , ο όρος βιοπαθολογοι είναι ελληνική εφεύρεση……..για αυτό ας εναρμοστούμε πρώτα σε άλλα πράγματα μετα διεθνή δεδομένα και μετά βλέπουμε , για τους ξε……ς έτσι ginko?

 • ανδρεας says:

  και η πρόταση μου δεν είχε κύρια το εύηχο του ονόματος αλλά την ουσία δες στα εππαγγελματικά μς δικαιώματα με πόσους αλλους επιστήμονες που στελεχώνουν αλλά εργαστήρια περαν των ιατρών διεθνώς , αφου σκοπός μας να εναρμοσθούμε με τα διεθνή πρότυπα……
  βρές τε μου την ειδικότητα του βιοπαθολόγου στην Γερμανία , στην ΗΠΑ στο Βέλγιο , στην Γαλλία κτλπ.

  • ehealthgr says:

   Μπορώ να φανταστώ ιστορίες απείρου (νεοΕλληνικού) κάλους όπου υπηρεσίες (πχ. ΔΙΚΑΤΣΑ) θα συγκρίνουν το βιοεργαστηριακές με το βιοϊατρικές εργαστηριακές. Η ουσία έχει να κάνει, δυστυχώς, και με τα νομικά πατήματα και με τα παιχνίδια των λέξεων. Πολύ άνετα μπορώ να φανταστώ τα παιδιά που έχουν σπουδάσει Αγγλία Biomedical Science, να έρχονται Ελλάδα και να τους λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες “Μα όχι δεν είστε Βιοεργαστηριακοί Επιστήμονες, είστε Βιοϊατρικοί Επιστήμονες”.

   Καλά κάνεις και αναφέρεις τα διεθνή πρότυπα μιας και αυτά είναι προς την σύνθετη ονομασία όχι την BioLaboratory Science αλλά την Biomedical Laboratory Science. Προτιμώ να φυλώ τα ρούχα μου, μιας και κατοικώ Ελλάδα.
   Παρεπιπτόντως για όσα μιλάω φροντίζω να έχω πρώτα από όλα πηγές ώστε να μπορεί ο καθένας να τις διασταυρώσει και να βγάλει μόνος του συμπεράσματα. Τη συγκεκριμένη συνήθεια καλό θα ήταν να αρχίσουμε να την υιοθετούμε όλοι σιγά σιγά.

   Ps: Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι κλάδοι με ενδιαφέρει τι κάνει ο δικός μου. Τα δικά μας προβλήματα, ελλείψεις, δυσλειτουργίες, ανεπάρκειες τα έχουμε λύσει? Τα διεκδικούμε με όσο ζήλο και προσπάθεια τα διεκδικούν άλλοι κλάδοι?

   Έχω βαρεθεί τη γκρίνια και τη μιζέρια. Πριν κατηγορήσουμε τον οποιοδήποτε ας κοιτάξουμε καλά τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

   Γνωρίζω πάρα πολλούς γιατρούς τους οποίους συμπαθώ και σέβομαι. Το να έχει κανείς εμμονές δεν έχει να κάνει με το επάγγελμά του αλλά με την παιδεία του. Και αυτή είναι ανεξάρτητη επαγγέλματος.

   Ανδρέα δεν έχω καμία διάθεση να εμπλακώ σε κόντρες και θα σου πρότεινα -- συμβούλευα να το κάνεις και εσύ.

   Ps^n: Ακόμα και δίκιο να έχεις με το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό στυλ γραφής το χάνεις. Όταν αναφέρεις κάτι είναι σκόπιμο να το υποστηρίξεις και με τεκμήρια. Εφόσον υποστηρίζεις κάτι, θα το ψάξεις, θα το βρεις, και θα το παρουσιάσεις ώστε να υποστηρίξεις και με επιχειρήματα, και όχι με ισχυρισμούς τις θέσεις σου. Αν μη τι άλλο γίνεται πιο εποικοδομητική συζήτηση έτσι, γιατί στις θέσεις υπάρχουν και επιχειρήματα. Διαφορετικά κανείς μένει μόνο στους ισχυρισμούς και στο ύφος.
   Για να χρησιμοποιήσω και την έκφρασή σου, για “να μαθαίνεις” έτσι γίνεται μια αξιόπιστη ηλεκτρονική συζήτηση. Είναι πάρα πολλές οι αναφορές και οι συζητήσεις για την αξιοπιστία και την αναξιοπιστία των πληροφοριών που διαχέονται στο internet. Ο μόνος τρόπος είναι να κρατάμε μια συγκεκριμένη δεοντολογία.

   Το βήμα αυτό δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμα ένα παράδειγμα κακής πληροφόρησης. Αντιθέτως, αξιώνει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

 • Maria says:

  Den tha stathw se vaseis, onomata, susxetiseis me to ekswteriko….. tha milisw gia tin katastasi twn iatrikvn ergastiriwn stin ellada kai sugekrimena gia to tei larisas… Proswpika pistwvw pws ean theloun na legontai epistimones prepei na allaksoun apo ti vasi to programma spoudwn tous….ta paidia mathainoun 10 peiramata san suntages kai telos…. oxi EPISTIMI. to epipedo tou ergastiriou (gt ekei didaska) itan idiaitera xamilo(ektos ean thewreitai i xrwsi kata gram to duskolotero pragma). Telos, pistevw oti epistimona den se kanei enas titlos alla oi gnwseis sou. Twra an stin ellada kanoun kai tous apofoitous iatrikwn ergastiriwn me tin uparxousa domi epistimones ti na pw…ola pane strava se auti tin xwra.

  • ehealthgr says:

   Μαρία επιστήμονες είναι αυτοί που παράγουν έρευνα, νέα γνώση και καινούριες εφαρμογές στη ζωή μας. Ο τυπικός απόφοιτος οποιασδήποτε σχολής δεν είναι επιστήμονας στη πράξη.

   Σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών θα συμφωνήσω για πάρα πολλές σχολές. Υπάρχει η θεωρητική επιστήμη και η εφαρμοσμένη. Αν το επίπεδο είναι χαμηλό (γενικώς στην Ελλάδα) το ζητούμενο είναι να το ανεβάσουμε (γενικώς) ανεξαρτήτως συντεχνιακών μονοπωλίων και συμφερόντων.

   Απλά η γνώμη μου. Σε ευχαριστούμε για την παρέμβαση.

   Καλημέρα. 🙂

   Ps: Φαντάζομαι ότι το mail είναι κάποιου συγγενή σου. Γιατί διαφορετικά αναρωτιέμαι πώς δίδασκες στα ΤΕΙ όντας γεννηθείς (?) το 89. Εκτός και αν το 89 σημαίνει κάτι άλλο οπότε σου ζητώ συγνώμη προκαταβολικά.

   • ehealthgr says:

    Μαρία θα ήθελα να προσθέσω πως στα ΤΕΙ (γενικώς) καθηγητές εδώ και καιρό στις θεωρίες είναι (κατά το πλείστον) άτομα από τα ΑΕΙ (δεν υπάρχουν ακόμα πολλά άτομα από τα ΤΕΙ με διδακτορικά). Στο συγκεκριμένο τμήμα γιατροί, βιολόγοι, βιοχημικοί. Αυτοί φτιάχνουν τα προγράμματα σπουδών. Αν αυτοί διδάσκουν (οι θεωρητικά καταρτισμένοι επιστήμονες) 10 πειράματα σαν συνταγές τότε υπάρχει πρόβλημα.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.