Home » Εκπαίδευση

Τι είναι τo impact factor και τα citations? (παλιό υλικό)

Submitted by on September 17, 2009 – 11:00 pm2 Comments
Τι είναι τo impact factor και τα citations? (παλιό υλικό)

Σε οποιαδήποτε εργασία κάνουμε οι πηγές και οι παραπομπές, μας είναι πολύτιμες. Ακόμα και στις συζητήσεις που γίνονται online η αναφορά στις πηγές των πληροφοριών που αναμεταδίδουμε σχεδόν πάντα (για να μη πω 100% πάντα) είναι πολύτιμη προκειμένου να μη παρεκτραπούμε σε λανθασμένες υποθέσεις και διαιώνιση της συζήτησης για την συζήτηση. Η μεθοδολογική υποστήριξη των θέσεων και απόψεών μας είναι η μόνη λύση προκειμένου να έχουμε ποιοτικό αποτέλεσμα είτε όσο αφορά την εργασία μας είτε όσο αφορά την εύστοχη και αξιόπιστη ενημέρωση των υπολοίπων. Στην πρώτη περίπτωση αντιπροσωπεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό και τη δουλειά μας, στην δεύτερη προβληματίζουμε με το σοβαρότερο δυνατό τρόπο τους συν-ενδιαφερόμενους ελπίζοντας πως έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια ποιοτικότερη συλλογική προσπάθεια και συμμετοχή.

Η σημερινή ανάρτηση και η αναφορά στην αξιοπιστία των πηγών θα είναι πιο εξειδικευμένη και ακαδημαϊκή. Καλό είναι να προβληματιστείτε πως οτιδήποτε αναμεταδίδεται στο διαδίκτυο καλό είναι να έχει μια παρόμοια μεθοδολογία παρουσίασης και αξιολόγησης, ώστε και να ελέγχουμε αλλά και να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες από τον “θόρυβο”.

Σχετικά με το θέμα μας, το impact factor, τα citations, και τα journals το Medtime, leading medical education γράφει στο άρθρο του “Journals, impact factors και citations“:

Σε οποιονδήποτε έχει πραγματοποιήσει δημοσίευση ή έχει επιχειρήσει να δημοσιεύσει, ο όρος impact factor (ή αδρά στα ελληνικά βαθμός αντικτύπου) του είναι γνώριμος και πολύ σημαντικός. Πολύ απλά impact factor είναι ένας δείκτης που προσπαθεί να αποδώσει τη «σημασία» και τη βαρύτητα μιας επιθεώρησης (journal) ή όπως λέει ευθέως και ο όρος τον αντίκτυπό της. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται με βάση ένα κλάσμα. Για παράδειγμα το impact factor της επιθεώρησης Χ το 2006 είναι ο αριθμός των αναφορών (citations) που επιτυγχάνει το 2004-2005 η συγκεκριμένη επιθεώρηση δια του συνολικού αριθμού των δημοσιεύσεων που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη επιθεώρηση (αναφορές στις δημοσιεύεσεις της επιθεώρησης Χ 2004-2005/δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση Χ το 2004-2005). Δηλαδή αν ένα περιοδικό έχει impact factor 9, τότε αδρά μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο κάθε δημοσίευση του συγκεκριμένου περιοδικού λαμβάνει 9 αναφορές από άλλα αναγνωρισμένα επιστημονικά έντυπα.

Το impact factor υπολογίζεται από συγκεκριμένη εταιρεία, την Thomson Scientific η οποία ανανεώνει τους δείκτες για κάθε νέο έτος. Γενικά το impact factor έχει τρομακτική σημασία στην ακαδημαϊκή/επιστημονική κοινότητα καθώς καθορίζει το κύρος μιας επιστημονικής επιθεώρησης και κατά αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείται ως ένα μέτρο αξιολόγησης της δουλειάς ενός επιστήμονα το οποίο με τη σειρά του μπορεί να καθορίσει κονδύλια και ακαδημαϊκές θέσεις. Είναι εύλογο ότι κάθε επιθεωρήση επιθυμεί να διατηρεί ένα υψηλό impact factor διότι πολύ απλά ο δείκτης αυτός έχει εξισωθεί με την ποιότητα της επιθεώρησης. Κατά πόσο όμως το impact factor μπορεί να θεωρηθεί μέτρο ποιότητας και μέτρο σύγκρισης;

Σχετικά με το impact factor, τον h-index και τις διάφορες διαστάσεις της βιβλιομετρίας διαβάστε και τα παρακάτω:

Το Σύστημα Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ. έχει πληροφορίες και ένα μικρό οδηγό για την εύρεση αναφορών.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

2 Comments »

  • Νικος says:

    Το impact factor σηκώνει μια τεράστια συζήτηση.

    Πάντως έχεις απόλυτο δίκιο, και καλό θα ήταν να γίνει συνήθεια όλων, πως κάθε σχόλιο, ανάρτηση, άρθρο κτλ. θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από πηγές. Ειδικά στην εποχή την τωρινή όπου το σχόλιο μπορεί να φτάσει άμεσα και να επηρεάσει αναγνώστες στην άλλη άκρη της γης. Και πόσο μάλλον όταν σχεδόν όλα γίνονται ανώνυμα.

  • ehealthgr says:

    Πολύ ενδιαφέρον κείμενο.
    Integrity Under Attack: The State of Scholarly Publishing -> http://www.siam.org/news/news.php?id=1663

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.