Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα γρίπη

Submitted by on November 22, 2009 – 1:40 pmNo Comment
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα γρίπη

O τίτλος είναι κλεμμένος (iatronet) όπως και τόσες άλλες πληροφορίες οι οποίες βλέπω να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο χωρίς να δίνεται ούτε ένα reference στην ακριβή αρχική πηγή ενημέρωσης. Καθημερινά παίρνω mail, διαβάζω στο net, παρακολουθώ στα παραδοσιακά media συζητήσεις επί συζητήσεων και αναλύσεις πάνω στις αναλύσεις για την νέα γρίπη, την πολιτική αντιμετώπισής τους, τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Προσωπικά όταν δεν κατέχω κάτι προσπαθώ να βρω όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες πηγές. Όταν μιλάμε για ειδήσεις υγείας ένας λόγος παραπάνω αυτές οι πηγές να είναι όσο το δυνατόν και πιο υπεύθυνες. Θα ήθελα εδώ να επιστήσω την προσοχή όλων στο παρακάτω. Το να υπάρχει αντίλογος είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι περισσότερο σημαντικό από την αξιοπιστία των πληροφοριών. Χάρην του διαλόγου και της πολυφωνίας δεν νοείται να θυσιάζουμε την φερεγγυότητα και την καταλληλότητα των πηγών.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητα και το reference αλλά και το cross reference σε οτιδήποτε γράφουμε στο διαδίκτυο. Η δημιουργία μαζικού πανικού μέσω του διαδικτύου (πχ. σε θέματα υγείας όπως η νέα γρίπη)  είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το παραβλέπουμε. Φανταστείτε ότι θέλετε να διαδώσετε μια φήμη μέσω του τηλεφώνου. Πόσες ώρες θα σας πάρει για να “επηρεάσετε” και να “ανησυχήσετε” 30 άτομα από τον περίγυρό σας τηλεφωνικώς? Σε πόσα άτομα μπορείτε τηλεφωνικώς να διασπείρεται φήμες μέσα σε μισή ώρα? Σκεφτείτε τώρα κάτι ανάλογο για το διαδίκτυο το οποίο λειτουργεί ασύγχρονα και οπουδήποτε (μέσω κινητού αλλά και μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή διαθέτει διαδίκτυο). Μόνο με ένα chain email, σε πόσα άτομα μπορούν να φτάσουν οι φήμες που αναμεταδίδουμε? Πέρα από τα email που γίνονται συνεχώς forward σε λίστες φίλων σκεφτείτε και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω forums και blogs, γενικά μέσω οτιδήποτε αναπαράγει και αναδιαχέει την πληροφορία στο διαδίκτυο (βλέπε social media). Αυτή την δυνατότητα της διόγκωσης και της ευρείας διασποράς του αρχικού σήματος, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν την διαθέτει πιθανόνατα ούτε η τηλεόραση.

Θα πρότεινα σε όλους πριν από όλα, πριν διαβάσουν την οποιαδήποτε προσωπική γνώμη ή φήμη, να ψάξουν για τις αξιόπιστες και υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης, να κατανοήσουν καλά τις πληροφορίες που παρουσιάζονται από αυτές και στην συνέχεια να κάνουν την προσωπική τους αναζήτηση σε πιο εξεζητημένες πηγές. Πάνω από όλα να δίνουν προσοχή στο τι ακριβώς σημαίνουν  τα γραφόμενα, στο αν υπάρχουν πηγές και ποιες, στο ποιος γράφει τι (τι απαγγέλεται, πώς διαχειρίζεται τις πληροφορίες που αναμεταδίδει).

Κλείνω τον μονόλογο (για να πάμε και στο δια ταύτα της ανάρτησης) εκφράζοντας τη γνώμη μου πως οι ειδησιογραφικές πηγές δεν  είναι κατά ανάγκην επιστημονικές. Σε θέματα υγείας θα θεωρούσα απαραίτητο μαζί με την μετάφραση ενός κειμένου να υπάρχει υποχρεωτικώς και ο σύνδεσμος στην αυθεντική αρχική πηγή. Σαν αυθεντική αρχική πηγή δεν εννοώ τον τίτλο του όπου περιοδικού, αλλά το όνομα του συγκεκριμένου άρθρου, τους συγγραφείς του, το τεύχος και τη σελίδα που βρίσκεται αυτό. Αν αυτά είναι χρονοβόρα, ένας σύνδεσμος στο ακριβές άρθρο (από την ιστοσελίδα του περιοδικού ή του εκάστοτε Οργανισμού Υγείας) αρκεί. Συγκεκριμένοι σύνδεσμοι, λοιπόν, όχι γενικές αναφορές ή γενικοί σύνδεσμοι. Θέλω να διαβάζω στα Ελληνικά, αλλά θέλω να έχω και την δυνατότητα να ελέγχω τι ακριβώς λέει το πρωτότυπο κείμενο.

Μετά από όλα αυτά και ελπίζοντας να μην σας κούρασα (πολύ) παραθέτω συνδέσμους τους οποίους εγώ θεωρώ  όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστους και υπεύθυνους (εννοείται πως θα τους ελέγξετε και μόνοι σας).

  • Ξεκινάμε πάντα από Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο υπεύθυνος φοράς ενημέρωσης για τέτοια θέματα στην Ελλάδα είναι αυτός. Γνώμη μου είναι, πως στα θέματα Υγείας, οι όποιες διαφωνίες καλό θα είναι να εντοπίζονται στις συγκεκριμένες πληροφορίες που ανακοινώνει και όχι στο τρόπο στελέχωσής του (διαφορετικά θέματα μεταξύ τους. Το ένα έχει να κάνει με την αξιόπιστη ενημέρωση το άλλο με την διαφάνεια. Και στα δύο υπάρχουν τρόποι ελέγχου, μόνο που είναι διαφορετικοί. επιστημονικές πηγές <> βιογραφικά και διαδικασίες). Σχετικά με την διαβάστε και την υποκατηγορία θεμάτων με τίτλο Νέα Γρίπη.
  • Διαβάζουμε και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων – ΕΟΦ. Έχει ειδική κατηγορία με ειδήσεις που αφορούν την νέα γρίπη.
  • Αξιόπιστη φαίνεται να είναι και η Γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τη Νέα Γρίπη. Δεν γνωρίζω αν είναι του Υπουργείου Υγείας (έτσι αναφέρει το healthview.gr – δεξιά μπάρα) αλλά οι σύνδεσμοι που υπάρχουν οδηγούν σε αυτό. Σημειώνω πως οδηγούν στο παλιό domain του Υπουργείου Υγείας το οποίο δεν λειτουργεί. Ξεχωρίζω την χρήση του Υγειονομικού χάρτη (στον οποίο έχουμε αναφερθεί) για τον εντοπισμό των κέντρων εμβολιασμού. Έχει πληροφορίες και οδηγίες τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για το κοινό (ειδικές κατηγορίες).
  • Το iatronet έχει μια κατηγορία θέματων μόνο για την νέα γρίπη. Το ξεχωρίζω (αν και δεν κάνει reference όπως εγώ θα προτιμούσα) γιατί τα άρθρα του τα γράφουν επαγγελματίες υγείας επώνυμα και υπεύθυνα.
  • To healthview.gr έχει το Παρατηρητήριο για την νέα γρίπη. Η ένσταση μου εδώ είναι πως οι αρθρογράφοι είναι στη πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι και όχι ειδικοί, και πως στην πλειονότητα των κειμένων, στα οποία η πληροφορία αναμεταδίδεται και δεν παράγεται από αρθρογράφους του ίδιου του healthview.gr, δεν αναφέρεται η ακριβής αρχική πηγή (γενική αναφορά ή γενικός σύνδεσμος. Έχω εξηγήσει παραπάνω την αδυναμία αυτού του τρόπου αναμετάδοσης πληροφοριών υγείας).  Και αυτό έχει ξεχωριστές πληροφορίες για επαγγελματίες υγείας και για το κοινό.
  • Φυσικά το PandemicFlu GR. Μειονέκτημα του η απόκρυψη της ακριβής ταυτότητας του ιστολογιογράφου. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρω αυτόν και τη δουλειά του (παρόλο είμαι κατά της απόκρυψης της ταυτότητας στο διαδίκτυο όταν μεταδίδονται πληροφορίες υγείας) είναι πως τεκμηριώνει με reference σε επιστημονικές πηγές το οτιδήποτε γράφει. Γνωρίζοντας και άλλες ηλεκτρονικές του δραστηριότητες ξέρω πως είναι ότι δηλώνει (ιατρός). Παρόλα αυτά αν δεν τηρούσε τόσο αυστηρή μεθοδολογία στην παρουσίαση των κειμένων του δεν θα τον ανέφερα. Αν τα έγραφε επώνυμα, ακόμα και να μην τηρούσε κάποια επιστημονική δεοντολογία, θα ήταν υπόλογος των όσων γράφει. Τώρα μπορεί να είναι ανώνυμος αλλά προσπαθεί το δυνατόν περισσότερο να είναι υπεύθυνος σε ότι γράφει. Ο καθένας βέβαια μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να ελέγξει αυτά που γράφω και εγώ εδώ.

Φεύγουμε από τις Ελληνικές πηγές και πάμε στις Διεθνής:

Για την νέα γρίπη, στο περιοδικό, έχουμε κάνει και τις παρακάτω αναρτήσεις:

Ps: Ολοκληρώνω το κείμενο με μια προσθήκη στα παραπάνω, σχετικό με την αναμετάδοση πληροφοριών υγείας, άσχετο με την νέα γρίπη. Η διασπορά φημών ή λανθασμένων πληροφοριών στο διαδίκτυο τελικά μπορεί να προκαλέσει ζημία αντί για ωφέλεια. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με την ανάγκη για αιμοδοσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στον Ευαγγελισμό, μήνυμα το οποίο αναπαράγεται πάρα πολύ καιρό, πιθανόν χρόνια (την έχω πατήσει και εγώ με την συγκεκριμένη λανθασμένη κλήση βοήθειας). Τέτοια μηνύματα προωθούν την αιμοδοσία ή δημιουργούν εκνευρισμό για την επιπολαιότητα με την οποία ανακυκλώνουμε ότι βρίσκουμε στο internet (την έχω πατήσει και εγώ επαναλαμβάνω)? Η μαζική διασπορά άκυρων κλήσεων για βοήθεια εξυπηρετεί αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη ή απωθεί τους όποιους εθελοντές – ενδιαφερόμενους να  προστρέξουν και την επόμενη φορά για βοήθεια?

Θα υπενθυμίσω εδώ το παραμύθι με το ψεύτη βοσκό που συνεχώς φώναζε για βοήθεια χωρίς πραγματικά να την χρειάζεται (πηγή).

Ήταν κάποτε ένας βοσκός που είχε ένα κοπάδι με αρκετά πρόβατα και ένα μαντρί έξω από το χωριό του. Κάθε πρωί, οδηγούσε τα πρόβατα σε ένα καταπράσινο λόφο κοντά στο μαντρί και τα άφηνε να βοσκήσουν με την ησυχία τους.
Συνήθως περνούσε την ώρα του παίζοντας την φλογέρα του, αλλά να που μία μέρα την ξέχασε στο μαντρί. Μην έχοντας τι να κάνει, σκέφτηκε να σκαρώσει μία φάρσα στους συγχωριανούς του. Ανέβηκε λοιπόν σε ένα βράχο και άρχισε να φωνάζει προς την κατεύθυνση του χωριού: «Βοήθεια συγχωριανοί. Λύκοι τρων τα πρόβατα μου. Τρέξτε. Βοήθεια!».
Οι άντρες του χωριού άρπαξαν ότι βρήκαν μπροστά τους και έτρεξαν να βοηθήσουν τον βοσκό, που μόλις τους είδε άρχισε να γελάει με το πάθημα τους.

Ο βοσκός, όπως φαίνεται, βρήκε πολύ αστείο αυτό που έκανε, αφού το επανέλαβε κάνα δυο φορές ακόμα και κάθε φορά οι συγχωριανοί του έτρεχαν να τον βοηθήσουν.

Να όμως που μια μέρα, μια αγέλη πεινασμένων λύκων όρμισαν στο κοπάδι του βοσκού και άρχισαν να το ξεκληρίζουν. Τρομαγμένος ο βοσκός έβαλε τις φωνές και καλούσε σε βοήθεια: «Βοήθεια συγχωριανοί. Λύκοι τρων τα πρόβατα μου. Τρέξτε. Βοήθεια!». Κανείς όμως δεν πήγε να τον βοηθήσει αφού όλοι νόμιζαν ότι για άλλη μια φορά ήθελε να γελάσει μαζί τους. Εκείνη την φορά οι μόνοι που γέλασαν ήταν οι λύκοι. Βρήκαν πρώτης τάξεως φαγητό και το έφαγαν με την ησυχία τους. Μόνο ένας άνθρωπος εκεί κοντά κάτι φώναζε αλλά όπως είναι γνωστό οι λύκοι δεν γνωρίζουν την ανθρώπινη γλώσσα για να καταλάβουν τι έλεγε και έτσι συνέχισαν ανενόχλητοι το φαγητό τους.

Χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο παράδειγμα όχι για να χαρακτηρίσω ως ψεύδος αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα αλλά για να σας επισημάνω την ψυχολογική κούραση όσων αφήνουν τις δουλείες τους για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους. Όταν ο θόρυβος είναι πιο έντονος από το σήμα πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς εκπέμπεται? Πόσο υπομονή και διάθεση θα έχουμε να τρέχουμε πάντα σε οτιδήποτε? Μήπως και εμείς πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι όταν έμμεσα προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.