Ενημερωτικό φυλλάδιο για δραστηριότητες Ερευνητικών Κέντρων στην Ελλάδα
October 11, 2014 – 1:48 am | No Comment

Σε παλαιότερη ανάρτησή μου, σας είχα υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσουν και αναρτήσεις  με τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα. Ευτυχώς η ΓΓΕΤ μας πρόλαβε! 😀
H ΓΓΕΤ συμμετέχει στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο …

Read the full story »
Δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις και ψηφοφορίες του περιοδικού.

Εκπαίδευση

Θέματα για την εκπαίδευση και επαγγελματική επιμόρφωση.

Εξελίξεις – Απόψεις

Συνδικαλιστικά νέα, θέματα, απόψεις από το χώρο της Υγείας.

Εργαστήρια

Νέα, οδηγίες που αφορούν τον χώρο των Ιατρικών Εργαστηρίων

Νομοθεσία

Νομοθεσία, διατάξεις, εγκύκλιοι, σύλλογοι του χώρου Υγείας.

Home » Υγεία 2.0

Εργαστηριακή ιατρική: Reality check

Submitted by on February 22, 2014 – 1:59 am2 Comments
Εργαστηριακή ιατρική: Reality check

Κανονικά προηγούνται δύο άρθρα από την Μυρτώ και τον Νίκο, ένα σχετικά με τον απολογισμό του Online ΤΙΕ coffee cup chat και ένα με συμβουλές και παραδείγματα για το πώς να γράφετε μια συνοδευτική επιστολή. Θα τους παρακάμψω, ελπίζω με την  κατανόησή τους, και θα γράψω πολύ σύντομα μερικά πράγματα ως reality check για τον χώρο των εργαστηρίων. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Δεν θα ξεκινήσω από τις τεχνολογίες, οι οποίες χωρίς τα κατάλληλα επιχειρηματικά πλάνα και το απαραίτητο πλαίσιο κρίσιμων παραγόντων για την προσαρμογή στην καινοτομία, μπορεί να είναι όντως ανούσιες ανώριμες γκαντζετιές. Θα ξεκινήσω με ένα πολύ σύντομο βίντεο από τον Clayton Christensen. Με κατάλληλες αναγωγές θα καταλάβετε πώς ακριβώς δουλεύει μετασχηματίζεται η αγορά των υπηρεσιών τουλάχιστον με το υπάρχον μοντέλο οικονομικής οργάνωσης. Υπολογίστε πως όταν μιλάμε για αγορά ζούμε σε ένα πλανήτη 7 δισεκατομμυρίων (όπου μόνο 1 στους 7 έχει την πολυτέλεια των υποδομών που ζούμε), και όχι στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων.

Θα ήθελα να δείτε την παρουσίαση μιας ακόμη σχετικής θεωρίας. Άλλος μεγάλος καθηγητής στο χώρο, ο Vijay Govindarajan, μιλάει για το λεγόμενο reverse innovation. Έξι στους 7 σε αυτόν τον πλανήτη θέλουν φτηνές και ποιοτικές λύσεις. Η παροχή των υπηρεσιών του αναπτυγμένου κόσμου, μέσω των ίδιων υποδομών, στον υπόλοιπο κόσμο είναι αδύνατη (και από πλευράς χρόνου και από πλευράς κόστους είναι εξαιρετικά ασύμφορες). Ο μόνος τρόπος είναι να βρεις τρόπο να παρέχεις τις ίδιες υπηρεσίες μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Καλώς ορίσατε στον θαυμαστό κόσμο του reverse (και frugal) innovation.

Πάμε λίγο όλα τα παραπάνω σε μιξ γκριλ. Το να θεωρούμε αυτονόητο πως θα παρέχουμε υπηρεσίες με τον ίδιο ακριβό τρόπο στο μέλλον, σε αυτό το οικονομικό σύστημα, είναι ιστορικά και επιστημονικά αποδεδειγμένο ως άστοχη υπόθεση εργασίας. Η υπηρεσία που θα προσφέρεται και στο μέλλον θα είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις. Δεν θα είναι η φλεβοτόμηση ή οι εργαστηριακές εξετάσεις μέσω μεγάλων κλινικών εργαστηρίων. Πολύ περισσότερο, σχηματικά, δεν θα παρέχεται στα ίδια σημεία, από τον ίδιο τύπο επαγγελματιών, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το βιώνουμε σήμερα.

Παράδειγμα:

Φλεβοτόμηση με ρομπότ => παλιός τρόπος σκέψης

Αν μπορώ να το κάνω (cost effectively) με μια σταγόνα, ή ακόμα καλύτερα αναίμακτα (δεν είναι ώριμη η τεχνολογία ακόμα αλλά δοκιμάζεται), ποιος ο λόγος να αναπαράγω το σήμερα στο αύριο;

Να σημειώσω εδώ πως θεωρητικά το επόμενο βήμα των εργαστηρίων είναι η οικονομία κλίμακας (εργαστήρια μεγαθήρια) και τα ρομποτικά συστήματα. Με τεχνολογίες, όπως οι παραπάνω, να εισχωρούν πλέον και στην αγορά δεν είμαι σίγουρος πόσο ραγδαίες (5-10-15-20 χρόνια?) μπορεί να είναι οι εξελίξεις στον εργαστηριακό χώρο, και ποιες ακριβώς θα είναι. Συνυπολογίζω το τέλος της αθωότητας του δυτικού καπιταλισμού και τις δύο παραπάνω θεωρίες (θεωρίες από το Χάρβαρντ και το Ντάρμουθ δεν τις προσπερνάς αψήφιστα) που είδατε παραπάνω.

Το κείμενο είναι από τα πιο πρόχειρα που έχω γράψει λόγω έλλειψης χρόνου. Ελπίζω να είναι αρκετά προβοκατόρικο ώστε να προκαλέσει την περιέργειά σας για αυτά τα ζητήματα. Σημειώνω πως το θεωρώ προβοκατόρικο μόνο ως προς την πρόκληση/πρόσκληση για reality check. Ως προς το περιεχόμενο δυστυχώς δεν είναι scifi.

Το μέλλον είναι τώρα.

Be Sociable, Share!

2 Comments »

 • Αντωνης says:

  Η κοπέλα στοMirOculus ,είναι Ελληνίδα . Αυτή είναι η αιμοραγία μας…. .
  Πάντα θα υπάρχει κάτι νέο καινοτόμο ,η ουσία είναι που δημιουργείται… μέσα σε εργαστήρια.Ακόμα και τώρα ως Τεχνολόγοι ομφαλοσκοπούμε όπως πολύ σωστά ανέφερες. Αυτό καταδεικνυειδύο πράγματα ότι δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν και δε θα μπορέσουμε να δούμε το μέλλον. Το κλειδί είναι η παιδεία αρχικά. Δεν έχω επαφή πλέον με τα ΑΤΕΙ αλλά έτσι και δεν άλλαξαν οι νοοτροπίες απο τότε που πήρα πτυχίο απέχουμε έτη φωτός απο την ουσία.

  Έρευνα -- συμμετοχή σε προγράμματα -- συνεργασίες με το εξωτερικό μάλλον εξακολουθούν να είναι “άγνωστες” λέξεις…

  • ehealthgr says:

   Αντώνη η Φαίη εργάζεται ως ερευνήτρια στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς αυτό αποτελεί αιμορραγία για την Ελλάδα;

   Επίσης δεν κατάλαβα γιατί ακόμα επιμένουμε σε παρωχημένες νοοτροπίες του τύπου αιμορραγίες, κοκ. Η Ελλάδα είναι απίστευτη μικρή αγορά. Το globality και η εξωστρέφεια είναι απαραίτητα για να ανοίξουμε την αγορά μας εκτός συνόρων.

   Επίσης, δεν ξέρω πότε τελείωσες τα ΤΕΙ αλλά αν μη τι άλλο είναι πολύ καλύτερα πλέον εφόσον τα ΤΕΙ ξεμπέρδεψαν με τα ΚΑΤΕΕ και ότι αυτό σήμαινε στην πράξη.

   Συνεργασίες σε προγράμματα και το εξωτερικό γίνονται αρκετές. Στην αποδοτικότητα υστερούμε, αλλά δεν είναι τυχαίο που πολλοί Έλληνες φοιτητές και ερευνητές βρίσκουν θέση εργασίας έξω στον τομέα. Δυναμική υπάρχει. Άλλα πράγματα μας λείπουν, όχι η προβολή στα ΜΜΕ.

     More from author

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

Additional comments powered by BackType