Ενημερωτικό φυλλάδιο για δραστηριότητες Ερευνητικών Κέντρων στην Ελλάδα
October 11, 2014 – 1:48 am | No Comment

Σε παλαιότερη ανάρτησή μου, σας είχα υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσουν και αναρτήσεις  με τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα. Ευτυχώς η ΓΓΕΤ μας πρόλαβε! 😀
H ΓΓΕΤ συμμετέχει στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο …

Read the full story »
Δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις και ψηφοφορίες του περιοδικού.

Εκπαίδευση

Θέματα για την εκπαίδευση και επαγγελματική επιμόρφωση.

Εξελίξεις – Απόψεις

Συνδικαλιστικά νέα, θέματα, απόψεις από το χώρο της Υγείας.

Εργαστήρια

Νέα, οδηγίες που αφορούν τον χώρο των Ιατρικών Εργαστηρίων

Νομοθεσία

Νομοθεσία, διατάξεις, εγκύκλιοι, σύλλογοι του χώρου Υγείας.

Home » Εξελίξεις - Απόψεις

Τι είναι επιστήμη (μετά την κρίση)

Submitted by on October 11, 2014 – 2:47 amNo Comment
Τι είναι επιστήμη (μετά την κρίση)

Η ώρα είναι 23:55 ώρα Βρετανίας οπότε θα είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ. Αφορμή μου έδωσε το σχόλιο ενός αναγνώστη σχετικά με την κατάντια της επιστήμης στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε αφορμή και όχι σε αιτία, γιατί η κύρια αιτία είναι το ανορθολογικό περιβάλλον της Ελλάδας. Δεν θα μπω στην διαδικασία να απαντήσω τι είναι και τι δεν είναι η επιστήμη. Έχω αποδεχτεί πως στην Ελλάδα δεν θα μπούμε στην διαδικασία, τουλάχιστον όχι στο σύντομο μέλλον, να ερμηνεύσουμε μεθοδολογικά τις έννοιες και την εμπειρική χρήση τους. Εκείνο που απεύχομαι είναι να συζητάμε σε 20 χρόνια πάλι για τα ίδια, να παλεύουμε ακόμα για τα αυτονόητα (τα οποία βέβαια κανείς δεν δίνει σαφή λογικό ορισμό, αλλά μόνο εμπειρικές ερμηνείες). Δεν αναφέρομαι στα μικρο-συντεχνιακά συμφέροντα αλλά αναφέρομαι στις κοινές αξίες, στους θεσμούς, στην χρήση της λογικής ως εργαλείο ερμηνείας του κόσμου.  Όπως έχω γράψει και αλλού ενώ στο empathy είμαστε αρχηγοί κάπου στην πορεία έχουμε χάσει το τρένο του rationality.

Όποιος έχει το χρόνο να διαβάσει επιστημολογία θα μπορέσει να βρει διάφορες προσεγγίσεις για την κατάκτηση της γνώσης.  Αν του φαίνεται βαρύ ως γνωστικό θέμα αντικείμενο ας αρχίσει να ψάχνει για τα διαφορετικά είδη μελετών και τους διαφορετικούς τύπους evidence synthesis. Πίσω από αυτά θα βρει διαφορετικές μεθόδους, μεθοδολογίες, πολύ περισσότερο διαφορετικές επιστημολογικές προσεγγίσεις. Μια καλή αρχή για το πρώτο είναι το παρακάτω portal:

  • http://plato.stanford.edu/

Μια καλή αρχή για το δεύτερο είναι τα παρακάτω papers:

Σε όσους έχουν την όρεξη να διαβάσουν περισσότερα, ακόμα και να απομυθοποιήσουν αρκετές δοξασίες της κοινής γνώμης, προτείνω τα παρακάτω. Η μαγική λέξη στην κατανόηση του οτιδήποτε, άρα και των συγκεκριμένων πηγών, είναι η κριτική ανάλυση.

Για το τέλος αφήνω την πιο πρόσφατη ομιλία του κ. Ιωαννίδη.

Be Sociable, Share!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

Additional comments powered by BackType