Home » Εκπαίδευση

Erasmus. Πληροφορίες και Οδηγίες (παλιό υλικό)

Submitted by on August 28, 2011 – 12:57 pmOne Comment
Erasmus. Πληροφορίες και Οδηγίες (παλιό υλικό)

Αφορμή για το παρών άρθρο – “οδηγό” είναι ασφαλώς η κρίση (οικονομική, κοινωνική, etc) αλλά και κάποιες συζητήσεις που ξεκίνησαν σχετικά με το Erasmus στο facebook. Θυμίζω πως παλιότερα είχα γράψει το “ΒιοΪατρικές Επιστήμες και διέξoδοι (Erasmus, Εργασία, Μετεκπαίδευση)“. Με βάση τα πράγματα ως έχουν εξακολουθώ να θεωρώ πως για κάποιον νέο οι λύσεις εντός Ελλάδας είναι περιορισμένες. Ακόμα και αν η μετανάστευση είναι μια δύσκολη απόφαση, νομίζω πως κανείς δεν έχει τίποτα να χάσει με το να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα Erasmus (EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students). Όχι “μόνο για τουρισμό” βέβαια, αλλά με στόχο περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές στο μέλλον.

Στις σελίδες του Υπουργείου Παιδείας θα βρείτε μία που αφορά τα Προγράμματα για τη Δια Βίου Μάθηση (Lifelong Learning Programmes). Ένα χρήσιμο οδηγό για τα διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τίτλος του “Τι υπάρχει για μένα; Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη Νεολαία“.

Αν τα διαβάσετε θα κατανοήσετε τις διαφορές και τους στόχους του κάθε προγράμματος (πχ. Erasmus,  Leonardo da Vinci, etc). Σχετικά με το Erasmus στο Υπουργείο Παιδείας αναφέρεται:

Tο πρόγραμμα Erasmus

Το Erasmus αποτελεί το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ε.Ε., δίνοντας έμφαση στην κινητικότητα φοιτητών/σπουδαστών και προσωπικού και στη συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. To Erasmus υποστηρίζει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (EHEA) μέσω της αυξανόμενης κινητικότητας, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει την καινοτομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ε.Ε. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο φοιτητές/σπουδαστές έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, ενώ ο απώτερος στόχος είναι να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2013. Πέρα από τη δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας σπουδών για τους φοιτητές, το Erasmus παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα γνωριμίας με διαφορετικούς πολιτισμούς.

Εκτός από φοιτητές, το Erasmus απευθύνεται επίσης σε καθηγητές, εκπαιδευτές και άλλους εμπλεκόμενους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ενώσεις, ερευνητικά κέντρα, συμβουλευτικούς φορείς, κ.λπ.). Είναι επίσης ανοικτό στον επιχειρηματικό κόσμο και τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς επίσης και σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Το Erasmus υποστηρίζει δραστηριότητες στους τομείς της κινητικότητας (περίοδος σπουδών ή τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό), συμπράξεις συνεργασίας και δίκτυα.

Χρήσιμες συνδέσεις:

 1. Εθνική Μονάδα Συντονισμού – ΙΚΥ
 2. Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Aναλυτικές πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας θα βρείτε στη σελίδα:

Για περισσότερη ενημέρωση, σχετικά με τα Προγράμματα Erasmus, από το Υπουργείο Παιδείας παρέχονται τα παρακάτω στοιχεία Επικοινωνίας:

VII. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, τμ. Β’ Προγραμμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι
Γραφείο 2162
Τηλέφωνο: 210 3443179, 210 3443183
mail: ermundus@ypepth.gr

Χρήσιμο είναι και το παρακάτω φυλλάδιο όσο αφορά το πρόγραμμα Erasmus και τις σπουδές στην Ευρώπη.

Πληροφορίες για τo Erasmus θα βρείτε και στις σελίδες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών – ΙΚΥ. Από το πάνω μενού του πηγαίνετε Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση –  Ανώτατη Εκπαίδευση (Erasmus) – (επιλέγετε την πληροφορία που θέλετε)…  Χρήσιμος είναι ο παρακάτω οδηγός Erasmus:

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες σελίδες για το πρόγραμμα Erasmus σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.  Ξεχωρίζω κάποιες για την πληρότητά τους και σας τις παραθέτω:

Οι φοιτητές των 3 τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων που υπάρχουν στην Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθούν στα αντίστοιχα γραφεία του ΤΕΙ τους:

Σχετικά με τα Ιατρικά Εργαστήρια μια ακόμη χρήσιμη λίστα με συνδέσμους βρίσκεται στις σελίδες του European Association for Professions in Biomedical Science – EPBS. Στη σελίδα Education in Europe περιέχονται τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των ΒϊοΙατρικών Εργαστηριακών Επιστημών ανά χώρα.  Σε πολλά από αυτά υπάρχει αναφορά σε ποια Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δια βίου Μάθησης (πχ. Erasmus που μας ενδιαφέρει στην συγκεκριμένη περίπτωση) συμμετέχουν. Περιέχονται μαζεμένα και στο  παρακάτω έγγραφο.

Θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε εσείς με αυτά τα τμήματα για να δείτε αν μπορούν να σας κάνουν δεκτούς ή ακόμα καλύτερα να προτείνετε στους προέδρους των τμημάτων σας να επικοινωνήσουν αυτοί με κάποια και να συνεργαστούν στο άμεσο μέλλον μαζί τους.

Πηγές από το εξωτερικό οι οποίες αφορούν το θέμα μας:

Για το τέλος 2 βίντεο σχετικά με την Δια Βίου Μάθηση και το Erasmus στην Ευρώπη… Τίτλοι τους “Life Long Learning programme” και “Erasmus“…

Καλή επιτυχία στις επιλογές σας!

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

One Comment »

 • Νικος says:

  Πολύ καλή κίνηση και προτροπή.
  Ως φοιτητής, το Εράσμους είναι από τις καλύτερες κινήσεις:
  Είναι για λίγο αλλά προλαβαίνεις να βγεις από το αυγό σου και να έχεις άποψη για το αν θα συνεχίσεις σπουδές εκτός Ελλάδας.
  Σε μαθαίνουν από τα άλλα πανεπιστήμια και σε εμπιστεύονται περισσότερο.
  Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι που πήγαν για Εράσμους, ξαναγύρισαν στο ίδιο μέρος για να κάνουν μεταπτυχιακά.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.