Home » Εργαστήρια

F.A.Q. Ιατρικών Εργαστηρίων… (παλιό υλικό)

Submitted by on August 11, 2009 – 2:50 pm29 Comments
F.A.Q. Ιατρικών Εργαστηρίων… (παλιό υλικό)

F.A.Q. εστί Frequently Asked Questions. Έχουμε λάβει διάφορα μηνύματα με ερωτήσεις για διάφορα θέματα. Παρόμοιες ερωτήσεις θα βρει κανείς διάσπαρτες στο forum της ΠΕΤΙΕ και στα διάφορα facebook groups των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων. Η ανάρτηση αυτή, λοιπόν, είναι μια λίστα με τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται για τον κλάδο των ΤΙΕ.

Μπορείτε να μας καταθέσετε και τις δικές σας ερωτήσεις και να τις προσθέσουμε στην παρακάτω λίστα:

 • Τι ακριβώς είναι τα Ιατρικά , οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων? Τι ακριβώς κάνουν και ποιες οι σπουδές τους?

Χρήσιμες πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στις αναρτήσεις “Οδηγός επαγγελμάτων από το ΕΚΕΠ, Εθνικό Οργανισμό Επαγγελματικού Προσανατολισμού, για τα Ιατρικά Εργαστήρια“, “Απόφοιτος του τμήματος Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων“, “”, “Ιατρικά Εργαστήρια – διεθνείς οργανισμοί, πληροφορίες, σύνδεσμοι“. Καλό είναι να διαβάσει κανείς και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του κλάδου (ΠΔ 163/1996). Για το πρόγραμμα σπουδών μπορεί κάποιος να ανατρέξει στα τμήματα της Λάρισας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης.

 • Μετά τη σχολή τι μπορεί να κάνει κάποιος?

Μπορεί είτε να βγει στην αγορά εργασίας είτε να να ψάξει για κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει. Τα διδακτορικά αποτελούν μια επιπλέον δυνατότητα που έχουν πλέον οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, δεν αποτελούν όμως μια “λύση” για τον οποιοδήποτε (σκοπός ενός διδακτορικού είναι διαφορετικός από ότι ενός Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών).

 • Που μπορούν να δουλέψουν οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων? Τι επαγγελματική απορρόφηση υπάρχει?

Απαντήσεις θα βρείτε και στις πιο πάνω ερωτήσεις. Αν μιλάμε για εργασία ευρύτερα στο χώρο υγείας και όχι κατά αποκλειστικότητα στο χώρο των εργαστηρίων, πτυχιούχοι του συγκεκριμένου κλάδου δουλεύουν και ως ιατρικοί επισκέπτες, σε εταιρείες με ιατρικά μηχανήματα και αναλώσιμα, ως καθηγητές. Μερικοί που έχουν βγει εξωτερικό δουλεύουν μέχρι και σε οργανισμούς Υγείας όπως ο WHO. Στον ιδιωτικό τομέα, και σίγουρα στο εξωτερικό, τα πράγματα είναι λίγο πιο ανοιχτά. Για την απορρόφηση, από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν κάποιες στατιστικές μελέτες που να δείχνουν το ποσοστό και το είδος της απορρόφησης των αποφοίτων του κλάδου.
Γνώμη μας είναι πάντα πως κάποιος που ψάχνει για εργασία θα πρέπει να το ψάξει καλά, και να μη φοβάται να δοκιμάσει δουλειές. Συνηθίζεται να λέγεται ότι “Όποιος ψάχνει βρίσκει“, αρκετές φορές όχι άδικα.

 • Ποιοι ονομάζονται παρασκευαστές? Τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο τίτλος?

Για το συγκεκριμένο θέμα ανατρέξτε στην ανάρτηση “Κωδικός ΙΚΑ 311130, Οι Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων ως Παρασκευαστές Πειραμάτων και Αναλύσεων“. Ο όρος παρασκευαστής χρησιμοποιείται καταχρηστικά και συνδυασμό υποθέτω με τον κωδικό του ΙΚΑ. Θεωρητικά και πρακτικά το αντικείμενο σπουδών των ΤΙΕ δεν είναι μόνο η παρασκευή Πειραμάτων και αναλύσεων. Με την λογική των κωδικών του ΙΚΑ, αλλά και της καθημερινής πρακτικής παρασκευαστές είναι πάρα πολλοί κλάδοι στον εργαστηριακό τομέα. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την ιστορία των ΤΕΙ και τον δρόμο που έχουν να διανύσουν για την πλήρη κοινωνική αποδοχή και καταξίωση, την συμπίεση προς τα κάτω της Ελληνικής αγοράς, αλλά και  την ελλιπή διασύνδεση του επαγγέλματος με τα παγκόσμια δρώμενα και τεκταινόμενα. Θα πρότεινα να διαβάσετε και τις αναρτήσεις “Εξετάζοντας τα σημεία. Προβλήματα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα…“, “Paramedics? No, my dear. Healthcare occupations, we are all…“.

 • Ποια τα προβλήματα του κλάδου?

Μια πρόχειρη καταγραφή προβλημάτων όπως αυτά παρουσιάζονται από τα άτομα του κλάδου είναι τα παρακάτω: ανεργία, ελλιπής ενημέρωση, αιμοληψίες, απαξίωση του επαγγέλματος, έλλειψη συλλογικής σύμβασης για τον συγκεκριμένο κλάδο, μη ξεκάθαρο και ενιαίο καθεστώς ασφάλισης και μισθοδοσίας, λειτουργία – νοοτροπία δημοσίου συστήματος, η υπαγωγή του κλάδου στη διοικητική υπηρεσία μέσα στα νοσοκομεία, το μέλλον και οι στόχου του κλάδου αύριο τόσο για τη φύση του όσο και για τους επαγγελματίες του.

 • Ποια εξέλιξη μπορεί να έχει ένας Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων?

Σε νοσοκομείο μπορεί να φτάσει κάποιος μέχρι τη θέση του προϊσταμένου. Την πλήρη διαδικασία εκλογής, θητείας και επανεκλογής δεν την γνωρίζουμε. Σε ιατρικά κέντρα, στην εκπαίδευση ή σε όπου αλλού μπορεί να εργάζεται κάποιος δεν γνωρίζουμε τι εξέλιξη μπορεί να έχει.

 • Τι μισθό, ασφάλιση, συνθήκες εργασίας έχει ένας Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων?

Ανάλογα με τον φορέα ιδιωτικό, δημόσιο, ΙΚΑ κάποιος τεχνολόγος μπορεί να παίρνει ή όχι βαρέα και ανθυγιεινά, νοσοκομειακό επίδομα, πλασματικές ώρες εργασίας, να έχει 6,5 , 7,5, 8 ώρες εργασίας, να πληρώνεται ή όχι ώρες υπερωριακής εργασίας, να έχει συγκεκριμένα καθήκοντα ή να κάνει σχεδόν τα πάντα.
Έχω την εντύπωση ότι οι παραπάνω διαφοροποιήσεις αφορούν γενικότερα την Ελληνική αγορά εργασίας, όπου ανάλογα το φορέα παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του ίδιου επαγγέλματος.

 • Πώς εκπροσωπείται ο κλάδος?

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν η Π.Ε.Τ.Ι.Ε (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων) και η Ένωση Τεχνολόγων Παρασκευαστών Ιατρικών Εργαστηρίων Δημοσίων Νοσοκομείων Ν.Π.Δ.Δ. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση τους και το πως μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με αυτές, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες τους. Στις σελίδες του περιοδικού μας μπορείτε να βρείτε διάφορες ανακοινώσεις τους. Ρίξτε μια ματιά και στην ανάρτηση “Συνέντευξη με εκπρόσωπο της ΠΕΤΙΕ“.

Περιμένουμε τα σχόλια σας για επισημάνσεις, απαντήσεις, προσθήκες ερωτήσεων.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

29 Comments »

 • skaravaios says:

  Καλησπέρα!!

  Θα ήθελα να μάθω τί γίνεται με τη συλλογική σύμβαση??

  Προώθηση και κατοχύρωση των Επιστημονικών – Επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σύσταση της ΠΕΤΙΕ σε Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου).

  Ποια είναι η εξέλιξη για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας και ποια τα επόμενα βήματα για την επίτευξη του στόχου?

  Ευχαριστώ.

  • ehealthgr says:

   Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμμετοχή. Συμμετοχή σε συζητήσεις, σε προβληματισμούς, σε διαβουλεύσεις, σε συλλογικά όργανα, σε συνεργασίες, κλπ.

   Το πρώτο ουσιαστικό βήμα λοιπόν πρέπει να είναι η ενημέρωση, η πληροφόρηση αλλά και η συμμετοχή.

 • linaki_ath says:

  Καλή σας μέρα!!

  Θα ήθελα να μάθω αν μπορω σαν απόφοιτος Ιατρικών Εργαστηρίων αν έχω το δικαίωμα να ανοίξω μόνη μου βιοχημικό εργαστήριο ή κάτι παρεμφερές. Πως μπορώ να μάθω τι μπορώ να ανοίξω μόνη μου που έχει να κάνει με το πτυχίο αυτό? Με ενδιαφέρει άμεσα γιατί ο ΟΑΕΔ έχει προγράμματα για επιδότηση..
  Ευχαριστώ πολύ!

  • gkelnar says:

   Καλησπέρα και σε σένα,

   όσο αφορά την Ελλάδα, ο Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων δεν μπορεί να ανοίξει στο όνομά του Εργαστήριο έως σήμερα. Θα πρέπει να έχει την κυριότητα και να «ανοιχθεί» σε όνομα Ιατρού(Βιοπαθολόγο). Το καλύτερο θα ήταν να απευθυνθείς και σε κάποιο ΟΑΕΔ. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων, Υδάτων κ.λ.π, και αν μας δίνετε η δυνατότητα σε αυτά.

   Ps: Αναμένουμε νεώτερα εμείς και οι αναγνώστες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, αν φυσικά ο ΟΑΕΔ σου δώσει περισσότερες πληροφορίες.

  • ehealthgr says:

   linaki_ath είναι όπως τα λέει ο Γιώργος. Στην Κύπρο έχουν δικαίωμα οι Τεχνολόγοι να ανοίγουν εργαστήρια χωρίς όμως να γνωρίζω τις ακριβείς διαδικασίες. Είναι θέμα προς διερεύνηση και ελπίζω να υπάρχουν σύντομα νεότερα στο συγκεκριμένο θέμα.

   Θα ήθελα σε παρακαλώ να ενημερώσεις όλους τι είδους προγράμματα είναι αυτά που έχει ο ΟΑΕΔ για επιδότηση και ποιο το αποτέλεσμα της επικοινωνίας σου μαζί τους.

   Σε ευχαριστώ. 🙂

 • skaravaios says:

  Καλησπέρα!!

  Θα ήθελα να προσθέσω ότι το μεταπτυχιακό που προσφέρει το ΤΕΙ Λάρισας μαζί με το ΤΕΙ Αθήνας, όσο αναφορά το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων κοστίζει 1500 Ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών.

  Προσωπικό σχόλιο.
  Δεν ξέρω γιατί δεν συμμετέχει και το τμήμα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο μεταπτυχιακό.
  Δεν ξέρω γιατί αποφάσισαν να είναι το πιο ακριβό μεταπτυχιακό στην Ελλάδα.
  Είναι που είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό που δίνει το τμήμα μας, μας απαγορεύουν έμμεσα να μπούμε, λόγω του κόστους.

  Ποια είναι η γνώμη της ΠΕΤΙΕ? Ντροπή να παραμυθιάζουν τους νεους φοιτητές, αφού δεν γραφεται σε κανένα οδηγό σπουδών το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό.

  Παρακαλώ να μη σβηστεί το ποστ γιατί έχει ενημερωτικό σκοπό, όπως και το συγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό.

  • ehealthgr says:

   1. Δεν υπάρχουν μεταπτυχιακά για Ιατρικά Εργαστήρια και μη. Υπάρχουν μεταπτυχιακά που μας δέχονται και μεταπτυχιακά που δε μας δέχονται λόγω μη συνάφειας αντικειμένου. Υπάρχουν ένα κάρο μεταπτυχιακά ανά σχολές και συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

   2. Για να λες ότι είναι το πιο ακριβό μεταπτυχιακό θα πρέπει να γνωρίζεις πόσο κοστίζει ή όχι το κάθε μεταπτυχιακό στην Ελλάδα.

   3. Τα μεταπτυχιακά διοργανώνονται όπως αποφασίζουν τα τμήματα. Δικαίωμά τους να τα διαχειριστούν όπως αυτά το θεωρούν καλύτερο. Αν δεν υπάρχουν πόροι για τα εργαστήρια, αντιδραστήρια, διδάσκοντες, καλεσμένους ομιλητές κλπ πώς θα διοργανωθεί το όποιο μεταπτυχιακό? Άλλα μεταπτυχιακά είναι free (γιατί είναι σε ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί έχουν χαμηλό κόστος, γιατί οτιδήποτε) άλλα είναι επί πληρωμή. Καλά θα ήταν να είναι όλα τα μεταπτυχιακά free αλλά δυστυχώς δεν είναι. Δεν βρίσκω το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό να κάνει κάτι διαφορετικό από ότι γενικώς ισχύει (όπως είπα υπάρχουν και άλλα μεταπτυχιακά τα οποία πιθανόν κάποια από αυτά να είναι free).

   4. Όποιος ψάχνει βρίσκει. Δεν έγινε η συντέλεια του κόσμου αν δεν το γράφει ο οδηγός σπουδών, που πιθανώς να είναι και περσινός. Θέμα υπάρχει εφόσον η ανακοίνωση για το μεταπτυχιακό δεν είναι δημόσια και εύκολα διαθέσιμη.

   5. Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω δεν καταλαβαίνω ποιος παραμυθιάζει ποιον και ποιος δεν καταλαβαίνει για τι ακριβώς πράγμα μιλάει.

   ν. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να έχει θέση σε αυτό η ΠΕΤΙΕ.

   ν^ν. Κανένα post δεν σβήνεται εκτός και αν αρχίσουμε να γράφουμε ασυναρτησίες. Υπάρχουν κανόνες. Θα σε παρακαλούσα να είσαι πιο συγκεκριμένος και πιο προσεκτικός σε ότι γράφεις. Μην απαντήσεις στο συγκεκριμένο bullet. Η οποιαδήποτε απάντηση πάνω σε αυτό, η οποία δεν αφορά και την συγκεκριμένη ανάρτηση, θα σβηστεί.

   • gkelnar says:

    Skaravaie, να υποθέσω ότι αναφέρεσαι στο ΜΠΣ «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή», Ιατρικής Σχολής- Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, http://postgraduate.med.uth.gr/gr/graduate/grad1/info.html Όσο αφορά τους συνεργαζόμενους φορείς είναι οι παρακάτω: http://postgraduate.med.uth.gr/gr/graduate/grad1/labs.html Συμφωνώ με τις απαντήσεις του Νίκου παραπάνω, πριν αρχίσω να σου δίνω και εγώ απαντήσεις στα ερωτήματά σου, θα σου πρότεινα να ρίξεις και μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού http://postgraduate.med.uth.gr/gr/graduate/grad1/schedule.html

    • ehealthgr says:

     Η παραπάνω σελίδα πρέπει να έχει όλες τις πληροφορίες της οποία αναζήτησα. Φαίνεται αρκετά καλή και πλήρης. Υπάρχει σύνδεσμος για τη συγκεκριμένη σελίδα στις σελίδες των τμημάτων ΤΙΕ (δεν είναι σε εμφανές σημείο?)?

     Προφανώς δεν έψαξα όσο έπρεπε ή όπως έπρεπε (και για μένα αυτό είναι μεγάλη ήττα). Λάθος μου.

     Παρόλα αυτά θα επιθυμούσα περισσότερες πληροφορίες και καλύτερη προώθηση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού από τις σελίδες των τμημάτων ΤΙΕ.

 • skaravaios says:

  1. Ναι όντως υπα΄ρχουν αμεταπτυχιακά που συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο μας. Όμως είναι το μοναδικό μεταπτυχιακο που γίνεται με σύπραξη των ΤΕΙ της Αθήνας και της Λάρισας. Σκοπός του ήταν να βοηθήσει επιτέλους να έχουμε και εμεις ένα μεταπτυχιακό, αλλά με το υπερβολικό κοστος κατι τετοιο ματαιώνει την επίτευξη του στόχου.

  2. Να είσαι σίγουρος ότι είναι από τα πιο ακριβα μεταπτυχιακά, αν όχι το πιο ακριβό.

  3. Συμφωνώ μαζί σου. όπως δικαίωμά τους είναι να διαχειριστούν όπως αυτά το θεωρούν καλύτερο, διακίωμά μου είναι να τους κρίνω για τις πράξεις τους.

  4. Εχω βρει μη στεναχωριεσαι. Απλά ο οδηγός σπουδών είανι το πρώτο πραγμα που κοιτάει ένας αποφοιτος λυκειου για να επιλεξει μια σχολή.
  Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι. Αμά είναι να έχει ελλειπη στοιχεία ο οδηγός σπουδών, τότε να μη δημοσιεύεται στο internet. Ή κανουμε ολοκληρωμένη δουλεια ή όχι.

  5. Καταλαβες πολυ καλα τι θελω να πω, οπότε δεν θα πω τιποτα παραπάνω.

  6. Τη γμώμη της ΠΕΤΙΕ θέλω γενικα για το μεταπτυχιακό. Εγιναν καθόλου προσπάθειες να εισαχθεί αυτό το μεταπτυχιακό σε κάποιο ευρωπαικο προγραμμα και γιατι εφοσον εγιναν δεν απεδωσαν καρπους?

  7. Πιο συγκεκριμένος και πιο σαφεις δεν γίνεναι να γίνω. Εαν προσβάλω καποιους από τους όρους δεοντολογίας, παρακαλω να σβηστεί.

  Θέλω να έχουμε ένα δυνατο κλάδο και όχι να ειμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνα, τα κορόιδα του ΕΣΥ.

  • ehealthgr says:

   1. Σκοπός είναι να γίνει ένα καλό μεταπτυχιακό ή να γίνει ένα μεταπτυχιακό και για εμάς?

   2. Δεν είμαι σίγουρος για τίποτε για το οποίο δεν έχω συγκεντρωτικά στοιχεία.

   3. Καλά κάνεις και κρίνεις. Προσωπικά δεν συμφωνώ με την κρίση σου για τους λόγους για τους οποίους κατέγραψα. Εφόσον μιλάς για παραμύθιασμα δεν βλέπω πώς στοιχειοθετείται αυτό.

   4. Ο απόφοιτος λυκείου ψάχνει για μεταπτυχιακά? Ο πτυχιούχος ΤΕΙ, ΑΕΙ θα ψάξει για μεταπτυχιακά σε οδηγούς σπουδών?

   6. Το συγκεκριμένο θέμα είναι υπόθεση των ΤΕΙ. Η ΠΕΤΙΕ δεν έχει καμία δουλειά με αυτά εσωτερικά θέματα των ΤΕΙ. Η ερώτηση σου είναι εσωτερικό θέμα των ΤΕΙ.

   Δεν βλέπω πώς θα αλλάξει η κατάσταση με την γκρίνια και τις ανακρίβειες. Επίσης, διαφωνώ με τη λογική της γενίκευσης και της ισοπέδωσης. Ποιος κλάδος (ιδίως ΤΕ) δεν έχει προβλήματα? Μην αναρωτιέστε μόνο τι κάνουν οι άλλοι για εσάς, αναρωτηθείτε τι κάνετε ή έχετε κάνει και εσείς για τους άλλους(=κλάδο).

 • skaravaios says:

  1. Θέλουμε ένα μεταπτυχιακό που να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο αυτοί που έχουν τα 1500 ευρώ ανά 6μηνό για το μεταπτυχιακό.

  2. Ο οδηγός σπουδών βοηθάει στο να κρίνει ένας απόφοιτος λυκειου εάν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κάθε σχολής, τι ποσοστό επαγγελματικης αποκατάστασης προσφέρει το αντίστοιχο επάγγελμα, τι περαιτέρω δυνατότητες του δίνει όσο αναφορά την εκπαιδευτική του μόρφωση. Τελικά ο οδηγός σπουδών πρεπει να παρεχει όλα αυτά τα οποια θα αναρρωτηθει ο φοιτητης για το αμεσο μελλον του.
  Τόση ωρα μιλάω για τους αποφοιτους λυκειου διοτι σε αυτους απευθλυνεται ο οδηγος σπουδών. Οι φοιτητες επονται.

  3. Έγινα μέλος της ΠΕΤΙΕ, και μετεχω και σε συνέδρια του κλάδου μου.
  Τι παραπάνω να κάνω? Αυτοί τι ενέργειές έκαναν για να μας αποδείξουν τη προσπάθεια που καταβάλουν στην αναδειξη του κλαδου και την επίλυση των προβλημάτων του.?

  4. Δεν είμαι αυτος που λεει ανακρίβειες. Ουτε τα ισοπεδώνω ολα. Ετσι έχουν τα πραγματα και έτσι τα παρουσιάζω. Δεν φταιω για την κατάσταση. Επειδή έχουν οι αλλοι κλάδοι των ΤΕ προβλήματα, πρεπει να έχει και ο δικός μου? Μα όχι, φυσικα. Γι αυτο κρίνω και κρινομαι γι αυτα που λέω.

  Την τελευταία ερώτηση την απευθύνω με τη σειρα μου σε εσένα.
  Δεν με πειραζει που δεν συμφωνεις μαζί μου, ετσι και αλλιως δεν έχεις δει ακομα το προβλημα, αρα θα σου είναι δυσκολο να συμφωνησεις. Δε μου αναφέρεις κανεναν απο τους λογους που διαφωνεις, απλώς γενικολογεις λέγοντας πως υπαρχουν και free μεταπτυχιακά. Μου θυμιζεις μια φραση. Μη κακολογίσουμε το σπίτι μας και πεσει και μας πλακωσει.

 • ehealthgr says:

  1. Εκ των πραγμάτων όλοι δεν γίνεται να συμμετέχουμε όλοι σε ένα συγκεκριμένο μεταπτυχιακό τον χρόνο. Μπορώ να καταλάβω το παράπονο για το κόστος, αλλά όχι την απαίτηση να συμμετέχουμε όλοι μα όλοι. Να υπάρχει δυνατότητα για υποτροφίες για όσους δεν μπορούν ναι. Να υπάρχει επιλογή για αυτούς που συμμετέχουν όχι με οικονομικά κριτήρια ναι. Να υπάρχει ορθολογική τιμή διδάκτρων (αν δεν γίνεται διαφορετικά = να είναι δωρεάν) και ουσιαστική χρήση τους ναι. Αλλά να κάνουμε έτσι και αλλιώς όλοι μα όλοι μεταπτυχιακά, διδακτορικά, κλπ όχι.

  2. Εφόσον είναι εύκολα προσβάσιμη η οποιαδήποτε πληροφορία δεν καταλαβαίνω την τόση φασαρία. Περισσότερο βρίσκω σοβαρή παράλειψη ότι δεν υπάρχει online ηλεκτρονικά αίτηση και αναλυτικές πληροφορίες (δίδακτρα) για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Αν θέλεις να γίνω πιο προχωρημένος θα προτιμούσα και online αναλυτική περιγραφή των εξόδων του μεταπτυχιακού και του οποιαδήποτε μεταπτυχιακού στην Ελλάδα.

  3. Έλα ντε. Τι παραπάνω να κάνω για τον κλάδο μου? Τρόποι υπάρχουν να είσαι σίγουρος. Θέλεις να βοηθήσεις? “Στη βράση κολλάει το σίδερο”.
  Κάνε έρευνα αγοράς τι τιμές παίζουν στα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, βρες ακριβή ανακοίνωση των διδάκτρων του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού (ηλεκτρονικά δεν υπάρχει κάτι) και αν όντως υπάρχει συγκριτική υπερβολή θα αναδείξουμε το θέμα. Μην μένεις σε γκρίνιες και καταγγελίες εναντίον δικαίων και αδίκων αλλά στοιχειοθέτησε τεκμηριωμένα το πρόβλημά σου. Εφόσον το κάνεις θα το προωθήσουμε.

  4. Μίλησες για τα κορόιδα του ΕΣΥ. Ξεχώρισες τα προβλήματά μας σε σχέση με των άλλων (οι οποία αναγνωρίζεις ότι δεν βρίσκονται στην επαγγελματική τους ουτοπία). Μίλησες επίσης για παραμύθιασμα (??). Δεν φταίω εγώ για αυτά που εσύ γράφεις.

  Αντί να επιτίθεσαι κατά δικαίων και αδίκων θα σου ξαναπρότεινα να προσέχεις τι γράφεις και τι διαβάζεις. Αν δεν καταλαβαίνεις σε τι διαφωνώ δε μπορώ να σε βοηθήσω.

 • skaravaios says:

  Δεν απαντάς σε πολλές από τις ερωτήσεις μου.
  Έχεις κατηγοριοποιήσει τους φοιτητες στους έχοντες την οικονομικη δυνατότητα και στους μη έχοντες. Ολοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδικασίες που θα τους βοηθήσουν μελλοντικα.

  Απο τη μια μας λες πως είναι δυσκολα προσβάσιμη η πληροφορια περι μεταπτυχιακου και απο την άλλη πως ειναι ευκολη. Αποφασισε τι ακριβως θέλεις. Αυτά που γραφεις αποτελουν ουτοπιστικο όνειρο αφου κανενα μεταπτυχιακο δεν διαθέτει τετοια βαση δεδομένων(οσο αναφορα το καταμερισμο των διδιακτρων), ποσο μάλλον αυτο εδω. Οι λογοι είναι προφανεις!!Οσο για το εαν υπαρχει αιτηση on line το θετεις σωστα. Να ένα ακομα μειον στην επιλογη του μεταπτυχιακου.

  Θα σου πρότεινα να κανεις εσυ μια ερευνα αγορας, διότι εγώ ήδη το έχω κάνει. Γι αυτο υποστηρίζω πως ειναι ενα απο τα ακριβότερα. Δεν λεω αοριστιες.

  Δεν θέλεις να καταλάβεις ότι δεν αποτελουμε τον τελευταίο κρικο μιας αλυσιδας που λεγεται ΕΣΥ. Υπάρχουν περιπτωσεις που δεν μας πληρώνουν αναλογα με την εκπαιδευτικη βαθμιδα και τους κοπους μας.
  Να ένα προβλημα το οποιο μαλλον δεν γνωριζες.

  Δεν μας ειπατε εσεις τι κανατε για το κλαδο?
  Για πες μας εναν τροπο για να βοηθήσουμε, αφου στη βραση κολλάει το σίδηρο?
  Δεν έχω να πω τιποτα άλλο. Εισαι αρνητικα προκατειλημμένος απέναντι μου, οποτε θα σταματησω εδω.

  • ehealthgr says:

   ν^ν*(Αντί να επιτίθεσαι κατά δικαίων και αδίκων θα σου ξαναπρότεινα να προσέχεις τι γράφεις και τι διαβάζεις. Αν δεν καταλαβαίνεις σε τι διαφωνώ δε μπορώ να σε βοηθήσω.)
   + (Μην ζητάς από τους άλλους αυτό που δεν κάνεις εσύ.)

 • stefanos says:

  Υπάρχουν μεταπτυχιακά ”δωρεάν” και μεταπτυχιακά που στοιχίζουν ακριβά.
  Από την μεριά των ΤΕΙ
  Δυστυχώς στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησα( δεν ξέρω τι γίνεται στα άλλα) δεν γίνεται λόγος για διαφήμιση μεταπτυχιακών με τα γνωστικά αντικειμενά μας από άλλες σχολές, αφού ματαπτυχιακά που να προέρχονται από το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων δεν υπάρχουν.
  Δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των σχολών και αυτό καθιστά δύσκολη την αναζήτηση τους. Μόνο αν κάποιος γνωρίζει Internet θα σταθεί τυχερός να βρει μεταπτυχιακό που να μην στοιχίζει και τόσο ακριβά ή μπορεί και δωρεάν. Όποιος όμως δεν ασχολείται με web, δεν θα έχει πολλές πιθανότητες να βρει κάτι, εκτός και αν ψάχνει μόνος από σχολή σε σχολή.
  Ένα ποσοστό 70% της τάξεως μου δεν ασχολούνταν με web,άντε στην καλύτερη μόνο facebook, για αυτόυς είναι δύσκολο να βρουν χωρίς κάποια διαφήμιση από τις σχολές τους για μεταπτυχιακά.
  Την χρονιά που αποφοίτησα υπήρχαν σκέψεις για την δημιουργία ενός μεταπτυχιακόυ.
  Ακουσα πως έγινε αλλά πουθένα καμιά ανάρτηση- ούτε Online για τα μάτια του κόσμου.

  Συνοψίζοντας θέλω να πω πως το πρόβλημα με τα μεταπτυχιακά δεν είναι τόσο χρηματικό γιατί όπως λέι σωστά ο ehealthgr το κάθε τμήμα αποφασίζει το πόσο θα στοιχίζει το καέθ μεταπτυχαικό που διοργανώνει.
  Ενώ είμαστε 1500 τεχνολόγοι σε όλη την ελλάδα -- δεν έχουμε όυτε ένα δικό μας μεταπτυχιακό -- δεν κάνουμε τίποτα για να άλλαξει η κατάσταση. Δεν υπάρχει ενημέρωση -- τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα..
  Αν και έχουμε γραφεία διασύνδεσης ο ρόλος τους μάλλον είναι εικονικός σε σχέση με τις ξένες χώρες.
  Στο εξωτερικό δεν χρειάζεται να ψάχνεις μόνος στα χαμένα -- μετά την βασική εκπάιδευση σου δίνουν επίλογες για μεταπτυχιακά ή κατευθείαν για δουλεία -- και φυσικά για ένα χρονικό διάστημα σε αξιολογούν. Δεν βγαίνεις από την σχολή και κάνεις ότι θέλεις.
  Όποιος θέλει μπορώ να του πω πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό συστημα στην Φιλανδια.

  Θα απαντήσω μόνο στην ερώτηση ” τι απορρόφηση υπάρχει?”.
  Ψάχνοντας εδώ και πολύ χρόνο στο internet αλλά και σε εφημεριδές, βλέπω πως η απορροφησή μας είναι πολύ μικρή.
  Δυστύχως όποιον ρώτησα ο οποίος δουλεύει ως τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων με είπε ότι ρόλο έπαιξε το ”μέσον” που έβαλε και όχι το βιογραφικό του. ΤΟ 70% της τάξης μου δεν δουλέυει αυτό που σπόυδασε πόσο μάλλον για να κάνει καποιο μεταπτυχιακό.

  Καλά και ωραία όλα τα κείμενα με την εξελιξή μας, που μπορούν να δουλέψει ένας τεχνολόγος, αλλά τα κείμενα αυτά είναι πολύ μακρυά από την ελληνική πραγματικότητα.

  edit by admin:
  Θα παρακαλούσα για τελευταία φορά να μην παίζεις με τα nick. Είναι αντιδεοντολογικό και εν τέλει καταντάει γραφικό. Το επόμενο έχει πάει κατευθείαν στα spam.

  • ehealthgr says:

   Σχετικά με την απορόφηση αυτό που περιγράφεις αποτελεί πραγματικότητα σε όλα τα επαγγέλματα και όχι μόνο στο δικό μας. Αντιθέτως με σένα ξέρω πάρα πολλούς που δουλεύουν ως τεχνολόγοι με βάση το βιογραφικό τους και κανένα μέσο. Παρεπιπτόντως στον ιδιωτικό τομέα το να έχεις ένα network που θα σε βοηθήσει να πας σε μια συνέντευξη δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό (κακό είναι όταν υπάρχουν θεωρητικά καλύτεροι και παίρνουν εσένα, ή όταν εσύ δεν κάνεις και δεν σε διώχνουν). Και το ποσοστό απασχόλησης επίσης είναι πρόβλημα γενικότερο.

   Προβλήματα που εντοπίζω εγώ είναι η άδεια εργαστηρίου και η προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (πχ. ασφάλεια, μισθοδοσία).

   Εγώ βλέπω πως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Η ενημέρωση του τι ακριβώς είμαστε και που μπορούμε να πάμε είναι ένα βήμα. Έχεις να προτείνεις κάτι άλλο? Με την γκρίνια και την μοιρολατρία (δεν είναι μομφή για το πρόσωπό σου) προσωπικά δεν βλέπω να πάμε πουθενά. Πάντα θα μας φταιν οι άλλοι και θα κυνηγάμε την ουρά μας.

   Θα σε παρακαλούσα για μια παρουσίαση του φιλανδικού συστήματος. Μας ενδιαφέρει όλους πιστεύω. Σε ευχαριστώ.

   Πάντα φιλικά. 🙂

  • gkelnar says:

   Φυσικά και στον αιώνα που ζούμε απαραίτητο «όπλο» είναι κανείς να έχει βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ όπως και να ξέρει να αναζητά πληροφορίες στο διαδίκτυο (π.χ. http://career.duth.gr/postgrads/files/Efarm_DY_UTH_2_060709.pdf ). Στις παρακάτω αναρτήσεις θα βρεις χρήσιμες συνδέσεις σχετικά με μεταπτυχιακά, http://www.bmlabs-mag.gr/?p=342 και αναζήτηση εργασίας, http://www.bmlabs-mag.gr/?p=286 .

   • ehealthgr says:

    Ένσταση.

    Η πληροφορική δεν είναι εδώ και καιρό “όπλο”, προσόν, πλεονέκτημα κ.ο.κ. Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για όσους καινοτομούν με αυτήν. Για την τεράστια πλειοψηφία των μη πληροφορικών είναι βασικές γνώσεις όπως είναι η γραφή και η ανάγνωση. Όσο περισσότεροι το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για όλους μας.

    btw μιλάμε για οργανικά αναλφάβητους ή λειτουργικά? Για τις γενιές 30 minus (sic) νομίζω η απάντηση είναι καταφανέστατη.
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=06.09.2008,id=61405928

    • gkelnar says:

     +1 Nίκο, απλά αντιλήφθηκες διαφορετικά την λέξη “όπλο” από ότι την εννοώ εγώ. Το συμπέρασμα είναι ότι, βασικές γνώσεις= γραφή- ανάγνωση- χειρισμός Η/Υ.

     • ehealthgr says:

      Αντιλήφθηκα την λέξη όπλο όπως την χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος (επιπλέον προσόν, πλεονέκτημα, προτέρημα, προβάδισμα, κλπ).

      Στο συμπέρασμα συμφωνώ.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Καλησπέρα σας ,

  Είμαι τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων σε Δημόσιο Νοσοκομείο.

  Θα μπορούσα να ενημερωθώ αν υπάρχει και ποιος είναι ο νόμος που να ορίζει αν οι τεχνολόγοι μπορούν να δίνουν μόνοι τους αποτελέσματα χωρίς την παρουσία ιατρού.

  Ξεκάθαρα μπορεί να δίνει αποτελέσματα ΝΑΙ ή ΟΧΙ ;

  Όπως επίσης αν μπορεί μόνος του ο τεχνολόγος να είναι σε βάρδια χωρίς εφημερία ιατρού μικροβιολόγου.

  Ξεκάθαρα μπορεί να κάνει Βάρδια ΝΑΙ ή ΟΧΙ

  αναμένω τις απαντήσεις σας

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • ehealthgr says:

   Από όσο γνωρίζω όχι και στα 2. Στην πρώτη περίπτωση θέλω να ρωτήσω αν μιλάμε για εγκεκριμένα αποτελέσματα με σφραγίδα γιατρού ή όχι.

   Θα διαβιβάσω και αλλού το ερώτημα μήπως μπορέσουμε να βρούμε τις ακριβείς νομοθεσίες.

   Θα πρέπει να έχεις υπόψιν ότι για πολλά πράγματα υπάρχουν νόμοι που απλά δεν εφαρμόζονται. Μέχρι να σου παραθέσω ακριβείς νομοθεσία, η απάντησή μου δεν είναι κατηγορηματική.

   Ps: Εφόσον κάνεις σε ένα θέμα comment δεν χρειάζεται να το κάνεις και σε δεύτερο.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον που δείξατε.

  Για την πρώτη περίπτωση αναφέρομαι σε αποτελέσματα χωρίς υπογραφή & σφραγίδα ιατρού.

  Σας ευχαριστώ και πάλι και αναμένω τις ακριβής νομοθεσίες αν έχετε αυτή τη δυνατότητα.

  ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

  • Αντώνης says:

   καλημέρα … η απάντηση άργησε 4 χρόνια . Μπορείς να υπογράψεις και πρέπει να υπογράψεις τα αποτελέσματα και εσύ σαν τεχνολόγος! Το είχα κάνει θέμα αρκετές φορές , αλλά κανένας δε το κίνησε λόγω ανάληψης ευθυνών. Προσωπική μου άποψη , ούτως ή άλλως όλη την δουλειά εμείς την βγάζουμε … απο την αιμοληψία , το calibration τον έλεγχο , την ταυτοποίηση του δείγματος και οποιαδήποτε στραβη και εαν γίνει εμείς θα βγουμε εκτεθιμένοι.
   Απο την άλλη υπογραφή για το τεχνολογικό μέρος (βημα α) , περιγραφή αυτού του μέρους (βημά β )= εδραίωση της θέσης μας και ξεκαθάρισμα ποιός κάνει τι μέσα στο εργαστήριο .( … να δεις πως το λένε … α… καθηκοντολόγιο !!!! το ακούω απο το 1995…)
   ¨οσο για την νομοθεσία … δες το αντιστοιχο τμήμα για τους Τεχνολόγους ” …. υπογράφουν για το Τεχνολογικό μέρος “

  • Αντώνης says:

   ΠΔ 163/1996 σελ 2135 παράγραφος η .Συγνώμη για το διπλό post, δεν έγραψα τον νόμο και το σημείο αναφοράς

   • ehealthgr says:

    Καλημέρα Αντώνη. Ο νόμος το αναφέρει αλλά προφανώς (;) σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή, άρα εκείνο που σίγουρα είναι υποχρεωτικό είναι η υπογραφή του γιατρού ώστε να φεύγει ένα αποτέλεσμα έξω από τα εργαστήρια. Η υποχρεωτική υπογραφή του τεχνολόγου θα διασφάλιζε ίσως (;) καλύτερες συνθήκες εργασίας και κάποιες θέσεις εργασίας.

    Πλέον τα εργαστήρια στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ανοικτά για όλους (εννοώ ως προς την ίδρυσή τους). Με την αλλαγή της πρωτοβάθμιας όμως σε ένα πιο εκλογικευμένο και ποιοτικό μοντέλο δεν έχουν καμία σημασία στη μορφή που τα συνηθίσαμε (ένα εργαστήριο και κάθε γειτονιά). Με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που έρχονται ο όγκος των εξετάσεων θα αλλάξει. Το πρώτο σε συνδυασμό με το δεύτερο θα επιφέρει λογικά και το επόμενο λογικό βήμα που είναι οι συγχωνεύσεις εργαστηρίων ώστε να πας σε οικονομία κλίμακας για να εκλογικεύσεις το κόστος (εργαστήρια μεγαθήρια τα οποία παραλαμβάνουν δείγματα, καλύπτουν μεγαλύτερες περιοχές από αυτές που έχουμε συνηθίσει). Και το μοντέλο, λοιπόν, κάθε νοσοκομείο όλα τα είδη των εργαστηριών πάει σε κατάργηση.

    Εν έτει 2014, μετά από 5 χρόνια οικονομικής κρίσης, την βρίσκω παρωχημένη πλέον την συζήτηση για υπογραφές. Πάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με αιμοληψίες, βαριά και ανθυγιεινά, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, υπογραφές, αν μπορούμε να ανοίξουμε μόνοι μας εργαστήριο κοκ. Ο κόσμος αλλάζει και έχω την εντύπωση πως εξακολουθούμε να ομφαλοσκοπούμε σε θέματα που έπρεπε να έχουν λυθεί 10-15-20 χρόνια πριν. Τα άμεσα προβλήματα πλέον είναι άλλα.

    Αν βρεις χρόνο διάβασε το παρακάτω:
    http://www.bmlabs-mag.gr/?p=7539

 • despoina says:

  καλησπερα … μπορουν οι τεχνολογοι ιατρικων εργαστηριων να ανοιξουν δικια τους επιχειρηση?

 • nospa says:

  γεια σε ολους.ψαχνω καποιο μεταπτυχιακο ειτε στην ελλαδα ειτε στην ευρωπη απλα θα η8ελα να με ενημερωσετε εαν υπαρχει καποιο η καποια συγκεκριμενα πεδια π εχουν ζητηση στο εξωτερικο και ποια ειναι αυτα.ευχαριστω πολυ 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.