Home » Αλληλογραφία

Kατά πόσο αποτελεί καθήκον των Τ.Ι.Ε. η ακτινοβόληση αίματος – παραγώγων του? (αλληλογραφία)

Submitted by on August 12, 2009 – 8:57 pm10 Comments
Kατά πόσο αποτελεί καθήκον των Τ.Ι.Ε. η ακτινοβόληση αίματος – παραγώγων του? (αλληλογραφία)

Πήραμε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ένα mail που ρωτούσε κατά πόσο αποτελεί καθήκον των Τ.Ι.Ε. η και των παραγώγων του. Το πλήρες μήνυμα ήταν το παρακάτω (χωρίς να μας έχει ζητηθεί αφαιρέσαμε το όνομα του Νοσοκομείου. Αν η αποστολέας το επιθυμεί θα το προσθέσουμε):

Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο αποτελεί καθήκον των τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων η ακτινοβόληση αίματος και των παράγωγων του. Στην του  “νοσοκομείου” που εργάζομαι έχει ανατεθεί ως δική μας δουλειά από την διευθύντρια μετά από συμφωνία που έγινε με διευθυντή άλλης κλινικής προκείμενου να πάρουμε έξτρα προσωπικό.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς δεν γνωρίζουμε να σου απαντήσουμε. Διάφορες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν αρμοδιότητες και επαγγελματικά δικαίωματα των Τ.Ι.Ε. θα βρεις στην ανάρτηση “F.A.Q. Ιατρικών Εργαστηρίων…“. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα σε βοηθήσουν.

Εκείνο που εντοπίσαμε στο παλιό forum της ΠΕΤΙΕ, είναι το παρακάτω:

Χρήσιμες πληροφορίες θα πάρεις επικοινωνώντας με την Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Κορίνθου που είναι και πιστοποιημένοι κατά ISO και είναι καταγεγραμμένες όλες οι πράξεις που εκτελούνται ανά ειδικότητα . Τηλ.2741361510.

Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε και το κάναμε ήδη είναι να προωθούμε τις ερωτήσεις σας στην ΠΕΤΙΕ και στην ΕΝΤΕΠΑ. Είναι αναγκαίο, όμως, οι οποιεσδήποτε απορίες να παίρνουν απαντήσεις από όλους όσους γνωρίζουν.

Ελπίζω σύντομα να έχουμε απαντήσεις.

Σχετικά με την ακτινοβόληση αίματος διαβάστε το παρακάτω:

Πηγή: National Blood Service Hospitals & Science Website

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

10 Comments »

 • Αγαπητή Συνάδελφε για να σου απαντήσουμε θα θέλαμε μια διευκρίνιση. Για ποιο λόγο απαιτείται η ακτινοβόληση του αίματος. ή / και των παράγωγων του στην αιμοδοσία σας ; (για TA-GvHD ?)

  • scoa says:

   η ακτινοβοληση γινεται για τις αναγκες της αιματολογικης κλινικης του νοσοκομειου και μονο, και γινεται για TA-GvHD. γνωριζω πως ειναι στα πλαισια της αιμοδοσιας καθως αποτελει σταδιο της προετοιμασιας αλλα δεν ξερω κατα ποσο ειναι δικη μας δουλεια και οχι πχ των νοσηλευτων η καποιου τεχνολογου ακτινολογου.

 • scoa says:

  απαντηση σε σχολιο που διαβασα στο facebook. οι αιματολογικοι ασθενεις και ιδιως οσοι εχουν κανει μεταμοσχευση πρεπει να παιρνουν ακτινοβολημενα συμ ερυθρα , πλασματα και αιμοπεταλια για να αποφυγουμε ταTA-GvHD που ειναι επιπλοκες κατα την μεταγγιση.αν γνωριζει καποιος ποιανου δουλεια ειναι να μου πει.

 • ανδρεας says:

  Kύριοι , η ακτινοβόληση των παραγώγων αίματος είναι δουλειά των Τ.Ε. Τεχνολόγων Ακτινολόγων …………θα τρελλαθούμε τελείως τελικά σε αυτή την χώρα,,,, επειδή κάποιος Διευθυντής Κλινικής ή εργαστηρίου θέλει να αναδειχτεί τα βρίσκει με την διοίκηση, βάζει ένα μηχάνημα και τελικά ποός κάνει την βρωμοδουλειά ? O Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων….. το μπάχαλο που επικρατεί στις αιμοδοσίες είναι το κάτι άλλο, όπως θέλει ο κάθε Διευθυντής σε οποιοδήποτε εργαστήριο κανονίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας.

  Αντε και σε ανώτερα….

  Ανδρέας

 • Διονύσης Βούρτσης says:

  Εάν και σε κάποιες μονάδες αιμοδοσίας γίνεται ακτινοβόληση μονάδων αίματος από ΤΙΕ, βάση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, της ποιότητας διαδικασιών αλλά και των κανόνων ασφαλείας η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται από Τεχνολόγο Ακτινολόγο ή Πυρηνικό ιατρό και στο τμήμα Πυρηνικής Φυσικής.
  Ήδη εστάλησαν επιστολές στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στο Υπουργείο Υγείας και στα πανεπιστήμια Αθήνας και Ηρακλείου -- Τμήμα πυρηνικής ιατρικής φυσικής για διαμαρτυρία, διερεύνηση του προβλήματος και εξεύρεση λύσης.

  Βούρτσης Διονύσης
  Πρόεδρος ΠΕΤΙΕ

 • ehealthgr says:

  Απάντηση έχει δώσει και η ΕΝΤΕΠΑ. Η απάντηση τους είναι σε αυτό το link(την παραθέτω και με copy paste):
  http://www.entepa.gr/new/component/content/article/45-2009-08-14-20-10-42/108-k-

  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.

  Σε απάντηση της ερώτησης που μας κοινοποιήσατε σας ενημερώνουμε ότι η ακτινοβόληση αίματος και των παραγώγων του πραγματοποιείται στις αιμοδοσίες για τις ανάγκες των Νοσοκομείων. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη επιπλοκών κατά την μετάγγιση και αυτή αποτελεί ιατρική πράξη. Εκτελείται μόνο, αποκλειστικά και με την ευθύνη του ιατρού που την εκτελεί. Η απόφαση της όποιας διευθύντριας εργαστηρίου δεν σημαίνει ότι είναι και νόμιμη και μέσω αυτής δεν τίθεται σε κίνδυνο ζωή ασθενούς. Ενημερώστε μας με περισσότερα στοιχεία, καθώς και για το νοσοκομείο για να παρέμβουμε προστατεύοντας τους εργαζομένους αλλά και τους ασθενείς μέσω της Νομικής Υπηρεσίας.

  Για την ΕΝ.ΤΕ.ΠΑ.

  Τομέας Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης

  —————--

  Τους είχα προωθήσει το συγκεκριμένο θέμα, στην απάντηση που μου έστειλαν τους είχα αναφέρει πως είναι καλύτερο για λειτουργικούς λόγους να κάνουν σχόλιο την απάντησή τους, αλλά για τους δικούς τους λόγους δεν το έκαναν.

 • Βάση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου δεν είναι σε κανένα κέντρο αιμοδοσίας πρακτική να ακτινοβολούν αίμα και τα Παράγωγα του οι Τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων ή Παρασκευαστές. Η διαδικασία γίνεται πάντα από ιατρικό προσωπικό. Η απόφαση ενός διευθυντή για να απαλαχτεί από το πρόβλημα ή δήθεν να το λύσει δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε και μπορεί να θεωρηθεί προηγούμενο.

  Η ΠΕΤΙΕ καλά θα κάνει εφόσον δεν γνωρίζει το θέμα να μην εμπλέκει φορείς που ουδεμία αρμοδιότητα να απαντήσουν έχουν. Δεν υπαγορεύει στον κλάδο ούτε το υπουργείο αλλά ούτε και κάθε επιστημονικό ή ιατρικό όργανο τα καθήκοντα του.

  Η ΠΕΤΙΕ ως επιστημονικό σωματείο, να μην εμπλέκεται οδηγώντας τον κλάδο σε περιπέτειες όπως έκανε πριν μερικά χρόνια και με το θέμα των αιμοληψιών, που κάποιοι από τον τομέα της εκπαίδευσης που δεν εξέφραζαν τον κλάδο εισηγήθηκαν την λήψη βιολογικών υγρών, γενικά και αόριστα με αποτέλεσμα να τρέχουμε σε όλα τα νοσοκομεία 20 χρόνια λύνοντας ως ΕΝ.ΤΕ.ΠΑ. συνδικαλιστικά αλλά και νομικά σε κάποιες περιπτώσεις το θέμα.

  Κανένας ιατρικός φορέας ή ιατρικός σύλλογος δεν συμπαρασταθηκε ποτέ στη λύση του θέματος, μια και οι ιατροί προτιμούν τη μετάθεση ιατρικών πράξεων σε άλλους κλάδους όταν εισέρχονται στο δημόσιο τομέα, γιατι έτσι βολεύει. π.χ. στο νοσηλευτικό ή παραϊατρικό προσωπικό.

  ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΔΟΚΟΜΕΙΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.

 • scoa says:

  χαιρομαι για τις απαντησεις σας.θεωρουσα και εγω καταχρηστικη την αποφαση της διευθυντριας μου να κανουμε τις ακτινοβολησεις εμεις,προκειμενου να εξυπηρετηθουν συμφωνιες του στιλ παιρνω 1 ατομο και θα κανω και εκεινο.( να προσθεσω πως ο ογκος δουλειας ειναι τετοιος που χρειαζεται να απασχοληθει πληρως ενα ατομο της πρωινης βαρδιας, που λογω ελλειψης προσωπικου αναγκαζομαστε να πηγαινοερχομαστε στο απεναντι κτηριο για τις ακτινοβολησεις και παραλληλα να τρεχουμε και την ρουτινα του τμηματος).αν τα επαγγελματικα μας καθηκοντα και δικαιωματα καθοριζονταν απο τις διαθεσεις προισταμενων και διευθυντων δεν θα μου εκανε εντυπωση αν μας ζητησουν και να καθαριζουμε.τα στοιχεια που ζητηθηκαν τα δινεται εσεις

 • scoa says:

  καμια εξτρα απαντηση τωρα που γυρισε πιο πολυς κοσμος

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.