Home » Εργαστήρια

Point of Care Testing – Μέρος 2ο (παλιό υλικό)

Submitted by on February 21, 2010 – 11:57 amNo Comment
Point of Care Testing – Μέρος 2ο (παλιό υλικό)

Μιας και δεν υπάρχουν Ελληνικά reference για το  Point of Care Testing (Παρακλίνια Διαγνωστική Εξέταση) θα παρουσιάσω το θέμα μέσω διάφορων εφαρμογών και παρουσιάσεών του που βρήκα στο διαδίκτυο. Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της IBM “Οι επιστήμονες της IBM ανακαλύπτουν εκ νέου τις Ιατρικές Διαγνωστικές Εξετάσεις” (στα Ελληνικά):

Οι επιστήμονες της IBM πρόσφατα δημιούργησαν μια άμεση, παρακλίνια διαγνωστική εξέταση (one – step point – of – care diagnostics test) η οποία βασίζεται σε ένα καινοτόμο τσιπ πυριτίου που απαιτεί μικρότερου μεγέθους δείγμα. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι σημαντικά πιο γρήγορη, φορητή, εύκολη στη χρήση για τη διάγνωση πολλών νόσων, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης σε παγκόσμιο επίπεδο αιτίας θανάτου, τις καρδιαγγειακές παθήσεις*. Τα αποτελέσματα είναι τόσο άμεσα και ακριβή, ώστε μια απλή εξέταση από δείγμα αίματος ενός ασθενή έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο, αρκεί για να βοηθήσει τον γιατρό να αναλάβει ταχεία δράση και να καθορίσει το επόμενο στάδιο θεραπείας.

Όπως αναφέρθηκε και στο περιοδικό “Lab on a Chip“, τον Δεκέμβριο του 2009, Τόμος 9, Τεύχος 23, οι ερευνητές της IBM – οι Ελβετοί επιστήμονες Luc Gervais και Emmanuel Delamarche, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Basel στην Ελβετία, ανέπτυξαν μια νέα διαγνωστική εξέταση που βασίζεται στις δυνάμεις τριχοειδούς έλξης (capillary forces) για να αναλύει μικροσκοπικά δείγματα αίματος, ώστε να ανιχνεύει δείκτες ασθενειών, που είναι συνήθως πρωτεΐνες και που μπορούν να εντοπιστούν στο αίμα των ανθρώπων για διαγνωστικούς λόγους. Οι τριχοειδείς δυνάμεις δημιουργούνται από την ιδιότητα του υγρού να ανυψώνεται σε στενά σωληνάρια ή να διεισδύει σε μικρά ανοίγματα. Ένα καθημερινό παράδειγμα μπορεί να παρατηρηθεί βυθίζοντας μια χάρτινη πετσέτα σε ένα φλιτζάνι με νερό – οι μικροδομές μέσα στη σύνθεση της πετσέτας επιτρέπουν σε αυτήν να απορροφήσει το νερό.

*“Η συγκεκριμένη εξέταση έχει επιτύχει 3 στόχους για το ιατρικό προσωπικό καθώς είναι φορητή, άμεση και απαιτεί ένα πολύ μικρό δείγμα,” σχολίασε ο κος Emmanuel Delamarche, επιστήμονας του Εργαστηρίου της IBM στη Ζυρίχη. “Επιστρέφουμε πολύτιμα λεπτά στους γιατρούς προκειμένου να λάβουν ενημερωμένες και ακριβείς αποφάσεις, τη στιγμή που απαιτούνται περισσότερο, για να σώζουν ζωές”.

Όλα μέσα στο τσιπ

Οι επιστήμονες της IBM κωδικοποίησαν τις δυνάμεις της τριχοειδούς έλξης πάνω σε ένα μικρορευστομηχανικό (microfluidic) τσιπ πυριτίου, όμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, αξιοποιώντας τη μεγάλη πείρα της IBM στην ανάπτυξη και κατασκευή δισκίων μικρο-αγωγών πυριτίου. Το τσιπ, το οποίο έχει μέγεθος 1 × 5 εκατοστά, περιλαμβάνει ζεύγη καναλιών με διάμετρο ελάχιστων μικρομέτρων, μέσα από τα οποία περνά το δείγμα για περίπου 15 δευτερόλεπτα, πολύ πιο γρήγορα από τις συνηθισμένες εξετάσεις. Μοναδικό χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι η ταχύτητα πλήρωσης μπορεί να προσαρμοστεί σε αρκετά λεπτά εφόσον το τσιπ απαιτεί επιπρόσθετο χρόνο για να διαβάσει πιο περίπλοκους δείκτες ασθενειών.

Το μικροτσίπ, που είναι αποτέλεσμα τριών σχεδόν ετών έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβάνει ένα μικροσκοπικό «μονοπάτι» για τα υγρά με πέντε καινοτομικά στάδια:

  • Στάδιο 1: Δείγμα ενός μικρολίτρου, 50 φορές πιο μικρό από ένα δάκρυ, τοποθετείται μέσα στο τσιπ, όπου οι τριχοειδείς δυνάμεις ξεκινούν να επιδρούν.
  • Στάδιο 2: Αυτές οι δυνάμεις σπρώχνουν το δείγμα μέσα σε μια περίπλοκη σειρά από δομές πλέγματος, οι οποίες αποτρέπουν τη φραγή και τη δημιουργία φυσαλίδων αέρα.
  • Στάδιο 3: Το δείγμα έπειτα περνά σε περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί μικροσκοπικά μόρια αντισωμάτων. Τα αντισώματα αυτά έχουν μια φθορίζουσα ετικέτα και όπως και τα αντισώματα του ανθρώπινου οργανισμού, αναγνωρίζουν τον δείκτη ασθένειας και προσκολλώνται σε αυτόν μέσα στο δείγμα. Μόνο εβδομήντα πικολίτρα (μέγεθος ένα εκατομμύριο φορές μικρότερο από το δάκρυ) από αυτά τα αντισώματα χρησιμοποιείται, καθιστώντας τη διάλυσή του δείγματος πολύ άμεση και άκρως αποτελεσματική.
  • Στάδιο 4: Το πιο κρίσιμο στάδιο ονομάζεται «θάλαμος αντίδρασης», 30 μικρομέτρα σε πλάτος και 20 μικρομέτρα σε βάθος, σχεδόν όση και η διάμετρος μιας τρίχας μαλλιών. Παρόμοιο με ένα κοινό τεστ εγκυμοσύνης, σε αυτό το στάδιο ο δείκτης ασθένειας που προηγουμένως είχε επισημανθεί, απομονώνεται στην επιφάνεια του θαλάμου. Φωτίζοντας το σημείο με μια δέσμη κόκκινου φωτός, ο δείκτης μπορεί να γίνει διακριτός χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή εξοπλισμένη με αισθητήρες, που περιέχει ένα τσιπ όμοιο με αυτό στις ψηφιακές κάμερες, αλλά που είναι πολύ πιο ευαίσθητο. Με βάση το ποσό του φωτός που ανιχνεύεται, οι ιατροί μπορούν οπτικά να επιβεβαιώσουν την ισχύ του δείκτη ασθένειας στο δείγμα και να καθορίσουν το επόμενο στάδιο της θεραπείας.
  • Στάδιο 5: Λιγότερο ως στάδιο και περισσότερο ως μέρος όλης της διαδικασίας αποτελεί η τριχοειδής αντλία. Η τριχοειδής αντλία, η οποία έχει βάθος 180 μικρομέτρων, περιέχει ένα περίπλοκο μείγμα μικροδομών, η εργασία των οποίων είναι να αντλούν το δείγμα μέσω της συσκευής για όσο χρόνο χρειάζεται και σε κανονική ροή, όπως ακριβώς η ανθρώπινη καρδιά. Αυτή η αντλία καθιστά το δείγμα ακριβές, φορητό και εύκολο στη χρήση. Οι επιστήμονες της IBM ανέπτυξαν μια τράπεζα από τριχοειδείς αντλίες, ώστε οι εξετάσεις που χρειάζονται μια ποικιλία μεγεθών δειγμάτων ή χρονικών περιθωρίων, να μπορούν να υλοποιηθούν, χωρίς να απαιτείται η επανακατασκευή ολόκληρου του τσιπ.

Δείτε και το βίντεο – παρουσίαση “IBM Scientists Reinvent Medical Diagnostic Testing” της εφεύρεσης των επιστημόνων της IBM.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.