Home » Υγεία 2.0

Proteomics & Science (2.0) resources… Η απάντηση… (παλιό υλικό)

Submitted by on November 1, 2010 – 9:02 pm2 Comments
Proteomics & Science (2.0) resources… Η απάντηση… (παλιό υλικό)

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχα με τον Νίκο Παπαχρήστου, αναρωτηθήκαμε (κυρίως εγώ!) ποιες πηγές/sites/science portals κλπ. χρησιμοποιεί ο καθένας. Για να το κάνουμε πιο εύχρηστο και χρήσιμο, ο Νίκος πρότεινε να το κάνουμε ανάρτηση στο περιοδικό για την καλύτερη ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση.

Προσωπικά, είμαι ένα “νεογέννητο” στα Social Media και Science 2.0 και τα μέσα που χρησιμοποιώ είναι τα διάφορα newsletters και email alerts, το Google Reader και λιγότερο το facebook (κι όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή πληροφοριών). Αυτά που διαβάζω αφορούν κυρίως την έρευνα αλλά δεν περιορίζομαι μόνο εκεί οπότε ο καθένας μπορεί να βρει κάτι χρήσιμο από την παρακάτω λίστα. Σε μερικά χρειάζεται συνδρομή ή λογαριασμός (μέσω βιβλιοθήκης, ιδρύματος ή προσωπικής συνδρομής) οπότε θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε όσα περισσότερα μπορώ.

Το email μου, λοιπόν, βομβαρδίζεται από newsletters διαφόρων επιστημονικών περιοδικών π.χ.

 • Science: Το καλύτερο επιστημονικό περιοδικό, μαζί με το Nature, με βάση το impact factor αλλά και όχι μόνο (όλοι κυνηγάνε μια δημοσίευση εδώ!). Αλλά τα επιστημονικά άρθρα είναι ένα μικρό μέρος από αυτά που προσφέρει. Με την επιλογή των email alerts λοιπόν λαμβάνεις τα περιεχόμενα του κάθε τεύχους, σχόλια πάνω στα δρώμενα της έρευνας κλπ. αλλά και άρθρα από όλα τα παρακλάδια του Science π.χ. science signaling, science translational medicinescience careers. Ειδικά το τελευταίο περιλαμβάνει το career magazine (το τιμάω ιδιαίτερα) θα πρέπει να το χρησιμοποιούν όσοι αναζητούν εργασία ή ψάχνονται γενικώς! Δείτε και το multimedia section μαζί με τα webinar series.Για τα περισσότερα άρθρα χρειάζεται συνδρομή ή pay per view access, για μερικά άρθρα μια απλή εγγραφή είναι αρκετή ενώ πολλά είναι εντελώς free.
 • Nature: Το δίδυμο αδερφάκι του Science με παρόμοιες δυνατότητες και εργαλεία. Σε αυτό το link είναι όλες οι επιλογές που μπορείτε να βάλετε ως email alerts ή RSS feeds. Να τονίσω τα διάφορα Gateways και Databases, τα οποία είναι portals με εξειδικευμένες πληροφορίες και libraries π.χ. Omics Gateway, Cell Migration Gateway, Signaling Gateway, Bioenterpreneur. Παρόμοιo είναι και τo SciClips.
 • Τα Proceedings of National Academy of Sciences είναι ένα άλλο επιστημονικό περιοδικό με υψηλό impact factor, του οποίου τα άρθρα είναι δωρεάν 6 μήνες μετά την δημοσίευσή τους.
 • Περισσότερο εξειδικευμένα για Proteomics, HPLC και mass spectrometry είναι τα portals MassSpec.net και SeparationsNow, ενώ παρόμοια θεματολογία έχουν τα περιοδικά Molecular Cellular Proteomics, Journal of Proteome Research, Proteomics κλπ.
 • Το Biotechniques είναι ένα journal με άρθρα, σχόλια και πληροφορίες για τεχνικές και, το καλύτερο, είναι δωρεάν. Περιέχει και Molecular Biology Forum με συζητήσεις, ερωτήσεις – απαντήσεις και πρωτόκολλα για τεχνικές, αλλά και συμβουλές για καριέρα.
 • Κάτι ανάλογο είναι και το Protocol online καθώς και το current protocols (περίπου).

Ίσως είναι περιττό να συμπεριλάβω όλα τα περιοδικά που διαβάζω. Ο καθένας φαντάζομαι έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και σίγουρα υπάρχουν πολλά. Θα είναι ήδη φανερό ότι τα δικά μου ενδιαφέροντα είναι γύρω από μοριακή βιολογία, πρωτεωμική, κλπ.

Άλλα εργαλεία:

 • Το site και το RSS feed του European Molecular Biology Organization είναι η κύρια πηγή μου για συνέδρια, workshops, funding. Το ίδιο ισχύει και για το European Proteomics Association.
 • Ένα portal για την επιστήμη και την υγεία είναι το PhysOrg. Περιέχει πολύ καλά δομημένα άρθρα σχολιάζοντας τις πιο πρόσφατες έρευνες.
 • Αρκετά newsletters έρχονται από τις ίδιες τις εταιρίες (π.χ. Thermoscientific, Sigmaaldrich, Waters κτλ) και είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενημέρωσης για νέες τεχνικές, μεθοδολογίες, εξοπλισμό κ.α.
 • Τον περισσότερο χρόνο τον περνάω στο γνωστό σε όλους PubMed. Μπορεί να έχω αυτόματες αναζητήσεις μέσω του PubCrawler, αλλά δεν με βοηθάει και πολύ. Ίσως κάτι δεν κάνω σωστά, αλλά γενικά ο καλύτερος τρόπος αναζήτησης επιστημονικών άρθρων, για μένα, είναι το reference list στο τέλος άλλων άρθρων. Οπότε το διάβασμα φέρνει… διάβασμα! Και γενικά για ό,τι δεν πιάνει το PubMed, υπάρχει το Google. Ελάχιστα χρησιμοποιώ την Wikipedia, περισσότερο για θέματα τα οποία αναζητώ για πρώτη φορά. Μια γρήγορη ανάγνωση είναι αρκετή αλλά το ψάξιμο συνεχίζεται με το reference list της Wikipedia.
 • Το TED (πληροφορίες για αυτό θα βρείτε σίγουρα σε προηγούμενες αναρτήσεις του Νίκου στο περιοδικό) ή AcademicEarth είναι συλλογές από διαλέξεις καθηγητών πανεπιστημίων).
 • Διάφορα προγράμματα βιοπληροφορικής, εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησεις και βάσεις δεδομένων (δεν θα τα αναφέρω όλα μιας και είναι πολύ εξειδικευμένα και χρήσιμα σε λίγους):
  • Uniprot KnowledgeBase, η πιο ενημερώμενη και εύχρηστη βάση δεδομένων για γονίδια, πρωτεΐνες, κλπ.
  • NCBI, το ίδιο αν και λιγότερο εύχρηστη απο την προηγούμενη.
  • Mascot, εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης και επεξεργασίας δεδομένων από φασματομετρία μάζας.
  • PhosphoSitePlus, GEO, Ingenuity Pathway Analysis (όποτε έχω την ευκαιρία διότι είναι πανάκριβο!!) κ.α.
 • Site κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώ τα LinkedIn και Αcademia.edu αν και ελάχιστα, ειδικά το δεύτερο. Στο facebook, πέρα από την απλή χρήση (επικοινωνία κτλ), βρίσκω κάποια blogs ενώ λαμβάνω και τα updates των Nature και Science (αν και ανεβαίνουν καθυστερημένα σε σχέση με τα email alerts που ανέφερα παραπάνω).
 • Τα blogs που ψαχουλεύω είναι κυρίως ελληνικά ώστε να ενημερώνομαι για τα απλά πράγματα στην Ελλάδα, τη δράση των απλών πολιτών (καθώς μόνο αυτοί μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στην Ελλάδα) που συνήθως περνάει απαρατήρητη. Ένα από αυτά είναι το athensville, μέσα από το οποίο έμαθα για τους atenistas. Δεν θα πω πολλά, καλύτερα να δείτε τα απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν απλοί άνθρωποι, εάν θέλουν.
 • Κάτι πιο κοντά στην επιστήμη και στα εργαστήρια είναι το LabLit, το οποίο ομολογώ ότι δεν το παρακολουθώ από πολύ κοντά και θα το αλλάξω αυτό. Αυτό που κάνει το LabLit απλά ‘heartily welcomes quality material from any interested reader who has something to say or show and would like to contribute to any regular (or irregular) section’…ιστορίες από τον πάγκο του εργαστηρίου και όχι μόνο.

Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στα blogs. Σε αυτό, αλλά και σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, υγεία 2.0 κλπ ειδικός είναι ο Νίκος. Άλλωστε, σχεδόν όλα τα blogs που διαβάζω κλεμμένα είναι από τα links που βάζει ο ίδιος!

Θα κλείσω λέγοντας ότι πρέπει να τακτοποιήσω τα bookmarks μου(!) αλλά και με μια προτροπή να γίνει μια ανάλογη συζήτηση στα σχόλια με λίγα από αυτά που διαβάζετε εσείς διαδικτυακά.

Ps: Όπως καταλάβετε το παραπάνω άρθρο είναι του Νίκου Παρίση, Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, MSc Βιοτεχνολογίας, Διδάκτορα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας University of Essex.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

2 Comments »

 • Nikos says:

  Να προσθέσω το ADVANCE, ένα αμερικάνικο περιοδικό για Medical Laboratory Professional.
  Εδώ είναι το τελευταίο τεύχος (http://laboratorian.advanceweb.com/ebook/magazine.aspx?PubCode=MT#/1/).

  • ehealthgr says:

   Νικόλα μαζί με αυτό έχω 2-3 ακόμα τέτοια σωσμένα για Ιατρικά Εργαστήρια. Καλά που το ανέφερες γιατί τα είχα ξεχάσει. Φυσικά και θα επανέλθω με απάντηση στην πάρα πολύ καλή λίστα σου. ^_^

   Πρώτη πολύ light γεύση, κάτι που κακώς ξέχασα.
   Nature Blogs (και ναι είναι διαφορετικό από το Nature Network) ->http://blogs.nature.com/

   Νικόλα, i’ll be back… 😛

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.