Home » Υγεία 2.0

Science 2.0 – Δίκτυα, Υπηρεσίες, Εκδηλώσεις (παλιό υλικό)

Submitted by on June 20, 2010 – 10:05 pm3 Comments
Science 2.0 – Δίκτυα, Υπηρεσίες, Εκδηλώσεις (παλιό υλικό)

Όπως υποσχέθηκα παρακάτω έχω υπηρεσίες και παραδείγματα λειτουργίας του κινήματος Science 2.0. Οι κύριες πηγές μου είναι:

Δεν θα τα αναφέρω όλα, αλλά μόνο όσα θεωρώ πιο σημαντικά και ενδεικτικά. Θα ξεκινήσω με πλατφόρμες επιστημονικών ιστολογίων. Μιλάω για ψηφιακές κοινότητες όπου παρέχεται η δυνατότητα σε ερευνητές είτε να στήσουν το προσωπικό τους blog είτε να αναζητήσουν πληροφορίες σε μια ευρύτερη δεξαμενή ερευνητικών πληροφοριών και διασυνδέσεων. Ως τέτοια δείτε τα:

 • Nature Network: Το πασίγνωστο περιοδικό Nature παρέχει ένα κοινό τόπο συνάντησης ώστε  ερευνητές να “συγκεντρωθούν” και να συζητήσουν σχετικά με τα τελευταία επιστημονικά νέα και event. Επιπλέον σχόλια αχρείαστα.
 • Scienceblogs: Πλατφόρμα με 80+ επιστήμονες bloggers γύρω από οποιδήποτε επιστημονικό τομέα και δραστηριότητα. Η “κοινότητα” είναι κλειστή και για να δημιουργήσει κανείς blog χρειάζεται προσωπική προσκλήση. Εξαιρετικό μείγμα από άρθρα και άτομα.
 • Research Blogging: Ένας εκπληκτικός aggregator με επιστημονικά άρθρα από blogs σε όλο τον κόσμο. Ερευνητές από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν και αναλύουν επιστημονικές εργασίες.
 • ScientificBlogging: Η wikipedia αναφέρει πως είναι η πρώτη κοινότητα Επιστήμης 2.0. Δεν την παρακολουθώ, παρόλο που την γνωρίζω. Φαίνεται πως έχει ένα μεγάλο αριθμό contributors. Αξίζει να την μελετήσετε.

Πάμε σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Υπηρεσίες που παρέχουν συνδεσιμότητα, λειτουργίες δημιουργίας προσωπικού προφίλ και αναζήτησης συνεργατών.

 • BioMedExperts: Αναζητήστε ειδικούς σε μια δεξαμενή 300.000+ επιστημονικών προφίλ. 37.000 μόνο στην Ελλάδα. Αναζητήστε τους τομείες έρευνάς τους, τις εργασίες τους, τους συνεργάτες τους. Must use υπηρεσία. Μακάρι να δούμε κάτι αντίστοιχο έστω και σε μικρότερο scale και για Ελλάδα. Μέχρι τότε ας το χρησιμοποιήσουμε όλοι μας.
 • Academia.edu: Παρέχει παρόμοιες δυνατότητες με την ακριβώς παραπάνω υπηρεσία. Επίσης must use.
 • doc2doc: Καλοφτιαγμένη παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα γιατρών από το British Medical Journal Group.
 • ResearchGATE. Την υπηρεσία την είχα παρουσιάσει και παλιότερα και όλοι την αναφέρουν σαν το facebook των επιστημών.
 • OpenWetWare: Και για αυτό είχα ξαναγράψει. Εκπλητικά resources και ένα πολύ μεγάλο δίκτυο από ιδρύματα και εργαστήρια. Γιατί όχι και στην Ελλάδα?

Πάμε τώρα σε εργαλεία βιβλιογραφικών αναφορών τα οποία σου επιτρέπουν να σώζεις και να ταξινομείς επιστημονικά άρθρα, να συμμετέχεις σε ομάδες παρομοίου επιστημονικού ενδιαφέροντος, να δημιουργήσεις το προσωπικού σου δίκτυο φίλων – ειδικών.

 • Mendeley: Πολύ γνωστό, πολύ δυνατό εργαλείο.
 • CiteULike: Υποστηριζόμενο από τον πολύ γνωστό εκδοτικό οίκο Springer.
 • 2collab: Από τον επίσης πολύ γνωστό εκδοτικό οίκο Elsevier.
 • Connotea: Από τον εκδοτικό οίκο Nature.

Σταματάω εδώ με τα εργαλεία, τις υπηρεσίες και τις κοινότητες γιατί υπάρχουν πάρα πολλά. Σκοπός μου είναι να σας δείξω τι υπάρχει εκεί έξω, ώστε ανάλογες υλοποιήσεις ή χρήσεις τέτοιων υλοποιήσεων να έχουμε και εδώ. Όσο περισσότερες δυνατότητες, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχει η δημιουργία του οποιοδήποτε Δικτύου Ειδικών στην Ελλάδα.

Για το τέλος αφήνω το καλύτερο (για μένα). Να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Γιώργο (ξέρεις ποιος εσύ) γιατί χωρίς αυτόν το συγκεκριμένο άρθρο θα ήταν ημιτελές. Σας έχω αναφέρει την καμπάνια που κάνω για ένα event Health 2.0 και ένα event Science 2.0. Σας έχω αναφέρω επίσης πως στην Ελλάδα γίνονται ήδη διάφορα τέτοια ανοιχτά event σε διάφορους τομείς. Εκείνο όμως που δεν σας ανέφερα (και εδώ έρχεται ο από δικτύου θεός) είναι πως παρόμοια Επιστημονικά ανοιχτά event γίνονται εδώ και καιρό στο Εξωτερικό.

Τα λεγόμενα Café_Scientifique ή Science cafés πραγματοπούνται τόσο στην Αμερική και στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο (Ασία και Αφρική). Γιατί όχι λοιπόν και στην Ελλάδα? Γιατί όχι και Cafe OpenHealth μαζί με Science café? Καφενείο της Επιστήμης, μάλιστα, έχει διοργανώσει και εξακολουθεί να διοργανώνει στην Ελλάδα το Βρεταννικό Συμβούλιο!

Ποιά είναι η ιδέα πίσω από το Kαφενείο της Eπιστήμης; Ένας ανοικτός διάλογος για την επιστήμη που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στην επιστημονική-τεχνολογική κοινότητα και το ευρύ κοινό σε ένα άνετο και ανεπίσημο περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να συμμετάσχει. Αρκεί να ενδιαφέρεται για τα επίκαιρα θέματα που θα συζητηθούν και να δηλώσει έγκαιρα συμμετοχή.

Ορίστε μια ωραία ιδέα, λοιπόν, για σειρά εκδηλώσεων μικρού μεγέθους και κόστους, ώστε οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές και επαγγελματίες να γνωριστούν και δυνητικά να συνεργαστούν. Αν μπορούμε να έχουμε και μια ταυτόχρονη υποστήριξη από ηλεκτρονικές υπηρεσίες (social media, profiles & networks, references) τότε το αποτέλεσμά μας θα είναι το ιδανικό. Περισσότες πληροφορίες για την διοργάνωση και την υποστήριξη τέτοιων Καφενείων Επιστήμης μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω:

Αν τώρα στο κλείσιμο αναφέρω και το Science Foo Camp δεν φταίω εγώ. Σε κάποια μέρη του πλανήτη ασχολούνται και με αυτά τα πράγματα. “Science Foo Camp 2009: by Nature Video“…

Στο δικό μας?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

3 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.