Home » Εκπαίδευση

Webinar με θέμα “Από τα γονίδια στις πρωτεΐνες: Οι επιπτώσεις της Μετάφρασης και Έκφρασης της Γονιδιακής Αλληλουχίας ” (28/10/2009) (παλιό υλικό)

Submitted by on October 28, 2009 – 7:36 amNo Comment
Webinar με θέμα “Από τα γονίδια στις πρωτεΐνες: Οι επιπτώσεις της Μετάφρασης και Έκφρασης της Γονιδιακής Αλληλουχίας ” (28/10/2009) (παλιό υλικό)

Ένα από  τα πιο σημαντικά θέματα έρευνας  τα τελευταία χρόνια είναι ο τρόπος έκφρασης των πρωτεϊνών και η  συσχέτισή της με διάφορες ασθένειες (Genetic Disorder). Όπως ήδη γνωρίζουμε, ο γενετικός  μας κώδικας είναι εκφυλισμένος, δηλαδή περισσότερα από ένα κωδικόνια  αντιστοιχούν στο ίδιο αμινοξύ. Π.χ. η βαλίνη αντιστοιχεί σε 4 διαφορετικά  κωδικόνια (GUU, GUC, GUA, GUG). Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η μετάλλαξη του νουκλεοτιδίου στη θέση 3 ενός κωδικονίου θεωρούνταν μία όχι και τόσο σημαντική μετάλλαξη, εφόσον αυτή δεν επέφερε αλλαγή στον αμινοξύ. Με λίγα λόγια – όπως μαθαίναμε παλιά στο σχολείο – ήταν μια ακόμα δικλίδα ασφαλείας του οργανισμού μας.

Αυτή όμως η πεποίθηση έχει τελευταία αλλάξει  και η επιστημονική κοινότητα  στρέφει την έρευνα στην προκατάληψη  των κωδικονίων (codon bias), στις σιωπηλές μεταλλάξεις (silent mutations), στη σταθερότητα του mRNA κ.α. Πιστεύεται ότι η νουκλεοτιδική ακολουθία κρύβει και άλλες πληροφορίες για την έκφραση των πρωτεϊνών πέρα από την αμινοξική ακολουθία. Ότι μια μετάλλαξη π.χ. από GUC σε GUG, ενώ δεν επιφέρει αλλαγή στην ακολουθία των αμινοξέων της πρωτεΐνης, μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία έκφρασης στο ριβόσωμα ή το σχηματισμό της τεταρτοταγής δομής.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή όσων ενδιαφέρονται σε ένα διαδυκτιακό συνέδριο (webinar) που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του περιοδικού Science. Η συζήτηση θα διαρκέσει μία ώρα και έχει θέμα “From Genes to Proteins: The Impact of Gene Sequencing on Translation and Expression” και συμμετέχουν έγκριτοι ερευνητές στο χώρο. Η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν μετά από μια συμπλήρωση της φόρμας στο παρακάτω site. Εφόσον δώσετε το email σας, θα σας σταλεί το link λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να κάνετε τις δικές σας ερωτήσεις ενώ, για αυτούς που δεν μπορούν να το δουν ζωντανά, μπορούν να το δουν μαγνητοσκοπημένο όποτε το επιθυμούν (λίστα με video προηγούμενων webinars του περιοδικού Science).

Το link για περισσότερες πληροφορίες θα το βρείτε εδώ και για δήλωση συμμετοχής εδώ.

Υ.Γ. Στο  μέλλον, θα γίνει προσπάθεια προώθησης  κι άλλων παρόμοιων διαδικτυακών συνεδρίων, εάν και εφόσον το βρίσκετε ενδιαφέρον.

Το κείμενο υπογράφει ο Νίκος Παρίσης, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, MSc Βιοτεχνολογίας, Υποψήφιος διδάκτορας Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας University of Essex.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.